EN

חיפוש

עובר או לא עובר?

מאת: גל קדר ; צילום: מערכת כחול

כידוע לרובנו, החוף הישראלי קל יחסית לניווט, מספר בודד של איים קרובים לחוף, מפרצים קטנטנים שלא ניתן לעגון ברובם ועומק מים די קבוע ללא השפעות גאות ושפל.
הפעם נתייחס לגשרים, מכשול ימי שאינו קיים בחופי הארץ. מכיוון שאין גשרים רוב השייטים אינם מתייחסים או מודעים אל מכשול זה, גם בעת בלימודי הניווט. במאמר זה נתייחס אל מעבר מתחת ומעל לגשרים בזמן ההפלגה.

הפלגתי בשנים האחרונות בים הבלטי המשופע בגשרים, וגם בחופי יוון שבה יש מספר גשרים לא קטן. הרבה שייטים חצו את תעלת הקורינטוס ועברו מתחת לגשר ריו, הנמצא כ-60 מייל מערבית לתעלה. כמה מאתנו באמת בדקו לפני ההפלגה שגובה הגשר לא מהווה סיכון?
אני מניח שהרוב לא בדק, ודי בצדק. הרי גובה תורן של יאכטה ממוצעת הוא כ- 45 רגל שהם כ-20 מטר. לעומת זאת, גובהה הממוצע של אניית סוחר המפליגה גם באותו נתיב, גבוה יותר. אם האנייה עוברת בבטחה מדוע שיאכטה לא תעבור.

אז אולי את גשר ריו וגשרי הקורינטוס שהם נתיבי שיט של אניות אכן נעבור בביטחה, אך איך נדע אם יש מספיק מרווח מתחת לגשרים שאינם בנתיבי שיט מרכזים.
כדאי לדעת זאת מראש, לא רגע לפני שאנחנו מגיעים לגשר, אניית סוחר לפנינו ומאחורינו עוד יאכטה, ולפתע מכה בנו החשש שהתורן שלנו, גבוה מדי…

ראשית, לפני כל הפלגה פתחו את ספר החופאות ובדקו האם ישנם גשרים בנתיב. בנוסף לגובה יש לבדוק נתונים נוספים. האם מדובר בגשר הנפתח בשעות מסוימות כמו באילת או בתעלת לפקדה? האם יש לקבל אישור בקשר למעבר ולתאם מעבר כמו בגשר ריו או בתעלת חלקידי שבאי אויה.

גשרים מעצם טבעם וגובהם מהווים מעין צוואר בקבוק, לא תמיד ניתן לעבור היכן שאנו רוצים. אם במפה מסומן שהגשר הוא נתיב שיט, הרי שעלינו לזכור שעל פי חוקי הימאות, עלינו להפליג על פי הסימון ואיננו יכולים להפליג כראות עיננו.

מצא את גובה הגשר

לאחר הבדיקה בספר הניווט, פיתחו את המפה, ליד כל גשר אמור להופיע סימון גובהו ואורכו. לעיתים נמצא במפה פרטים או הוראות נוספות. גובה הגשר במפה תמיד יהיה לפי שיא הגאות כמובן, לכן, אני ממליץ לכם גם לבדוק את אתם עוברים את הגשר בגאות או בשפל. לא יזיק לכם לדעת שיש לכם עוד כמה סנטימטרים פנויים מעל ראש התורן.

אם אין לכם מפה תחת היד? למי שאינו מכיר את תכנת NAVUIONICS WEB, זה הזמן להכיר. כנסו לתוכנה, מצאו את הגשר, קליק ימני על הגשר ובחרו באופציית סימן השאלה, על הצג יופיע לכם מידע על הגשר.

אם הגעתם עד כאן ועדיין לא מצאתם את גובה הגשר, יש לכם שלוש אפשרויות: הראשונה, אל תפליגו מתחתיו, השנייה, תנסו לברר נתונים ממקור מוסמך בלבד דרך המרשתת, השלישית, לפני מעבר הגשר, תורידו תורן. באירופה רואים לעיתים מזומנות יאכטות המפליגות בנהרות או בתעלות עם תרנים המונחים לאורך הסיפון. לעיתים על מנת לחצות נתיב ימי ארוך המשופע בגשרים מורד התורן ונישלח במשאית לנמל היעד.

הנושא החשוב ביותר, ויתכן ובו היה עלי לפתוח את הכתבה, מה גובה התורן שלכם? מקו המים ועד קצה אנטנת הקשר. רובנו לא יודעים כלל מה הגובה המדויק. חלקנו מסתמכים על עלון הפרסומת של היצרן. עצתי: אם אין נתון בטוח, בצעו מדידה מדויקת. זה נתון חשוב ביותר.

מהתורן לשידרן (קיל)

יש גשרים שלצורך מעבר כלי שיט שוקעים במים והמעבר מתבצע מעליהם, כמו בכניסה לתעלת הקורינטוס. כמובן שגם לפני מעבר על גשר כזה חייבים ללמוד פרטים מהמפה ולהיות בטוחים בנתון השוקע שלנו ובנתוני הגאות והשפל.

מכאן שידיעת גובה תורן ופרטי הגשר שמתחתיו עוברים, שווה לידיעת השוקע על מנת שנוכל לעבור מעל גשרים.

תחצו בזהירות!

האתגר הראשון היה להוציא אותה לים ממקום העגינה ברוח של 15 קשר. בעזרת מנוע החרטום המגיע כסטנדרט ומנוע הירכתיים המגיע כתוספת, הוצאת היאכטה הייתה קלה ופשוטה

דילוג לתוכן