EN

חיפוש

במהירות הסלונה

מאת גל קדר

שוק היאכטות הסמי תחרותיות בישראל הינו שוק מנומנם ושקט. מעט יאכטות ייעודיות נמכרו בשנים האחרונות. רוב היאכטות המתחרות הינן יאכטות סמי "קרוזינג" שעברו הסבה ל"מוד" תחרותי על ידי הוספת חבילות שדרוג למפרשים, למנור, לשדרן וכדומה. בשנתיים האחרונות לא הגיעה לישראל אף יאכטה סמי תחרותית, אבל ב- 2010 נשברה הבצורת. הסלונה 34 הגיעה למרינה הרצליה והוכיחה כי עדיין יש עתיד לשיט התחרותי בישראל.

המפגש הראשון שלי עם היאכטה היה בסיבוב בוקר על הרציף במרינה הרצליה. שם היאכטה המודבק בגדול לאורך הדופן לא מאפשר לך להתעלם ממנה. היאכטה מיוצרת במפעל קטן בדוברובניק, על חוף הים האדריאתי. המפעל החל ליצר יאכטות בשנת 2002 ומאז הוא נמצא במגמת גידול מרשימה. היאכטות בנויות מחומרים מורכבים מתקדמים ובשיטת הואקום, בניה המאפשרת יצור יאכטות חזקות ועמידות ובמשקל קל יחסית, שילוב חשוב ליאכטות שמטרתן ניצחון בתחרויות. כיום מייצרת החברה 6 דגמים, בגדלים שבין 34 עד 45 פיט. בשנים הקרובות פס היצור יגדל, ואורך היאכטות יגדל אף הוא.
לאחר ההיכרות הראשונית קבענו לצאת לדייט הראשון.
 
הדייט עם היאכטה התקיים ביום שישי בבוקר, לקראת הזינוק לשיוט גל המסורתי. יצאנו צוות של שישה שייטים לשני ימי השיוט.
כבר ברציף, הרגשנו שמדובר במשהו שונה. ההגה היה רך וחלק, כאילו אין לוח הגה במים. מערך השליטה של הראשי בנוי ממיתר ראשי, מיתר ראשי משני לתאום עדין, יתרי מוט (ROD RIGGING) ועוד. בתמרון במרינה גילינו שגם עומק השדרן שונה ממה שהכרנו. זה ארע כאשר נגענו באחד מחבלי העגינה של המגה יאכטות ביציאה מהמרינה.
בשני ימי השיוט נשבה רוח חזקה, שהחלה בעוצמה של כ-12 קשר והגיעה אף ל-20 קשר.
ביום שישי זינקנו לשיוט "אופשור" מהרצליה לת"א. נשבה רוח גבית בעוצמה של כ-12 קשר. זינוק טוב ואנחנו נותנים קרב טוב ליאכטות הגדולות יותר שמתחרות בנו. מהירות היאכטה נושקת ל-8 קשרים מלמטה והספיניקר בשטח של 95 מ"ר מנופח ומלא גאווה. תוך שעה הגענו למצוף ביפו והחלנו את דרכנו צפונה. באותו שלב כבר נשבה רוח צפונית בעוצמה של כ-20 קשר והסלונה התגלתה במלוא עוצמתה. שטח המפרשים הגדול (67.5 מ"ר) בשילוב לוח הגה גדול מאוד (1.87 ס"מ) הופכים את תמרון היאכטה ברוח חזקה לרגיש ביותר. כל נגיעה קטנה בהגה משנה את קורס השיט, ובשילוב לחץ יתר על הראשי התאום בין אנשי הצוות חשוב מאין כמוהו. רוב הדרך המפרש הראשי היה משוחרר לחלוטין, כאשר גררת הראשי כולה במורד הרוח. מהירות היאכטה הייתה 5 קשרים פלוס, וההטיה שבה היינו הבהירה לנו היטב שלא היינו צריכים לוותר על עוד איש צוות אחד לפחות.
את השיוט סיימנו ראשונים פיזית מבין שאר היאכטות בקטגוריה, ובמקום השביעי פיזית מבין כלל קטגורית ה-IRC.
 
הפלגת שבת הייתה הפלגת מצופים, כאשר עוצמת הרוח כ-15 קשרים. הפעם גילינו את חשיבות מותחן הראשי לתאום עדין, ההפלגה ברוח קדמית מחייבת כוונון עדין לאורך כל הדרך. מנגד, הקוקפיט די צפוף בזמן סיבובים כאשר איש ראשי, שני אנשי חלוץ והסקיפר צריכים לתמרון במהירות. גררת הראשי החכמה שמאפשרת פתיחת הנעילה במורד הרוח באופן אוטומטי, המחייבת את איש הראשי למעבר מהיר למעלה רוח לא מוסיפה לתמרון בקוקפיט.
מאידך, בזמן הפלגת קרוזינג הקוקפיט די מרווח והעובדה כי גררת הראשי ממוקמת בצמוד להגה היאכטה מאפשרת ישיבה נוחה למפליגים. ניתן גם להעביר את מיתר הראשי קדימה יותר ולפרוס גגון. בשילוב עם מגן נתזים מתקפל, היאכטה בהחלט מותאמת להפלגה משפחתית גם במזג אויר גשום או סוער.
 
צוללים פנימה
כיאה ליאכטה שמטרתה בין היתר היא לפנק, פנים היאכטה בהחלט לא מאכזב. עיצוב עדין ומושקע הכולל גם את כל מה שדרוש למשפחה כדי להנות מחווית ה- AFTER SAIL. שני תאי שינה זוגיים, תא שירותים גדול, סלון מרווח ומטבח הכולל מקרר ותנור. תא השירותים והמקלחת הינם בתא נפרד שאינו צמוד לשום חדר שינה, דבר המאפשר שטח אחסון גדול יותר בקוקפיט ותאי שינה גדולים יותר.
בחירת עץ בהיר לפנים היאכטה גורמת כמובן להרגשה כי היאכטה רחבה הרבה יותר מרוחבה המוצהר – 3.35 מטר. שני חלונות עליונים וארבע חלונות צד מאפשרים חדירת אור ליאכטה, דבר חשוב מאין כמוהו לשייטים בישראל.
כיאה ליאכטה תחרותית, התורן מחובר לשדרית היאכטה, דבר המקנה יציבות טובה יותר ושטח מפרשים גדול יותר. מנגד, תורן הממוקם בפנים היאכטה יכול להוות מטרד בזמן הפלגה. בסלונה חשבו על כך, והשאירו מספיק מרווח למעבר בין התורן לבין תא החרטום כך שניתן להקיף את שולחן הסלון במלואו.
לטעמי, את הכיור במטבח היאכטה שהינו במקביל לשדרית ניתן היה להגדיל מעט על מנת לאפשר הגנה לעוסקים בבישול בזמן הפלגה בהטיה חזקה. ממול המטבח בדופן ימין ממוקם אזור הניווט, המורכב משולחן גדול ומפסקי האלקטרוניקה. מתכנני הסלונה בחרו לעצב את פנים היאכטה באופן מסורתי ולא לוותר על שולחן הניווט, נקודה חשובה לזכותם. ברוב היאכטות החדשות שולחן הניווט קטן מאוד וכמעט אינו מאפשר פריסת מפת ניווט מנייר. ההסתמכות היא אך ורק על מכשירי האלקטרוניקה, מה יקרה כאשר אין אלקטרוניקה? לשמחתי טוב שיש עדיין יצרנים שחושבים שמפות הנייר לא עברו מהעולם.
 
 
ליאכטה מנוע מתוצרת יאנמר בעוצמה של 30 כ"ס. המדחף המתקפל שביאכטה הינו בעל שלושה להבים ומאפשר כמובן חסכון בתצרוכת הדלק, הוא בהחלט מספיק ליאכטה בגודל זה. לא הפלגנו זמן רב על מנוע, אולם אל מול צפונית של 20 קשר וגלים קצרים הבולמים את היאכטה ללא הרף המנוע הביא אותנו למהירות של 4 קשרים ללא כל מאמץ.
השילוב בין המנוע ובין לוח ההגה הגדול של היאכטה מאפשר תמרון נוח בזמן גישות לרציף, אולם מנגד מחייב גם עדינות וערנות בתמרון על מנת שלא לאבד שליטה ביאכטה. יתכן ורצוי לחזק מעט את רצועות ההגה על מנת לאפשר תחושה טובה יותר בזמן ההפלגה ולא הרגשת החזקת הגה משוחרר. מנגד, תמרון עדין הינו חובה בתחרויות שיט ובל נשכח כי זהו יעודה המרכזי של יאכטה תחרותית.
 
את הדייט השני סיימנו עם הרגשה של עוד בפה. לאחר סדרת בת שלושה שיוטים סיימנו במקום השני הכללי בקטגוריה IRC 3. גביע ראשון לסלונה בישראל!
 
 
היבואן בישראל – אטלנטיס מרין
 
אורך: 9.99 מטר
רוחב: 3.35 מטר
שוקע: 2.14 מטר
מנוע: yanmar 21 hp
מיכל דלק: 90 ליטר
מיכל מים: 180 ליטר
עיצוב: J&J design
מחיר בשער המפעל – 92,900 אירו
סלון היאכטה
דילוג לתוכן