EN

Search

יאכטה חדשה – אושיניס 461

שרות כחול

במהלך השנים האחרונות, עוברת תרבות בניית היאכטות מהפכה מן הקצה אל הקצה, מהפכה זו מתבטאת בעיקר בעיצובים חדשניים אשר משפרים את ביצועי ההפלגה של היאכטות. בנוסף עולה גם רמת הנוחיות והאבזור, לשמחתם של כל מי שמבין, חי ונושם יאכטות.

בתקופה האחרונה אנו עדים לתופעה בה "יאכטות קרוז" סוגרות פערי ביצוע בשייט מפרשים מול יאכטות הידועות כ"סמי רייסריות" או "חצי תחרותיות". המגמה הזו מובלת בעיקר על ידי מספר מספנות באירופה, כאשר מספנת Beneteau הוותיקה מושכת קדימה. מספנת בנטו הוקמה בצרפת בשנת 1884 ע"י בנג'מין בנטו ומאז הפכה לשחקן מרכזי בשוק היאכטות העולמי עם מספר מפעלים באירופה ובארה"ב. לאורך שנים רבות הובילה בנטו את שוק הקרוזיריות עם המותג Oceanis  ואת שוק היאכטות התחרותיות עם המותג First. בכתבה זה נתמקד בדגם חדש של בנטו – אושיאניס46.1 אשר הספיקה לקטוף את פרס יאכטת השנה לשנת  2019.
 
135 שנות עיצוב
תחילה אתאר את פנים היאכטה אשר הותיר בי רושם רב. מסתבר שבנטו, מספנה אשר בונה כלי שיט כ-135 שנים עוברת כל הזמן תהליך של למידה ושיפור הן בעיצוב הפנימי והן בעיצוב החיצוני. הדגם האחרון אשר היה באותו קטגוריה (אושיאניס (45, עבר חידוש ושיפור דרמטי. ביאכטה אותה בדקתי, החלוקה הפנימית הינה שלושה תאים (קבינות), ושני תאי שירותים/מקלחת. פנים היאכטה מאובזר במיטב ההתקנים העדכניים ביותר, החל ממערכות ניווט, שליטה ובקרה ועד מכשירי פנאי והנאה כמו טלוויזיה ונגן מוזיקה. גוף היאכטה הינו מהרחבים ביותר בקטגוריה, עם רוחב מרשים של ארבעה וחצי מטר. כאשר נכנסתי ליאכטה, ההרגשה הייתה שאנחנו נמצאים ביאכטה בקטגוריה של חמישים רגל ומעלה.
כאמור האושיאניס 46.1 מתאפיינת בעיצוב חדשני ופורץ דרך. כאשר היאכטה הייתה מחוץ למים, ניתן היה להבחין בקווי הגוף הארוכים והחדים, היוצרים זרימת מים המייצרת מינימום התנגדות. כל זאת כאמור שמור לבנייה בשיטת ה"הארד ציין" (Hard chine)אשר הופכת קליפת אגוז עגולה למכונת שיט חדה ומגיבה. חשוב לציין כי הדגם אותו בדקתי הוא הדגם הבסיסי עם תורן חמרן ומפרש המתגלגל לתורן. פה נכונה לנו הפתעה נעימה, סט המפרשים הינו של חברת אלווסטרום והינו מחומר קשיח DCX)). חומר זה שומר על גזרה נכונה גם אם המפרש הראשי נגלל לתורן. כאמור לאחר יומיים של הכנות קפדניות ובדיקות וכיוונים בלי סוף אנו יוצאים לים.
 
הפלגה ראשונה
יצאנו לים בתנאים אידיאלים. רוח של 15 קשרים עם משבים עד 18 קשרים מכיוון החוף. הים הזכיר מזרחיות של חמש בבוקר בישראל. אנו שומרים על מרחק של כחצי מייל מהחוף בכדי שהים יהיה רגוע עד כמה שניתן – והנה זה קורה. תחילה אנו פותחים ראשי ומיד לאחר מכן פותחים חלוץ. קורה משהו מיוחד, אותו לא צפיתי מיאכטת קרוז, משהו אותו אתה מצפה לקבל מיאכטה תחרותית. הפלגנו מספר דקות ברוח צד. לאט לאט התחלנו לחדד ולסגור זווית לקדמית חדה, היאכטה נשכבת באלגנטיות ונראה כי היא עושה זאת ללא כל מאמץ. בשלב מסוים עם מכות של שמונה עשרה קשר היאכטה נכנסת לעוד הטיה קטנה אך נבלמת על ידי מדרגת ההארד ציין (Hard chine). ניסינו להגדיל את זווית ההטיה, אך היאכטה סירבה – והעלתה מהירות. אני קצת מופתע מהביצועים ואני אומר לחברי שכנראה "עבדו עלינו", הבטיחו קרוזרית עם מערך מתגלגל וקיבלנו יאכטה תחרותית…
למבנה גוף היאכטה השפעה מכרעת וזאת מכיוון ש"ההארד ציין" מאפשר בנייה של יאכטה שמתחת למים היא צרה ומהירה ואילו מעל פני המים היא רחבה ומרווחת. בשלב מסוים הבנו שעדיף לעשות הפסקה לרגע על מנת לכוון את המערך ולשפר את הביצועים. חזרנו להפליג, עלינו לרוח תוך אחיזה באחד משני ההגאים הנוחים, והנה אנו בתשעה קשרים, ממש לא מובן מאליו כאשר מדובר ביאכטה המזוודת מ"כף רגל ועד ראש". זיווד רב משמעותו היא הוספת משקל רב. גנרטור, שני מיכלי מים מלאים ב- 500 ליטר מים, עוד 300 ליטר סולר ועוד המון פינוקים. למרות זאת המהירות מטפסת ומתייצבת על- 9.6 קשרים. אנחנו לא מאמינים ובודקים את האלקטרוניקה. דופקים קלות על המסך, המהירות לא משתנה. מכריזים על סיבוב, והיאכטה מגיבה בחדות. אנו מעבירים חלוץ מצד לצד, מכניסים הגה אוטמטי לפעולה פותחים בקבוקי בירה ומתרפקים בהנאה צרופה וחיוך מרוח מקצה לקצה. היאכטה מבחינתה חותכת את המים ללא כל בעיה ואילו השובל האחורי מקבל צורה יפה המעידה כי המים זורמים סביב הגוף ללא כל בעיה. ליאכטה שני לוחות הגה בצדי הגוף ומערכות ניווט של G&B. למרות שהרוח ערה וניכר לחץ על מערך היאכטה, נראה כי ההגוי האוטומטי בשילוב שני הדפים של ההגה לא ממש מתאמץ. בשלב מסוים אנו יורדים למלאה וממלאים את חלוץ ה- 120% ברוח וגולשים להנאתנו בחזרה למרינה, עייפים, מרוצים ובעיקר מופתעים לטובה. 
 
בלאגונה הראשית, בכניסה למרינה של Gruissan, אנו עוצרים ומטילים עוגן. לאחר זריקת העוגן מכבים מנוע, מניעים גנרטור ומנסים להעמיס על מערכת החשמל את מירב צרכני החשמל. נראה כי ההספקים אל מול צריכת החשמל הרלוונטית לא ממש מפחידים את הגנרטור (ONAN 6 KW). מכניסים את מערכת השמע לפעולה כדי להינות בעת העגינה בלגונה. במקביל לוחצים על כפתור בקונסולת הניהוג, ופלטפורמת השחייה יורדת חשמלית ואיתה נפתחת מדרגה, המוסיפה למרחב המחיה של היאכטה עוד שטח רב. הספסל האחורי של הקוקפיט מסתובב על צירו והלוקר נפתח. בתוכו נמצאת פלאנצ'ת גז המתאימה במיוחד לשימוש ימי, עם מערכת איסוף שמנים על מנת לא ללכלך את היאכטה או להכתים בשמן את סיפוני עץ הטיק. הפלאנצ'ה הינה איכותית וכבדה ביותר.
 
ציוד ואבזור
 
הציוד האלקטרוני ביאכטה כולל שני פלוטרים G&B זאוס 9 אינץ', דבר אשר הופך את חווית הניווט לקלה ונעימה. היאכטה מצוידת במקלט ומשדר AIS חדשני אשר מראה לנו מיקומים וכיוונים של כלי שיט אחרים. זה נושא חשוב בעת הפלגה במערך מפרשים מלא אשר מגביל את שדה הראיה. השליטה על מנועי היאכטה היא בעזרת מצערות (טרוטלים) אלקטרוניים ומנוע יאנמר 80 כ"ס המגיע כסטנדרט. המנוע מספק מהירות של שמונה קשרים ב- 2500 סל"ד. לאחר שעלינו ל- 3000 סל"ד היאכטה הגיעה ללא מאמץ למהירות של תשעה קשרים. היאכטה מצוידת במערכת שמע איכותית מתוצרת פיוז'ן, המותקנת ברוב היאכטות האיכותיות. המערכת נותנת ביצועים מצוינים בתוך תא הסלון ובקוקפיט. הגנרטור מתוצרת חברת אונן בעל הספק של שישה קילו וואט ומחזיק בקלות את כלל צרכני החשמל: שני מקררים ושלוש יחידות מיזוג אוויר בהספק כולל של 36,000 BTU. מערכות התאורה ביאכטה, כולן בטכנולוגית LED כולל תאורת הניווט דבר אשר חוסך אנרגיה רבה. ביאכטה חמישה מצברי פריקה עמוקה בהספק של 100 אמפר כל אחד אשר נטענים עם שני מטענים בהספק של ארבעים אמפר לשעה כל אחד. אכן בנק אנרגיה לא מבוטל בכלל.
 
לסיכום
נוכחתי לראות כי ניתן לעצב יאכטה באורך של 46 רגל, המכילה סלון, תאי שינה ושירותים רחבי ידיים, שכמותם ניתן למצוא ביאכטות גדולות בהרבה. הקוק פיט ביאכטה מרווח עם מקום לעשרה אנשים בנוחות מיטבית. ביצועי השיט של האושיאניק 46 טובים מאוד. הדגם נמכר גם עם חבילת FIRST LINE אשר כוללת שיפורים רבים: מפרשים תחרותיים, תורן ומנור עשויים מקרבון, שימוש בחומרים מורכבים וקלים ועוד תוספות רבות. עם חבילה זאת ניתן להגיע לביצועים טובים יותר. בהפלגת המשך יצא אתי לים שייט שבעברו היה בעלים של ארבע דגמים קודמים של אושיאניס. ההפתעה שלו מביצועי האושיאניס 46 הצדיקו את כותרת רשימה זאת.   
 
יבואן בישראל: תשוט המרכז לתיירות שיט בע"מ 09-9579390
מחיר בשער המפעל החל מ230,000 יורו
אורך: 14.60 מטר
רוחב: 4.5 מטר
מים: 370 ליטר
דלק: 200 ליטר

מנוע: יאנמר 57 כ"ס 

 

דילוג לתוכן