EN

חיפוש

קורס סקיפרים - היכן לומדים

כתב - גיא ידין

החלטתם להתחיל קורס סקיפרים? כעת עליכם לבחור היכן ובאיזה מתכונת ללמוד. ריכזתי עבורכם מספר טיפים והמלצות שיסייעו לכם לקבל את הבחירה הטובה ביותר עבורכם.

לפני שניגש לשיקולים שינחו אתכם איזה בית-ספר מתאים לכם, הנה המלצה אישית קטנה ממני, רבים ניגשים לקורס כמשימה נוספת שיש לעבור במינימום זמן, מאמץ וכסף. לדעתי גישה זו בטעות יסודה, קיצור זמן הלימוד יפגע הן בחוויית הלימוד, הן באיכות הלימוד ובעיקר ברמת הידע שתקבלו בקורס. לראות עיניי, להשיט יאכטה זה אחד הדברים החווייתיים והמרתקים שאפשר לעשות, הן ברמה האישית אבל גם הרבה מעבר לכך. לרוב, העיסוק בשיט הופך לחוויה משפחתית משמעותית או לתחביב קבוע עם חברים קרובים, בהפלגות בארץ ובחופשות שיט בחו"ל. החברותא היא ללא ספק אחד הכיפיים הגדולים ביותר! 

אך לצד הכיף, הבירות, היין ומפרצי הטורקיז, כסקיפרים אתם צריכים ללמוד ולהפנים  עולם שלם של ידע ומיומנויות, להיות סקיפר זה לא רק ים שטוח, רוח חלשה ובירה ביד, זו מיומנות מאוד רחבה הדורשת לימוד מעמיק הבאה לאחר שעות הפלגה רבות, ניסיון, תשומת לב ורצון ללמוד. אני ממליץ בחום להגיע לקורס עם רצון ללמוד להתנסות, לחוות ולהפיק את המקסימום האפשרי מכל רגע. 

צבירת ניסיון מעשי במהלך הקורס – הוא החלק החשוב ביותר! 

צבירת ניסיון מעשי בהפלגות לימודיות, הוא הגורם המשמעותי והחשוב ביותר בלימוד ובחוויה שלכם, לכן היקף ההפלגות לאורך הקורס, גם בשלב הלימוד התאורטי ובהחלט בשלב הלימוד המעשי המסכם, הוא בעיני אחד השיקולים החשובים ביותר בבחירת הקורס. לאחר שדאגתם לבחור בבית-ספר שמאפשר לכם כמה שיותר הפלגות, תדאגו גם לנצל אותן, להגיע, להפליג, ללמוד, לחוות ולצבור כמה שיותר ניסיון על ההגה. אל תחסכו בשעות הפלגה, נסו לצבור כמה שיותר ובתנאי מזג אויר שונים.

 

חלק מאוד חשוב בהכשרה שלכם הוא השתתפות בהפלגה ארוכה של לפחות 24 שעות. הפלגה זו מיועדת להתנסות בהפלגת משמרות, הפלגת לילה, ניווט, כניסה למרינה לא מוכרת ועוד. כל אלו הם לא חובה על מנת לעבור את המבחן ולקבל את הרישיון, אך הם לחלוטין חובה כחלק מאוד משמעותי בתהליך הלימוד שלכם. תוודאו שאתם בוחרים בבית-ספר שמציע, כחלק מתוכנית הקורס או בנפרד, אפשרויות להפלגות ארוכות לימודיות לתלמידים. זו יכולה להיות הפלגה בארץ, הפלגה לקפריסין או הפלגה בחו"ל. 

ועכשיו לשיקולים:

אונליין או אופליין? 

עידן הקורונה תרם לקפיצה גדולה בתחום לימודי תאוריה בשיט מהבית, בין אם זה בעזרת מערכת לימודים אונליין של שיעורים מוקלטים או בשיעורים חיים בזום. 

בבתי ספר רבים קורס לימוד מרחוק (לחלק התאורטי) הוא זול יותר מאשר קורס פרונטלי בכיתה, מסיבות מובנות. לטעמי קורס לימוד מרחוק אפשרי לחלוטין לכל מי שמכיר את עצמו כאוטודידקט שאוהב וקל לו ללמוד באופן עצמאי. במידה ולא, לא הייתי ממליץ על אופן הלמידה הזה מכיוון שיש בקורס נושאים מורכבים, שחלקם יהיו לכם חדשים לחלוטין וידרשו תשומת לב, תרגול והשקעה. כן, לפעמים זה לא מובן ואז יש חשיבות ליכולת קבלת הדרכה אישית מהמדריך על מנת להבין את החומר על מנת לעבור בהצלחה את המבחנים.

לצד השיקול הלימודי, יש גם את הערך המוסף של המדריך, המועדון ועצם ההגעה למרינה. במידה והשיקול הכלכלי הוא לא הגורם המשמעותי מבחינתכם, ואתם לא אנשים שאוהבים ללמוד הכל לבד, אני ממליץ לכם ללכת על כל החוויה, כלומר להגיע פעם – פעמיים בשבוע למועדון, לשתות קפה במרינה ולהכיר עוד תלמידים בקורס. ללמידה עם מדריך יש ערך מוסף של ניסיון, חוויות והתנסויות אישיות, זה מוסיף הרבה לחוויה וגם לסיכויים שלכם להתמיד ולסיים את הקורס בהצלחה. האנגלים, שכנראה המציאו את השיט כספורט פנאי, טוענים כי בית הספר הטוב ביותר לשיט הוא פאב הימאים.  

 

חשוב לציין שגם אם אתם לומדים בכיתה, שיעורים מצולמים הם כלי מעולה שיסייע ללימוד ולתרגול שלכם בבית לקראת הבחינות, לכן לא משנה מה בחרתם, לימוד מרחוק או חוויה מלאה בכיתת לימוד, תמיד תבקשו לראות את מערכת הלימוד אונליין של בית הספר ותתרשמו מרמת הנוחות והמקצועיות שלה. 

סיוע אישי בלימודי התאוריה 

בין אם אתם לומדים בכיתה ובין אם לבד בבית, עשוי להתעורר צורך בשיעורי תגבור, בעיקר בנושא ניווט חופי שעשוי להיות מאתגר לאנשים רבים. חשוב לבדוק ולהבין מה אפשרויות התגבור בבית הספר במידה ועולה הצורך.

אווירה במשרד והמועדון 

אתם כנראה עתידים לבלות שעות רבות בבית הספר – מועדון בו אתם לומדים. בנוסף, לרוב גם אחרי הקורס תמשיכו להפליג באותו המקום כחברי מועדון, לכן חשוב לבחור במקום שנותן לכם הרגשה טובה. תחום זה הוא סובייקטיבי לחלוטין, כל אחד מתחבר ואוהב אופי וסגנון אחרים. תתחברו קצת להרגשת הבטן שלכם ותחשבו איפה מרגיש לכם הכי נחמד ונכון מבחינת האווירה והאנשים במקום. 

צוות ההדרכה

צוות ההדרכה הוא בסופו של דבר הגורם המשמעותי בשבילכם לאורך הקורס. לצערי, בנושא זה קשה באמת לשפוט מבחוץ מה רמת ההדרכה, הידע והניסיון של הצוות. כמובן שכל בית-ספר יטען שהמדריכים שלו הטובים ביותר וזה לגיטימי. האמת היא שלכולם יש מדריכים טובים יותר וטובים פחות ולכם, בשלב זה, אין יכולת לשפוט בנושא. במידה ואתם מכירים בוגרים של בית הספר מאוד מומלץ לברר איתם איך הייתה החוויה שלהם ועדיין לזכור שהתאמה למדריך זה גם עניין סובייקטיבי. 

מספר ומגוון היאכטות בבית הספר האם זה שיקול?
בשלב זה של תחילת דרככם בעולם השיט, אתם הולכים ללמוד את היסודות, זה עדיין מוקדם מדי להתנסות במגוון כלי שיט כמו קטמרנים או יאכטות גדולות יותר, לדעתי התנסות שכזו עשויה רק לבלבל אתכם ולא להועיל מבחינת לימוד והטמעת היסודות. יכול להיות נחמד להתנסות בהפלגה בקטמרן אבל רק כהפלגת כיף בשלב זה ולא למטרת לימוד מעשי כלשהו. לכן, מגוון כלי שיט הוא לא ממש שיקול מהותי בבחירת בית הספר שלכם, 

כמות היאכטות בבית הספר יכולה להוות שיקול לא מאוד מהותי אבל משפיע. בבתי ספר קטנים בהם יש יאכטה אחת ללימוד, עשוי להיווצר מצב שיש תקלה ביאכטה ולא תהיה יאכטה חליפית כדי לבצע את ההפלגה שלכם. האידיאל הוא בית-ספר עם מספר סירות זהות כך שבמקרה של תקלות ניתן לעבור ולהמשיך בסירה זהה (אך כפי שציינתי זה לא צריך להיות אחד השיקולים המרכזיים שלכם).  

מיקום גיאוגרפי

בכל מרינה בישראל תוכלו למצוא בית-ספר ומועדון שיט, ברובן יותר מאחד. מומלץ מאוד שיהיה לכם נוח להגיע למרינה בה אתם בוחרים ללמוד וההגעה לא תהייה מאתגרת מבחינתכם בהיבט זמן ההגעה והחנייה.

המלצות אישיות שלי למהלך הקורס 

ראשית תבואו לקורס על מנת ללמוד ולחוות כמה שיותר ולא בשביל לעשות את המינימום כדי לקבל תעודה. מעבר לכך, הפליגו בקורס כמה שיותר! מהרגע הראשון. אל תשאירו את זה עד לשלב המעשי או רק לסוף לפני המעשי כי כבר לא יהיה לכם באמת זמן לזה. ניסיון, ניסיון, ניסיון זה שם המשחק וזה גם כל הכיף.  

מה עם רישיונות זרים ופשוטים יותר? 

ישנם מועדונים בארץ המציעים רישיונות זרים כגון רישיון אמריקאי, קנדי וכדומה. לפעמים זה נשמע מפתה עם הסברים שהתיאוריה הרבה יותר קלה ומסיימים את הרישיון בשבוע אחד מרוכז, לפעמים בהפלגה חווייתית בחו"ל. קיימת גם תמיד האפשרות לעשות  קורס לרישיון זר במועדון בחו"ל. 

לדעתי, למרות החוויה המדהימה של שבוע לימוד מרוכז על יאכטה בחו"ל,  קורס כזה מפספס את המטרה משתי בחינות עיקריות. הראשונה היא הלימוד עצמו, בשבוע מרוכז לומדים ומפנימים פחות מקורס שהוא תהליך ממושך. אבל מעבר לכך הבעיה המרכזית עם רישיון זר היא שהוא אינו מוכר בארץ ולא תוכלו להפליג איתו באופן עצמאי בארץ לאחר ההסמכה. מכיוון שהמשך הפלגות, תרגול וצבירת ניסיון לאחר הקורס הם חובה בעיני, זה הופך רישיונות זרים להרבה פחות רלוונטיים. 

אז עברתי טסט! מה עכשיו? 

ראשית חשוב מאוד להבין, קורס הסקיפרים נועד להביא אתכם למצב שבו אתם מסוגלים להפליג הפלגה על יאכטה בגודל עד 45 רגל פחות או יותר, למשך כמה שעות במזג אוויר יפה עד סביר. אתם עדיין לא מוכנים לחצות את האטלנטי, וגם לא לצאת להפלגה של כמה ימים בישראל למרות שהרישיון מאפשר לכם לעשות את זאת וגם ביאכטות מאוד גדולות.  

כדי להרגיש באמת בטוחים בעצמכם על ההגה ולדעת שאתם מסוגלים להתמודד עם מגוון המצבים שיכולים להתעורר בהפלגה, אני ממליץ להמשיך להפליג במועדון בארץ באופן קבוע למשך חצי שנה – שנה לפחות. כולל הצטרפות לכמה שיותר הפלגות העשרה מודרכות. להיות לפחות בהפלגת ים פתוח אחת, כגון הפלגה לקפריסין שרוב בתי הספר מציעים ולהיות בהפלגת חו"ל שאינה הפלגת ים פתוח – כאשר בכל  יום נכנסים למעגן אחר, מתרגלים הרבה עגינות, מזג אוויר משתנה, ניווט בין איים והפלגה באזורי שיט צפופים ועוד. הפלוטילות (הפלגה בצי הכוללת גם מדריכים מבית הספר) של רוב המועדונים הם הזדמנות טובה להתחיל בהפלגות סולו. המעטפת של הפלוטילה מעניקה בטחון ובמיוחד הרגשת ביטחון. אחרי שחוויתם את כל אלו, למדתם והתנסיתם בעצמכם אתם כנראה תהיו מוכנים להתחיל להפליג גם באופן עצמאי בחו"ל עם המשפחה והחברים, אלו ההפלגות מדהימות ביותר שיש. גם אז תמיד תזכרו שהים הוא מפתיע, מאתגר וגם מסוכן, חשוב לזכור – תמיד יש עוד מה ללמוד ולהתנסות. תהנו. 

הטיפים של בתי הספר:

דודי סימון – בית ספר דרך הים הרצליה

הטיפ שלי: לבדוק את חומרי הלימוד ואיכותם, הכשרת המדריכים וניסיונם, לבדוק סירות לימוד (ייעודיות, זהות), היקף הקורס, והאם יש לבית הספר הסמכה בינלאומית ובאיזו רמה?

שליו זומר – בית ספר דרך הים חיפה

הטיפ שלי: חשובה מאוד התקשורת וחיבור טוב וחיובי עם בית הספר. לבחור צוות ומדריכים עם ניסיון והם שיגרמו לתלמיד ללמוד, להבין, להפנים וליהנות ובסוף להתאהב בים.

שלומי פיטוסי – בית ספר קפיטן אשקלון

הטיפ שלי: חווית הלמידה הינה מרכיב מהותי בבחירת בית הספר ולכן חשוב לבדוק האם בית הספר נותן דגש על התפתחות מקצועית, שיעורי עזר, אוזן קשבת ויחס אישי לכל חניך וחניך.

יונתן ברסלר – בית ספר סיטיים תל אביב

הטיפ שלי: מקצועיות זה חשוב מאוד, אבל לא פחות מכך אנרגיה טובה וחיבור למקום בו תבלו זמן רב. הכי טוב – חפשו המלצות.

עמית הארי – בית ספר סיילור ביפו והרצליה 

בואו להרגיש בעצמכם! כולם יודעים לעשות גוגל ולבדוק חוות דעת, בקשו להשתתף בהפלגה מודרכת לתלמידים ולא הפלגת נסיון, ותוכלו לראות את הרמה המקצועית והיחס!

.

דילוג לתוכן