EN

חיפוש

להפליג על קטמרן – חלק א

יונתן ברסלר

משנה לשנה, מעדיפים יותר סקיפרים (או יותר נכון המשפחות של הסקיפרים) להפליג על קטמרנים. הקטמרן היא ספינה נפלאה ויש לה יתרונות בולטים מול היאכטות החד-גופיות. חלק א'

הקטמרן מרווחת מאוד, גם על הסיפונים וגם במרווח הפנימי של כלי השיט.
·         תאי השינה נמצאים "בבידונים", מאחר ויש שני בידונים המופרדים בינהם, יש יותר פרטיות.
·         בעקרון, זהו כלי שיט מהיר יחסית לחד-גופי כאשר מפליגים בכוח המנוע.
·         בקטמרן ההפלגה היא ללא הטיות, מאידך הפלגה מול הרוח פחות נוחה.
 
כמובן שיש סקיפרים שאינם מוכנים להפליג על קטמרן, מכיוון שהיא אינה מספקת עבורם את חווית ההפלגה אותה הם אוהבים. מאחר ואין הטיות, מרגישים פחות את הרוח ומכיוון שההגה בד"כ בקומה השנייה, הישיבה מרוחקת משאר אנשי הצוות.
הפלגה על יאכטה מדגמי הקטמרן דומה במובנים רבים להפלגה על יאכטה חד-גופית (מונו-האל), אך קיימים מספר הבדלים מהותיים, אותם חשוב להכיר על מנת להבטיח הפלגה בטוחה, נכונה ומהנה. בדומה ליאכטות הרגילות, גם בקטמרן יש דגמים, סוגים וגדלים שונים, העקרונות אשר יוסברו כאן, רלוונטיים לכולם, אולם יש לעשות את ההתאמות הנדרשות בהתאם ליאכטה עליה אתם מפליגים.
 
הבדלים במבנה היאכטה
1.            שני מנועים: לקטמרן יש שני מנועים, אחד בכל צד. יש לכך שתי משמעויות:
                   א.   אם נפעיל את המנועים בצורה לא שווה (לדוגמה אחד בהילוך סרק והשני קדימה), היאכטה תסתובב.
                   ב.   שני המנועים הפועלים יחד חזקים מאוד ביחס למשקל היאכטה (לקטמרן בדרך כלל אין שידרן (קיל) ולכן גם בטורים הנמוכים ביותר הקטמרן תפליג מהר יחסית.
2.            הגה: בחד-גופית, לוח ההגה ממוקם מאחורי המדחף, (קרוב יותר לירכתיים). כאשר אנו משלבים את המנוע לפנים, המים מהמדחף מגיעים ללוח ההגה וגורמים באופן מיידי להשפעה שלו על כיוון ההפלגה (שטיפת מדחף). בחלק מדגמי הקטמרן, לוח ההגה ממוקם לפני המדחף (לכיוון החרטום), יש לכך שתי משמעויות:
 
                   א.   זווית ההגה זניחה יחסית בתחילת התנועה לפנים, ואין לו השפעה על כיוון ההפלגה (אין שטיפת מדחף).
                   ב.   בתנועה לאחור, המים מהמדחף פוגעים בלוח ההגה ומסובבים אותו, על כן יש לאחוז בהגה בחוזקה על מנת למנוע "טריקת" ההגה מצד לצד, העלולה לגרום למערכת ההגה נזק כבד. במקביל טריקה זאת עלולה לשנות את כל אופן וצורת התמרון אותה תכננתם לעשות באמצעות שני המנועים.
3.            ראייה ושליטה: בקטמרן גלגל ההגה ועמדת הניהוג ממוקמים לרוב באחד הצדדים, דבר המקשה עלינו כסקיפרים להעריך את המרחק לרציף או לספינות קרובות בדופן הנגדית לעמדת הניהוג.
 
4.            סיבוב ההגה: גלגל ההגה עושה יותר מסיבוב אחד, דבר המקשה לזהות את זווית לוח ההגה במים (חשוב בעיקר כאשר רוצים לדעת כשהוא באמצע). נוכל לדעת את זווית ההגה ע"י התצוגה בפאנל הגה אוטומטי.
 
5.            קוטר הסיבוב: לקטמרן אין שידרן. קוטר הסיבוב שלה גדול יותר. זאת כאשר הסיבוב מבוצע באמצעות מנוע בודד או באמצעות ההגה. בנוסף, מסיבה זאת יש פחות גרר במים.
6.            מניעת התהפכות: מכיוון שלקטמרן אין קיל, מניעת התהפכות כלי השיט מבוססת בעיקר על רוחבה הגדול ועל תורן נמוך יחסית, זאת על מנת להוריד את מרכז הכוח אותו יוצר המפרש. כוח אשר עלול לגרום להתהפכות ברוחות חזקות. לצורך שמירה על מפרש ראשי גדול, צורתו שונה מאשר בחד-גופית, וחלקו העליון מתעגל כלפי מטה (במקום צורת המשולש אותה אנו מכירים). השפה האחורית של המפרש מגיעה רחוק יותר לכיוון הירכתיים ולכן אין מקום ליתר (וונטה) אחורית.
 
7.            שוקע : לקטמרן יתרון בשוקע הנמוך שלה. השוקע הנמוך מאפשר גישה למקומות רדודים יותר במרינות או במפרצים.
 
8.            לקטמרנים אין בדרך כלל מותחן מנור (בום-ואנג או בום-ג'ק), כך שגובה המנור נקבע באמצעות המיתר הראשי בלבד.
 
9.            החלוץ בקטמרן יהיה לרוב קטן יחסית, זאת בגלל מיקום התורן הממוקם באופן יחסי בקדמת היאכטה.
 
תמרון קטמרן במרינה
 
ההבדל המהותי ביותר בתפעול קטמרן הוא בטכניקת ההפלגה. לכן יש להבין היטב את עקרונות תמרוני המנוע לפני שיוצאים לים.

1.            שימוש בהגה ובמנועים – ככלל, באזורים צפופים רצוי להשתמש בעיקר במנועים ופחות בהגה. המנועים הנמצאים בצדי היאכטה. הם משפיעים הרבה יותר על הסיבוב מאשר ההגה. במיוחד במהירויות נמוכות. על מנת לפשט את התפעול, נמליץ להשאיר את ההגה באמצע ולהשתמש במנועים בלבד. בתנועה לאחור חשוב להקפיד להחזיק את ההגה ביד אחת במרכז בכדי למנוע טריקה פתאומית שלו כפי שהוסבר קודם לכן.
 
2.            מהירות בטוחה – כאמור, משקל היאכטה קל יחסית לעצמת המנועים ומכיוון שאין לה שידרן, יש גם פחות גרר במים. המשמעות היא שהפלגה במרינה במהירות נמוכה ובטוחה תבוצע לרוב ע"י שילוב המנוע קדימה ומיד חזרה לניוטרל (הפלגה בטאצ'ים). היתרון הוא שמכיוון שהיא קלה יותר, העצירה שלה באמצעות המנועים מהירה יותר.
 
3.            תצפית – מכיוון שההגה ממוקם לרוב באחד הצדדים, קשה יותר להעריך את הטווח לרציף או לספינות אחרות בצד הרחוק. יש להציב צופה שיהיה אחראי להודיע על קירבה למכשולים, וכן לצייד אותו בפגוש (פנדר) נייד למקרה של פגיעה ברציף או בספינה.
דילוג לתוכן