עקרונות יסוד להפלגה בטוחה
מאת: יוסי סוקולוב
בעקבות חודש הבטיחות ויום הבטיחות הגדול שהתקיים במרינה הרצליה, רציתי לכתוב הדגשים בנושא שיט בטוח. בעיני, שיט בטוח מבוסס על ידע ביסודות השיט: 1. ניווט 2. מטאורולוגיה 3. ימאות
היה לי פעם תלמיד צעיר שיצא להפליג למסע ארוך בים תיכון, ניסיונו היה קצר ביותר. הוא הגיע אלי להתייעצות, יעצתי לו כך: תשמור על ניווט מדויק, תדאג לקבל תחזית נכונה והכל יהיה בסדר. הבחור הפליג 1,600 מייל במימי הים התיכון, הוא יצא לים רק בתנאי ים, רוח וגלים מתאימים, הוא הגיע עם חיוך ליעד. אני הייתי היועץ הטלפוני שלו לנושאים מטאורולוגיים והוא ידע לקרוא היטב את המפות הדיגיטליות.
הסיפור הזה טוב, אבל ביננו, חסרים עוד כמה נושאים הקשורים לימאות נכונה. מה עם ציוד הבטיחות? מה עם חוקי הדרך? מה עם עבודת החבלים וצמצמום המפרשים?
השיט בים, כמו מסע במדבר, מזמין אותנו להתמודד עם קור, חמסינים וסופות, אפילו בזמן היותנו על עוגן במפרץ. כשהרוח עולה מעל ל 40 קשר חשוב לדעת איך לעבוד עם עוד עוגן ואיך שורדים יממה על עוגן ברוח חזקה.
מכאן שההמלצה החשובה ביותר שלי היא שיוצאים לשיט בטוח רק אחרי אימונים והכרת הציוד בכלי השיט ובעיקר עם חשיבה נכונה.
חשיבה
לחשוב בטיחות זה לחשוב על הכל, כמובן שחושבים על תחזית ומבצעים ניווט נכון, אבל גם חושבים על הציוד ועל הצוות: מרמת העומס על החבל עד לרמת המיומנות של איש הצוות שאוחז בו. לחשוב בטיחות זה לחשוב גם על הירידה מהגנג ווי בעגינה ולא בזמן השיט. רוב הפציעות שאני מכיר, בעולם השיט, קשורות לנפילות טיפשיות בעת עליה וירידה מהיאכטה. רק אם באמת נחשוב ונזהר נוכל להנות מחופשה של שיט אמיתי.
אימון
אתם הסקיפרים יודעים מה אתם יודעים, אבל ברור לכם שיש חשיבות לכך שנתרגל את הצוות בתרגולות של הצלה ובטיחות, שידעו גם הם. בדיוק כמו בצבא, כל שנה בתחילת במילואים, שלושה ימים ראשונים הוקדשו לאימון הקמה ולתרגול תרגילי חי"ר פשוטים, סתם כדי להחזיר את הידע. כך גם עלינו הימאים לתרגל את עצמנו וגם את הצוות בכל תרגולות הימאות: אדם בים, צמצום מפרשים, תרגולות אש והצפה, זריקת חבל ותרגול גישת ירכתיים.
שמו לב האימון שלכם הוא לא רק אימון מעשי, יש הרבה ידע עיוני שחשוב לחזק ולהעמיק, לדוגמה תקנה 17א 2 היא התקנה החשובה ביותר בבטיחות השיט בים, וכל מי שלא מכיר אותה בעל פה שילך וילמד מהי, זאת רק דוגמה לכך כדי לצאת לים חשוב להעמיק וללמוד עוד ועוד והדרך הטובה ביותר היא בעזרת קורסים מתקדמים.
ציוד
שחררו חבלים רק לאחר שבדקתם הכל! כל חבל וחגורת הצלה, כל משאבה ואת כל המטפים, הכירו את כל הפתחים מתחת למים וראו שאתם בוטחים במערך, הפעילו את הכננת ובדקו שציוד ההצלה בתוקף, עיברו על הניירת של היאכטה, כי כלי שיט עם ניירת שאינה בתוקף כנראה שלא נמצאת תחת פיקוח ואולי עוד כמה פרטי בטיחות אינם כשרים.
המלצות, הצעות ועצות
1. אני ממליץ לכל שייט לתרגל לפחות פעם בשנה את כל תרחישי בטיחות השיט. תרגולת אדם בים, תרגולת אש בחדר מנוע, תרגולת הצפה כולל שימוש בחגורת הצלה ועוד, כל המרבה הרי זה משובח.
2. אני מציע לכל שייט ששוכר יאכטה לשבוע בחו"ל לבצע לאימון פרטני עם מדריך לקראת ההפלגה, וגם לקחת ברצינות את שלב ההיכרות של היאכטה בטרם יציאתו לשיט ביום הראשון של הצ'רטר.
3. אני ממליץ להפליג בזהירות. לחשוב בטיחות, וללמוד היטב, כל ערב במהלך ההפלגה, את המטאורולוגיה והניווט הצפויים לכם ביום הבא של המסע.
4. אני ממליץ לכל שייט לעשות קורס stcw95 וללמוד הישרדות בים, התמודדות עם אש, ובטיחות בשיט.
והכי חשוב לשאול שאלות לגבי הלא ידוע.
בים אין לא ידוע.