EN

חיפוש

10 דרכים לחסכון בדלק

בשנים האחרונות זינקו מחירי הדלק בעשרות אחוזים. מה ניתן לעשות בנושא. אספנו עבורכם טיפים לחיסכון בהוצאות הדלק, קראו וחסכו.

בהשוואה לרכב, כלי שיט הם זוללי דלק רציניים. תצרוכת הדלק שלהם למייל או לקילומטר היא גבוהה ביותר. יאכטת מפרש פצפונת עם מנוע דיזל של 5 כוחות סוס תצרוך ליטר סולר לכל 3.75 מייל. במילים אחרות: הצריכה היא כמו של מכונית מרצדס מכובדת מהדגם הישן, אבל בלי היוקרה הנלוות. העברת הכוח מהמנוע דרך ציר ומשם למדחף היא פשוט בזבנית מבחינת ניצול האנרגיה. יאכטה מנועית גדולה השוקלת 9 טון, בעלת שני מנועים של 350 כ"ס תצרוך במהירות של 32 קשר כ- 150 ליטר סולר לשעה. הורדת המהירות ביאכטה כזו כתוצאה מתנאי ים, למצב שבו היאכטה אינה מרחפת (PLANING) תעלה את צריכת הדלק באופן דרסטי.  
אם חשבתם ששייטי יאכטות מפרש פטורים משיקולי עלות הדלק, טעיתם. הפלגה מנועית לקפריסין נגד הרוח במפרשית של 45 רגל צורכת כ 200 ליטר דלק.
איך חוסכים בדלק? לפניכם עשרה כללים ורעיונות.
 
1. הקפד על טיפולים מסודרים למנוע
זה נשמע לכם מובן מאליו, אבל טיפול מסודר במנוע הוא הכרחי. מנוע ימי פועל בתנאים קשים ביותר: טלטולים, קפיצות, לחות ומליחות. גם אם במהלך הפלגה ארוכה נפליג בעיקר במפרשים ומעט במנוע יש לתת למנוע טיפול מסודר. החלפת שמן (תוך הקפדה על הוראות היצרן) ושמירה על ניקיון השסתומים תעזור לשמור על צריכת דלק נמוכה.
טיפולים עקביים יפחיתו גם את הוויברציות ויחסכו אנרגיה. ברוב המקרים מזרקי הדלק (אינג'קטורים) אינם חייבים בטיפול שנתי, אבל סיפטומיים כמו קשיים בהנעה או עשן אפור העולה מהמפלט הם בבחינת אור אדום הקורא לבדיקה, לטיפול ולתאום מזרקי הדלק.
 
2. נקה את התחתית ואת המדחף!
ניקוי תחתית כלי השיט וצביעתו בצבע מתאים יפחיתו את הגרר (אפקט ימי הדומה לחיכוך) בעת תנועת היאכטה במים. יאכטה מנועית עם תחתית נקייה תוסיף בקלות 2 קשר למהירותה באותו סל"ד. יאכטת מפרש של 40 רגל עם קוער נקי תוסיף בקלות חצי קשר עד קשר. חשוב לציין שגם ירוקת הנראית "חלקה" מורידה את המהירות באופן משמעותי.
שברים, כיפופים וקצוות אכולים של המדחף, יפחיתו את הכוח המועבר מהמנוע למים, יגדילו את צריכת הדלק ויגרמו לזעזועים לא נעימים בעת ההפלגה.
כמו שאנו בודקים בראיה ובמישוש את צמיג המכונית, כך יש לבדוק את המדחף: הוא צריך להיות שלם לחלוטין, נקי, מבריק ומאוזן. בדיקת איזון המדחף והציר בעת הטיפול השנתי בקוער היאכטה הוא פשוט ולא יקר.
בדיקת האיזון חייבת להיעשות על ידי מומחים. מדחפי חמרן (אלומיניום) המשמשים למנועי חיצון הם קלים ביותר ליישור ותיקון. אך גם מדחפי ברונזה, במיוחד אלו שסבלו מתופעת אלקטרוליזה ו"אכילה" ניתנים לתיקון על ידי מומחים. במקרים רבים ובמיוחד ביאכטות מהירות זול יותר להחליף את המדחף מאשר לתקן אותו.  
 
3. וודא פסיעה נכונה של המדחף 
בדרך כלל גודל המדחף מותאם למהירות המירבית של כלי השיט. אם אתם מוכנים להקריב קצת מהירות ולהתאים את מימדי המדחף למהירות השיוט שלכם תחסכו הרבה דלק. מעקב אחרי עקומת ביצועי המנוע מעלה כי בדרך כללתצרוכת דלקמיטבית מושגת כאשר המנוע עובד על 70% מסיבובי המנוע האפשריים, אבל זה לא כל הסיפור, לעיתים כלי השיט מפליג במהירות מסוימת יותר זמן מאשר במהירויות אחרות, לדוגמא, יאכטת דיג שרוב שעות המנוע שלה מוקדשות לגרירה במהירות איטית. במקרה כזה כדאי שמהנדס ימי יחשב את הנתונים לאור המהירות הנדרשת וימליץ על המדחף המתאים למהירות האיטית. 
בכל מקרה, הפלגה ב 70% מסיבובי המנוע המירבים חשובה גם בשל הצורך במניעת מעמס יתר על המנוע. חשוב לציין שבכלי שיט חדשים אין לשנות את המדחף ללא אישור היבואן, שכן אז עלולים לאבד את האחריות.
 
4. דלק חייב להיות נקי!
דלק מלוכלך או דלק המכיל מים אינו נשרף ביעילות. התוצאה עלולה להיות הצטברות לכלוך במאייד (קרבורטור) אשר יביא לצריכת דלק גדולה יותר וקשיים בהנעה. הפתרון הוא מסנן / מפריד מים ראשוני לפני המסנן המורכב על המנוע. מסנן / מפריד הינו אביזר בטיחותי חיוני, הוא נותן התראה על מים או לכלוך בדלק, דבר העלול להביא להדממת המנוע .
תוספי דלק יעילים להגדלת שריפת הדלק בעת ההצתה. מחקרים הוכיחו שבמקרים מסוימים של שימוש מיטבי בתוסף ניתן להגיע לחסכון של 15%. מספר סביר יותר לדעת מומחים בתנאים רגילים של הפעלת מנוע ימי הוא 5%.
חסכון כזה עשוי להיות לא משמעותי מאחר ועלות החיסכון עשויה להיות שווה לעלות התוסף, אבל עדיין מומלץ להשתמש בתוספים, במיוחד בשל יעילותם בשמירה על דלק נקי מבקטריות. בתנאי מזג האוויר שלנו (חום ולחות) הבקטריות הם סיכון ממשי, הימצאותן בדלק תגרום לאיבוד כל תכולת המיכל. (400-800 ₪ ביאכטת מפרשים בינונית, 1000-2000 ₪ ביאכטת מנוע בינונית).
 
5. בחר את המהירות המתאימה לגופי הדחק: סירות מנוע מהירות או מפרשיות
ככל שתאיץ את מהירות כלי שיט בעל גוף הדחק (יאכטות מפרש ויאכטות מנוע איטיות) תצרוך יותר דלק. כאשר כלי שיט כזה מגיע למהירות הגבוהה ביותר שלו תצרוכת הדלק עולה באופן מבהיל. אז כמה מהר זה מהר מדי? הגרר (שהוא בן דוד של החיכוך) בגופי הדחק תלוי במהירות ועומד ביחס ישיר לשורש הריבועי של אורך קו המים. הגרר גדל באופן יחסי הגבוה בערך של 1.4 פעמים יותר מהשורש הריבועי של קו המים. היחס המועדף הוא 1.2. ומתיאוריה למעשים: ביאכטת מפרשים באורך קו מים של 30 רגל רצוי לא להפליג במהירות העולה על 6.5 קשר, אחרת תצרוכת הדלק תרקיע שחקים. (שורש 30 = 5.47 ועוד 20% = 6.5 קשר). לצערנו או לשמחתנו יאכטות חדשות רבות נמכרות עם מנועים גדולים בהרבה מהנדרש, מחד מנוע חזק יותר נותן שליטה טובה ביאכטה במצבי ים קשים, מאידך חשבון הדלק גדל בהתאם.
כדאי להבהיר את הנושא, בהנדסת כלי-שיט בתכנון יאכטות מפרש מקובל לתכנן מינימום של 4 כוחות סוס לכל טון משקל, ליאכטות מנוע איטיות מקובל לתכנן 5 כוחות סוס לכל טון משקל, מכאן שאם יאכטת מפרשים באורך של 44 רגל במשקל 9 טון נמכרת עם מנוע של 60 כ"ס במקום 40 כ"ס מישהו ישלם יותר עבור הדלק (אבל ייהנה מכוח מנוע גדול יותר כאשר הוא מפליג בים גבוה, מול הרוח ובעת תמרון).
 
סירות ויאכטות מנוע מהירות
בכלי שיט מרחפים PLANING , קשה יותר לקבוע מהי המהירות המיטבית מבחינת תצרוכת הדלק. השיטה הטובה ביותר היא לבדוק נתון זה באמצעות ניסוי וטעייה, כלומר   למדוד את תצרוכת הדלק על ידי בעל הסירה לאחר הפלגה במהירות נתונה. הסיבה לקושי בקביעה היא בעיקר צורתם השונה של קוערי היאכטות והסירות ומקדמי הגרר השונים שלהם. חשוב מאוד לבנות עקומת תצרוכת דלק לכל כלי שיט המבוססת על ניסיון. אסור לסמוך על מחשבי תצרוכת הדלק המותקנים ביאכטות רבות אלא רק לאחר שווידאנו באמצעות תדלוק בפועל את דייקנותם.
מחשבי תצרוכת הדלק מתוכנתים בדרך כלל למיכלי דלק בעלי צורות גוף מוגדרות (תיבה, קובייה וכ"ו) אם המיכל הוא בעל צורה שונה, הנתון יהיה לא מדויק. ההמלצה הכללית להפלגת חסכון היא הפלגה ב 80% ממהירות הסיבוב המירבית.
יאכטות בעלות גוף חצי הדחק (SEMI DISPLACEMENT): למרות שגופים אלו מסוגלים להפליג בריחוף הם עדיין דוחפים כמויות מים גדולות כאשר הם מפליגים,
ככל שמהירותם גדלה כך גדלה תצרוכת הדלק שלהם.  
 
6. הפחת את חיכוך האוויר
כלי שיט מושפע מהחיכוך באוויר ולא רק מחיכוך המים. בכלי רכב לדוגמא, נסיעה עם חלון פתוח תעלה את צריכת הדלק ב 10%. אותו עקרון חל גם בכלי שיט, במיוחד בכלי שיט מהירים. הוספת סוכך שמש לסירת מנוע מהירה תגדיל באופן משמעותי את תצרוכת הדלק במיוחד במהירויות גבוהות. אותו הכלל חל על יאכטות מנוע ומפרש, גם הפלגת מנוע כאשר המפרשים מתנפנפים תעלה את תצרוכת הדלק, לכן, ככל שקווי הגוף של כלי השיט מעל המים נקיים יותר תצרוכת הדלק תהיה נמוכה יותר.
 
7. אל תפעיל את המנוע לא לצורך 
בניגוד לדעה הרווחת בין השייטים, רוב המנועים הימים אינם זקוקים לחימום ארוך. ברוב המקרים חימום של כמה דקות יספיק, במיוחד אם אינך מתכונן להפלגה מיידית בכוח מלא. אם אתה יוצא במזג אוויר סוער או לתמרון מסובך, חמם את המנוע עד שמחוג הטמפרטורה יגיע למצב נורמלי, אך לא יותר. כאשר ריתקת או עגנת את הסירה, המשך את פעולת המנוע למשך לא יותר מכמה דקות לפני הכיבוי, זאת על מנת לקרר את המנוע.
 
8. השתמש בלוחות הטרים
צריכת הדלק של יאכטת מנוע יכולה לרדת באופן קיצוני תוך שימוש נכון בלוחות הטרים.
כאשר אתה מגיע למהירות הסיבוב הנכונה (80%, זוכרים….. ) התאם את לוחות הטרים כך שהמהירות תהיה הגבוהה ביותר. גם חלוקת משקל נכונה יכולה לסייע בהרמת המהירות, במיוחד בסירות מנוע מהירות. הזזת משקל מהירה לחרטום בסירות מנוע מהירות תביא לעיתים לאפשרות להגיע למהירות ריחוף מהירה יותר ומכאן לחסכון ניכר בדלק.
זכור שהשימוש בלוחות הטרים חייב להשתנות בהתאם למצב הים והמשקל הנמצא בסירה.
 
9. מנע משקל יתר
ביאכטת הדחק, משקל יתר אינו משפיע באופן קיצוני על צריכת הדלק בתנאי מהירות סבירים. לעומת זאת בסירות וביאכטות מנוע מהירות ההשפעה גדולה ביותר, זאת הסיבה שבזמן ניסוי מהירות ותצרוכת דלק לצורך קידום מכירות, כלי שיט אלו נושאים עליהם אנשי צוות מעטים ורבע או חצי מיכל דלק וכל גרם מיותר מורד מהם. מה שנכון ליצרן נכון גם לצרכן. אל תעמיס את היאכטה שלא לצורך, במיוחד מנע יצירת "מחסן חלפים וגרוטאות ביאכטה", לכולנו יש נטייה לצבור בכלי השיט ציוד גם אם השימוש בו נדיר או שהחלפנו אותו בחדש. מי מאיתנו לא שומר את משאבת השיפולים (בילג') הישנה שהוחלפה בחדשה ?
 
10. היה קונה חכם
מחירי הדלק יכולים להשתנות ממקום למקום. קניית 500 ליטר דלק היא הוצאה משמעותית. בדוק את המחירים והשווה. ברור שאין טעם להפליג לקפריסין כדי לקנות דלק בזול אבל הפלגה קצרה לעיתים משתלמת. מצד שני אל תתפתה לקנות דלק מ"חפרים",
סולר מעורב בנפט או חלילה במים יכול להיות בזבוז במקרה הטוב ונזק גדול במקרה הרע.
 
 ——————————————————————————————————–   
ניקוי הדלק תוך מיחזורו
 
במיכל הדלק מצטבר במהלך השנים לכלוך רב, הן כתוצאה מכניסת אבק דרך הנשם והן כתוצאה מכניסת לכלוך עם הדלק. בנוסף ללכלוך מצטברים גם מים, הן כתוצאה מכניסת אויר לח דרך הנשם והתעבותו והן מכניסת מים בכמויות קטנות דרך פיית התדלוק. הכמויות הקטנות הופכות עם השנים למשקעים משמעותיים מאחר ופתח משאבת הדלק נמצא מספר סנטימטרים מתחתית המיכל. המשקעים מצטברים בתחתית והם לא יורגשו בדלק אלא רק בעת סערה רצינית בה המיכל מתערבל, או כאשר הם יגיעו לפתח השאיבה. מומלץ לבצע ניקוי דלק בעזרת סחרור אחת לשנתיים. תהליך הסחרור הוא תהליך פשוט ומהיר המבוצע באמצעות החדרת צינור גמיש לתחתית המיכל ושאיבת הדלק באמצעות משאבה חשמלית עם הלכלוך והמים. הצינור מעביר את הדלק דרך מסנן/מפריד מים הקולט את המים ואת הלכלוך והדלק עובר לצינור נוסף המזרים את הדלק דרך פיית התדלוק חזרה למיכל. משאירים את המשאבה במצב של עבודה במהלך כמה שעות כך שהדלק עובר דרך המפריד/מסנן במשך עשרות פעמים תוך שהלכלוך והמים מצטברים במפריד.
התוצאה: מיכל נקי. ניתן לבצע זאת באופן עצמאי באמצעות המפריד/מסנן של היאכטה, או לשכור שרות זה (לא יקר) דרך בעל מקצוע.
 
דילוג לתוכן