EN

חיפוש

דייג אוהב דגים 28#

מאת יוסי חזום

רכשתם יאכטה ואתם רוצים להתחיל לדוג ממנה? קודם כל תתחדשו. עכשיו בואו ותבחרו איזו שיטת דיג מתאימה לכם... חלק 2

שיטת הג'יגינג הגיעה לישראל לפני מספר שנים והיא מתבססת על דיג מסירה בעזרת ציוד ייחודי וייעודי למטרה זו. סוג זה של דיג הפך מאוד פופולארי בתקופה האחרונה עקב ריבוי התפיסות ובעיקר בשל גודל הדגים שניתן להרים ליאכטה בעזרת שיטה זו.
עקרון הדיג מאוד פשוט ומתבסס על פיתיונות עשויים ברזל/ מתכת/ עופרת וכו' הצבועים בצבעי הקשת ומצוידים בטבעת ברזל לקשירת החוט.
ישנם אלפי סוגי ג'יגים כאלו בחנויות ואחד אינו דומה לשני. הג'יגים מגיעים במשקלים ובגדלים שונים המיועדים לעומקים ולזרמים שונים.
לכל סוג ג'יג יש סוג תנועה ייחודי המאפיין אותו וכל ג'יג מיוצר בתבנית אחרת, ישנם שטוחים, ישנם מעוגלים, ישנם ארוכים, ישנם קצרים, ישנם משולשים וכו'.
לג'יג שאנו רוכשים בחנות יש לקשור ולהצמיד קרסים אשר מגיעים בנפרד והשיטות לקשירת הקרסים רבות ומגוונות.
ניתן לקשור קרס אחת ויותר, ניתן לקשור קרס בחלקו העליון של הג'יג ועוד אחת בחלקו התחתון של הג'יג. ניתן גם לקשור 2 קרסים צמודות בחלקו העליון או התחתון. הקרסים חייבות להיות איכותיות, במידה נכונה וקשורות בצורה כזו שלא תסתבכנה האחת בשנייה ועל הג'יג אחרת נחטיא את מטרתן.
את הג'יגינג אנו מבצעים בלב ים ובעומקים גבוהים (מעל 30 מטר) ועושים זאת מיאכטה העומדת במקום ונסחפת ברוח (דריפט).
בשיטה זו, מיקום הדיג מאוד קריטי וחייבים להגיע למקום בדיוק רב ולהיות מעל ה"תקלה" בלשון הדייגים. תקלה= שם נרדף ל: אוניה טבועה, ריף מלא בדגים, פסולת מתכת בים, מתקן קידוח ישן, צנרת מעל הקרקע וכו'.
בכל מקום כזה ובעיקר במקומות שבקרבם נמצא "ברזל" ישנו ריכוז גדול של דגים טורפים שאוהבים להימצא במקום מכיוון ששם הם מוצאים מסתור וגם שפע של מזון.
ברגע שאנחנו נמצאים מעל אותה "תקלה" אנחנו מתחילים לבצע את הג'יגינג במהירות וזאת כדי להספיק ולהגיע לקרקעית עוד בטרם תיסחף היאכטה ותשנה את מיקומה. לאחר כמה הורדות יש לבצע תיקון מקום בעזרת תנועת היאכטה לכיוון התקלה פעם נוספת, התמקמות ותחילת עבודת הג'יג. כמובן שבכל זמן הדיג אנו לא מדוממים את המנוע וזאת כדי לא להדליקו בכל כמה דקות מחדש.
בעיקרה, שיטת דיג זו מאוד פשוטה, אך יחד עם זאת מאוד תובענית מבחינת כושר גופני ומאמץ שאנו צריכים להפעיל בזמן הדיג.
עלינו להוריד את הפיתיון (הג'יג) לקרקעית וברגע שהג'יג נוגע בקרקעית אנו מתחילים לגלול את ידית הרולר (המגלול) במהירות רבה תוך תנועות עליה וירידה של מקל הדיג וזאת עד שהג'יג מגיע כמעט לפני המים וחוזר חלילה ללא הפסקה.
העיקרון פשוט מאוד ומתבסס על גירוי חושי הדג שמביט בג'יג הנע במים לכיוון מעלה בתנועות מעגליות וכאילו מדמה דג פיתיון המנסה לברוח מהדג הטורף.
יש להתאמן לא מעט על הורדת הג'יג וגלגול החוט חזרה וזאת כדי ליצור תנועה מושלמת של הג'יג במים וכדי להקנות לעצמנו את הטכניקה הנכונה והמתאימה לנו אישית.
בכל זמן הדיג אנו מחזיקים את מקל הדיג שאליו מחובר הרולר (המגלול) בידנו ובמקביל אנו מסובבים כל העת את ידית הרולר. הדבר דורש מאמץ רב וגורם לחבר'ה להפסיק מדי פעם כדי לתת מנוחה ליד הכואבת ולהסדיר את נשימות הגוף.
ישנה חשיבות מכרעת לסוג המקל ולרולר שבו אנו משתמשים והם חייבים להיות מיועדים ומיוצרים לטובת שיטה זו.
המקל חייב להיות קצר ובעיקר קל משקל אך יחד עם זאת חזק במיוחד, מקל שיכול להתמודד עם דגים טורפים במשקלים דו-ספרתיים. מקל כבד לא יאפשר לנו לעבוד בשיטה זו יותר מכמה פעמים ויחזיר אותנו למרינה עם שרירים תפוסים.
הרולר (המגלול) חייב להיות קל מחד וחזק מאידך, אבל בעיקר חייב להיות בנוי מתוכנן ומיוצר כך שיאפשר לאסוף את החוט בצורה מירבית בכל סיבוב של ידית הרולר. יש הבדל משמעותי בין איסוף של 0.5 מטר חוט בכל סיבוב מלא של הידית ל- 1.50 מטר בכל סיבוב.
החוטים בהם אנחנו משתמשים בשיטה זו יהיו תמיד מבד או מדקרון וזאת כדי לבטל את האלסטיות שיש בחוטי הניילון השונים. ברגע תפיסת הדג אנו מתחילים לנסות ולהעלות אותו למעלה והוא מצידו מנסה לרדת למטה בכוח רב. כל תוספת אלסטיות של חוט ניילון רק תעזור לדג ותפריע לנו.
יש לזכור שאנו תופסים את הדג ממקום מושבו "בתקלה" שמלאה בחפצים חדים ולכן אם הדג יגיע לקרקעית ולתוך ה"תקלה", יקרע החוט ונאבד את הדג, לכן יש חשיבות עליונה לעצור את מנוסת הדג ולהרימו למעלה כמה שיותר מהר בתחילת התפיסה כדי להרחיקו מאזור "הבית" שלו.
בדיג מסוג זה אנו משתמשים בחגורת לחימה מיוחדת הרתומה לנו מעל הברכיים ומשמשת לעיגון מקל הדיג, זאת כדי למנוע פציעות גוף ולאפשר נוחות בעת המאבק.
יש לבחור ג'יג מתאים בהתאם לאזור הדיג שהגענו אליו ולהתאימו לעומק ולזרמים במקום. ג'יג במשקל של 150 גרם יתאים למים רדודים יותר ולמקום עם זרמים קלים ו- ג'יג במשקל 350 גרם יתאים לעומק ים רב יותר וזרם חזק יותר.
יש להחליף ג'יגים כל בעת במידה ולא מגלים את התעניינות הדגים וזאת בכדי לנסות לעניין אותם בסוג תנועה וצבע אחרים.
כיום מאוד פופולארי לרכוש רולר (מגלול) חשמלי המתחבר למצבר היאכטה ועושה את פעולת הג'יג לקלה ונוחה יותר. קיימים בשוק רולרים חשמליים שונים בעלי דרגות כוח ותחכום שונים. ישנם כאלו היכולים להיות מתוכנתים מראש על ידי המפעיל לתוכנית פעולה שלמה וממוחשבת שתדע להוריד את הג'יג לעומק נתון להעלות אותו לעומק אחר ושוב להוריד אותו והפעם לעומק אחר.
כל שנשאר לנו הוא לאחוז היטב את המקל לבצע את תנועת העלייה והירידה והמתין לנגיסת הדג למטה
דילוג לתוכן