
לקפוץ לתערוכה אצל השכנים
ביקר וכתב גיורא קדר
תמיד קינאתי באירופאים שיכולים להיכנס לסירה ולהפליג לתערוכה הימית הקרובה אליהם או לנסוע זמן קצר ברכבת לאותה מטרה. התערוכה הימית אצל השכנים בלימסול קפריסין, בסך הכל 45 דקות טיסה או (עדיף) כיממת הפלגה, נותנת לנו "טעימה של שייט אירופי". מיקום התערוכה במרינה של לימסול בהחלט מקפיץ אותה לרמה בינלאומית. המרינה הינה חלק מפרויקט נדל"ן שכל עיר תיירות ים תיכונית יכולה להתגאות בו. המרינה הגדולה מכילה מקומות עגינה ליאכטות רגילות וליאכטות-על, ובנוסף, המרינה היא מוקד בילוי ענק. רמת הניקיון וההחזקה במרינה עוררה בי, כישראלי קינאה.
התערוכה הימית של לימסול (Limassol Boat show) נערכה בין ה-14 ל-16 לאוקטובר 2022, זוהי התערוכה הימית השביעית בלימסול והראשונה לאחר תקופת הקורונה. 61 מציגים הציגו כ- 80 כלי שיט בנוסף לציוד ימי ושירותים ימיים. התערוכה הפתוחה נערכה במרינה לימסול אשר שימשה כתפאורה מהודרת למבחר כלי השיט שהוצגו, החל מאופנועי ים וסירות מנוע מהירות ועד ליאכטות מפרש ומנוע, כולל יאכטות-על. בלטו בתערוכה יצרניות כלי השיט הגדולות, אזימוט, סאנסיקר, פרינסס שהציגו כלי שיט מנועיים, וחברות כמו בנטו, לאגון, ג'אנו, ו- X יאכט אשר הציגו יאכטת מפרשיות. לדברי המארגנים ביקרו בתערוכה כ- 30 אלף מבקרים. קיום תערוכה במקום כמו מרינה לימסול מאפשר בילוי של יום המשלב, בנוסף לתערוכה, מבחר גדול של אפשרויות בילוי ושופינג, בתי קפה, מסעדות, גלריות, חנויות ואירועים מיוחדים בים ויבשה. בלטה נוכחותם של מבקרים מישראל, לבנון ומדינות המפרץ.
העובדה שבקפריסין יש היצע של מקומות עגינה פנויים מדרבנת את השתתפותם של השחקנים הבינלאומיים הגדולים בענף השיט. היצרנים האירופאים הגדולים בהחלט זיהו את הפוטנציאל של קפריסין והפגינו נוכחות בתערוכה. גופרי דלאבאר (Geoffrey Delabarre) המנהל האזורי של בנטו, יצרנית היאכטות הגדולה באירופה, ביטא היטב את אינטרס היצרנים האירופאים: "בקפריסין יש היצע גדול של מקומות עגינה בניגוד לאזורים אחרים בים התיכון. השוק הימי בה צומח ואנחנו רוצים להיות כאן". לדברים אלו ניתן לדעתי להוסיף גורמים נוספים ההופכים את קפריסין ליעד אטרקטיבי ליצרני כלי שיט וציוד ימי. הגורם הראשון מיד אחרי האקלים הים תיכוני הוא החלטת ממשלת קפריסין לפתח את תשתיות התיירות במדינה כולל פיתוח המרינות.
שר הימייה של קפריסין, מר וסיליוס דמטריאדס(Mr. Vassilios Demetriades) אמר לנו בראיון מיוחד לרגל התערוכה: 'קפריסין שמה דגש מיוחד על פיתוח תשתית לשיט כחלק ממדיניות פיתוח התיירות שלנו. לאחרונה נפתחה המרינה הגדולה שנבנתה באיה נפה Ayia Napa)), השלמנו בניית מרינה בזיגי (Zigy), אנחנו בשלבים מתקדמים לחידוש והגדלת המרינה של לרנקה ולבניית מרינה חדשה מצפון לפאפוס (Paphos) בחוף המערבי, כל זאת בנוסף למרינות הפעילות שלנו'. משמעות דבריו של השר, לנו כשייטים, היא שקפריסין הופכת להיות יעד הפלגה אטרקטיבי לא רק כתחנת ביניים אלא גם כמסלול שיט. אם בעתיד יגיעו שני חלקי האי, הטורקי והיווני להסדר ביניהם (כפי שהגיעו לגבי תיירות יבשתית) האטרקטיביות של קפריסין תכפיל ותשליש את עצמה. אם נסכם את דבריו של השר כישראלים, ניתן לומר: היכן הם והיכן אנחנו….
ביום השני לתערוכה נערך בסמוך לתערוכה ובחסותה אירוע מיוחד: תחרות 'מץ' רייס' ( (match race בין לאומיCyprus Offshore Championship . השיוט התנהל בשיטת ה'דו קרב' בין 2 מפרשיות זהות ו- 4 צוותים אשר התחלפו על הסיפונים. הרכב הצוותים היה: שני צוותים מקפריסין, צוות ישראלי וצוות מעורב של שייטים רוסים ואוקראינים. האירוע אשר אורגן ונוהל במקצועיות בינלאומית על ידי חברת "איזי סיילס קפריסין", משך קהל רב אשר צפה בו מהטיילת וממזח אשר היאכטות המתחרות, שתיהן מדגם 44 XP חלפו במרחק נגיעה ממנו. מאות ישראלים אשר הגיעו לקפריסין במשט אשר אורגן על ידי הפורום הישראלי לקידום השיט ונוהל על ידי רוני ברמץ מנכ"ל הפורום הגיעו בהסעה מיוחדת מהמרינה באיה נפה וצפו בשיוט. השיוט לווה בקריינות הסבר של נדב קיסרי אשר אפשרה גם לצופים שאינם בקיאים ברזי תחרויות השיט לעקב אחרי מהלך התחרות.
ראש עיריית לימסול, מר ניקוס ניקולאידסNicolaides Nicos) (Mr., אשר הזניק את התחרות וליווה אותה בסירת השיפוט אמר לכחול: "אירוע זה הוא אולי האירוע היחידי היום בעולם שבו רוסים ואוקראינים משתפים פעולה. זהו אירוע המסמל את הכנסת האורחים והאוירה המיוחדת של קפריסין". ראש העיר הוסיף: "השיוט המוצלח אותו ראינו היום מביא אותי לחשוב על שיוטים דומים בעתיד". העתיד כנראה יהיה קרוב, מסתמן כי שיוט הדו-קרב הבא בלימסול יהיה בהיקף גדול יותר כבר באביב הקרוב. בשיוט הגמר ניצח הצוות הישראלי בפיקודו של איזי סויסה בקרב צמוד את הצוות הקפריסאי 'טייפון' בפיקודו של גובאני פיקיס (Jiovannis Pikkis) אשר זכה במקום השני. במקום השלישי זכה הצוות הרוסי-אוקראיני 'סיפרוס אינטרנשונל' בפיקודו של וצלב ארמולנקוVyacheslav) Ermolenko). הצוות הקפריסאי 'יוניקה' בפיקודו של קלמנטיס אגיסטוריו (Kleanthis Hadjisoteriou) דורג רביעי.
לסיכום המלצה חמה – שריינו את הסתיו הבא בלימסול .
במסגרת:
ישראלים מציגים בתערוכת השיט של לימסול
מאז התערוכה הקודמת גדל מספר החברות הישראליות המשתתפות בתערוכה מאחת לארבע. אטלנטיס מרין נציגת יצרנית יאכטות המפרש ויקו, איזי סיילס נציגי יצרני יאכטות מפרש בנטו, אקסס קטמרנים, X יאכט ויאכטות-על ICE. (חברת איזי סיילס, נכון להיום, היא חברת שיווק כלי שיט הישראלית היחידה אשר פועלת בקפריסין באופן קבוע באמצעות משרד מכירות בלימסול ונקודת שרות למפרשי נורס). סטרים נציגי יצרני היאכטות המנועיות של ג'אנו, והקטמרנים של לאגון ויאכטות מנוע של סאנסיקר. דגלי ישראל הבליטו את נוכחותה של חברת גי יאכטס היצרנית הישראלית החדשה מאשקלון של כלי שיט העשויים חמרן (אלומיניום).
מאחר ונכון להיום התערוכה בלימסול הינה הקרובה ביותר אלינו, נראה לנו כי בשנים הבאות נראה שם חברות ישראליות נוספות.
דו קרב על המים: איך מתנהל השיוט?
שיוט דו קרב או בשמו הלועזי מץ' רייס (Match race) היא תחרות בה משתתפות שתי יאכטות בלבד. ברוב התחרויות אלו יאכטות מאותו הדגם כך שאין לצוות אחד יתרון בשל איכות כלי השיט או איכות הציוד. לעיתים כמו בשיוטי האמריקן קאפ אלו יאכטות שונות אך החייבות לעמוד בקריטריונים טכניים רבים וזהים כמו אורך, רוחב, משקל, שוקע, שטח מפרשים ועוד. בשיוטי האמריקאן קאפ יש מקום לשיפורים טכניים אך תוך שמירה על הקריטריונים הנוקשים של התחרות.
בתחרות הדוקרב בלימסול התחרו הצוותים בשתי יאכטות זהות לחלוטין מדגם 44 .XPכל צוות קיבל זמן זהה לפני השיוט כדי להתאמן על היאכטה המיועדת לו בתחרות. השיוט מתנהל במסלול משולש רגיל בשיטת "המפסיד יוצא" כאשר הזוגות נקבעים בהגרלה. במקרה של 4 משתתפים, המנצחים בין הזוגות נפגשים לגמר והמפסידים נפגשים לדו קרב על המקום השלישי. כמובן שבשיטה זאת ניתן לקיים תחרויות עם מספר גדול יותר של משתתפים כפי שמתכננים בלימסול לשנה הבאה.


