יאכטת הדגל של JEANNEAU
מאת גיורא קדר
יש מכנה משותף לכל יצרני היאכטות בעולם: הם תמיד ישאפו לבנות דגם גדול יותר מהדגם הגדול ביותר שהם בונים. ההבדל בין היצרנים הוא ביכולתם להוציא את שאיפתם לפועל.
משמעות ייצור דגם גדול יותר חורגת בהרבה מייצור עוד דגם.
לפעמיים זה מחייב את שינוי כל שיטת השינוע (מנופים למשל), גיוס כוח אדם הנדסי שלא היה קיים בחברה ובניית אולמות ייצור חדשים, המותאמים לגודל החדש.
ההשקעה הכספית הנדרשת היא בהתאם, והיא יכולה להגיע למיליוני דולרים כאשר מדובר בדגמים שמעל 40 רגל. לכן לא כל יצרן יכול להגשים את השאיפה לייצר דגם גדול יותר.
אבל JEANNEAU הם לא עוד מפעל, כחברה מספר 2 בעולם השייכת לקבוצה מספר אחת בעולם (בנטו הצרפתית) הם החליטו וביצעו. התוצאה: 54 .SUN ODYSSEY
ההרגשה שלי כאשר עליתי על סיפונה במרינה אלימוס באתונה הייתה: "מי שתכנן ובנה את היאכטה הזאת רוצה שתבין שאתה מפליג ביאכטת הדגל".
התארגנתי עם חפצי בתא הבעלים בחרטום. תקרת התא (בגובה של 1.95 מ'), מימדיו הגדולים של התא והשירותים הצמודים נותנים הרגשה של תא בעלים ביאכטה מנועית. את התורן המוצב בירכתי התא ציפו בהצלחה על ידי פנלים דקורטיביים, כך שתחושת ההידור לא תופרע.
בסלון שולחן אוכל ל 8 סועדים וכורסאות ניידות שניתן להצמידן לרצפה באמצעות הברגה, פטנט יפה להטיות חזקות. מסך טלוויזיה בן 17" ומערכת שמע משוכללת של SONY משלימים את אווירת הנוחות האלגנטית. את הטלוויזיה ניתן לחבר למתח החוף, לגנרטור או לממיר זרם מ 12 וולט ל 220 וולט. גם בהפלגה בים גבוה הטלוויזיה עבדה ללא דופי.
על המטבח ניתן לומר שהוא "מטבח צרפתי" כלומר מצויד ומאובזר באופן מושלם. אני מניח שאין צורך להסביר שאי אפשר למכור יאכטות בצרפת ללא מטבח ראוי לשמו.
2 תאי האורחים בירכתיים הם במידות המקובלות אך ההרגשה בתא מאוד מרווחת. פטנט יפה עשו בזא'נו כאשר איפשרו את הפרדת המיטה הזוגית לשתי מיטות יחיד גדולות המאפשרות לשני חברים בריאי גוף לישון זה לצד זה ללא מגע פיזי (מלבד במקרים שהם מעוניינים במגע כזה). שני התאים מצוידים בשירותים צמודים. פינת הניווט מצוידת היטב בכל המכשירים אבל לטעמי היא מיותרת כפי שתבינו בהמשך.
עבודת העץ היא ברמה שלא הייתה מביישת מספנה צפון אירופאית עם תגי מחיר גבוהים בהרבה. יש לי מבחן אישי בנושא זה הנקרא "רעש הפיולים " פיול הוא לוח העץ המכסה את הרצפה. כאשר עבודת העץ מדויקת הפיול לא "רוקד" ומרעיש עם הדריכה עליו.
ה – 54 עברה את המבחן בהצלחה רבה. מנוע דיזל של 100 כ"ס מתוצרת יאנמר
וגנראטור דיזל של 9 כ"ס, מהווים את יחידות הכוח.
4 מערכות מיזוג אוויר פועלות ביאכטה. ניתן להפעיל את המערכת באמצעות הגנרטור או על ידי מתח חוץ. אטימת הרעש של הגנראטור טובה והאגזוז הוא מתחת למים כך שאין רעש לספינות השכנות. אני באופן אישי מעדיף לכבות אותו בעת השינה.
יצאתי מהסלון הממוזג לקוקפיט רחב הידיים. חמישה עשר אורחים יכולים למצוא בו מקום נוח. שמונה עד עשרה איש יכולים להשתרע בנחת או לסעוד מסביב לשולחן גדל המידות המצויד גם בידית אחיזה. הקוקפיט מחולק לשניים עם רצף – קוקפיט קדמי הצמוד לפתח הירידה והמשכו בקוקפיט רחב עד לירכתיים ושני ההגאיים. ציוד הסיפון כולו מתוצרת HARKEN ברמה גבוהה, רוב הכננות חשמליות, זה אמנם פחות ספורטיבי אבל
זה מאוד נוח, במיוחד כשהצוות שלכם מורכב מאנשים שעברו את גיל הארבעים והרוח עברה את העשרים קשר. בחרטום ניתן לפרוש מזרון שיזוף לשלישייה ועוד יישאר מקום. כאשר סוגרים את תאי האחסון הגדולים לא נשמעת החבטה הרגילה שבדרך כלל מקפיצה בבהלה. בולמים הידראוליים מותקנים בכל התאים וחוסכים את האצבעות החבולות כתוצאה מסגירת התאים. בחרטום נמצא תא נוסף די ספרטני המיועד לסקיפר שכיר. במצב של עגינה ממושכת תא כזה הוא מחסן אידיאלי. תא זה כולל שתי מיטות מתקפלות, שירותים, כיור וארון.
עמדת ההיגוי מצוידת בכל טוב. צג מכ"מ גדול (12 אינץ) מדגם RAYMARINE
מותקן מתחת לשולחן האוכל. זהו רעיון מעניין שטרם נתקלתי בו. היתרון הראשון בהתקנה זאת הוא ביכולת לראות את הצג בעת הניהוג בעמדה השמאלית או הימנית.
יתרון נוסף הוא בהתקנה אלגנטית ללא צורך במתקנים בולטים מעל עמדת ההיגוי. מתקנים שיש להם נטייה להיפגע ולהיתפס בחבלים שונים. יתרון נוסף הוא בהגנה מירבית מפני רטיבות ומפני פגיעה פיזית של אחד המפליגים.
החיסרון הוא במרחק בין ההגאי לצג. כאשר מפליגים בהפלגת לילה תמונת המכ"מ טובה. הבעיה מתחילה (לפחות במקרה שלי) כאשר הצג מראה את תמונת הפלוטר כלומר את המפה. על מנת לראות פרט במפה היה עלי לכרוע ברך כדי להיטיב לראות.
בירכתיים מוצב הכבש הידראולי מתוצרת החברה האיטלקית BENZONI . כבש הידראולי הוא פרט חובה בכל יאכטה מנועית המכבדת את עצמה. הוא מאוד יוצא דופן (בינתיים) ביאכטות מפרש. החיסרון מתבטא במתקן בולט בירכתיים, היתרון טמון בנוחיות. לחיצה והכבש נפתח, עוד לחיצה והוא יורד. לנוחיות אגב מתרגלים מהר.
עמדתי על הרציף בבודרום והתבוננתי ב ODYSSEY 54 . קווי הגוף שלה, הצבע הכחול המהודר, החלונות בעיצוב "טיפה" (חלונות כאלה תמיד מזכירים לי צללית של דולפין) והתורן הענק, העבירו מסר ברור: לפניכם יאכטת הדגל.
גוף הספינה בצבע הכחול וסיפון הטיק מוסיפים למראה הנקי והמיוחד של הסירה.
ODYSSEY 54: תעודת זהות
שטח מפרשים : 146 מ"ר / 133 מ"ר.
אורך כולל : 16.75 מטר
משקל נטו 17 טון ברוטו כולל ציוד כ 22 טון.
שוקע: 2.30 מטר.
גובה תורן: 22 מטר.
חלופות הנעה: 85 – 100 HP מתוצרת VOLVO או YANMAR
תאים: 2-5.
מים: 930 ליטר
דלק: 400 ליטר
נפח מקררים: 280 ליטר
מחיר בשער המפעל: החל מ – 380,000 יורו