גביע אמריקה נשאר בניו זילנד!
גביע אמריקה נשאר בניו זילנד!
מאת גל קדר
צילום -Ivo Rovira/ Ian Roman/ Ricardo Pinto - America's Cup
בשנת 2007 , הצוות השויצרי, אלינגי, אירח את התחרות בולנסיה ספרד, ובסיומה ניצחה אלינגי השויצרית את הצוות הניו זילנדי. צפיתי בתחרות מסירה בים, התרגשתי לראות את מפרשיות העל הללו מתמרנות במרחק נגיעה ממני, שמעתי כל מתיחת מעלן ונפנוף מפרש ובעיקר ראיתי את השייטים בעיניים ממש מולי. ראיתי גם שתי מפרשיות מפליגות צמוד, רוקדות זו עם זו ומפגינות ביצועי שיט מדהימים!
עם הזיכרון זה הגעתי השנה לברצלונה השנה, הפעם עם המשפחה שלי לצפות בניוזילנדיים מגינים על התואר שלהם פעם שלישית ברציפות, ומנצחים את הבריטים בתוצאה 7:2. תוצאה שממחישה היטב את יחסי הכוחות בין הצוותים. הניוזילנדיים שלטו בכל השיוטים ונצחו בפערים די גדולים. שני השיוטים בהם הבריטים נצחו היו ביום בו אנחנו היינו בים, אני ושני בניי, וכנראה הבאנו לבריטים את המזל וה-X פקטור שהיה נדרש להם.
ממה התרשמתי הפעם?

איך צופים, והאם בכלל רואים?
בשנת 2021 התחרות התקיימה בניו זילנד שהייתה סגורה לקהל בשל הקורונה. לאור דרישות ספונסרים ורצון למשוך קהל רב יותר, הוחלט לקיים את התחרות שלא בתחומי המדינה המנצחת אלא באירופה על מנת למשוך יותר קהל. הבחירה בברצלונה כעיר ים ותיירות הייתה מתבקשת.
קטונתי מלשפוט באם הבחירה בברצלונה משכה יותר קהל צופים. ממה שראיתי, לא היו הרבה אירופאים שהגיע במיוחד לצפות, קל וחומר בריטים שעבורם מדובר בטיסה קצרה. הנמל ואזורי שידור השיוטים היו מלאים בניוזילנדיים, היה קל לזהות אותם בלבוש של הצוות המתחרה. בריטים כמעט ולא ראינו, וגם לא צוותי שידור של ה-BBC לא נצפו באזור או בשידור ישיר.
ואם כבר נגענו בשידור הישיר מהים, שהיה ערוך בצורה מקצועית ופשוטה, כך שכל צופה הבין בכל שלב מי מוביל את התחרות, אין לי ספק שלשם העתיד יוביל אותנו – לצפייה בתחרויות שיט במסכים.
היינו בתחרות בים, במרחק ביטחון של 700 מטר +- במקרה הכי קרוב שלנו למפרשיות. לא שמענו ולא ראינו את הלבן בעיניים של השייטים ולא את חריקות המיתרים. במסלול שיט שאורכו 1.6 מייל לערך, רב הזמן המפרשיות נקודה קטנה באופק, או נקודה קרובה ליד המצוף. אי אפשר לראות ולהבין מה קורה במרחק. מכיוון שהשידור הועבר על גבי מסך ענק גם בספינה בה התארחנו, מצאתי את עצמי רב הזמן במסך ולא עם הפנים כלפי המפרשיות.

שאלה שנשאלת בתחרויות שיט מסוג זה: האם מדובר בשיט או בטייס? אני אוסיף האם מדובר ברכיבה על אופניים?
היאכטות הללו באמת מרשימות. הן טסות במהירות של פי 4-5 ממהירות הרוח האמיתית. הפוילים (לוחות הריחוף) שמאפשרים ריחוף מעל המים ודורשים אנרגיה, אשר מסופקת על ידי ארבעה רוכבי אופניים שמפדלים על מנת לטעון את המצברים. אם בעבר צוות בתחרות מנה כ-20 שייטים, היום הוא מונה שמונה: הגאי ימין/ שמאל, אחראי מפרשים ימי/ שמאל וארבעה מפדלים סה"כ. השייטים נראים כמו טייסים עם קסדות טייס ומשקף אטום (אין לבן בעיניים) ומכשירי קשר משוכללים והיאכטות המרחפות זה באמת עולם אחר. עד כמה זה דומה לשיט, אפשר להתווכח. האם נראה את הפוילים ומפרש הכנף ביאכטות ביצור תעשייתי? אני בספק. האם זהו שייט? על פי תקנון התחרות אשר נקבע לפני כל תחרות, התשובה היא כן. ביננו, אני לא בטוח…
ומה לגבי הספונסרים? כאשר הניו זילנדיים הובילו 4:0 עלתה השאלה מה יקרה אם הם ינצחו ויובילו 6:0, כך שהשיוט האחרון עלול היה להתקיים ביום שישי. לספונסרים ולרוכשי זכויות השידור, הדבר לא התאים. כבר בתדריך לפני שיוטים 5-6 נושא דחיית שיוט 7 ליום שבת עלה על ידי המארגנים. לשמחתם של המארגנים, לא נדרשה דחייה בלו"ז. הבריטים נצחו שני שיוטים, וצמצמו זמנית את התוצאה ל-4:2. ביום שישי הניו זילנדיים נצחו שני שיוטים והפער עלה ל-6:2.
השיוט המכריע התקיים ביום שבת לשמחת המארגנים. בעולם שבו הספונסרים לא פחות חשובים מהשיוט עצמו, לא מן הנמנע שהתחרות הבאה תתקיים במפרץ הפרסי, בחום של 50 מעלות כי זו תהיה דרישת נותני החסויות. באם נחזור לנקודה בה פתחנו, לא בטוח שיהיה קהל שיצפה בתחרות בים, ומכיוון שרב הצופים נמצאים מדיות הדיגיטליות השונות, זה לא באמת ישנה היכן התחרות תתקיים.
אבל לא פחות חשוב מהשיט בים, זוהי האוירה בחוף!
מי שהסתובב באזור הנמל לא יכול היה לפספס את החגיגה ואת האוירה המחשמלת! בין אם בעת יציאת הספינות לים, בעת התחרות, עם חזרת הצוותים מהים ובכלל. גם בעיר, לא ניתן היה להתעלם מהניוזילנדיים שמלאו את המסעדות והברים באזור התחרות (למרות שאני חייב לציין שלא כל המקומיים אהבו את התחרות).
באם נחבר את האירועים שהתקיימו לפני שיוטי האמריקהס קאפ: גביע לואי ויטון, גביע אמריקהס קאפ לנשים על גבי מפרשיות 40 פיט, גביע לנוער ועוד אירועים בחוף, אני חושב שמדובר בהחלט באירוע מכובד ומרשים. בעולם שבו הטכנולוגיה המתקדמת מכתיבה יאכטות שהן חלליות, המדיה הדיגיטלית שולטת ולנותני החסות יש כוח רב, יש עדיין מקום לתחרות מסוג זה אשר מצליחות לייצר ענין לצופה, אתגר לשייטים וביצועי שיט מרשימים.
אבל עם יד על המפרש ופנים לעתיד, אני מעדיף לראות מפרשיות של פעם עם מפרש ראשי, חלוץ וספיניקר, לשמוע צעקות ולראות את הלבן בעיניים של השייטים.
ומה אתם חושבים? - מוזמנים להגיב ברשת
