EN

חיפוש

אצלם, הגודל כן קובע !

גיורא קדר

פריחה בשוק המגה- יאכט, יאכטות פאר באורך של 20, 30, 50 וכן, גם 100 מטר! מה הולך בארה"ב שם הכלכלה פורחת ומה בישראל? בחמש השנים האחרונות מספרן בעולם של ה"מגה-יאכט" או "יאכטות –על" הוכפל מ- 2700 ל- 5000. כיאכטת-על מוגדרת יאכטה שאורכה יותר מ- 25 מטר. הפריחה הכלכלית בארה"ב ובמיוחד התעשרותם של מצליחני ההי-טק הביאה את תעשיית יאכטות הפאר בכלל ויאכטות העל בפרט לצמיחה חסרת תקדים. חברות אמריקאיות מספקות כיום 45% מיאכטות- העל לעומת 10% לפני עשר שנים. בעבר רוב רוכשי יאכטות – העל בארה"ב היו אילי – הנפט מהמזרח התיכון וסוחרי הונג – קונג. היום רוב רוכשי היאכטות הם אמריקאים.

מיק קלסי, מנכ"ל פלמר ג’ונסון- מספנת יאכטות מוסקונסין בונה יאכטות גדולות לפי מידה זה 40 שנה. חוג לקוחותיו התחלף ב- 20 השנה האחרונות .אילי – נפט מהמזרח התיכון פינו את מקומם למתעשרים אמריקאים . החבורה הזאת הרגילה להתחרות עד חורמה בעסקים ,מתחרה בלהיטות גוברת והולכת מי יזמין את היאכטה הגדולה ביותר, המהירה ביותר, המפוארת ביותר וכמובן היקרה ביותר. בינתיים לסלי וקסנר מייסד רשת השיווק LIMITED ובעבר שותף בחברת הטקסטיל הישראלית מקפל מוביל עם היאכטה "LIMIT LESS " (חסרת גבולות!) באורך של 105 מטר. היאכטה שבנייתה הושלמה ב- 1997 "לוקחת" את היאכטה של פול אלן ממייסדי מיקרוסופט. היאכטה שלו "מדוזה" היא רק באורך 60 מטר מצוידת באולפן הקלטות , הליקופטר של 8 מושבים וכמובן אתר אינטרנט המיוחד ליאכטה ( W.W.W.MEDUSE.COM). ב. אמנם פול אלן מעדיף לא לחשוף את זהותו כבעל ה"מדוזה" אך הפרסומות של מיקרוסופט בתחתית האתר של מדוזה מסגירה אותו.
לשם השוואה היסטורית קצרת טווח ב- 1986 השיק איל העיתונות פורבס את היאכטה שלו באורך 50 מטר וספג ביקורת בעבור מה שהוצג כניקור עיניים. מי שראה את היאכטה מיליון 4 של טד אריסון ז"ל במרינה הרצליה בקיץ האחרון אולי מבין את משמעות הגודל של יאכטות – העל. היאכטה המנועית ממש מילאה את המרינה. מפרשיות של 50 פיט נראו לידה כסירות השירות. אגב המיליון $ עם אורך של כ 50 מטר, בלבד כבר לא-נחשבת בליגה העליונה. מחירי היאכטות כידוע לא נקבעים רק לפי גודלן. הם נקבעים גם ע"פ עיצוב הריהוט, המכשירים, אמצעי התקשורת, רמת המטבחים וצי סירות השעשועים והעזר.
ביאכטות – על רבות נמצא בנוסף לכל אבזור ופאר אפשרי גם משטח נחיתה ועליו הליקופטר צמוד , מוסך אחורי בעל משטח ירידה הידראולי, ומחסן סירות הנפתח ישירות לים . באמצעות הכבש ההידראולי גולש גיפ הצירוקי באלגנטיות לרציף כדי לצאת לטיול שטח ובערב מכונית המרצדס תורד לרציף כדי להסיע את הבעלים ליציאת הערב. מתחת למוסך המכוניות מאוחסן צי השעשועים הכולל לעיתים מגוון מרשים של סירות מירוץ וסקי בצד אופנועי-ים. לפני שלוש שנים שטנו במפרץ בודרום –טורקיה ליד היאכטה "לידי- לאורה"(רק 50 מטר, כסף קטן … ), ספרתי 3 סירות מירוץ ו 4 אופנועי-ים קשורים לאורך הדופן. תחשבו רק על תחזוקת כל המגוון הזה. במחשבה שניה הבנתי שחלק מצי הסירות הוא ממש חיוני . לכמה מרינות ניתן בכלל להיכנס עם יאכטה של 150 פיט? ואם בספינה ארבעה או חמישה זוגות שלא רוצים לבלות בחוף ביחד או באותו זמן, אז תעשו את החשבון לבד.
כמובן שגם בשוק סירות העזר(TENDER ) יש התפרעות. 30% ממחזור זודיאק ארה"ב חברת בת של יצרן סירות הגומי הצרפתי ששמו כבר הפך לשם נירדף לסירת גומי, מקורו בסירות שירות ליאכטות גדולות. זודיאק מייצרת סירות חצי קשיחות ליאכטות –העל במחירים היכולים להגיע עד 250,000.-$! כן קראתם נכון- זה מחיר אחת מסירות השרות של היאכטה.
תעשיה שלמה צומחת סביב יאכטות אלו ומושכת אחריה את הענף כולו.
ציוות יאכטות- על אינה משימה פשוטה. הסקיפר אמור להיות בנוסף לכישוריו הטכניים והפיקודיים גם איש רעים להתרועע. פרצופים חמוצים רואה בעל היאכטה מספיק בעבודתו. שיפוץ ריהוט יוקרתי או תיקוני חרסינות סיניות בחדרי האמבטיות לא היו מקצועות מקובלים במרינות של פעם. מימון היאכטות בארה"ב קל מבעבר בעזרת משכנתאות לטווחים של עשר או עשרים שנה ויותר. אבל הקניה היא רק התחלת הדרך צריך גם לתחזק ולהפעיל. בארה"ב עלות אחזקה של יאכטה בשווי עשרה מיליון דולר היא כמיליון דולר בשנה . ההוצאות הכבדות ביותר הן כמובן על מימון ובלאי אך גם צוות, דמי עגינה, ביטוח, רישוי ותחזוקה הם סעיפי הוצאות כבדים. חסכון בתחזוקה מכה כבומרנג בבעלים והם יאלצו למכור את היאכטה במחיר הנמוך בעשרות אחוזים משוויה בשל מראה מוזנח.
מפרשיות או מנועיות? מסתבר שגל יאכטות-העל אמנם נוטה יותר מבחינה מספרית לטובת יאכטות מנועיות ואולם גם יאכטות –על מפרשים רואות ימים יפים. יושב ראש חברת ההי-טק "נטסקיפ" גימס קלארק בנה מפרשית-על בשם "הייפריון" בהשקעה של 40 מיליון $. כמובן שכוח המחשוב הנמצא ביאכטה עומד ביחס ישיר לגודלה. היאכטה כה מתקדמת מבחינה טכנולוגית עד כי לדברי בעליה ניתן לחצות איתה את האוקיינוס האטלנטי בשלט רחוק .
ומה אצלנו? כן גם לנו יש נציגים בליגת העל של היאכטות. את טד אריסון ז"ל כבר הזכרנו אבל גם מפרשית העל של מוריס קהן מבעלי חברת ההי-טק "אמדוקס" ומפרשית העל מתוצרת VILY איטליה שעוגנת בהרצליה נכנסות למקום טוב בליגה.
מיקי גל מנכ"ל "סוס- הים" המיצג את חברת היאכטות האיטלקיות פראטי ופרשינג מדווח על מכירת מספר יאכטות ללקוחות המתעתדים לעגון בישראל.
בתערוכת היאכטות השנתית של גנואה-איטליה ארח אותנו מיקי ברציף בו מוצגות היאכטות של פראטי שיחקנו- אותה עשירים. מיקי גל ללא ספק אחד הסקיפרים המקצועיים והמנוסים ביותר בישראל ערך לנו היכרות עם ארבעה דגמים של "פראטי" 68 פיט, 72 פיט, 80 פיט ו94 פיט (כ28 מטר ) או בהתאמה: 2 מיליון$, 2.2 מיליון $,3 מיליון $ ו … 5 מיליון $ . המעצבים האיטלקים הם ללא עוררין המובילים בעולם ( גם בארה"ב הם מובילים את נושא עיצוב כלי השייט), עשו עבודה יפיפייה. אפילו אזור המגורים לצוות היאכטה (זוכרים שצריכים צוות להשטה ותחזוקה) , מעוצב ברמה העולה על רוב בתי המגורים שאני מכיר. הגשר מאבזר במילה האחרונה של האלקטרוניקה ואפילו צבע מסכי המכ"ם והגי.פי.אס. משתלב בעיצוב הכללי. רק לסבר את האוזן: עלות כיסא הסקיפר הפנאומטי המתכונן- כמה עשרות אלפי $. (הצבע כמובן תואם לריהוט).
מיכל רעייתי ביקרה ברציף של אזימוט. אזימוט הינה חלק מקונצרן היאכטות האיטלקי בנטי. הקונצרן הוא יצרן יאכטות המנוע הגדול באירופה. את מיכל אירח יורם בלום מנהל אמביל המייצגת את היצרן האיטלקי. מיכל ביקרה באזימוט 70 פיט. במרץ הקרוב תושק תאומתה הישראלית ותפליג להרצליה. גם כאן ראינו את אמנות בניית היאכטות האיטלקית במיטבה. תמורת כ 2 מיליון $ אתה מקבל יצירה שלטעמה של מיכל כדאי להחזיק אותה בסלון הבית ולא לתת לה להתנדנד במרינה." אמביל" סוכנת מנועי מרקורי בישראל , מכרה עד כה יותר כלי שייט בישראל מאשר כל גוף אחר. יורם בלום : "אמביל נערכת לתת שירותים ליאכטות הגדולות אשר החלו לפקוד את המרינות בישראל בסופו של דבר השירות הטכני יקבע אם היאכטה תפליג, ואיך היא תפליג – ובזה יש לנו ניסיון יותר מכל חברה אחרת בישראל".
נראה שגם בעלי אקווה מרין – החברה החדשה יחסית אך הדינמית מאוד מהרצליה מפנימים את הצד הטכני . החברה גייסה איש טכני מהמובילים בענף הימי על מנת לתת תמיכה ליאכטות מתוצרת פרינסס אותן היא מוכרת . פרינסס החברה הבריטית הותיקה מתחרה בעולם בהצלחה רבה. היאכטות שלהם משדרות חוזק ומכובדות בריטית. ( מסורת ימית בריטית היא כמובן נכס שיש לו משקל רב כשמדובר ביאכטות. בריטניה למי ששכח היא מולדת היאכטות ).
הישראלים כנראה אוהבים אנגליות . דניס נתן ממנהלי אקווה מרין מציג את נציגות פרינסס בארץ – במרינה הרצליה למעלה מ – 10 יאכטות מ – 38 ועד – 50 פיט. שתי יאכטות של 22 מטר נמכרו לישראלים המתגוררים בחו"ל . אז עדיין הרצליה היא לא פורט לאודרדל בירת יאכטות העל של ארה"ב אבל התחלה כבר יש.
האם זה טוב לשייטי ישראל ?
התשובה פשוטה , באם אנו רוצים (כן, אנו רוצים!) לראות מרינות מפותחות ברמת שירותים אירופאית, אנו חייבים להיות מסוגלים לספק שירותים ליאכטות העל. כל הענף יעלה מדרגה במקצועיות ובשרות וגם ברווחיות. (זאת לא מילה גסה). התרומה הכלכלית אשר יאכטות העל העוגנות בישראל נותנות לכלכלה הישראלית, עשויה להגיע למטוס גמבו מלא תיירים לשבוע הנוחת באילת!. למי שחיוך ספקני עולה על שפתיו נזכיר כי יאכטת – על באורך של 30 מטר (בלבד … ) משלמת כעשרת אלפים שקל עגינה לחודש ועלות התדלוק היא למעלה מעשרת אלפים ש"ח.
אז מי אומר שהשמיים הם הגבול – הים הוא הגבול
דילוג לתוכן