EN

חיפוש

סדנת קטמרן שלא תרצו לשכוח

הדר פריד

במידה ובמהלך אוגוסט נתקלתם במקרה מול חופי קיסריה או ת"א בג’ים יאנג (בתמונה משמאל), אגדת שיט מהלכת (או יותר נכון שטה), אז רק רצינו ליידע אתכם כי לא טעיתם. זה לא היה חיזיון חולף, לא תוצאה של ניווט כושל ואפילו לשמש אין לכך כל קשר. מדובר פשוט ביוזמה של השייט והמאמן לשעבר של הנבחרת הלאומית, איתן פרידלנדר, שהחליט לייבא ארצה למשך שבוע את אחד המאמנים הטובים ביותר בעולם, בתחום שייט המפרשיות בכלל והקטאמרן בפרט.

פרידלנדר, שייט בלב ובנפש בזכות עצמו, עומד כיום בראש חברת "ימית" המנהלת את מועדון "לב הים". את ההחלטה להרים את הכפפה ולשפר דווקא את רמת השייט של חובבי הקטאמרן בישראל, קיבל לאחר שהבין כי ישנו פער בתחום ספציפי זה בין הסטנדרטים העולמיים לבין אלה הישראליים.
ג’ים יאנג לצורך העניין, היה בדיוק הכתובת שהשייטים הישראליים היו זקוקים לה. מישהו אשר יוכל להגיע ארצה ולהעביר את ניסיונו רב השנים ומקצועיותו חסרת הפשרות תוך פרק זמן מוגבל וקצר. וכך אכן היה. בשתי הסדנאות שיאנג העביר, האחת בקיסריה והאחת בת"א, נרשמה שביעות רצון מירבית בקרב המשתתפים. רובם ככולם שיפרו את ביצועיהם בעשרות מונים ואף הבינו עד כמה באמת היו זקוקים להדרכה איכותית שכזו.
יאנג, לא הסתיר גם כן את שביעות רצונו מההשתפרות המרשימה של תלמידיו הישראליים והבטיח לשוב לכאן פעם נוספת לכשיתאפשר לו. על השאלה האם לא חשש להגיע ארצה בזמנים סוערים שכאלה ענה, כי מכיוון שהוא לא צופה ב- CNN אין מבחינתו כל בעיה ביטחונית בישראל.
"בסוכנות הנסיעות בארה"ב אמרו לי שמחירי כרטיסי הטיסה לישראל נמצאים בשפל חסר תקדים ולכן חשבתי שזו הזדמנות טובה להגיע הנה" אמר בחיוך.
"נכון שבישראל אנשים נהרגים מדי יום בעקבות פעולות טרור, אך שלא תחשבו שבלוס-אנג’לס המצב הרבה יותר טוב. גם שם אנשים נהרגים מדי יום. אמנם בשל קרבות של כנופיות רחוב, אך אין זה משנה את השורה התחתונה.
 
וכעת לאחר שכבר הגעת אלינו, מה דעתך על רמת השיט בישראל?
"לצערי אינני יכול לומר שיש כאן מסורת של שיט. בענפים מסוימים של השיט אכן הגעתם להישגים בינלאומיים מרשימים ביותר, אבל דרושה עוד עבודה רבה. מטרת הגעתי לישראל בביקור זה הינה העלאת רמת השיט בענף מפרשיות הקטאמרן. אולי בהמשך הדרך כאשר הענף הזה יתמסד קצת נוכל לארגן תחרויות שיט בינלאומיות. בכל מקרה במידה והשייטים בישראל ירגישו יותר מקצועיים וחופשיים עם מה שהם עושים, זה יתרום בצורה הטובה ביותר לפיתוחו של הענף.
מדוע בחרת דווקא בקטאמרן?
"בכל סוגי השיט האחרים הטכניקה קלה למדי ולא מסובכת. הקטאמרן שהגיח לעולם מהפסיפיק ניחן בתכונות מיוחדות הדורשות יכולות גבוהות במיוחד. כתוצאה מכך בהשטתו נוצר ריגוש שקשה להגדירו במילים. המהירות הגבוהה, סכנת ההתהפכות, עבודת הצוות והגמישות בהחלפת מפנים הם רק חלק מהגורמים שתורמים לכך.

ידענו כי לדבריו של יאנג יהיה ניתן למצוא סימוכין רבים בקרב הקבוצה שהדריך בסדנא. זאת משום שלא היה ניתן שלא לחוש בהתלהבות ובחדוות השיט שפיעמה בקרבם. לפיכך הוצאנו מהאימון את גיל וויזר, מנכ"ל דיגיטל והיולט פקארד לשעבר. את הניצוץ שהיה לו בעיניים כשדיבר על הסדנא קשה שלא לזכור, ומיד לאחר שהבטחנו לו כי לא נגזול לו יותר ממספר דקות הוא אמר: "אנו חבורה של כ- 25 איש שיוצאת קבוע לים מזה 13 שנים, עת ענף הקטאמרן החל לתפוס תאוצה בישראל. מבחינתנו הקטאמרן הוא כלי מדהים ביכולותיו ולכן זה תפס אותנו כ"כ חזק.
 
מה הביא אתכם לסדנא?
"תראה, זו רמה שלא הכרנו לפני כן. עד היום למדנו האחד מהשני תוך כדי עבודה וחסרו לנו הרבה מאד דברים בסיסיים. יצור הסירות כמו גם מרבית הפעילות סביב מפרשיות הקטאמרן נעשית בארה"ב ולכן היה מספר רב של דברים שממש לא ידענו. לצורך העניין אני ויתרת על נסיעה לחו"ל לטובת הסדנא ואני לא מצטער אפילו לרגע אחד. ג’ים יאנג הינו אחד מהאנשים הכי טובים בתחום השיט ואין לי שמץ של ספק שאם יארגנו סדנא שכזו שוב ההיענות תהיה הרבה יותר גדולה. הערך המוסף שהוא העניק לנו היה פשוט אדיר. צריך להבין שנושא השיט בארץ כבר מפותח מאד ולכן צריך לעודד כמה שיותר יוזמות מסוג זה. יש לזכור שיש לנו אלופי עולם בשיט ואנו כבר לא משחקים במגרש של הילדים.
 
ג’ים יאנג – נקודות ציון עיקריות
אימן את נבחרת השיט של ארה"ב ושוויץ.
שימש כמאמן על של נבחרת הביאתלון האמריקנית.
זכה ב- 11 תחרויות שיט בינלאומיות כבר מראשית שנות ה- 70 .
אימן קבוצות ופרטיים בקנדה, אוסטרליה, שוויץ, דנמרק, רוסיה וברזיל.
כיהן כמאמן ראשי של נבחרות שיט בשלוש אולימפיאדות.
מכהן כנשיא ארגון מאמני השיט העולמי.
דילוג לתוכן