מבחן ים – בנטו אושיניס 37
מאת גל קדר צילום: Jérôme Kélagopian - Août 2007 Gérard Beauvais - Février 2008
מעטות היאכטות מ-40 פיט הנמכרות בישראל מדי שנה. מבין היאכטות הללו, נמצאות בישראל כבר שתי יאכטות מדגם בנטו אושיניס 37. ביצענו עליה הפלגת מבחן אל מול חופי הרצליה.
בשנת 2008 חברת בנטו, יצרנית היאכטות הצרפתית ביצעה שינוי בתפיסה העיצובית של כלי השיט, ופנתה ל-Groupe Finot על מנת שתתכנן עבורה מחדש את היאכטות. התוצאה היתה דגמי יאכטות בעיצוב מודרני וחדשני, הן לליין התחרותי של בנטו – הפירסט, והן לליין הקרוזרי – האושיניס.
מבין שני קוי יצור אלו, ממלאות נכון להיות עשרות רבות של יאכטות מדגם האושיניס את המרינות בישראל. בשנת 2009 הגיעה לראשונה לישראל האושיניס 37.
באנו!
היאכטה המתינה לנו ברציף מועדון היאכטות דרך הים בהרצליה. בסריקה מהירה מהרציף כבר הבחנו בקוקפיט הענק והמרווח של היאכטה. היאכטה רחבה מאוד, 3.91 מטר ביחס ליאכטות אחרות בקטגוריה (גאנו 36 – 3.51 מטר, האנטר 3.66 מטר). הירכתיים המעוגלות משוות ליאכטה מראה סקסי משהו, אבל גם מאפשרים לקוקפיט להיות רחב גם בירכתי היאכטה. הספסל האחורי הינו ארוך וישר, ומאפשר ישיבה של מספר אנשים זה לצד זה בעת ההפלגה. חיסרון של ספסל זה הינו שהוא אינו צמוד למעקה היאכטה, ולא ניתן להישען לאחור בזמן הישיבה.
מכשירי הניווט של היאכטה ממוקמים מול עיני ההגאי, והם נוחים מאוד לתפעול. מאידך, ידית הגז ממוקמת נמוך מדי וההיגוי הנוח ביותר הוא בישיבה בדופן, הסיפון הנמוך מאפשר גם תצפית נוחה קדימה. לגבוהים מבינינו נספר כי כיסוי השמש גבוה ומאפשר גם לימאים גבוהים עמידה נוחה בלי גרוד הפדחת.
בקוקפיט שלושה תאי אחסון, כאשר תא אחד מהם יעודי לאסדת ההצלה ולבלוני הגז, ושני האחרים לשאר הציוד.
הפלגנו!
יצאנו להפלגה ברוח של כ-10 קשרים וגובה גלי גיבוע של 50 ס"מ. ביאכטה שבה הפלגנו הורכב חלוץ 100%, שלטעמי קטן מדי. הרמת המפרש הראשי נוחה מאוד, ואיש הצוות העומד ליד המנור ומסייע בפתיחת שק המפרש והנפת המפרש עושה בקלות רבה, המנור נמוך מאוד! נתון זה מעניק ליאכטה יתרון גדול – שטח מפרש ראשי גדול יותר.
היאכטה יציבה מאוד בהפלגת מפרשית. לא הורגשה הטיה חריגה בהפלגה. מאידך, בהחלט ניתן וכדי להגדיל את מפרש החלוץ על מנת לאפשר יותר שטח מפרש. במפרט הסטנדרטי של היאכטה, החלוץ הינו בגדול 105%.
ביאכטה הנבדקת הותקן מנוע ינמר 30 כ"ס. ליאכטה הסחה גדולה מאוד בעת תמרון לאחור, אולם התגובה שלה לתחילת התמרון אחורה היתה מהירה יחסית. גם בתמרון קדימה היאכטה הגיבה היטב, אינני יודע באם מדובר בלוח הגה ארוך יותר או במדחף הקרוב יותר ללוח ההגה, אולם נראה כי מישהו בבנטו חשב גם על נושא תמרון המנוע במעגנות קטנות וצרות, כפי שאני ביצעתי בתעלת מרינה הרצליה. קל וחומר שגם במפרצים הקטנים ביוון התמרון בה יהיה נוח. לעצלנים שביננו, ניתן גם להתקין חרטומן (BOW THRUSTER) ביאכטה.
הקוקפיט מרווח מאוד ומכיל לפחות שמונה אורחים בנוחות רבה. השולחן ניתן לפתיחה עם שתי כנפיים. ביאכטה שבה הפלגנו היה הגה קבוע, אולם ניתן גם להזמין הגה ששני צדדיו מתקפלים על מנת לאפשר מעבר נוח יותר מהקוקפיט לירכתיים בזמן עגינה. פתח המעבר הרחב בירכתיים יאפשר זינוק מהיר למים.
התרווחנו!
היאכטה הנבחנת היתה בתצורת שלושה תאי שינה. ניתן גם לבחור בתצורת שתי קבינות שבהן התא האחורי הופך לקבינת בעלים.
עיצוב הפנים בוצע על ידי Nauta Design. בהחלט ישנו שינוי מהדגם הקודם, האושיניס 373. הסלון הרבה יותר גדול ומרווח. ניתן דגש רב על מקסימום תאורה ומקסימום חלונות אפשריים, על מנת שהיאכטה תתאים לתנאי הים התיכון.
המטבח ממוקם בכניסה ליאכטה. המקרר ממוקם כמקרר ארון ולא כמקרר עילי. הוא מוסתר היטב כחלק מארונות המטבח. שינוי נוסף הינו הכיור הכפול אשר ממוקם בקצה המטבח ופונה אל מחוץ למטבח, כך שאדם נוסף יכול לעמוד ולעזור במטבח ללא הפרעה.
לא בחנו את יכולות הבישול ושטיפת הכלים ביאכטה, אולם לי היה חסר מגן נתזים בין המטבח לסלון.
ואם בסלון עסקינן, הרי שמדובר במרחב משל עצמו. רחב מאוד ומכיל לפחות 8 מקומות ישיבה מסביב לשולחן בצורה נוחה. ספסל הצד בסלון משמש גם ככיסא פינת הניווט ופני הנווט מופנות כלפי הקוקפיט. ויתור על ספסל הניווט הפך לדבר נפוץ ביאכטות כיום על מנת להוסיף מקום ישיבה בסלון. לשמחתי בנטו בחרה שלא לוותר גם שולחן הניווט. למרות שרובו כיום מסתמכים על הניווט האלקטרוני עדיין חשוב שיהיה ביאכטה אפשרות לפתיחת מפת ניר בצורה נוחה.
תא השינה בחרטום מרווח ונעים מאוד. לאוהבות האיפור שבינינו נציין שחשבו עליכן ביאכטה זו וישנו שולחן איפור קטן הכולל גם מראה בתא החרטום. גובה תא החרטום ביחס לתאי הירכתיים הינו משמעותי. תאי הירכתיים קטנים ונמוכים. הסיבה לכך הינה הסלון הגדול ומרפסת הרחצה בירכתיים. גובה התא הינו 1.94 מטר אולם התחושה בפועל היא של הרבה פחות מכך.
ועוד שתי נקודות חשובות
אחת הנקודות הראויות לציון היא המחשבה של אנשי תכנון על השהיה ביאכטה זמן עגינה בחוף או במפרץ קסום. על השולחנות הגדולים וקוקפיט המרווח כבר סיפרנו. מה לגבי רחצה בים? ראיתם פעם יאכטה בגודל 37 פיט שארבעה מבוגרים יכולים לשבת בנוחות במרפסת הירכתיים? אני מתכוון ממש לשבת בלי דוחק וצפיפות…
בנוסף, חשבתם פעם איזה כיף להתעורר ולראות את הים בגובה העיניים? חלון תצפית קטן בירכתיים מאפשר ליושבי הקבינה להתעורר וכמעט לרחוץ פנים במי ים. לא מומלץ להשאירו פתוח במקומות בהם ישנם עכברים…
לסיכום, הפשטות שבעיצוב לפעמים עושה את כל ההבדל בין יאכטה רגילה ליאכטה מיוחדת. שתי יאכטות כאלו כבר מפליגות בישראל. כשתראו אותן לא תוכלו שלא לסובב את הראש.
אורך כולל – 11.47 מטר
רוחב – 3.91 מטר
שוקע – 1.40-או 1.90 מטר
מיכל מים – 346 ליטר
מיכל דלק – 140 ליטר
שטח מפרשים כולל – 65 מטר רבוע
מנוע – ינמר 29 כוחות סוס
עיצוב – Groupe Finot
עיצוב פנים – Nauta Design
עיצוב פנים – Nauta Design
מחיר בשער המפעל – 95,900 אירו
היבואן בישראל – תשוט בע"מ