EN

חיפוש

מתמקדים במשימה האולימפית 2004

ניר שועלי

סקירת אליפות ישראל למפרשיות 470, האחרונה לפני המשחקים האלימפיים (2004) ומבט על דור העתיד של השיט.

האם 2004 תיזכר כשנת השיא של השיט בישראל? אם השייטים והגולשים יחזרו מאתונה עם מדליות, התשובה תהיה חיובית. ניר שועלי ביקר את שייטי ה "470" ומספר על הנבחרת האולימפית ועל השייטים הצעירים שאמורים לנשוף בעורפם.
כמו בענפי ספורט אחרים, תמונת המצב המדויקת ביותר מתקבלת בעת אליפות ישראל של כל ענף וענף. גלשני המיסטרל טרם חגגו את האירוע השנתי שלהם (אם כי הם היו עסוקים במשחקי אס"א הבין-לאומיים באילת), אבל אליפות ישראל של מפרשיות ה 470 נערכה כבר בסוף חודש ינואר, כחלק מההכנה לתחרויות שבחו"ל. יצאנו לים התיכון, מול המרינה בתל אביב, כדי לראות מקרוב את התקוות של הקיץ הקרוב, את ההבטחות של קיץ 2008, ואולי אף של 2012. שלושת ימי התחרות לא היוו אינדיקציה לחורף הגשום שניתך השנה על ישראל. רוח קלה של 8-10 קשר נשבה כמעט בכל השיוטים. השמש שיזפה את המשתתפים. אנו העיתונאים נהנו להפליג על סירות המאמנים והשופטים. האמת היא שדרמות והפתעות לא היו. מסתבר שבמצב הנוכחי של הדגם, בכל תנאי מזג אוויר, הניצחון הברור מובטח לשייטים האולימפיים. הרוח שנשבה בעורפם הייתה קלה, הן הרוח האמיתית והן הרוח התחרותית.
גידי קליגר ואודי גל בגברים, ניקה קורנצקי וורד בוסקילה בנשים, כולם וכולן מהפועל תל אביב, ניצחו, כשבדרוג הכללי הקדימו קליגר – גל את קורנצקי -בוסקילה, למרות שהאחרונות אפילו ניצחו בשני שיוטים, גם את גידי ואודי.
אחרי שהסתיימו המבחנים לאתונה, פרשו הצוותים שלא זכו בכרטיס האולימפי. יוגב יוסף ושחף אמיר, שרק לפני שנתיים זכו במשחקי השיט העולמיים בצרפת, נפרדו. אמיר, חבר לאלי צוקרמן, שיצג את ישראל בסידני 2000, חבירה זמנית על מנת להתחרות באליפות ישראל. חבירה מוצלחת כפי שהעיד המקום השני אליו הגיעו. בייבי קליגר עברה לדגם היורופ ולאימון של צעירי ה-470, וזוגתה לסירה, ענת פבריקנט, עזבה כליל את השיט. כך אין מי שיסכן בארץ את קליגר-גל ואת קורנצקי-בוסקילה ערב היציאה לתחרויות האחרונות שלפני האולימפיאדה. המאמן הלאומי, אילן תשתש, מסכם: "בינתיים, אנחנו עומדים בציפיות. אנחנו יוצאים עכשיו למבחנים כדי להסיק מסקנות, ואחרי מספר תחרויות כבר נהיה חכמים יותר".
"כחול" – "ורד וניקה לא עברו שנה טובה בתחרויות בחו"ל ב-2003. הן יצאו מזה" ?
אילן – "אני חושב שהן עברו את המשבר הרבה בזכות גידי ואודי. המשבר התחיל עם סיום המבחנים, כשהייתה להן הרגשה שזהו, ניצחנו. זוהי בעיה מנטלית. בתור התחלה שיפרנו את יכולות השיט שלהן, ולאחר מכן "ערבבנו" אותן באימונים עם גידי ואודי, וזה השתלם, כי היום הן יריבות אימון טובות לבנים, אימונים הדוחפים את הבנות קדימה באימונים".
 
מארבעה נשארו שניים
אימוני הנבחרת נפגעו במקצת בשל העובדה שהנבחרת קטנה בחצי עם פרישת הצוותים המפסידים, גם בשל ביטול הגעתם לארץ של הצוותים האולימפיים של אוקראינה ואיטליה, מן הסתם בשל המצב הביטחוני .
תשתש על גידי ואודי: "הם קצת נפגעו מהעניין של ביטול המחנות הבינ"ל, אבל האימונים עם הבנות עזרו להם. אני גם מרגיש שיש אצלם שקט תעשייתי, שהם התבגרו. הם חושבים היום מהראש ולא מהבטן".
על מצב ה-470, אמר תשתש אחרי האליפות: "המצב הכללי לא רע. יש שני צוותי נוער ברמה יחסית טובה. היכולת שלהם כרגע רחוקה מגידי ואודי, אבל לקראת בייג'ין 2008 יש מי שיהיה מאחוריהם. הצעירים מקבלים את הציוד של הבוגרים, ידע מצטבר בענף, יש מאמנים טובים ועבודת שטח טובה של המועדונים. אצל הבנות אני רואה חור די גדול. ניקה וורד נחות על זרי הדפנה, יעשה להן רק טוב אם מישהי תנשוף בעורפן. אבל, אני זוכר את הדגם במצבים רעים יותר. יש היום 470"!
אם לפרט, אז מאחורי ורד וניקה יש זוג צעירות מהפועל תל אביב, נועה בוצר וליה טרכטנברג, שסיימו רק במקום השלישי בנשים, אחרי הצוות הזמני של בייבי קליגר ושייטת העבר קרין גל שהורכב לצורך אליפות ישראל. בוצר-טרכטנברג משתייכות לקבוצת אימון של בייבי קליגר, אליה משתייכים עוד שלושה צוותי בנים. יניב משה ועופר כהן מהפועל גינוסר, הבכירים שבקבוצה, מגיעים להתאמן אצל בייבי בתל אביב, יחד עם אדם בוטה ויובל בוצר, גל גרבר וירין דוידוביץ'. הצוות משה- כהן צורף השנה מדי פעם לאימוני הנבחרת האולימפית של תשתש. באליפות הם דורגו במקום הרביעי, כשרק שובר שוויון הפריד בינם לבין הזוג המעורב של הפועל חיפה והפועל שדות ים, אייל לוין וערן סלע, אותם מאמן זאב קלך. אגב, במקום השני באליפות דורגו צוקרמן-אמיר.
האם זה מרמז על היתרון שבניסיון או על הבדלי הרמות בין הצעירים לבוגרים. אייל לוין חבר לסלע רק השנה, לאחר שנאלץ להיפרד מבן זוגו עימו הגיע להישגים, סתיו כהן. כהן החליט להתגייס לשייטת 13 ולוותר על שרות כספורטאי מצטיין. זאת למרות שהספיק להיות עם לוין אלוף אירופה ב-420 בשנת 2002, ובקיץ האחרון לסיים במקום החמישי באליפות העולם לנוער ב-470. מסתבר שסתיו אינו השייט הראשון אשר מוותר על שרות כספורטאי מצטיין על מנת להצטרף לקומנדו הימי. קדמו לכהן הגולשים המצטיינים יוני בן זאב ושי טרם.
המאמן, קלך: "לאייל יש את הכישרון ויש את התוצאות שעשה בנוער, אנחנו מתכננים להופיע השנה באליפות העולם לבוגרים כדי לצבור ניסיון. יתכן שהופעתם גם תיתן לאולימפים "מכה מתחת לחגורה". בכמה שיוטים באליפות ישראל הם הפגינו רמה גבוהה, שמעתי אפילו יותר מהאולימפיים".
כל הצוותים הנ"ל יצטרכו קודם כל להיאבק ראש בראש במבחני האיגוד החל מפסח, שיכריעו מי יזכה בכרטיסים לחו"ל.
 
ומה לעתיד ?
רכז הדגם באיגוד השיט, אברהם פישר (שקאל): "בעוד שבגברים יש "עומק", אנחנו במצב עדין אצל הנשים, לכן נרצה שבייבי תחזור. בדגם היורופ שהוא דגם לשייט בודד היא פורצת דרך, בזכותה רכשנו ציוד לדגם זה. אני מקווה שהיא תבין שעדיף לה ב-470. יכול להיות שניקה לא תרצה להמשיך עוד קדנציה. אז או שבייבי תחזור, או שנחטוף מכה בראש".
בייבי קליגר: "האימון ב-470 מוריד ממני את הגעגועים לדגם, כי אני מפליגה בו קצת באימונים. נחמד שיש משהו לעשות עם הידע שצברתי. אני מקווה שיניב ועופר יביאו השנה סוף סוף מדליה בנוער, ויעלו לבוגרים בכבוד. לצוות הבנות, נועה וליה, יש כרגע בעיית משקל קלה ואני לא רואה בשנים הקרובות תחרות לניקה וורד, אלא אם כן אני אחזור. בינתיים כיף לי עם הגיוון ואין מה למהר".
מסכם, יו"ר איגוד השייט, יהודה מעיין: "אני בונה על שתי מדליות אולימפיות באתונה. אין ספק שכל הענף יקבל זריקת עידוד אדירה עם מדליות כאלו. לפני כן, אני מקווה לזכייה באליפות העולם, שתתקיים לפני האולימפיאדה. אחרי גלשני המיסטרל, שם חזרנו עם מדליה, הגיע התור של ה-"470". כבר לקחנו באליפות העולם את כל המדליות חוץ מהזהב, אז על זה אנחנו עובדים. הצוותים מוכשרים, יש להם את כל הציוד. מעכשיו, רק הכישרון שלהם ידבר".
"כחול": ההכנות האולימפיות מבוצעות במלואן?
"המנהלים יודעים לנהל טוב, אז אין בעיות בדרך לאתונה. אנחנו בכיוון הנכון, אם כי תמיד חסרים לנו ספונסרים שיבטיחו המשכיות ושקט כלכלי לשייטים. הדגם הזה יקר יחסית לישראל, אבל בסך הכל אנחנו עומדים במשימות. השיט נהיה מקצועני לחלוטין, כיו"ר אני צריך לדאוג למקורות הכנסה לשייטים, וזה אחד הדברים העיקריים בהם אני עוסק השנה".
"כחול": ולגבי העתודה והעתיד?
"אליפות ישראל השנה הייתה מהגדולות אי פעם, 15 סירות השתתפו וצריך לזכור שדגם זה הוא "השפיץ" של קצה הפירמידה. יש לדגם צוותי בנים מבטיחים. על צוותי הבנות אנו צריכים לעבוד. אני מזהה צוותי בנות טובים ב-420. כרגע אנחנו בשנה אולימפית. מדליה אולימפית זאת המשימה שלנו ואנו מתרכזים בה.
דילוג לתוכן