בבחינה – נקרה INFUSION F18

מאת ג'רמי אוונס תרגום: יורם שרת

הופעת הבכורה של ה"אינפיוז'ן" היתה בתחרות 'EuroCat' במאי 2007. כותב שורות אלה זכה ויצא לטיסת מבחן על "פורמולה 18" החדישה ביותר.

כל סירה תחרותית חדשה נבחנת על פי תוצאותיה. בתחרות הגדולה הראשונה שבה השתתפו סירות נקרה אינפיוז'ן – ה 'EuroCat' בקרנק, צרפת, במאי 2007 (תחרות המדורגת כאירוע ברמה הגבוהה ביותר, יחד עם אליפות העולם ב-F18, ותחרות הקפת טסל בהולנד), הן סיימו במקומות שני, שלישי ושישי מבין 142 סירות "פורמולה 18". מדוע לא במקום ראשון? מפני שדארן בונדוק וגלן אשבי, שזכו ב"יורוקט" בהובי טייגר, הם כיום מתחרי קטמרן מהבלתי-מנוצחים ביותר בעולם, אם כי גם ההולנדים ששטו באינפיוז'נים הראשונים הפגינו ביצועים טובים מאוד.
 
הרכב וגימור
השם INFUSION מתייחס לטכנולוגיה המתקדמת בה נבנה הבידון, העשוי מעין סנדביץ' של שרף ((vinylester וקצף. במקום להספיג את יריעת סיבי הזכוכית בשרף בעזרת מברשות צבע ומגבים, 'מזיגת-שרף' מנצלת לחץ ואקום להספגת השרף אל תוך הבד. בטכניקה זאת, נחסך הצורך בהעסקת עובדים מיומנים לביצוע הלמינציה, וכן נפטרים מהריח הכימי החריף הכרוך בהספגת השרף. מסתבר, כי בשיטה זאת ניתן להפיק ברצף בידונים זהים, תוך שהשרף מתחלק בצורה שווה על פני הלמינציה.
 
בזמן בחינת המערכת, בנתה NACRA כמה סירות מדגמים קיימים של 18F בשיטת מזיגת שרף. סירות אלה התגלו כקלות יותר במידה ניכרת, יתרון שמאפשר לנצל עוד סיבי זכוכית לחיזוקים נוספים להגברת קשיחות ועמידות. אמנם, רק במרוצת הזמן יתברר אם בשיטת מזיגת שרף אכן נוצרים גופי קטמרן טובים יותר, אך כבר כעת ברור כי לבידונים אלה גימור יפהפה, ואין בהם קווי תפר ברורים של "נקרה 18F" העשויה בלמינציית-יד.
 
תכנון ומערך
השטנו את האינפיוז'ן הראשונה שהגיעה לבריטניה, לאחר שהוטסה לאירופה מארה"ב. בעל הסירה, קיבל אותה זה עתה כתחליף לנקרה 18F שלו.
 
האינפיוז'ן בולטת ביותר מבחינת התכנון. M&M מתארים את הבידונים כ"מפלחי גלים מדור שלישי" המיועדים למנוע עלרוד (pitching), כלומר נדנוד "קדימה ואחורה" ולהגביר את ההתנגדות להתחרטמות ולהתהפכות לפנים. מה שבולט במיוחד הוא, שקטמרן זו גדולה יותר מכל 18F אחרת, עם נפח מסיבי באזור העיקרי של הבידון – החלק הנושא את המערך והצוות. בנוסף, שני הבידונים מוטים החוצה בארבע מעלות. NACRA טוענת כי זה מחזק את מומנט היישור, מקטין את החיכוך עם המים, משפר את תגובת ההגה ומצמצם את ההתחרטמות במורד הרוח. בכל מקרה, זה בהחלט עושה את האינפיוז'ן קלה מאוד לזיהוי.
 
קטמרן חדשה זו מצטיינת במאפייני עיצוב נאים. לחרבות ה'מהפכיות' (gybing daggerboards) שפה אחורית עבה יותר בחלקן העליון, והדבר מאפשר להן להתפתל בתוך בית החרב ולספק עילוי נוסף במעלה הרוח. הקורה האחורית מותקנת בשיפוע, כדי שהמיתר הראשי הענק ביחס 10:1 – שבראשו חמש גלגלות 'סקסיות', יתיישר עם הטרוולר, במטרה להפחית חיכוך. הקורה הקדמית מיושרת עם לחץ של התורן ושקועה בתוך הסיפונים. זה מיועד להסטת מים בצורה חלקה אל מעל לחלק העליון כשהסירה פוגעת בגלים במהירות גבוהה, במקום שתואט על-ידי התנפצויות קצף.
 
NACRA הלכה בעקבות 'Capricorn' בבניית תורן כנפון בהיקף של 38 ס"מ שהינו כמעט בעומק מלא על-פי חוקי דגם 18F. מעניין, שזה החלק היחיד בסירה המיוצר באירופה. בזמן הרכבת המערך, התורן נראה קל ביותר. כבלי מצלבים בנוסח טורנדו, המסתיימים בתוך בסיס התורן, הם עוד פריט נאה, המצביע על תשומת הלב המקצועית שהוענקה לפרטים בסירה זאת.
 
שיט
הקלות שבה משיטים את האינפיוז'ן משתקפת בביצועיה. התחושה הראשונה שמקבלים בשיט בקטמרן זו היא של סירה גדולה, יציבה, חלקה ומהירה, המעניקה ביטחון ברוחות מתונות. אין ספק, כי ככל שתתחזק הרוח יידרש הצוות לשלוט בצורה טובה יותר בסירה, כמו בכל כלי-שיט תחרותי. אבל נפחה הגדול של האינפיוז'ן אמור להשאיר אותה בשליטה איתנה ובלי נטיות לא נעימות להתהפך.
 
הארגונומיות של הסירה מעולה. בסירות קטמרן ישנות רבות, הצוות מרגיש אי-נוחות יתרה ביציאה לטרפז ובחזרה לסירה. באינפיוז'ן היציאה לטרפז מתבצעת בתנועה חלקה למשעי. הטרמפולינה הקשיחה להפליא זורמת אל תוך הבידון ללא רווחים מעצבנים. כשאתה בחוץ, אתה מרגיש שדופן הבידון שמעל לרוח מעוגל יפה ונעים מתחת לרגליך. בנועו לאחור לקראת שיט במורד הרוח, איש הצוות חש ביטחון ונוחות על הטרפז ליד הקורה האחורית – תחושה טובה למדי כשאתה מחזיק במיתר של ספינקר רב-עוצמה בגודל 21 מ"ר.
 
ואם כבר מדברים על ספינקרים, ההנפה חלקה מאוד. חבל הפקם של הספינקר מובל אל מתחת לטרמפולינה, וההגאי או איש הצוות יכולים למתוח אותו או לשחררו מכל אחד משני צדדי הסירה על הטרמפולינה או על הטרפז. בתרגולת התחרותית הרגילה, ההגאי נשאר על הטרפז לאחר הקפת המצוף שמעל הרוח, ומושך את חבל הפקם החוצה בעוד הצוות עומד על הטרמפולינה ומניף את המעלן. אין לשכוח להרים את החרבות כ-60 ס"מ מעל הסיפון, אחרת עיצובן ה'מהפכי' יפתל אותן לכיוון מעלה הרוח ולא אל מתחת לה!
 
בהפלגה בטרפז, האינפיוז'ן נראית לא רק גדולה ויציבה אלא גם כלי שיט רב-עוצמה. לא כל כך קל להשיט אותה במהירות מרבית. כמו בכל 18F הקיימת היום, גודל הרואץ', במפרש הראשי בעל הראש השטוח, גורם למתח המיתר הראשי, למתח המעלן ולזווית השיט שיהיו קריטיים במעלה הרוח. כאשר נוצר לחץ לירידה, פירוש הדבר שאתה בולם את הסירה.
 
השורה התחתונה
הקטמרנים של NACRA מיוצרים בקליפורניה, אבל השיווק באירופה מופקד בידי שניים משייטי הקטמרן המובילים של הולנד, העומדים בראש הסניף האירופאי. לגונאר לרסן ופטר ווינק היסטוריה ארוכה של תחרויות בדגמי "נקרה 18F", והם סייעו בפיתוח האינפיוז'ן לצד שייטים בכירים מארה"ב.
 
האינפיוז'ן עדיין בחיתוליה, אבל ב 'EuroCat' האחרון היא נראתה תחרותית מאוד, ביחד עם ה-18F המובילות – הובי טייגר, צירוס, קפריקורן ודיאם. הרוח בקרנק היתה בעיקר קלה עד מתונה ועם הבידונים הגדולים שלה, הצליחה האינפיוז'ן להשיג מהירות גדולה יותר ברוחות החזקות יותר. יתרה מכך, אין ספק כי האינפיוז'נים יהיו מהירות יותר כשהשייטים ילמדו ללחוץ על כל הכפתורים הנכונים כדי למקסם את ביצועיה.
 
איש הצוות שלנו היה מרוצה מאוד מהפלגת המבחן: "החרבות המתהפכות הן הברקה מובהקת. צריך לצאת מהסיבוב מבלי לעלות מדי לרוח, כדי שיהיה עליהן מספיק לחץ. יש להתחיל לעבוד עם המיתר הראשי והסירה מטפסת במעלה הרוח – אנחנו זינקנו באמצע הקו באליפות "קטה" הפתוחה באגם בלה (בוויילס), ואז שטנו מהר יותר וחד יותר, וכיסינו את כל הצי.
 
האם הייתה זאת הפעם השלישית שהמזל האיר פנים לNACRA? כך או כך, האינפיוז'ן היא משתתפת חדשה נאה ביותר ורצויה ביותר בשיט עתיר ביצועים.  דגם ה-18F של הקטמרנים בעיצוב פתוח ממשיך להפליג על הגל.
 
 
מפרט טכני של אינפיוז'ן
תכנון: מורלי ומלווין (M&M), 2005
יצרן: NACRA,
אורך: 5.52 מטר
רוחב: 2.6 מטר
משקל מוכן לשיט: 180 ק"ג
שטח מפרש:        ראשי     17 מ"ר
                        חלוץ     4.15 מ"ר
                        ספינקר 21 מ"ר
מחיר סירה מוכנה להפלגה כולל מע"מ 21,890 $
 
יבואן בישראל – ימית סחר