EN

חיפוש

חתיכה איטלקית ספורטיבית – קומט 41S

מאת וואני גאלגני

פלח השוק של יאכטות מפרש באורך של 40 רגל הוא התוסס ביותר בעולם. המספנות החשובות ביותר בעולם מנהלות מאבק עיקש בבואן לשווק יאכטות מכל הסוגים: החל בספינות Cruiser המפנקות וכלה בספינות ה- Racer השאפתניות, דרך הקטגוריה של Cruiser/Racer הסקסיות. המאבק עיקש במיוחד כאשר מדובר באלו האחרונות, משום שקשה לאזן בין המשתנים העומדים על הפרק.

האתגר הוא בשילוב בין שלד בן שניים עשר מטרים, עיצוב בעל מאפיינים ספורטיביים, ובו בזמן הבטחת הנפח הפנימי לו מצפים בשוק מיאכטה שאלו ממדיה. על מנת לנצח במאבק התמידי להבטחת הנוחות, השירותים, ולא פחות חשוב – האיכות האסתטית, דרושה עינו הפקוחה של בעל מקצוע, שיידע לפתח את הפרויקט מבלי ליפול לקיצוניות בכל אחד מן המרכיבים הללו. כל האמור לעיל מתבטא בעריכת בדיקות ממושכות וניסויים מרובים, על מנת להבטיח שבתוצאה הסופית יישמר העיצוב המדויק. דווקא תכונות אלה הן המרשימות ביותר בקומט s 41 החדש. השלד ארוך ובעל ביצועים, הסיפון נוח ופונקציונלי, העיצוב הפנימי מחושב ומאוזן, וזאת אף כי (דווקא מעל לכול) הדגם מכיל שלושה תאים ושני חדרי שירותים – הכול נשקל בקפדנות ובזהירות כדי להפיק תועלת מכל פרט ופרט ללא כל פשרות. התוצאה מרשימה, ומרשימה במיוחד אם משווים לתוצאותיהן המוצלחות של המתחרות. איכות המכשור המעולה והמחיר האטרקטיבי משלימים את היצירה, והופכים את הקומט s 41 ללהיט CRUISERRACER סקסי.
יאכטה מוצלחת היא תמיד פועל יוצא של תכנון טוב. "סטודיו וואליצ'לי" השקיע שעות רבות בתכנון הקומט 41 כדי להתגבר על אתגר לגמרי לא פשוט: לשמור על הקו המשפחתי של הקומט 51, יאכטה בת חמשה-עשר מטרים, ספינת הדגל של משפחת הספורט. אנדריאה וואליצ'לי מונה את הנקודות העיקריות בתהליך התכנון העדין: "בחנו שלדים שונים ובנינו מספר דגמים במטרה לבחון את היחס חלל-שלד, ועל-מנת להבטיח שמתקבלות המידות הנכונות וכי שלד היאכטה שומר על צורה "אצילית". לא היו שום פשרות בכל הנוגע לאיכות הביצועים: לכן זווית חיתוך המים בחרטום עדינה, דבר המבטיח התנגדות פחותה ומעבר אופטימלי דרך הגל. היישור בחרטום המאונך מבטיח תנועה בזמן הגלישה, בעוד ירכתי היאכטה פתוחים, כתולדה מהניסיון שנרכש בביצועים התחרותיים (מכאן הקצה הקל). כל אלה מהווים יתרונות לא מבוטלים מבחינת הפונקציונאליות (יותר מקום בחלל הפנימי, ניצול מרחבי מרבי, מגע ישיר עם הים). מבחינת העיצוב, היאכטה דומה למראה, השפה הפנימית עוקבת לכל האורך אחר זו החיצונית, וכך מתקבל אפקט פלסטי מרשים: לא עוד ספוילר דו-מימדי, אלא נפח של מסה מקושתת המבטיחה את זרימת המים. בנוסף לכך, הסיפון מעוצב להשגת תוצאות טובות בתחרויות שייט, וזאת תוך שמירה על אילוצי התקנות, אך מבלי לנקוט בצעדים קיצוניים. כך שאין פגיעה באלגנטיות או בתנאי המגורים הפנימיים. עוד היבט מעניין הוא המחקר שנעשה על-מנת להקטין את משקל התא: "האלמנט המקשר בין המגנים נוטה לאזן בין חלקי היאכטה השונים, התא האחורי נראה קצר יותר וכך נשמר הגובה בתאי הירכתיים". לא היו כל פשרות גם בנוגע לאביזרים: הבולבוס בחרטום עשוי עופרת עם מסגרת פלדה פנימית, והוא מגיע בצורות ובעומקים שונים, בעוד להגה, אשר יעילותו הוכחה אף במצבים בהם היאכטה מחליקה על הצד, יש להב ישר ועמוק. יש גם אפשרות לרכוש להב עשוי פחמן. הודות לתכנון הנכון, הן של השלד והן של השידרן. ניתן היה לתכנן שטח מפרש גדול בהשוואה לנהוג בקטגוריה זו, דבר המאפשר, במהלך שייט לא תחרותי לשייט בהנאה אפילו עם מפרש חלוץ של 100%, ולהשקיע הרבה פחות מאמץ בתמרון. הקונפיגורציה היא 9/10 עם תורן בעל 2 הצלבות מוצמדות; היצרן הוא "סורומאפ" לפי המפרטים של "קומר". תוספת מחזיק הידראולי ,מערכת כבלים מפלדה או כיסוי כרוכה בתשלום נוסף. למפלס הסיפון מראה ספורטיבי ויש בו יתרונות ושיפורים הנותנים מענה לצרכים הפרטניים של השייט הספורטיבי. עלה בדעתנו שהכניסה בחרטום נמצאת מאחורי הגישה לתאים, אך היא שימושית מאד בזמן השייט (בדגם המבחן אף נכלל מדחף-חרטום), המעברים הארוכים פנויים מציוד עד לירכתי היאכטה הפתוחים, שהזכרנו לעיל, כך שמתקבל סיפון שיזוף נוסף של 160 X 110 ס"מ, שמתחתיו תיבה המכילה את אסדת ההצלה. המחסן הוא, לכל הדעות, הגדול ביותר הקיים בקטגוריה זו.
מילת המפתח היא פונקציונליות: לכן ההגה הגדול היחיד והציוד תמיד יהיו במקום הנכון, גם אם לשם כך יש להקריב חלק מהמעבר. לא השתכנענו ממיקום הכננות המשניות, וגם לא מהפתרון למפרש הראשי (מחובר בטור לרתמת 6:1 עם זנב כפול בפיר ועל אחת מכננות הסיפון); למעשה ניתן להזמין גם מערכת מהדגם הגרמני, על פי דרישה, אך אז הכננת תימצא בפוזיציה קדמית מדי, שתקשה על ההגאי לשלוט במערכת. הציוד כולו מיוצר על ידי "הארקן", באיכות מעולה, וחלקי הפלדה מיוצרים לפי מידה בבית "קומר".
 
להפליג ב"מכונת מהירות"
שיווי המשקל התכנוני, כפי שניתן לעמוד עליו הודות לקווי העיצוב והקונפיגורציה של החלקים הפנימיים, בא לידי ביטוי גם באופן השיוט. הקומט s 41 היא יאכטה ספורטיבית, מהירה ומגיבה, אך מאוזנת ביותר. ואליצ'לי מציין כי: "האיזון המעולה של ההגה הוא בין הסמלים המסחריים של חברתנו"; ולא נותר לנו אלא לאשר את דבריו. ניסינו את גאלאטיה (שמה של היאכטה במבחן) בים נפלא אל מול נמל ארקולה, נהנינו מרוח אחר הצהריים שנישבה מעדנות, במהירות אפקטיבית של עד 20 קשר, ובממוצע בסביבות 14 קשר. צפינו בביצועים הרלבנטיים, במיוחד השביע את רצוננו הבו-ליין: שטנו במהירות 7 ו- 7.3 קשר, ונאחזנו ברוח מתחת ל- º40, עם הגה רגיש ומגיב שלעולם לא מכביד על עצמו, ומעל לכול, בלי צורך בתיקוני זווית כלשהם. במהלך שייט כזה, נעים לשבת בצד הרוח עם רגל אחת על המעקה והשנייה על משענת הרגל (חסרה בדגם למבחן); במספנה ירכיבו את המשענת לפי התנוחה הנוחה לך ביותר. פחות נוח לאחוז בהגה בעמידה מעל הרוח, וזאת בשל הרצפה המשופעת. חשנו צורך בהגנה מפני קפיצות של ההגה כדי שהמיתרים העליונים לא יוכלו להשליך את ההגאי למחסן. תגובה מתמדת למשבי רוח חזקים: הודות לאיזון המעולה ולאיכות ההגה המיטבית, הקומט s 41 שומרת על מסלולה, מתכווננת עד זווית מסוימת ומאיצה בעוצמה, מה שמאפשר לה לפעול ללא חיפזון ולאזן את המפרש הראשי. אין לטעות: תגובות התמרונים לצורך איזון ושליטה על ההגה אינן איטיות כלל, אלא מיידיות ותוססות כראוי לספינת שייט אמיתית, אך הדבר אינו כרוך לעולם בתחושת חוסר שווי משקל או אובדן שליטה. במהירות נמוכה, הקומט s 41 מרחפת על פני המים, ומגיעה למהירויות באופן שכמעט אינו מורגש על הסיפון. עברנו בקלות את ה- 8.5 קשר בעזרת מפרש חלוץ, בעוד עם ספינקר באותם התנאים ניתן להגיע ל- 10 קשר. תמיד קל ונוח להתהלך על הסיפון, אפילו כאשר היאכטה מנתרת, ואכן יש צורך להתהלך בתנאים אלה, כי בכל פעם שעוברים ממהירות נמוכה לתנאים מהירים יותר, על אחד השייטים להגיע לחרטום כדי לגלול את החלוץ (וזאת בשל הדוכן הפתוח, שעלול להרוס אחרת את המפרש, אם ייוותר על התורן). היאכטה חותכת את הגלים ברכות אך בעוצמה הודות ללהב החרטום; אך חובה לזכור לסגור את פתח הקבינה כשהים סוער, משום שכאשר המים מגיעים לסיפון נוצרת סכנת הצפה פנימית. תפקוד המנועים מקובל עלינו, אך אנחנו משוכנעים שבדגם למבחן הותקן המדחף הלא נכון.הפלגנו 6.8 קשר בעוד שלפי הספר יאכטה כזאת אמורה להגיע ל 7.4 באותם סיבובי מנוע. התמרונים היו נעימים תמיד והיאכטה הגיבה בזריזות.
דגם הספורט החדש קוצר הצלחה ראויה לציון השייטים ובעלי מקצוע קרב הציבור והביקורת, דבר שמאושר על ידי הניצחון של ה- 45 במהדורה 2005 של התחרות "היאכטה האירופאית של השנה" ומועמדות ה- 41 למהדורת ה- 2006 (שאת תוצאותיה הסופיות נדע רק בחודש ינואר). ספינות אלה, בעלות העיצוב האקסקלוסיבי והביצועים המדהימים, מעניקות תדמית חדשה למספנות האיטלקיות ההיסטוריות. אך זה רק בקצה הקרחון, כי על פי המחקר על דגמים חדשים (יש כבר בדרך קו ייצור חדש, ה- RAISED SALOON ) "קומר" מבצעת כעת עבודה ראויה לציון כדי לשפר את רמת האיכות של כלי השיט שלה, החל מהעיצוב העדין ועד לטכניקות בנייה והבחירה הקפדנית של החומרים. מכאן שה- s 41 משמש דוגמה: כיום זו היאכטה בעלת העיצוב המרשים ביותר, היאכטה בת שניים עשר מטרים הוכיחה בשלות מרשימה מבחינת תכנון מודרני ועכשווי נטול לחלוטין מקיצוניות, בעלת איכות ביצוע, המעניקה פתרונות טכנולוגיים מתקדמים, אך מעובדת עם טעם אמנותי, המאפשר ביטוי ומגע אישי, תכונה כמעט הכרחית כאשר מדובר בחפץ שלגבי רובנו הוא "מושא חלום"
דילוג לתוכן