EN

חיפוש

לגרור או לא לגרור? התשובות שלכם!

התשובות שקיבלנו מכם הגולשים לדילמה שהצגנו בפניכם בגליון הקודם

מאת, גל קדר

בגיליון כחול הקודם העלנו דילמה שכל שייט יתקל או נתקל בה – לגרור או לא לגרור? קיבלנו מספר גדול ומפתיע של תשובות, תגובות ודעות. בחרנו כמה מיהן כמייצגות ואנחנו מפרסמים אותן כאן עבורכם. בסיום תמצאו גם את התשובה שלנו. אין כאן "נכון ולא נכון" כמו בנושאים רבים "פתרון בית הספר" אינו הפיתרון היחיד.

מיקי ויינשטיין
סוגייה מעניינת-  מדובר על מיקרה אמיתי?
בכל אופן, בלי להיכנס לכל מיני "אם" ובהתחשב במדויק בכל הפרטים שנכתבו, אני הייתי מבקש מהם להוריד עוגן במקום בטוח בקרבת המרינה, נכנס למרינה "לסרוק" אותה, להכיר ולתכנן איך אני מכניס אותם עוד באותו ערב בצורה בטוחה וזהירה, גם אם זה אומר למצוא מכלי דלק כדי להעביר להם. ומי יודע, אולי יתמזל מזלי ובתוך המרינה יהיו עוד אנשים שיהיו מוכנים לסייע, כאלה שלא ניתן היה ליצור איתם קשר מרחוק.

אמיר ברושי
הנתון הלא ברור הוא מתי הסערה אמורה להיכנס. אם ה"בקרוב" זה זמן ההפלגה שלי עד למרינה הקרובה – ההחלטה הכי קלה. גוררים עד אזור המרינה, מנסים להביא עזרה מבפנים ואם לא נכנסים קודם לבד (בהנחה שמרינה לא מוכרת). אם הסערה עוד 10 שעות שוקל להשאיר אותם בפתח המרינה ולהמשיך.

ענבל גלפרב
אנחנו היינו בצד השני – זה שהיה צריך גרירה בגלל סתימה במנוע ברוחות של 25-30 קשר, כ-5 שעות מכל מרינה שהיא בתורכיה. אז אמנם היה לנו מלא אוכל, והיינו תקועים רק שעתיים.

אבל – אני מאוד-מאוד-מאוד-מאוד שמחה שעבר שם גדעון טור עם היאכטה שלו וגרר אותנו 5 שעות עד לפתח של Teos Marina.

כן, הגלים היו על החרטום, אז הוא הפליג דופן לגלים ואז פנה והאריך את משך השיט (אבל לפחות התקדמנו).

וכמו בכל מרינה נורמלית בעולם, הוא עלה מולם בקשר כשהתקרבנו, והם הוציאו שתי סירות שירות ובעזרת משיכה ודחיפה הביאו אותנו לרציף הדלק. וזה היה בשעה 22:00…לא באמצע היום. לא נתקלתי במרינות שבהן אין עם לדבר בלילה.

אז לשאלתך – לעולם לא הייתי משאירה אנשים על סירה בלב ים.

כתלות בסיטואציה הספציפית, הייתי עושה כמיטב יכולתי לסייע להם – או בהעברה שלהם ליאכטה שלנו או בגרירה, לפחות עד מקום שבו יוכלו להטיל עוגן.

גדעון טור

שלום לכולם,

אני לא בטוח אבל נדמה לי שהתמונה המופיעה בכתבה היא של הסירה איילה.

 לפני שנה וחצי גררתי ככה סירת מפרש כבדה במשך כ-10 שעות בים קשה עם רוח קדמית 25 קשר.

לא הייתה לי שום שאלה אם לגרור או לא.

שלא תמצאו את עצמכם במצב של הנגרר.

אליזבט לוסקי

ברור שמסייעת בכל דרך, חיי אדם מעל הכל, אם יש אפשרות לתדלק אותם מבלי ליצור לי בעיה זה הפתרון הראשון, אם לאו, גוררת למרינה, בדרך יחד מנסים ליצור קשר עם גורם שיכול לעזור.
 בפתח המרינה אם חשה בעיה בכניסה, יש לי ספק? אז אין ספק, מבקשת מהם להוריד עוגן, מעלה אותם אלי, ומפה הם מפעילים ביטוח, מקווה שיש להם.

מורדי גפן

לא, אין לי כל דילמה – אני לא משאיר חסר ישע בים ואבטחת חיי אדם אינה תלויה בזמן ובמקום!
במידה והדבר היחיד לעשותו, ע"פ תיאור המקרה והנסיבות, הוא לגרור אותם למקום מבטחים.
 מכיוון שהעברת מיכל דלק רזרבי אליהם אינה רלוונטית, אזי זו תהיה גרירה אל תוך המרינה הקרובה, ולא עגינה בסמוך למרינה בזמן שסערה מתקרבת והיא עלולה לסכן אותם עם גלי חוף.
בנוסף, אין מצב שלא ניתן לגרור את הסירה לתוך המרינה שפיתחה צר.
אצמצם את משך הגרירה, אוריד מהירות ולבסוף נרתק ביחד את הסירה הנגררת למזח או בלונג סייד אלי או לסירות אחרות עד לבוקר.

אמיר אפלר

ברור שניגש לעזור, בין אם בגרירה או בדרך אחרת. רק אתמול כבר הייתי עם רגל אחת בסירה לצאת לעזור ליאכטה שנתפסה ברשת טועה. (חילצו את עצמם).

דויד מור יוסף

לפי המקרה המתואר יש כמה דרכי פעולה אפשריים לפני החלטה על גרירה:
א. האם היאכטה יכולה להשתמש במפרשים עד להגעה לפתח מרינה תוך כדי שאני מלווה אותם ??
ב. אם כבר הוחלט לגרור במקרה כזה גם אפשר לגרור לכל מקום קרוב מוגן גם אם מדובר בנמל מסחרי/מעגן חברת חשמל למשל/בסיס חיל ים וכו״ כל אלה לא ייסרבו לקבל כלי שייט בבעיה
ג. מניסיוני הרב יחידות השיטור הימי כמעט תמיד נחלצות עם ימאים מנוסים לסייע בפעולות גרירות (מוצדקות).
ד. ואם לא נותרה ברירה אלא לגרור אז כן לסייע ככל שניתן והקפדה על כללי ימאות טובה.

הרי זאת דילמה פשוטה כל עוד היא בקרבת החוף תמיד תיראו ויגיעו אליכם במקרה הגרוע זורקים עוגן וממתינים

הדילמה היותר קשה היא אותה סיטואציה במרחק 50 מייל מהחוף.

רון גנני

לא גורר.
אין לי רישיון גרירה ואין לי ביטוח לכך.
אבל מציע למפקד הסירה להעביר אלי את כל האנשים שעל הסירה, כולל אותו. זו חובתי לעקרון הצלת חיים.
ממליץ לו להוריד עוגן, גם עם העומק יותר מאורך השרשרת, מהסיבה שכאשר תיסחף לעבר החוף, תיעצר מתישהו ולא תתרסק לחוף. אם יש באפשרותו להשאיר על הסירה משואת איכון, מה טוב.
הכנסת סירה לתוך מרינה, רק על ידי מקצוענים של אותה מרינה. בטח שאין מה לדבר על כניסה לילית למרינה לא מוכרת.
במקרה ויש תקשורת למרינה קרובה, ויש היענות לחילוץ, יש להישאר בטווח ראיה/קרוב ליד הסירה שמבקשת סיוע, מוכנים לחילוץ אנשיה.

קרם קשקוש

היי חברים אז כך 4 ימים בים ללא מכשיר קשר זו בהחלט סכנת נפשות לא מהסס לפחות לקחת אותם בלי קשר לכלי במידת האפשר אגרור אותם לאזור תנועה ערה אזור של מרינה יהיה שם אפשריות רבות ניתן לגרור ברוב המקרים תמיד עם אפשרות ניתוק מהיר ולהציל אנשים ..ואיו כן שום דילמה להציל אנשים.

דורון כרמון
יש כמה נתונים לא ברורים:
כמו 50 מייל בהתחלה עד המרינה שעברו חיש קל ב 4 שעות.
בכל מקרה לא גורר לתוך המרינה.
גל קטן ליד החוף עושה להם החפה.
במידה והים שקט הייתי מרחיק אותם מערבה מהמרינה, נכנס ומביא להם ג'ריקן דלק.

עינאל חיימוביץ
מאוד תלוי סיטואציה. מה המרחק מהחוף?
נניח שמדובר במשהו קרוב וסביר- רואה קו חוף לכל הפחות במכשיר הניווט של היאכטה שלי, מסוגל ליצור קשר עם החוף. זמן הפלגה למרינה ללא גרירה פחות מ5 שעות. בהינתן מצב כזה ואני לא יודע כלום על המרינה ובסוף הפלגה ארוכה בים לא קל.
אישאר בקרבת כלי השייט, אציע לאנשים לעבור אליי (דינגי) והקים קשר עם החוף לחילוץ. אולי תוך היעזרות בביטוח שלי. אם אני רחוק יותר, אותו כנ"ל אולי טלפון לוויני. אם קרוב יותר לחוף, ברמה של שעה+ הפלגה ללא גרירה, אולי אנסה לקרב את הספינה יותר למרינה.
אולי בכלל אוכל לפתור להם את הבעיה מבלי לגרור. יש הרבה משתנים, מה שבטוח להשאיר אותם לבד במצב כזה, לא אעשה. במינימום אהיה תחנת תצפית וקשר נוסף עם החוף.

בנוגע למצב המתואר שאני כבר בפתח המרינה, יש תקלה טכנית ואנחנו רק שני אנשי צוות (לא ברור מדוע לא עלו בערוץ 16, הפעילו ביטוח, דאגו לעוד אנשים בפתח המרינה) וגם הם רק שניים.
המצב באמת קצת יותר קשה. אם התקלה ברת תיקון או תוקנה, בשלב הזה מעביר להם גריקן דלק (מהדלק של היאכטה שלי, כתלות במד הדלק) מנסים להניע ואולי לפחות את הכניסה לתחום שובר הגלים יצליחו לעשות לבד.

ארז שחר
אני גורר בלי לחשוב פעמיים . ברור שאם ניתן טכני לבצע את הגרירה . זאת לא אופציה זה חובה בים.

יהושע צור

בגלל סכנה בכניסה למרינה אשאיר את הסירה על עוגן במידת האפשר אשאיר לסירה גם איתות אזהרה ממני כדי להישמר מסכנה לכלי שייט אחרים.
את הצוות אכניס למרינה.
במידה ואפשרי אשאר ללילה במרינה.

גיורא ניקלס

שלום רב. בהמשך לדילמת שיט שהצגתם:
מניח שאני הייתי גורר ובמרחק סביר ובעומק עגינה מורה לנגררת לעגון לפני הכניסה למרינה ועוגן לידה עד הבוקר . כזכור אין חשמל לנגררת ולכן לא יכולה להציג אורות של עגינה ורצוי להיות לידה עד אור ראשון לפחות.

אפי גינזבורג

אנחנו יאכטה Fantasea אשר עוגנת באשדוד זה 19 שנה. אנחנו אוהבי הפלגות ארוכות, חרשנו את ים התיכון שתי וערב, כולל האיים הבלאריים, ונציה, הריביירה הצרפתית , גאורגיה, טורקיה ויוון עשרות פעמים, ועוד הרבה יעדים אחרים. במשך הפלגות הרבות גררנו ונגררנו מסיבות שונות.

התשובה שלי כסקיפר חד משמעית:

  1. כן לגרור וכן לעזור.
  2. סיבה עיקרית לכך – עד שתזעיק עזרה ועד שהיא תבוא הים עלול להשתנות לרעה או הסירה אשר במצוקה עלולה להינזק מסיבה כלשהי.
  3. כן להיכנס למרינה לא מוכרת פנימה וכן להכניס את היאכטה שבמצוקה. כמעט כל מעגן בעולם מופיע באפליקציות כמו Navionics או כדומה. צריכים לחפש מזח אורחים, סבירות גבוהה שתמצא או ויזואלית או בעזרת Chart Plotterלאחר שמצאת צריכים למקם את יאכטה long side  ולנתק חבלי גרירה. 
  4. החשיבות של התוכניות שלך משנית. אפשר לשנות תוכניות, הרי היאכטה שלך תקינה ואנשי צוות בריאים.

מירון קרוחמל

סוגיה באמת מעניינת.

אני הייתי מציע לעזור לעגון את הסירה הנגררת מחוץ למרינה במידה וציוד עגינה ומצב הים מאפשרים עגינה בטוחה. להודיע ל-RCC ולבקש מהם לתאם עזרה עם המרינה למחרת בבוקר.

הייתי בודק גם את המצב בריאותי של חברי הצוות, מי שתיה, אוכל וחימום ללילה ומגבה אותם במידת הצורך. במידה ויש אצלי טעינה מהירה\מצבר, הייתי מטעין את המצבר שלהם בשביל לתמוך ב -VHF שלהם.

יאיר יהוד

בשנת 2008 השתתפתי בהפלגת הרד-מד מהרצליה למצריים.

תחנת היציאה ממצרים  היתה מאלכסנדריה חזרה לתל אביב. תדלקנו במרינה ויצאנו לדרך. הדלק לא היה נקי וגרם למספר כלי שייט בעיות במנוע. שתי יאכטות ניזוקו כתוצאה מדלק מזוהם.

אני נתתי שירות לשני כלי שייט: היאכטה כרמלית 40 פיט. לאחר מספר שעות המנוע שלהם חזר לתפקד, וביקשתי מהסקיפר שימשיך להפליג לידי למקרה ויתעוררו בעיות בהמשך. לאחר מספר שעות קריאה בקשר לעזרה מהיכטה "סי פרל" 42 פיט. ניגשתי וגררתי אותה עד מרינה תל אביב. גרירה שארכה שלושה ימים.

הייתי ער למעלה מ- 72 שעות .

 לפני הכניסה למרינת תל אביב יוצרים קשר עם מנהלת המרינה ומעדכנים אותה, והם מארגנים מקום לעגינה וכן אנשי צוות על הרציף לסיוע הקשירה.

דבר נוסף ליפני כניסה למרינה יש לקבוע את סדר הכניסה ואת ניתוק חבל הגרירה.

יש לציין שיש לדבר בזמן ההפלגה בין כלי השייט כדי להעלות את המורל.

 לי היה לצידי בהפלגה גם כלי השייט "כרמלית". גם הגורר לוקח פיקוד לאורך כל האירוע. 

כניסה למרינה במהירות איטית, להכין חבלי ריתוק ארוכים ופגושים (פנדרים) פנויים.

כלי השייט הגורר מפנה את המקום כדי לאפשר מרחב תמרון לנגרר בהיקשרות.

לקחת בחשבון שצריכת הדלק גבוהה בגרירה. למזלנו , יצרנו קשר עם חיל הים שיצאו אלינו עם מכלי דלק.

ומה חושבים אנשי צוות כחול? אין פה תשובה חדה ואנחנו מאוד שמחים שהעלנו את הנושא למודעות. לא בכל מצב ים הים גרירה אפשרית. יש משתנים רבים שיש לקחת אותם בחשבון: ניסיון הסקיפר, צוותו, סוג כלי השיט שלו. לחלקכם הדילמה מוכרת או נשמעת מוכרת, וכל אחד מאיתנו יכול להזדהות איתה. לא מדובר באירוע אמיתי, אולם לקחנו מוטיבים ממספר אירועי גרירה וחילוץ מהעבר בהם יצא לנו לעסוק או להתנסות בעצמנו כנגררים או כגוררים. נדגיש כי הימאות הטובה וגם חוקי השיט הבין לאומים מחייבת אותנו לעזור בכל דרך אפשרית לכלי שיט במצוקה. העזרה יכולה להיות בנוסף לגרירה בחיוץ אנשי צוות, בממסר תעבורת לקשר, העברת דלק או המתנה לידו עד הגעת סיוע מתאים. חוץ מניסיונם של כלי שייט שגררו, כתבתם לנו גם על ניסיונכם כנגררים. ההרגשה שאתה לא לבד בצרתך הינה מוטיב חוזר בתגובות שלכם. לכן, באם נסכם זאת לא מדובר רק בגרירה אלא גם בתמיכה ובהרגשה שאמנם אני לבד בכלי השיט שלי, אבל אני לא לבד בים. שמחים שהעלנו פה סוגיה מעניינת ויותר מכך שמחים על ריבוי התשובות והדעות! הבטחנו גם פרס מעניין – חמישה שייטים יזכו לעבור הפלגה מודרכת של גרירה והיגררות בשיתוף עם מועדון השייטים של תשוט. הודעה תימסר לשייטים אלו לקראת מועד ההפלגה! תודה לבית הספר לשיט של תשוט על ההירתמות והסיוע לנושא חשוב זה!

דילוג לתוכן