איך לגרור סקי ולחזור הביתה בשלום. (עם גולש מרוצה)
ליאור אליהו
אחרי שסיפרנו לכם בגיליונות הקודמים שספורט סקי המים והוויקבורד מקבל תאוצה חסרת תקדים בישראל(אם עוד לא הפנמתם,בואו בשבת הקרובה לכינרת ותקבלו הוכחות מרהיבות) ואם החלטתם להצטרף,בטור זה ניתן לכם כמה טיפים חשובים,אשר יגרמו לכם ולסובבים אתכם הנאת גלישה גדולה יותר.
60 אחוז מההצלחה של גולש מתחיל נמצאת בידי מישהו אחר, הכוונה כמובן למשיט הסירה. גולש, גם אם הוא מקצוען, נהוג על ידי משיט לא מנוסה, ייהנה הרבה פחות מגלישתו. אנסה להביא לכם כמה טיפים מנסיוני בשנים האחרונות בנהיגת סירה ובגרירת גולשים בסקי ובוויקבורד.
ראשית, בבקשה לא לשכוח את חוקי השיט הבסיסיים:
1. חייבים צופה בסירה כלומר מינימום שני אנשים בסירה כשיש גולש. הצופה הוא העיניים הנוספות שלך והוא צריך להיות מתודרך וערני. הצופה צריך לדווח לך משיט הסירה על כל דבר שהוא רואה ולא חשוב אם ראית אותו (הוא לא אמור לדעת מה ראית ומה לא).
1. חייבים צופה בסירה כלומר מינימום שני אנשים בסירה כשיש גולש. הצופה הוא העיניים הנוספות שלך והוא צריך להיות מתודרך וערני. הצופה צריך לדווח לך משיט הסירה על כל דבר שהוא רואה ולא חשוב אם ראית אותו (הוא לא אמור לדעת מה ראית ומה לא).
2. אל תשכחו להפליג 300 מטר מהחוף, אחרת תאלצו להיפרד יפה יפה מ 3200 ש"ח לטובת השיטור הימי או גרוע יותר, לפגוע בשחיין מסכן.
3. לפני זריחת החמה ואחרי שקיעתה אין סקי!
4. בדקו רישיון המשיט והסירה בתוקף.
5. ודאו כי הביטוח של כלי השיט שלכם מכסה גם גרירת סקי מים
ולתכלס,
נתחיל בדבר הבסיסי ביותר והוא הגשת החבל. הגישו את החבל לגולש באיטיות ובעדינות, אין טעם לנסוע במהירות בשלב זה כי אם הגולש יסתבך בחבל, עלול להתפתח מצב לא נעים עד מסוכן. הגשת החבל תתבצע תוך סיבוב הסירה לצד ימין וזאת בכדי לשמור על קשר עין מלא עם הגולש.
לגולשים יש נטייה למשוך את החבל במהירות ולקרב את הידית אליהם לפני שהסירה מפליגה ועושה את הפעולה הזאת בשבילם. בקשו מהגולשים לא למשוך בחבל אלא רק לאחוז בו בעדינות ולתת לחבל להחליק בין האצבעות עד שתגיע הידית. אם החבל נמתח מהר מדי, הוא עלול להתלפף סביבם. מטר וחצי לפני שידית הסקי מגיעה לגולש, החלו להאט בעדינות את הסירה תוך כדי שילוב לאחור ובכך תתנו לגולש מספיק זמן להתארגן ליציאה בטוחה מהמים.
ברגע שהגולש מוכן, שלבו את הטרוטל בעדינות למצב קדימה אך ללא גז, בפעולה זו אנו רק מותחים את החבל. אחרי שהחבל מתוח והגולש שלנו בתנוחה נכונה להתחלה בגלישה נתחיל לתת גז בעדינות. מידת העלאת סיבובי המנוע "לתת גז" משתנה מסירה לסירה בשל נפח המנועים. בשום פנים ואופן אין להתחיל ב"פול גז". לצערי זהו נוהג נפוץ בקרב משיטים מתחילים… הדבר מסוכן גם אם מדובר בגולשים כבדים במיוחד…. במצב כזה הסכנה למתיחת שריר גבוהה והסיכוי לפציעות גדל.
לדוגמא, בסירת הלימוד של בית הספר אני משתמש בערך בחמישית מסיבובי המנוע על מנת להוציא ילדים ומתקדמים כאחד מהמים, לסקי או לוויקבוד. אני רוצה להדגיש שוב שלפני הכול עומדת הבטיחות. אין טעם להוציא מהמים גולש עם שריר כתף קרוע ולסיים כך את קרירת הגלישה שלו.
נושאים פחות חשובים אבל כדאי להזכירם הם בלאי הסירה המוקטן וחסכון הדלק הרב המושגים ביציאה נכונה.
לאחר הרמת הגולש מהמים בבטחה הקפידו על הנושאים הבאים:
נסו לשוט בקו ישר. טיפ שיעזור לכם לבצע זאת: מדי פעם הביטו לאחור וחפשו את פס הבועות הלבן אשר נפלט לנו מהמפלט (אגזוז). פס זה יתמשך למשך 200 מטר לפחות מאחורי הירכתיים של הסירה בין שני השובלים, נסו לשמור עליו כמה שיותר ישר ולא בצורת בננה. ובכך תיצרו שובל נעים ויפה בשני צידיו.
את ישיבת החברה בסירה נסו לארגן בצורה כזו שהסירה תהיה מאוזנת. כלומר אם יש ארבעה אנשים בסירה נושיב שניים בצד ימין ושניים בשמאל וכך הסירה לא תקבל שום הטיה. אם כל הארבעה ישבו לדוגמה בצד ימין, נקבל שובל ימני חלק ויפה ושובל שמאלי מוקצף, דבר אשר יפריע לגולש שלנו.
וודאו שכל גולש מכיר את סימני סקי המים המוכרים: הורד מהירות, העלה מהירות, הכול בסדר….. נסו לשמור על הסירה במהירות אחידה ככל שניתן.
כיום בסירות הציר החדשות בארץ מותקן התקן "פרפקט פס". פרפקט פס הוא מעין קרוז קונטרול כמו ברכב. הוא שומר על מהירות אחידה לאורך זמן. לפרפקט פס נכניס את מהירות הגלישה שאנו רוצים להגיע אליה ונגביר את סיבובי המנוע בעדינות, עד שנגיע למהירות הנדרשת. אז נשמע צפצוף והפרפקט פס ינעל במהירות שקבענו. מכאן והלאה נשאר לנו גם להביט קדימה וגם לשמור קשר עין עם הגולש ולשמור על קו ישר.
על המשיט לקבע את המראה כך שיוכל לראות את הגולש. אבל כמובן שעיקר תשומת הלב שלו חייבת להיות לכיוון ההתקדמות.
לבעלי סירות המצוידות במנועי ברך והם עדיין הרוב בכינרת, הנה כמה טיפים חשובים. המהירות הנדרשת לוויקבורד היא: 15 קשר למתחילים, 18 קשר לגולשים צעירים, 20 קשר לגולשים מתקדמים ו-24 קשר לגולשים מקצועים. במהירויות אלו רוב סירות הברך הן בדיוק במצב של ירידה "לגלישה". כלומר חרטום הסירה יורד קדימה והסירה נכנסת למצב הפלגה מאוזן. במצב זה התנגדות המים לסירה יורדת ולכן היא מאיצה מהירות. אם לא נהיה ערניים נמצא את עצמנו אחרי 7 שניות בערך עם גולש סקי מבוהל במהירות של 35 קשר, מסוכן ביותר!
לכן יש להיות תמיד עם עין אחת על מד המהירות ועם יד רגישה על המצערת (ידית הגז) תוך שמירה על מהירות נכונה. גורם נוסף אשר משפיע על מהירות הסירה הוא מצב הים וחיתוכי הגולש במים. נסו להיות ערניים לכל המשתנים האלו ושמרו על מהירות אחידה ככל הניתן. עכשיו מילה לגולשים שבינכם. היו סבלניים, אל תצעקו ותשתוללו כאשר המשיט אינו מצליח לגרור אתכם נכון. מעטים משיטי הסירות בארץ אשר ללא מתקן "פרפקט פס" יכולים לנהוג בדרך מושלמת של יצוב הסירה במהירות קבועה.
אם אתם עושים סקי באופן קבוע, תמיד ניתן להוסיף מתקן כזה בכל סירה. עלותו כ 1,500 דולר. אני מודע שזו השקעה לא קטנה, אבל היא משנה את "טעם הגלישה", אתם גולשים כל הזמן באותה מהירות ואלו תנאים אופטימלים להתאמן ללא משתני מזג האוויר.
עד כאן "פרפקט פס" נמשיך בטיפים נוספים.
נפל לנו הגולש ואנו צריכים לחזור אליו ולהגיש לו את החבל. איך אנחנו עושים את זה? לצערי יש כאן שתי שיטות: הדרך הישראלית והדרך הבינלאומית.
מבלי להכליל ובלי רצון להעליב אף אחד ככה זה היה נראה בארץ: הגולש נופל, המשיט שובר את ההגה ימינה או שמאלה בתנועה חדה תוך הרמת מהירות פתאומית (על מנת להראות לחברה איך הסירה מתנהגת בסיבוב חד, החברה כמובן עפים מצד לצד), הסירה חותכת את השובל שלה בפראות תוך הגעה מהירה לכיוון הגולש שלנו, עצירת הסירה הגשת חבל מהירה, (נו כבר קח אותו…). הסירה כמובן מטלטלת בפראות בגלים אותם אנו יצרנו תוך כדי שהחבל נמתח ביד הגולש הנאבק איתו.
אז בואו נספר לכם איך זה אמור להתבצע ומדוע.
הגולש נפל למים, אנו עוצרים את הסירה עצירה מוחלטת. כאשר הסירה נעצרה, אנו פונים בסיבוב איטי של 180 מעלות לתוך שובל הסירה שבינתיים נפתח לנו בירכתיים. בכך הסירה אינה חוצה גל או שובל ואינה מטלטלת. אנו מבצעים גישה איטית במהירות של עד 5 קשרים לכיוון הגולש ומקיפים אותו מדופן ימין בלבד בכדי לשמור על קשר עין מלא איתו בכל הזמן. לאחר מכן נמתח את החבל במתיחה איטית, נשלב להילוך סרק ונחכה לסימן מהגולש שהוא מוכן לתחילת הגלישה. היתרונות ברורים, הגולש שלכם לא יטלטל במים מהגלים שתעשו, הנוסעים בסירה לא יהיו לפני התקף לב או עם נקע ביד, הזמן שבו תחדשו את הגלישה יהיה זהה בשתי השיטות, זה בדוק!
שכחנו לספר שבסוף היום תישארו עם 25 אחוז יותר דלק במיכל וגם זה בדוק.
עוד יתרון של "הגישה הרגועה" הוא מבחינתו של הגולש. הוא לא יחתוך מיד עם יציאתו מהמים את השובל שיצרתם וייפול גם זה חשוב…
עוד טיפ אולי אחד החשובים ביותר. סיימתם לעשות סקי, היה כיף, נחים קצת בסירה? גלגלו מיד את החבל! לא חסרים בעלי סירות ואופנועי ים במים שלא יבחינו בחבלכם הנאמן צף לו אי שם במרחק של 20, יעלו עליו והתוצאה תהיה רעה עד מסוכנת. אחסוך לכם פרטים, פשוט תתארו לעצמכם סירה או אופנוע ים לוכד חבל במהירות של 30 קמ"ש. בסירתכם או בכלי השיט השני מישהו עלול לאבד אבר מגופו. לכן עשו לכם כלל ברזל: מסיימים לעשות סקי… חבל וידית לסירה! השתדלו בזמן השיט עם גולש מאחור לא להתקרב לכלי שיט אחרים. אם אופנוע ים עוקב על שובלכם, כאשר אתם גוררים גולש סקי, צעקו אליו ונופפו לו בידיים שיפנה (זה עובד ברוב המקרים).
אם אתם נוהגים סירה השתדלו לא להגיע לקרבת סירות הגוררות סקי משתי סיבות. האחת סכנה לשלום הגולש. השנייה, השאירו להם מים שקטים. תפסו לכם פינה אחרת. הכינרת גדולה מספיק.
מילה אישית לסיכום, אני חושב שהמשיטים הטובים ביותר הם אלו שגולשים בעצמם. הם מבינים בדיוק מה הגולש רוצה ומה הוא מרגיש. אז לפני שאתם מתחילים לנהוג, תגלשו!
גלישה נעימה !