EN

חיפוש

קטנה וספורטיבית – HUNTER 27 X

מאת גל קדר

בשנות ה-70 רב היאכטות שנמכרו בישראל היו באורך ממוצע של כ-20 פיט. אלו לא היו יאכטות במובן שמוכר לנו היום אלא סירות ל- DAY CRUISE עם קבינה קטנטנה. עם השנים, גודל היאכטות שנמכרו בישראל הלך וגדל, וכיום כמעט ולא נמכרות יאכטות הקטנות מ-30 פיט. אולם, להרגשתי בשנה האחרונה חל היפוך במגמה זו. אחת היאכטות שמביאות לשינוי במגמה זו היא ההאנטר 27.יפתח קוזיק מסביר מדוע הוא מעדיף "סנטר קוקפיט" ומתאר את הבחירה שלו.

המפגש הראשון שלי עם היאכטה הזו היה בשיוט הערים 2007. הוזמנתי להפליג במשט מאשקלון לתל אביב. בתור שיט שמפליג לאחרונה על יאכטות "גדולות" מהסיבה שהוזכרה בפתיחת במאמר, התלהבתי מההזמנה ונעניתי מיד ברצון. היאכטה  U V  יצאה להפלגה בת כ-35 מיילים לתל אביב עם צוות של 4 שייטים.
אבל לפני שנספר לכם על ההפלגה הראשונה, קודם כל היכרות עם היאכטה. תאגיד HUNTER האמריקאי המייצר יאכטות כבר משנת—– ידוע ביאכטות המפנקות שלו. ההשקעה בחוית השיט כה גדולה, שלפעמים אתה שוכח שאתה נמצא בתוך יאכטה. לכן, די התפלאתי על ההזמנה להפליג בדגם ה-27 x שהוא הדגם התחרותי של האנטר. ומה הכוונה תחרותי? אז לא מדובר בסירה רדיקלית וקיצונית, אבל בדגם ה-X הוכנסו מספר שינויים ההופכים את הדגם לתחרותי: תורן גבוה יותר ב-1.5 מטר, במקום גלגל הגה ההיגוי הינו באמצעות מוט הגה, במקום נקודת עיגון בודדת למיתר הראשי הותקן זחיח (traveller) בקוקפיט. גם על פנים היאכטה לא פסחו המתכננים והקטינו את המטבח על מנת שתהיה גישה טובה יותר למפרשים וציוד בזמן תחרות. הדובדבן שב- X לדעתי – התקנת מוט למפרש שלוח בקדמת היאכטה המאפשר הפלגה ברוחות קהות. ביאכטה שבה אנחנו הפלגנו גם לא מותקן מגלול לחלוץ, על מנת לאפשר החלפת מפרשים מהירה וטובה יותר בזמן תחרות.
 
הפלגה ארוכה.
מצויד במידע הנ"ל הגעתי למרינה אשקלון מוכן לזינוק. נשבה רוח צפונית מערבית בעוצמה של כ-10 קשרים, הים היה נוח ויצאנו לדרך. עוד לפני הזינוק בתמרונים על קו הזינוק יו וי הפגינה יכולת תמרון נהדרת, שהובילה אותנו שלישיים למצוף הזינוק שהיה מול הרוח, כאשר רק היאכטות התחרויות בגודל 40 פיט ומעלה לפנינו. יצאנו לדרך ברוח קדמית חדה שהתחלפה במהלך היום לרוח קדמית קהה. היאכטה הפגינה יכולות חידוד יפות לרוח, בזוית של כ-45-50 מעלות ולרב אף פחות מכך. הרוח התגברה לעוצמה של כ-15 קשרים ומדי פעם ישבנו בדופן על מנת לאזן את היאכטה. לא היתה הטייה חזקה מדי, אך הרצון לנצח קיים בכל הפלגה. מול אשדוד הים החל לעלות לגלים של 1 מטר לערך. הפלגה בים גלי זהו אחד החסרונות הבולטים של יאכטה זו (כמו גם של כל יאכטה הקטנה מ-30 פיט), הגלים עוצרים את היאכטה ואתה מרגיש שהיאכטה ממש נעצרת.
 
על מנוע
ביאכטה מתוקן מנוע —— בעוצמה של 14 כ"ס. מספיק בהחלט לתמרוני כניסה ויציאה מהמרינה והפלגה קצרה בין מפרצים בחו"ל או כאשר הרוח שוככת בישראל. למה אני מזכיר את מפרצי חו"ל? מכיון שליאכטה הנ"ל יש גם היתר שט בינלאומי וניתן לצאת איתה מתחומי המים הטריטוריאלים ולהפליג לחו"ל. התמרון בעזרת מנוע מעולה. אמנם המצערת נמצאת בנקודה לא נוחה לתפעול, אך בעזרת מוט ההגוי הארוך ניתן לתמרן בקלות יחסית (בגרסת הקרוזינג יש קונסולת הגה + מצערת עליה). רדיוס הסיבוב של היאכטה קטן יחסית ונוח מאוד לתמרן איתה בין רציפים עמוסים ביאכטות וחבלי עגינה.
 
תמרון מפרשים
לאחר ההפלגה הארוכה על גבי היו וי ראיתי את היאכטה פעמים רבות מפליגה בשיוטי היאכטות בישראל. התמרון שלה עשה רושם מעולה, ביחוד יכולת החידוד וההפלגה ברוח קדמית. ברוח גבית בעזרת מפרש הג'יניקר ניכר היה כי יכולת השיט שלה בינונית וכי בעיקר חסר לצוות יכולת עבודה עם המפרש. גם ביאכטה הזו כמו בכל יאכטות האנטר אין יתר אחורי, ויתרי הצד משוכים לאחור. הדבר לא מפריע ליציבות המערך הנתמך בין היתר על ידי מיתר המפרש הראשי.
ביום הפלגה נוסף שביצענו על היאכטה נשבה רוח בעוצמה של כ-7 קשרים והים היה שקט לחלוטין. הפלגנו במהירות של כ-4 קשרים והיאכטה הפליגה נהדר. יכולת ההפלגה ברוח גבית מלאה נבדקה עם ספיניקר מונף, אולם מכיון שזו היתה הפעם הראשונה שהספיניקר הונף על גבי היאכטה, התעסקנו רב הזמן בבדיקה שהמפרש עולה כמו שצריך ולא נתקע/ נקרע. מכיון שהיאכטה באה מוכנה עם מוט שלוח לג'יניקר הרי שספיניקר הוא תוספת אופציונלית, אולם לכלי שיט תחרותי היא בהחלט נדרשת. במבט מהצד על היאכטה מפליגה ברוח גבית בתחרויות שיט נראה כי יכולות ההפלגה של היאכטה ברוח גבית בעזרת ג'יניקר הינן סבירות בהחלט.
 יכולת התמרון והסיבוב שלה טובים בהחלט, אולם יש לזכור כי לוח ההגה הגדול מהוה גם בלם אם מטים את ההגה מהר מדי ובאופן קיצוני. יש לזכור כי מדובר בכלי שיט תחרותי שזו מטרתו ובתחרויות ההיגוי מאפשר ליאכטה ביצועים מעולים, ביחוד על קו הזינוק. מיתרי החלוץ והראשי וכמובן תופי מתיחתם נמצאים ממש ליד ההגאי ומאפשרים לו לבצע את רב פעולות השיט גם ללא סיוע משאר בני המשפחה המפליגים, או כאשר חברי הצוות התחרותי לא מגיעים לתחרות.
 
פנים היאכטה
במבט מבחוץ הקבינה הפנימית נראית קטנה, אבל כאשר נכנסים, הפתעה: קבינת שינה גדולה, מיטת חרטום כפולה, סלון גדול מטבח ושרותים. 4 שייטים בהחלט יכולים לחיות ביאכטה בנוחות. במבט מעמיק ניכר כי התכנון של היאכטה נועד לשייטים שרוצים לבלות על היאכטה מעבר להפלגה של כמה שעות, אלא גם להעביר לילה או שניים (ואפשר גם יותר כמובן) על היאכטה. היאכטה מאווררת ומוארת מאוד, הן בשל פתח הכניסה הגדול וגם בעזרת כוות הסיפון הקדמית. כל אלא בנוסף לארבעת חלונות הצד בסלון. לקבינה האחורית ישנו חלון מתחת לספסל הישיבה בקוקפיט שניתן לפתוח אותו בזמן עגינה בחוף. בדגם התחרותי בו הפלגנו המטבח קטן יותר מאשר בדגם הקרוזינג, וכולל כיור, כיריים וצידנית המחוברת למצבר ומשמשת כמקרר. גובה תקרת הסלון בהחלט בהחלט יוצר תחושה שמדובר ביאכטה גדולה יותר – 1.95 מטר בהחלט יוצרים תחושה שמדובר ביאכטה גדולה יותר.
 
סיכום
כיום כבר מפליגות בישראל שלוש יאכטות מדגם זה. מדובר לדעתי ב- DAY CRUISER מושלם. לא גדול מדי ולא מסובך להפעלה. זוהי יאכטה נהדרת לזוג שמחפש את היאכטה הראשונה שלו ולא רוצה להתחיל ישר בגדול ומוכן להתגלח על יאכטה קטנה ונחמדה שיודעת גם לסלוח. מנסיוני, תמיד אפשר לקנות גדול יותר, אבל כמה מאיתנו קונים קטן יותר?
 
 
אורך – 8.23 מטר
רוחב – 3.02 מטר
משקל (קיל ארוןך)– 3407 ק"ג
שוקע (קיל ארוך) – 1.52 מטר
דלק- 56 ליטר
מים – 75 ליטר
מנוע – יאנמר 14 כ"ס
 
מחיר בישראל כולל מע"מ מוכנה להפלגה בישראל- 75,000 $

היבואן – אטלנטיס מרין בע"מ
דילוג לתוכן