לקנות ספינה מיד שנייה: Hallberg Rassy 312
דודי לחיאני. תמונות באדיבות אתר Hallberg Rassy
רוב המאמרים במגזין אשר סקרו כלי שיט, לאורך השנים, סקרו יאכטות חדשות אשר רק עתה יצאו מהמפעל, נוצצות, מבריקות וחדשות. אולם שוק היאכטות מיד שנייה הינו שוק המרכז קונים ומוכרים רבים יותר משוק היאכטות החדשות. דויד לחיאני, ברוקר לסירות יד שנייה מביא סדרת כתבות על יאכטות שלא נס ליחן, יאכטות יד שנייה. בכל כתבה יספר לנו דודי על ההיסטוריה של דגם מסוים ועל מצבו בשוק כיום. בכתבה הראשונה - Hallberg Rassy 312.
רכישת יאכטה מיד שנייה הינה השקעה קטנה יחסית לעומת רכישת יאכטה חדשה באותו גודל, נוסחה זו בוודאי לא תפתיע אתכם. יאכטה מיד שנייה מממשת את הביקוש שלה בשוק כאשר הקונים מוצאים אותה כחסכונית בהשקעה, ובו בזמן מגשימים את חלומם – בעלות על יאכטה.יש יאכטות רבות אשר נבנו בשנות ה- 70 וה -80 אשר ערכן בשוק נשמר. אלו בעיקר יאכטות שנבנו ברמה גבוהה במערב אירופה ובצפונה. יאכטות אלו מייצגות תמורה טובה מאוד לכסף – אופיין ואופן בנייתן מצריכים אומנם השקעת זמן וכסף לא מבוטלת לצורך תחזוקתם, אך השקעה נכונה נושאת פירות. בדרך כלל קניית יאכטה יד שנייה הינה השקעה בטוחה, ערך הסירה לא ירד לעולם לאפס ועם טיפול נכון ערכה יכול אף לעלות. זאת בתנאי שהקנייה נעשית באופן מקצועי ונבון.
לרכישת יאכטה משומשת יש יתרונות וכמובן גם חסרונות. אחד היתרונות היא העובדה שניתן לנהל משא ומתן על המחיר המבוקש. יתרון נוסף הוא שלרוב הן עמוסות בציוד נוסף כך שלא צריך להוציא עוד כסף על תוספות, שיפורים ושינויים אשר נעשו כבר על ידי הבעלים הקודם. למשל ציוד כושר שיט, ציוד חרום והצלה, עוגנים, מפרשים נוספים, סירת עזר וכו'. בנוסף, יאכטות מיד שנייה, עד שלוש שנים על המים, מבוקשות מאוד בגלל ירידת הערך הראשונית הגבוהה שלהן וגם העובדה שכל 'מחלות הילדות' מאחוריהן.
החסרונות המשמעותיים ברכישה כזו, טמונים בסיכון. הסיכון הכרוך בקניית יאכטות מיד שנייה יכול להיות בתקלות במבנה הגוף ובתקינות המערכות המכניות. כמובן יש סיכונים נוספים כמו מחיר מופרז ובעיות משפטית הנובעות מרישום לא נכון או חובות. חשוב להשתמש בשירותי שמאי אמין שיטפל לכם בבדיקת היאכטה וכל מערכותיה וינסה לאתר בעיות במידה ויש. באותה מידה רצוי להשתמש בשרותיו של ברוקר מקצועי
פגמים שהתגלו ע"י הבעלים הנוכחי יגרמו לו להיות להוט להעבירם הלאה למישהו אחר. לכן אסור לתת למחיר לסנוור אתכם ויופי הוא בעיני המתבונן. עסקת רכישה של מפרשית משומשת או כל סוג אחר של כלי שיט יכולה להיות מלכודת. הסיכונים גבוהים והסכומים המעורבים יכולים להיות גדולים. לפיכך יש לערוך בדיקות מקיפות כדי להבטיח שכלי השיט שאתם רוצים לעצמכם אכן מתאים, ולא לקבל יאכטה שהיא סיוט של מישהו אחר.
בקיצור, חיפוש אחר הזכות להיות בעלים של יאכטה משומשת יכול להיות עסק מלחיץ, שמא התקבלה החלטה לא נכונה והתחייבות למשהו שעלול לגרום לכם להתחרט מאוחר יותר.
בטורים הבאים אנסה לעזור לכם בהמלצות לבדיקת כלי שיט ישנים אשר נמכרים כיום בשוק, ואשר עברו תחת ידי כחלק מתהליך מכירתם. אנסה להאיר יתרונות וחסרונות בכלי השיט המתואר, וגם טיפים מעשיים לבדיקת הכלי והתאמתו לתנאי השוק כיום.
Hallberg Rassy 312
הפעם נבדוק יאכטה מבית היוצר של Hallberg Rassy. הדגם 312 MK1 HR , שנת ייצור 1984, גוף מספר 340. היאכטה "עלתה" לישראל בהובלה ימית על גבי אונייה לפני 18 שנים. ככל הנראה היא היחידה בארץ מדגם זה ובכלל אחת מהבודדות שמייצגות את Hallberg Rassy בנופה הימי של ישראל. היאכטה שמורה להפליא ומטופלת היטב.
את היאכטה – Hallberg Rassy 312 ייצרו בין השנים 1979 – 1993. בסך הכולניבנו 690 יאכטות מדגם זה. כאשר הכמות מחולקת לשני דגמי משנה:
האחד נקרא ,HR 312 Mk l שממנו ייצרו כמות של 485 גופיםזהים.
והשני נקראHR 312 Mk ll שבנייתו החלה בשנת 1986 וייצרו ממנו רק 205 גופים.
ההבדל המשמעותי בין שני הדגמים הוא שבדגם השני הפסיקו לייצר חלונות לאורך הדופן והעבירו אותם לגוף שמעל לקו הסיפון. מתיחת הפנים הביאה להגדלת המרחב במטבח, בסלון ובתא הקדמי ואף שיפרה את התאורה בסלון. כיום, השוודים עדיין מייצרים את הדגם הקטן והמוצלח מאוד ה- HR 31 תחת השם החדש שלו ה- HR 31 Mk ll שהוצג לראשונה בתערוכת דיסלדורף בינואר 2006. דגם זה זכה בגדול בהשוואה מקיפה שערך מגזין שיט אירופאי בין 8 יאכטות מתחרות באותו הגודל. ההשוואה האמורה נערכה בפרמטרים שונים: ביצועי ההפלגה במנוע ובמפרש, מבנה הגוף, גימור סופי, עיצוב פנים, נוחות, פתרונות אחסון, יחס התמורה למחיר ועוד. השופטים נדהמו מביצועי השיט שלה והיותה המהירה ביותר. ה- Hallberg Rassy 31 דורגה במקום הראשון. המגזין סיכם: "יש בה הרבה יותר מהצפוי ".
העיצוב:
הדגם – HR 312 עוצב על ידי בעל המפעל בכבודו ובעצמוChristoph Rassy וחברו הטובOlle Enderlein. הדגם הפך לדגם פופולארי אשר נבנה על פי אופייה הקלאסי של היצרנית השוודית, עם סיפון וקוקפיט המצופים בעץ טיק, הריהוט הפנימי מהגוני, מגן רוח מקובע לגג המבנה ועשוי מזכוכית (אגב זהו סימן הכר ליצרנים השוודים), שיפוליים עמוקים ולאורך השידרית, קיל ארוך אשר דואג ליציבות וממזער את הסטייה של הספינה ממסלולה, יתרון זה חשוב ביאכטות הבנויות להפלגות ארוכות ולחציית אוקיינוסים.
סימן היכר נוסף של ה- HR הוא הקוקפיט השקוע, יש האומרים יתר על המידה, אשר מקנה הגנה מירבית ויצירת דופן משענת למפליגים. מסביב לגוף היאכטה החיצוני יש פס מגן, Rub rail, המשווה ליאכטה מראה נמוך ואלגנטי. הוא נועד למנוע שריטות וגם להרחיק מהגוף פגושים (פנדרים) מלוכלכים. הגוף והסיפון מבודדים בעזרת Divinycell השומר על הטמפרטורה ביאכטה, בין אם חום בחורף או קור בקיץ.
מגורים: תא זוגי אחד בחרטום ובנוסף הסלון הופך ל- 4 מיטות בודדות ומיטה לסקיפר. בסך הכול יש ביאכטה מיטות לינה ל-7 מבוגרים וילד.
לסיכום :
Hallberg-Rassy מייצר יאכטות הנמכרות ברף הגבוה של מחירי השוק. זאת הסיבה שבארץ (גם באירופה) הן במיעוט לעומת היאכטות הצרפתיות והגרמניות. אולם, המחיר הגבוה נובע בין השאר משימוש בחומרים מעולים ובגימור קפדני. יש האומרים שהיאכטות אשר נועדו לים הבלטי הצפוני הן טובות מדי לתנאי השיט של הים התיכון. אולם הסיבות אשר גורמות למחיר הגבוה הן כנראה הסיבה לשמירת הערך הגבוה של היאכטה, שגם ב"זיקתה" נראית טוב.
בעקרון זוהי יאכטה לשייט חופים, אך כדאי לדעת שבשל חוזקה וייחודה היא שימשה שייטים אמיצים גם להקפת יבשות וחציית אוקיאנוסים.
הערכת המערכת:
ליאכטות Hallberg-Rassy אין יבואן רשמי בארץ ולכן אין נתונים על מחיר כלי שיט באותו דגם נכון להיום. כיום מיוצר הדגם המקביל המכונה 310 Hallberg-Rassy.
נתוני היאכטה עליה נכתב המאמר:
Hallberg Rassy 312 Mk l
שנת ייצור 1984
אורך מקסימלי 9.42 מ'
אורך קו מים 8.60 מ'
אורך קו מים 8.60 מ'
רוחב מקסימלי 3.08 מ'
שוקע 1.62 מ'
כמות מים 120 ליטר
כמות דלק 110 ליטר
תוייג הלברג ראסי, יאכטה, יד 2, יד שניה