HUNTER 45 DS - הפלגה של יוקרה
מאת: בארי הנסון (ausTRalIan yachting) ; תרגום: איילת השחר ברעם
במבט הראשון חשבנו שהיאכטה היא מתוצרת מספנת היוקרה הבריטית אויסטר. היאכטה המרשימה בעלת המראה האטרקטיבי עגנה ליד המוזיאון הימי של סידני והיא כמובן לא הייתה "אויסטר" אלא HUNTER 45 DS אשר הדגימה באופן בולט את המהפך הגדול שעברה יצרנית היאכטות האמריקאית הגדולה. מיצור המוני של מפרשיות לבניית יאכטות קרוז איכותיות, חזקות, מאובזרות כהלכה ובמיוחד, מעוצבות בקפידה.
רושם ראשוני
הגענו אל היאכטה תוך הליכה לכיוון הירכתיים. לעיננו בלטו מיד שני הגאים היוצאים מתוך בסיסים איתנים בחלק האחורי. עלינו לקוק-פיט והבחנו בתוויין מפות מרכזי מעוצב היטב ובאזור הצוות והאירוח בחלקו הקדמי של הקוק-פיט.
בצעידה אל היאכטה מכיוון הירכתיים המשופעים המאפשרים מדרך מרווח מבחינים מיד במסילת הראשי הקשתית הידועה של ההאנטר. מדובר בקשת פלדה איתנה וחזקה המתוכננת היטב ומגביהה את המסילה מעל לגובה הראש לבטיחות ונוחות. קשת המסילה הינה פריט מסקרן, מעצבים רבים משתדלים להרחיק את המסילה מהקוקפיט. בהאנטר פתרו את האתגר ע"י הרמת המסילה, רק כאשר אתה עולה על היאכטה מתחוור לך עד כמה גדולה השפעת הקשת. פשוט יש הרבה יותר מקום, שלא לדבר על הבטיחות.
ביאכטה נבחנה האפשרות של הקשת לשמש כנקודת עיגון לבימיני (סוכך צל) משמעותי, כזה המכסה כמעט את כל הקוקפיט. במדינה עתירת שמש כמו אוסטרליה (כמו גם באגן הים התיכון א.ה.ב) זה רעיון מצוין, לא עוד ניסיונות הימלטות משמש הצהריים או ירידה מהיאכטה במצב צלייה מתקדם. בימיני שכזה בהחלט עומד בראש סדר העדיפויות.
ואיך הסיפון?
מהירכתיים והלאה, הירכתיים המשופעים והסיפון מצופים ב"טיק מלאכותי" מעשה ידי אדם, המראה טיק אך ללא הטרחה הכרוכה בתחזוקת סיפון טיק טבעי.
בירכתיים מקלחת מים קרים וחמים ומתאמים למתח חוף ולחיבורי מים מהרציף. הצנרת ומחברי החשמל למיזוג האוויר מותקנים, אך יחידת מיזוג האוויר הינה אופציונלית. ביאכטה שני תאי אכסון אחוריים מרווחים: האחד יכול להכיל בקלות שני מיכלי גז גדולים, ובשני מדפים פנימיים שבהחלט תורמים לשמירת הסדר בתאים.
המושבים בנויים ישירות על המעקה האחורי בשני צידי היאכטה. עוד איבזור מקורי של האנטר אשר אומץ ע"י יצרנים רבים. ביאכטה שתי עמדות היגוי, שתיהן חזקות ביותר, בשתיהן מצפן מובנה ויחידות תצוגת מכשירים. הן המנוע והן החרטומן האופציונלי נשלטים מעמדת ההגאי.
הכננות הראשיות הן מתוצרת Lewmar וממוקמות במרחק הושטת יד הן עבור ההגאי והן עבור אנשי הצוות שבקוקפיט. ביאכטה שנבחנה הותקנה כננת חשמלית שתרמה לעבודה קלילה בהרמת המפרש הראשי.
תווין המפות מתוצרת Raymarine E120 הינו אטום למים וממוקם מאחורי שולחן הקוק-פיט, במיקום שאינו תופס מקום ביאכטה אך מאפשר שימוש נוח. הקוק-פיט מרווח למדי והשולחן ממוקם במרכז. בקיצור – מדהים כמה מקום מתפנה כאשר מגביהים את מסילת הראשי.
מעלני הראשי והחלוץ, מעלן קצה המנור, מותחן המנור, מיתרי הכנסת והוצאת הראשי, מיתר הראשי ומתיחת שפה תחתונה ראשי, כולם עוברים דרך ספינלוק XTS (מעצורים חד כיוונים) אל כננות Lewmar 40 הממוקמות משני צידי גג התא המרכזי.
תורן ומנור מתוצרת SELDEN מגיעים כסטנדרט יחד עם מפרש ראשי מבוטן בשחיפים וכיסוי לייזי פק, או לחילופין, מערך ראשי הנגלל אל התורן.
בחרטום מותקן חלוץ 110% על גבי מגלול. חבילת העוגן כוללת עוגן דנפורט 22 קילו, שרשרת של 10 מטר (שניתן לשדרג לשרשרת של 50 מטר) מוביל וכננת עוגן חזקה עם דוושת רגל. זה אולי קטנוני אך ב"קרוזרית" שכזו היה מתבקש לתמחר מראש שרשרת עוגן של 50 מטר, שהרי לא יעלה על הדעת ששייט רציני ישקול לצאת להפלגה ביאכטה שכזאת עם שרשרת של 10 מטר בלבד.
באופן כללי המערך והזיווד של היאכטה מספקים. יאמר כי ללא ספק כי האנטר מציעים יאכטה בסיסית במחיר סביר, עם האפשרות לשדרוג בהתאם למשאבים. עם זאת, חבילת העוגן אינה המקום לחסוך.
ובפנים?
פנים היאכטה מרשים למדי, מואר ומאוורר בעיצוב מחמיא של עבודת עץ ופאנלים בגוון דובדבן.
המטבח מעוצב יפה יותר מזה שתמצא במרבית בתי המגורים. הוא כולל תנור שלוש להבות, מקרר (עם אפשרות לפריזר), מיקרוגל, מכונת קפה ומשטח עבודה גדול האמור לשמח כל בשלן.
שתי בעיות יש במטבח: האחת, קשה להתלהב מדלת הצד במקרר הפוגעת ביעילות הקירור. כל פתיחה של דלת כזו גורמת לאיבוד קור הגורם לצריכת אנרגיה מוגברת. מה גם שטלטולי היאכטה מבטיחים שכל פעם שתפתח את דלת המקרר, משהו יתגלגל משם.
הבעיה השנייה מטרידה עוד יותר. בעל היאכטה חייב למצוא לעצמו שף אמיתי על מנת למצות את יכולות המטבח המדוגם!
עמדת הניווט מאורגנת היטב. ניכר כי האנטר השקיעו מחשבה בהתקנת מערכת החשמל. כל המתגים המופעלים תדיר כגון אורות ניווט, נגישים ביותר, ואילו המתגים שמופעלים פחות כמו משאבות מים ממוקמים בלוח אחורי נפרד, כך שלוח עמדת הניווט שומר על מספר מצומצם של מתגים שמישים. האנטר המציעה חבילת אלקטרוניקה בשווי 25,000$ הכוללת הגה אוטומטי של Raymarine, תווין מפות E120, ומגוון צגי תצוגה, מסך טלביזיה שטוח (שיוזכר בהמשך) ושלט אלחוטי. מן הראוי להוסיף גם חיבור לרשת wifi, יתרון גדול לשייט למרחקים ארוכים שרוצה לשמור על קשר.
פרט אלקטרוני נחמד נוסף הוא קיומו של מתג בודד בעמדת הניווט לשליטה על כל מערכת החשמל ביאכטה. באופן כזה ניתן לנתק את כל צרכני החשמל ע"י שימוש במתג אחד כאשר עוזבים את היאכטה. אותה פילוסופיה מנחה של "עקרון הפשטות" מתבטאת גם בפתחי הגוף ביאכטה, אם תפתח לוח רצפה אחד יחשפו כל ארבעת פתחי הגוף המוצבים זה לצד זה באופן נגיש.
הסלון מאורגן באופן מיטבי: מצד שמאל פינת ישיבה ושולחן אוכל בעל אפשרות הנמכה והסבה למיטה זוגית. מימין, ספסל ארוך וישר המתאים לשימוש כמיטה. מתבקש היה להוסיף תוחם או מעקה לשולחן האוכל והמדפים וכן ידיות אחיזה נוספות כיאה ליאכטה המיועדת לצאת אל הים הפתוח.
כמה יכולים לישון בה?
בקדמת היאכטה תא שינה מרשים עם מיטה זוגית המוצמדת לשמאל, ומימין שולחן איפור וכיור. במיקום שבו במרבית הסירות ממוקמת מיטה בצורת V, הציבו האנטר את השירותים הקדמיים, סידור מושלם לאירוח שני זוגות ביאכטה.
חדר שינה ל"בעלים" ממוקם בירכתי היאכטה. מיטת קווין סייז מרווחת מוצבת במרכזו וכן כסא ושולחן איפור עם תאורת אווירה תואמת. שירותים מרווחים עם מקלחון ממוקמים בצמוד לתא הירכתיים, ממש מאחורי עמדת הניווט. שירותים אלו מהווים מקום מושלם לייבוש חליפות הסערה.
תשואות להאנטר על כך שעמדו בפיתוי לדחוס כמה שיותר מיטות ליאכטה. על אורך כולל של 13.6 מטר ניתן היה בקלות להנדס עוד מיטת V בחרטום, אך למרות זאת בחרו בקבינות מרווחות ומרחב מחיה נדיב, בחירה ראויה.
כמה מילים על המנוע וחווית ההפלגה
ההאנטר 45 DS מצוידת במנוע ינמאר 75 כ"ס, מערכת כיבוי אש אוטומטית, ניטור ואזעקת פחמן חד חמצני, מערכת החלפת שמן נוחה ומתקדמת ‘X-change R’. למי שאינו מכיר את המערכת מדובר בהתקן המחובר דרך קבע למנוע ומאפשר ניקוז ומילוי שמן מנוע בלחיצת כפתור, עוד מוצר הנופל בקטגוריית "איך לא חשבתי על זה קודם".
חווית ההפלגה
היאכטה יצאה להפלגת המבחן מנמל סידני ברוח צפ' מז' של 15-18 קשר.
אחד הדברים הנעימים בהאנטר הוא היותה יאכטה יחסית קשיחה אך בעלת תנועה חלקה.
הפלגנו במגוון כיווני רוח ובכולם הפגינה ה 45DS ביצועים נאים.כאשר בוחנים את נתוני היאכטה מקבלים את ההסבר: יחס האורך לדחי של היאכטה הוא 170. נתון זהמציין עד כמה גוף היאכטה "קל להזזה". יאכטה קלה במיוחד תקבל יחס 100, יאכטה ממוצעת 200, וקרוזרית כבדה 300, כך שציון ה 170 של ההאנטר מעיד על גוף שאינו דורש הרבה כדילהתחיל להפליג.
יחס שטח המפרשים לדחי הוא 18.3, נתון זה, בדומה לכ"ס, נותןאינדיקציה על כוח ההנעה שמייצר המערך. יחס 18.3 נחשב גבוה למדי לקרוזרית, כך שבקצרה, ליאכטה זו יש גוף קל, בשילוב עם שטח מפרשים גדול יחסית, אין פלא אם כך שההאנטר מיטיבה לשוט.
הטענה היחידה שניתן להעלות בנושא ביצועי היאכטה נוגעת למערכת ההיגוי. היא בנויה ממערכת מתלים המחוברת לשתי עמדות היגוי. מבנה המערכת אינו מאפשר היזון חוזר, התוצאה היא מערכת היגוי שאינה מושפעת מתנאי הים ואינה מאפשרת להגאי לחוש כיצד היאכטה מגיבה לתנאים המשתנים.
עד כמה עומדת ההאנטר 45 DS בציפיות?
מדובר ביאכטה איתנה, מעוצבת בקפידה ומאובזרת כהלכה. פנים היאכטה ערוך היטב והגימורים ברמה מספקת גם עבור הקונה הבררן ביותר. אמצעי ההנעה מניחים את הדעת הן במושגים של מנוע והן במערך המפרשים. מעבר לכל זה היאכטה פשוט מפליגה טוב.
לסיכום, אם אתה מחפש קרוזרית אמיתית כזאת שתוכל לחצות בה בבטחה ובנוחות את האוקיאנוס למשל, בהחלט כדאי לבחון את ההאנטר 45 DS.
כמה מילים על מגמות השוק
ביאכטה שנבחנה הורכב מסך טלוויזיה גדול ושטוח על קיר תא הסלון, זו ללא ספק מגמה פופולארית. הכותב מספר על חבר שטס לאחרונה עם מנהל מכירות של יצרן גדול של יאכטות מנועיות יוקרתיות. המנהל סיפר כי השאלה הנפוצה ביותר בקרב הקונים היא: "כמה מסכי טלוויזיה שטוחים יש ביאכטה?" נשמע מדהים אך כנראה מייצג מגמה.
HUNTER 45 DS – נתונים טכניים
אורך כולל 13.66 מטר
רוחב כולל 4.42 מטר
שוקע (קיל עמוק) 1.98מטר
משקל 10,404 ק"ג
מיכל דלק 250 ליטר
מיכל מים 530 ליטר
מנוע ינמר 54 כ"ס
מחיר היאכטה בים התיכון בתצורת הפלגה בסיסית – 270,000 דולר.