לשדרג את היאכטה – במקום לקנות חדשה
מאת: יוסי שרמן ; צילום: מערכת כחול
יש לכם יאכטה ואתם אוהבים אותה מאוד. עברתם כבר הרבה מיילים ביחד ונוצר ביניכם קשר מיוחד. אך מדי פעם מתחשק לכם להפליג מהר יותר, להוציא עוד קצת ביצועים מהיאכטה. אתם מחפשים אתגר והוספת עניין חדש להפלגה.
החלפת היאכטה שלכם ביאכטה תחרותית חדשה ויקרה לא באה בחשבון כרגע, מה גם שאתם באמת מאוד אוהבים את היאכטה הקרוזרית שלכם, את הנוחות שהיא מעניקה ותחושת הביטחון שאליה התרגלתם.
כתבה זו באה להראות שניתן גם קצת אחרת, לא חייבים להחליף יאכטה ועם מעט השקעה ניתן להוציא הרבה יותר ריגושים (וקשרים) מאותה יאכטה אהובה ומוכרת.
איך מתחילים?
ראשית יש להגדיר מהן המטרות. האם אנחנו רוצים יאכטה מהירה יותר ופשוטה לתפעול, או יאכטה בעלת מערכות מורכבות הדורשות צוות מיומן. מגוון המפרשים הקיים בשוק הוא גדול ביותר ולכל מפרש מאפיינים משלו, הן בזויות ההפלגה המיטביות לרוח, הן בעוצמת הרוח לה מתאים המפרש והן באופן התפעול. לדוגמה: אנחנו רוצים להשיג מהירות גבוהה יותר אך מפליגים בעיקר עם המשפחה (צוות לא מיומן), במקרה זה ייתכן ונבחר להתקין מפרש מסוג "CODE ZERO", מפרש זה הפך לפופולארי ביותר בקרב בעלי יאכטות קרוזריות המבקשים להפליג מהר יותר למרחקים ארוכים, המפרש מתאפיין בבד דק יותר מאשר זה של החלוץ, וגדול באופן משמעותי ממנו, אך יחד עם זאת מאפשר תפעול פשוט יחסית הודות למערכת גלגול פשוטה בדומה למגלול החלוץ (ג'יב- רולר) המוכר לכולנו.
עניין נוסף ולא פחות חשוב בהקשר זה נוגע גם להוצאות הדלק ליאכטות המפליגות מקטעים ארוכים, מערך מפרשים יעיל יכול להקל באופן ניכר את הוצאות הדלק כך שהפלגה של כמה ימים יכולה להפוך לזולה הרבה יותר.
הז'אנו 64 החדשה היא "מפלצת". היא הפכה ליאכטת הדגל של ז'אנו במקום הז'אנו 57. מבחינת הגודל היא קרובה להגדרה של "סופר יאכטה" או יאכטת-על.
מה ניתן לשנות ביאכטה קיימת פרט להחלפה של מפרשים?
הרבה מאוד! יאכטות מסוג CRUISER חסרות לרוב מערכות רבות המאפשרות לכוון את המפרשים בצורה מדויקת. חשוב לציין כי גם ממערך מפרשים סטנדרטי ניתן 'להוציא' הרבה יותר עם כיוון מפרשים מדויק יותר, מעבר לכיוון מיתרי הראשי והחלוץ.
נפרט כעת מספר מערכות אותן ניתן להתקין ביאכטה.
גררה (טראוולר) למפרש הראשי (HORSE)
מערכת המאפשרת לכוון את זווית המנור ביחס לרוח ללא שחרור המיתר הראשי. שימוש בגררה של הראשי מאפשר לשלוט בעיקול (TWIST) של המפרש הראשי לאורך השפה האחורית שלו. עבודה נכונה עם מערכת זו חשובה לשם השגת ביצוע מיטבי מהמפרש הראשי ומשפרת משמעותית את יכולת ה'חידוד' לרוח. לא בכל יאכטה ניתן למצוא גררה למפרש הראשי (מכונה גם בשם HORSE), שכן היא עלולה להפריע באזור הקוקפיט, אך כמעט בכל יאכטה ניתן להוסיפה במידת הצורך. קיימות מספר אופציות למימוש והתקנת הגררה ביאכטה כך שעם קצת מחשבה ניתן למצוא את הפתרון הנוח והאפקטיבי ביותר עבורכם.
גררה (טראוולר) לחלוץ
כמו למפרש הראשי, גם לחלוץ יש גררה השולטת על השפה האחורית שלו. היא מכונה גם בשם TRAVELER. החלוץ הוא ה"מנוע" של היאכטה ולכן כיוון מיטבי שלו, יאפשר לנו להפליג מהר יותר. בכל יאכטה תוכלו לכוון את הגררה של החלוץ, אך לעתים אין שליטה על המערכת מהקוקפיט. השינוי הדרוש לשם כך הוא לא גדול, אך התפוקה שתקבלו מכך היא משמעותית (כיוון נכון של גררת חלוץ יכול להפוך את חלקו העליון של החלוץ לאפקטיבי הרבה יותר) פשוט החליפו את הגררה בכזו המאפשרת חיבור מיתר שליטה המגיע ישירות מהקוקפיט ובכך אפשרו שימוש נוח ויעיל באמצעי הנפלא הזה.

יתר אחורית (BACK STAY)
שייטים חושבים שהיתרים האחוריים תומכים את התורן שלא ייפול, ובזה מסתיים תפקידן. אז זהו, שלא. יתר אחורי הניתן לכיוון יאפשר לכם להוריד עומס ברוח חזקה, לחדד יותר לרוח ולהזיז את הבטן של המפרש הראשי לשם השגת ביצועים טובים יותר. בהפלגה ברוחות חזקות, תתפלאו לגלות עד כמה ניתן להפחית לחצים מיותרים על היאכטה ולהקל על ההיגוי עם מתיחה נכונה של היתר האחורי.
ביאכטות גדולות כיוון היתר האחורי מתבצע באמצעות מנגנון הידראולי, וביאכטות קטנות יותר ע"י מערכות רווח כוח של חבלים. בכל מקרה ניתן להוסיף מערכת כזו ליאכטה קיימת ללא כל בעיה, אך יש להתייעץ באיש מקצוע על מנת לבחור את המערכת המתאימה ביותר ליאכטה שלכם.
שפה תחתונה של הראשי (FOOT)
לפינה האחורית של המפרש הראשי מחובר חבל המותח אותה לאחור (OUT HAUL). שחרור החבל יגרום לפינה זו לזוז לפנים לאורך המנור, דבר אשר ישפיע על גודל הבטן והמיקום שלה. לעתים תמצאו שהשליטה על החבל אפשרית רק מהקצה הקדמי של המנור, אך ניתן בקלות להעביר אותה לקוקפיט, משם תוכלו לכוון חבל זה במהירות בעת הצורך, ובכך להתאים את צורת המפרש הראשי להפלגה ברוחות קלות (בטן גדולה) ולהפחית לחץ ברוחות חזקות ע"י מתיחה והשטחת המפרש.
כעת, כאשר סיימנו להתקין את המערכות הדרושות לשם כיוון המפרשים, ניגש לנושא החשוב ביותר והוא בחירת המפרשים המתאימים ליאכטה שלכם, נתחיל מהראשי והחלוץ. ראשית, מומלץ מאוד להחליף את המפרש הישן שכנראה כבר מזמן הספיק לאבד את צורתו. את המפרשים החדשים אפשר לייצר מחומר איכותי יותר, השומר על הצורה (גזרה) לאורך זמן וכמובן מעניק ביצועים טובים יותר. קיימים סוגים שונים של בדים, כל אחד עם המאפיינים שלו, חשוב לבחור בד כזה שישפר את הביצועים מצד אחד, ומצד שני יישמר לאורך זמן. יש לזכור כי ברוב היאכטות, הראשי מקופל בתוך ה"לייזי בג" והחלוץ מגולגל סביב עצמו, ולכן עדיף לבחור בד עמיד שיחזיק מספר שנים גם אם הוא לא מקופל בקפדנות בתוך שק במקום סגור, מיותר לציין כי המפרשים הם המנוע של היאכטה ועל כן יש להתייעץ עם בעל מקצוע בכדי לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבור היאכטה שלכם.

חלוץ
כאמור החלוץ הוא המנוע של היאכטה וככל שיהיה גדול יותר, כך נשיג מהירות גבוהה יותר. חלוץ 100% הוא חלוץ שמגיע עד לקו של בסיס התורן, חלוץ של 120% עובר את התורן לכיוון הירכתיים ב-20% וכן הלאה. המגבלה העיקרית בהגדלת החלוץ היא יתרי (וונטות) הצד, ייתכן וביאכטה שלכם ניתן להגדיל את החלוץ אך יש לבדוק בדיוק בכמה.
אפשרות נוספת לשיפור הביצועים היא הוספת שחיפים אורכיים לשיפור הגזרה בשפה האחורית של החלוץ (ראוץ'), תוספת זו משפרת מאוד את ביצועי המפרש אך יחד עם זאת מאפשרת גלגולו באמצעות הג'יב-רולר בצורה הפשוטה והמוכרת.
ראשי
גודלו של המפרש הראשי נגזר מגובה התורן ואורך המנור. ייתכן ותוכלו להתקין מנור ארוך יותר שיאפשר את הגדלת המפרש בעיקר בחלקו התחתון, אך צעד זה תלוי גם במיקום המיתר הראשי והגררה. דרך פשוטה ויעילה יותר להגדלת שטח הראשי מבוססת על שינוי הצורה שלו ממשולש לטרפז, כלומר יצירת צלע רביעית נוספת בחלקו העליון במקום הקודקוד הרגיל. במצב זה אנו מוסיפים שטח למפרש בחלקו העליון, דבר אשר יגרום להטיה מוקדמת יותר ממה שהיינו רגילים ביאכטה שלנו עד היום. זאת מאחר ש"העלנו"' מומנט נוסף לראש התורן, אך יחד עם זאת תאפשר הגדלת שטח המפרש באזור השליש הקדמי שנחשב ליעיל יותר מבחינה אווירודינאמית ביחס להגדלת המפרש בחלקו האחורי.
על מנת לפתור את סוגיית ההטיה המוגברת, נוסיף נקודת צמצום קצרה שתאפשר לנו הפלגה נכונה יותר ברוחות הבינוניות, כלומר צמצום ראשון קצר מאוד בכדי לאפשר לנו להפליג בצורה יעילה על קשת רחבה יותר של עוצמות רוח.
משמעות נוספת וחשובה לא פחות היא העובדה שכבר לא נוכל להסתפק ביתר (ונטה) אחורי אחד, אלא נאלץ להחליפו בשני יתרים אחוריים עם יכולת לשחרר לחלוטין את היתר שמתחת לרוח, הסיבה לכך היא שהמפרש הגדול והמרובע בחלקו העליון לא יכול לחלוף מעבר לוונטה האחורית בהחלפת מפנה.
הגדלת המפרשים היא פתרון נהדר ליאכטות המפליגות לאט ברוחות החלשות, את ההבדל ניתן לראות מיד. ברוחות החזקות נקבל הטיה גדולה יותר, וכדאי תמיד להשאיר סט מפרשים ישן בעל כמה אפשרויות צמצום למקרה של הפלגה ברוחות חזקות מאוד בהן הסט המוגדל יביא את כלי השיט למצב של "כוח יתר" (OVER POWER). מצב כזה עלול לגרום להטיות מסוכנות וסחף צידי חזק אשר במקרים קיצוניים עלול להיות גדול מההתקדמות.

סיכום
מדובר בתהליך מרתק ומלמד, הדורש מחשבה ותכנון קפדני בכדי להשיג את התוצאה הטובה ביותר, בתהליך זה יש להתחשב במגבלות הנגזרות ממבנה היאכטה, וממגודל הארנק שלכם..
אפשר כמובן גם להתקדם בשלבים או לשדרג פריט אחד מהרשימה. רווח נוסף הוא ההזדמנות הנפלאה ללמוד ולהכיר לעומק את היאכטה שלכם.
רוצים ללמוד עוד על מפרשנות?
ניתן לרכוש את הספר מפרשנות איכותית המשלב תאוריה עם איורים מפורטים.