על הכשרות נוספות והכנת הנפש למסע רציני בים
יוסי סוקולוב
בשנת 2010 השתתפתי בסמינר שנערך באיים הקנריים, לקראת חציית האוקיאנוס האטלנטי במסגרת ה ARC.
שמעתי הרצאה מאת ג'ימי קורנל מחבר התנ"ך של הפלגות מים כחולים בעולם: Ocean Routs to the World, ספר חובה לכל מי שמתכנן להפליג אל מעבר לאופק.
שמעתי הרצאה מאת ג'ימי קורנל מחבר התנ"ך של הפלגות מים כחולים בעולם: Ocean Routs to the World, ספר חובה לכל מי שמתכנן להפליג אל מעבר לאופק.
בהרצאה נאמר שבכדי להקיף את העולם צריך לקיים כמה תנאים:
1. להגיע למסע בבריאות טובה.
2. לבחור בספינה מתאימה.
3. לצאת עם בת זוג מתאימה.
4. להכין את עצמך באופן הטוב ביותר לקראת ההפלגה מתוך ההבנה שאת התקלות בים הגדול פותרים לבד.
הבריאות היא מצב נתון, בת הזוג היא מזל.
הספינה היא נושא לכתבה אחרת או שמא נאמר למחקר רב שנים.
כך נותר לנו לטפל רק בהכנה לקראת המסע בהיבט המקצועי והנפשי:
איזו הכנה למסע קטן מסביב לעולם, סקיפר ישראלי מכובד כבר צריך לעשות? הרי עשינו קורס סקיפרים, אנו כבר למודי שלושה צ'רטרים (פעמיים בקרואטיה), מה עוד יכולים ללמד אותנו בעולם הימי? במילואים תיקנו ג'יפים עם חוט ברזל, אנחנו יודעים לאלתר בכל מצב ובכל תנאי, אז זהו- זה כנראה לא מספיק…
כאשר חוצים ימים גדולים או קטנים, ידע טכני בתפעול ובתחזוקת כלי השיט הוא חשוב והכרחי. ככלל, הגישה המפרידה בין יאכטונר אמיתי לצ'רטריסט (שיכול להיות גם שייט ותיק ובעל ניסיון ובעל יאכטה בעצמו), היא שהצ'רטריסט, במקרה של תקלה, ירוץ מהר לטלפון הנייד או הלוויני ויתקשר לאיש מקצוע להזמין תיקון.
היאכטונר, לעומת זאת, יידע להתמודד עם התקלות, לפתור אותן במידת האפשר ובכל מקרה להמשיך ולהפליג לחוף מבטחים.
המעבר בין שתי הגישות היא החלטה הדורשת צבירה של ידע וניסיון, הן בצד הטכני והן בצד הימאות ותפעול כלי השיט. ההבדל בין הגישות הוא ההבדל בין הסתמכות על המזל ובין הסתמכות על היכולת.
בחרתי לפרוס בפניכם קורסים והכשרות במספר תחומים: בטיחות, טכני וימאות. בנוסף, מומלץ להצטייד ולקרוא ספרות מקצועית בתחומים הרלוונטיים, לבקר באתרי האינטרנט והפורומים השונים באינטרנט וללמוד מניסיונם של אחרים.
בטיחות:
אני משוכנע שקורסSTCW95 לא יזיק לכל מי שמפליג בימים. הקורס עוסק בהישרדות בים ובמענה למצבי קיצון.
במסגרת הקורס תלמדו על מצבי הישרדות בים: איך לשרוד זמן ממושך בים אחרי נפילה למים, על פתיחת רפסודת הצלה, עזרה ראשונה וכיבוי אש, תיאורטי ומעשי. הקורס הוא, בעיני, רענון חשוב לכל יאכטונר באשר הוא, אבל הוא חובה לכל מי שמתכנן הפלגות ארוכות.
קורס קשר מתקדם הכולל שימוש ב-SSB לשם עדכון מיקום וקבלת תחזית כמו גם לטובת שידור הודעות מצוקה הוא חיוני.
אחזקה:
סדנאות אחזקה ליאכטונרים מתקיימות בכל רחבי העולם, רובן בסמינרים קצרים, המתמקדים באספקט צר ומקצועי:
פיברגלס:חומרים, שיטות עבודה, תיקוני חירום, תיקונים קוסמטיים.
ריגינג: אחזקה שוטפת, טיפול בתורן, מדידת עומס על הוונטות, תיקונים.
ציוד אלקטרוני: לא משנה אם יש לך ריימרין או סימרד- איך מדברים המכשירים ביניהם? איך מובילים את הכבלים? מה הן התקלות הנפוצות של ההגה האוטומטי שמרבה להתקלקל?
מכונה: האם ניקזתם דלק ממצב אפס? האם פרקתם פעם סטרטר? מה היא התחזוקה הנכונה של המנוע והמערכות הנילוות? האם ברור לנו אילו כלי עבודה חשוב שיהיו לנו בספינה?
חשמל:12V או 220V, תקלות נפוצות, תחזוקה, בעיות טעינה וניהול צריכת החשמל.
מערכות נלוות: מים ומיכלים, שירותים ומיכלי מים שחורים, מקרר, מזגן ומשאבות, אטימת הספינה בפני כניסת מים לאורך זמן, תחזוקה מונעת ותחזוקה שוטפת.
מעל לכל, הבנה בסיסית והבנייה של מערכת תחזוקה, לוחות זמנים, חלקי חילוף וכלי עבודה שרצוי להחזיק בספינה.
ימאות:
מבחינת הימאות, ידע רלוונטי שחשוב לרכוש הוא בתחום הבנת מערכות מזג אוויר עולמיות, מפות סינופטיות ותחזית, ניווט על פני מעגל גדול, הפלגה בזרם, גיאות ושפל, עגינה ושיטות עגינה.
כמו כן אני מנחש שהתנסות פרקטית היא חיונית במגוון נושאים, כגון:
הפלגה ברוחות מלאות, שימוש בשני חלוצים, שיטות שונות להצלת אדם בים, הורדת עומסים מהמערך, הפלגה במזג אוויר קשה, צמצום מפרשים וחלוץ סערה, ניהול משמרות ושגרת ספינה בהפלגות ארוכות.
את הידע הנ"ל ניתן ללמוד בקורסים מתקדמים, דוגמת IYT Yacht master. קורסים אלו מעניקים לתלמידים המחזיקים ברישיונות בסיסיים כגון משיט 30 מיומנויות מקצועיות בכל תחומי השיט:
· ניווט בגאות ושפל.
· הכרות עם התקנות ומשמעותן.
· ניהול משמרת.
· הפלגה עם ספיניקר וג'יניקר.
· שימוש בבלמים בגישות.
· תרגילי הצלה לאדם בים במספר שיטות.
קורס בישול:
הצטיידות להפלגה ארוכה, בישול דגים ודייג, אפיית לחם טרי ובכלל, זהו תחום חשוב וחיוני למי שרוצה ליהנות מתפריט עשיר ולא להתבסס על מנות חמות…
אז התכוננו, שחררו מפרשים, הפליגו.
יאכטה זה חופש.
תוייג הכנות, הפלגות, חציית אוקינוס