EN

חיפוש

קורס סקיפרים ביוון: השילוב המושלם בין חופשה לבין קורס מקצועי

על קורס סקיפרים ביוון המקנה תעודת סקיפר 30 המונפקת על ידי רספ"ן (רשות הספנות והנמלים) של משרד התחבורה. התעודה מאפשרת הפלגה ביאכטה במימי החופים של ישראל, ועל מנת לקבלה, יש לעבור מבחנים עיונים ומבחן מעשי, הנערכים על ידי משרד התחבורה.

כפי שנכתב במגזין זה בעבר, יש כיום מגמה של ישראליים המעוניינים ברישיון שיט כדי להפליג בעולם ביאכטות המניפות דגלים זרים, בדרך כלל יאכטות מושכרות. הרישיון ניתן על ידי אירגוני שיט בעולם, כגון IYT או ASA. הבחירה במסלול זה היא לרוב בגלל תהליך ההסמכה הידידותי יותר (מקצועי לא פחות, נגיע לזה) והעובדה שההסמכה נעשית על ידי בית הספר ולא על ידי גוף ממשלתי כמו רספ"ן. תהליך הלימוד והבחינה מבוצע על ידי בית הספר.

אם כבר עושים קורס סקיפרים שמטרתו היא לקבל תעודה להשכרת יאכטות בעולם, למה לא לעשות את הקורס במסגרת החופשה בחו"ל? דמיינו שאתם יוצאים לשבוע הפלגה במפרץ הסרוני ביוון עם מדריך ישראלי. בכל יום משלבים לימוד תאורטי והמון שעות של תרגול מעשי – מה יותר טוב מזה?
לפני שנמנה את רשימת היתרונות הבלתי נגמרת של דרך זו, נתחיל במשפט הקבוע שאנו נשאלים: "איך זה יכול להיות שבמשך שבוע אחד לומדים את כל מה שנלמד בקורס משיט 30 הנמשך מספר חודשים?

אז זהו, שלא לומדים את הכול. קורס משיט 30 כולל עשרות שעות לימוד עיוניות ובערך 40שעות לימוד מעשיות על היאכטה. קורס לרישיון בינ"ל נימשך כשבוע (חופף לשבוע ההשכרה). בקורס זה לומדים את הנושאים החשובים ביותר על מנת לשכור יאכטה בים התיכון. ברור שיש נושאים חשובים בקורס משיט 30 שלא נלמדים בקורס בן השבוע. מאידך, בקורס ביוון נלמדים נושאים רבים אליהם אין התייחסות במהלך לימודי משיט 30 והם חובה לכל הפלגה בחו"ל, כגון עגינה ים תיכונית, כניסה לעגינה במפרצים, התארגנות לשבוע הפלגה ובדיקות ביאכטה לפני השכרה.

היתרון הבולט ביותר הוא שבכל יום אנו מגיעים פעם או פעמים למרינה חדשה או למפרץ לא מוכר. צאו והכנסו 100 פעם למרינה תל אביב או הרצליה, לא תלמדו את זה.

אז מהם היתרונות בלימוד השטת יאכטה ביוון?

  • הבולט ביותר הוא שבכל יום אנו מגיעים פעם או פעמים למרינה חדשה או למפרץ לא מוכר. יש להכין את הכניסה תוך לימוד המפות והספרים. היכן מותר לעגון? מה המכשולים הצפויים? איזה סוג עגינה? כיצד נהיה מוגנים ממזג האוויר? צאו והכנסו 100 פעם למרינה תל אביב או הרצליה, לא תלמדו את זה.
  • חיים על היאכטה – מעבר להיותה כלי תחבורה, היאכטה היא גם בית, ואנו לומדים כיצד לחיות עליה, וזה כולל חיסכון במים, התנהלות בטוחה, תפעול תקלות ועוד.
  • מדריך 24/7 – בכל יום יש שיעור תאוריה ותרגול מעשי, אבל מעבר לכך, המדריך עם הצוות במהלך כל השבוע, והוא זמין לענות על שאלות, ללמד דברים נוספים ולחזור על החומר הנלמד.
  • לומדים מה שצריך – התלמידים מלווים את המדריך לאורך כל הדרך, החל מתהליך קבלת היאכטה, תכנון הנתיב, בדיקת מזג אוויר, קבלת החלטות ותיקון תקלות. מעבר לכך, כמובן שקיים דגש משמעותי ללימודי התאוריה, ותלמיד שלא ידע את החומר לא יעבור את הבחינה המסכמת.
  • ניווט – החוף בישראל די פשוט, באופן כללי בכל מקום שרואים ים, אפשר להפליג אם זה לא קרוב מדי לחוף. כאשר מפליגים בחו"ל מגלים שהדברים לא כל כך פשוטים. תרגול הנווט המעשי בחו"ל מלמד ומעשיר יותר מאשר התרגול בישראל.
  • הפלגה ליעד אחר – כאשר נצא לשיעור שיט בישראל, נתאמן ונתאמן, בסוף נחזור למרינה ממנה יצאנו, אין נתיב הפלגה. כאשר תפליגו בחו"ל, יש להבין את הקשר בין נקודת היציאה, הכיוון של המסלול, תחזית מזג האוויר לאורך הדרך ונקודת היעד. זה אולי נשמע מובן מאליו. אבל מי שלומד להפליג בישראל, נתקל בזה בפעם הראשונה בחו"ל.

טוב לדעת

את הקורס מומלץ לבצע על יאכטה בגודל 38-41 רגל, שלא תהיה גדולה מדי, במיוחד נכון הדבר לתרגול התמרונים במרינה, אותם יהיה קשה לבצע עם יאכטות בגודל 45 רגל ששוקלות 10-12 טון.
מכיוון שהשכרת קטמרנים הופכת להיות שכיחה עם השנים, ניתן לבצע את הקורס גם על קטמרן, אך רצוי לעשות השלמה גם ליאכטה רגילה כדי להבין את ההבדלים.
כמובן שהכיף והחוויה הם חלק בלתי נפרד מהקורס וזה בעיקר מה שעושה את ההבדל. בכל יום מגיעים לאי אחר, יוצאים לטייל, אוכלים בטברנות ונהנים כמו בכל חופשת יאכטות שסקיפרים מכירים. מה שיכול לשדרג משמעותית את החוויה, זה לצאת לקורס שכזה עם חברים או בני משפחה, זה כבר הופך את הקורס לחופשה אמיתית עם האנשים הכי קרובים.
לסיכום, קורס משיט 30 הוא נפלא והסקיפרים הישראליים יכולים להתגאות ביכולת המקצועית שלהם המוכרת בכול עולם השיט. אבל יש גם אלטרנטיבות נפלאות אותן שווה לבחון.
לא משנה באיזו אפשרות בחרתם, התעודה היא רק תעודה, את הניסיון והידע צוברים בים. הקפידו להפליג עם סקיפרים מקצועיים מכם, ככה לומדים!

דילוג לתוכן