ביקור אצל הרוזנת ההולנדית
גיורא קדר
המילה יאכט או בשפתנו יאכטה, היא מילה הולנדית. המורשת מספרת שבמאה השש עשרה הסבו בהולנד דגמי כלי שיט קטנים ששימשו בעיקר לשוד ימי - לשייט שעשועים. במילים אחרות: ההולנדים המציאו את שייט היאכטות. בתקופה ההיא הייתה הולנד מעצמה ימית, בנושא תכנון ובניית יאכטות היא נשארה מעצמה ימית עד היום. אחת ממספנות הדגל של הולנד, מספנת קונטסט (רוזנת), הייתה היעד לביקורנו האחרון.
מדמבליק (MEDEMBLIK) בהולנד היא מרינה גדולה שיש לה עיר קטנה. בהולנד יש ערים רבות כאלה. מדמבליק נמצאת מצפון לאמסטרדם על חוף הימה המלאכותית האייזלמר (IJSSELMEER). בנוסף למרינה, מדמבליק היא מרכז ידוע של תחרויות שייט מפרשיות. בזמן ביקורנו התקיימה במקום אליפות עולם למפרשיות ER 49. העיר מרושתת בתעלות המתרחבות למעגנות. בין התעלות והמעגנות פזורים בתי העיר הקטנה. על אחד הרציפים במרכז העיר ממוקמת המספנה של משפחת קונגין. הגענו אליה בשעות הבוקר המאוחרות ומיד, וביעילות הולנדית אופיינית, לאחר שתיית קפה קצרה יצאנו לסיור במספנה. אני ממליץ לכל אחד המעוניין להכיר היטב כל כלי שיט ובמיוחד אם הוא מעוניין לקנות אותו – להקדיש זמן לביקור במספנה. מה שרואים משם (במספנה) לא רואים מכאן (מהים). קו היצור של המספנה משתרע על פני כמה אולמות יצור גדולים. הסיור לימד אותנו שלוש עובדות חשובות. הראשונה שהמספנה בונה יאכטות "קסטום מייד" כלומר על ה"קליפה" התקנית – הגוף והסיפון ניתן לקבל כל תצורה מבוקשת, זאת בניגוד ליצרני היאכטות הגדולים, שנית שמדובר בשיטות עבודה ובעובדים מרמה גבוהה ביותר, עליהם נספר בהמשך. שלישית שמספר היאכטות המיוצרות במספנה מדי שנה הוא קטן. גם על זה נרחיב בהמשך. בניגוד למפעלים הגדולים כמו בנטו וג'אנו הצרפתים, העובדים בקווי יצור רציפים, קונטסט מתחילה את היצור רק לאחר קבלת הזמנת הלקוח. כך ניתן לראות באולמי הייצור יאכטות מדגמים שונים הנמצאים בשלבים שונים של יצור.
בבוקר נפגשנו עם עובדי המפעל מרסל וזיכר על סיפון הקונטסט 42. הצמד התגלה כשייטים מקצועיים ששמחו לצאת לים לא פחות מאתנו. ה 42 הוא הדגם הקטן ביותר אותו מייצרת קונטסט. בהגדרה המקצועית דגמים כאלו נקראים בשם "מיני קרוזר". יציאה מהמרינה הולנדית כרוכה בהתארגנות וזמן. המרינה סגורה על ידי סכרים ונמצאת רוב הזמן מתחת לפני הים. פתיחת הסכרים ללא בקרה עלולה להציף את כל העיר. היציאה לים כרוכה בכניסה ללוג כלומר בריכה שבה משווים את פני המים ו"מרימים" את היאכטה לגובה פני הים. בבריכה יש מקום לשתיים שלוש יאכטות ממוצעות. לאחר קטע הפלגה נוסף בתוך תעלת הכניסה למרינה, יש להמתין זמן נוסף להרמת הגשר. הרמת הגשר משביתה את התנועה ברחוב הראשי. עכשיו חישבו על סוף שבוע שבו אלף יאכטות נכנסות או יוצאות. סבלנות היא מילת מפתח בשיט. יצאנו לים או יותר נכון לימה. האיזלמר היא ימה מלאכותית ענקית שאורכה —מייל, אשר נוצרה על ידי סכר מלאכותי. כדי לצאת ממנה לים יש לעבור שוב מערכת סכרים. אנחנו בחרנו להישאר בימה והפלגנו במנוע. הרוח המפורסמת של הולנד (חשבתם מדוע הולנד מפורסמת בתחנות הרוח?) עדין לא נשבה. בשלב זה הורדנו מצוף כדי לבדוק את תמרון היאכטה כמנועית. ההרגשה הייתה של הפלגה ביאכטה גדולה יותר מ 42 רגל. הסתבר שהרגשה מגובה בנתונים. הקונטסט שוקלת כ 10% ויותר מדגמי היצור ההמוני המקבילים לה, מאידך הניהוג קל וחלק, לנוחות התמרון מותקן ביאכטה חרטומן נשלף. לחרטומן מסוג זה יש יתרון בשייט מפרשים אך יש גם חיסרון והוא במערכת מכאנית הנמצאת מתחת למים והמועדת לבעיות בשל צימדת הים המתפתחת במהירות במים החמים שלנו. הרוח החלה לנשוב ואנו הנפנו מפרשים. היאכטה בה הפלגנו נבנתה בתצורת "צוות מתבגר וקטן". המשמעות: יותר חשמל פחות עמל. האבזור כלל שש כננות חשמליות. להגאי שליטה בכננות באמצעות שלט המוצב ליד ההגה. המפרש הראשי נגלל אל תוך התורן. תצורת אבזור כזו מאפשרת להגאי שליטה במערך המפרשים מעמדת ההיגוי. לאחר מתיחת היתר האחורי בעזרת המותחן ההידראולי ברוח קדמית (קצת יותר מ 30 מעלות לרוח) בעוצמה של 5 קשר, היאכטה הפליגה במהירות של 4 קשר. רוח עלתה ל 7 קשר והמהירות עלתה ל 6.2 קשר. כאשר מהירות הרוח הפכה לדו ספרתית מהירות הרוח טיפסה ל 9.9 קשר. הכול במונחי מהירות מעל הקרקע – SOG. ביצועי מפרשים כאלה מחייבים גילוי נאות, קונטס מאובזרת בחיבל וציוד הטובים ביותר שניתן לקנות. המפרשים מתוצרת NORTH SAILתפורים מבד D 3וכוללים שחיפי אורך. תורן הקרבון מתוצרתSELDEN משלים את האבזור המעולה, הנה אחת הסיבות למחיר הגבוה של היאכטה. כבר ציינו שהמפעל ערוך לספק כל דרישה. לצדנו עגנה יאכטה מאותו דגם אשר אובזרה במפרש הנגלל אל תוך המנור (FURLING BOOM). בתצורה כזו הקונטסט 42 הופכת כבר ליאכטה עם ביצועים ברמה תחרותית, עם מפרש בעל שחיפים ארוכים ((FULLY BATTEN. הקוק פיט של הקונטסט 42 הוא קוקפיט ירכתיים המתאים לים התיכון, בשונה מהקוקפיט האירופאי המקובל שהוא בתצורת קוקפיט מרכזי, סגור סביב וקטן באופן יחסי. גם משטח השחייה המתקפל מאחור אינו שגרתי לצפון אירופה, שלטעמי אינו ידידותי לשחייני ים. אני למשל לא מכניס את הרגל למים בטמפרטורה של 18 מעלות. בהולנד זאת טמפרטורת שיא הקיץ.
היאכטה בה הפלגנו הייתה בתצורת 3 תאים ושני תאי שירותים. תא הבעלים היה בחרטום ובהמשכו בכל החרטום מוקם תא שירותים ומקלחת גדולה יחסית שבה אפילו אחי גבה הקומה עמד בנוחיות. המטבח השתרע לאורך הדופן הימנית. אהבתי יותר את התצורה שבה המטבח בנוי בתצורת "ר" ומפריד את תא הסלון לשניים. בתצורה זו יש שולחן אוכל המאפשר ישיבה מרווחת לשמונה סועדים. עבודת הנגרות הפנימית מקבלת את הציון "מעולה". הכול בנוי מעץ מאסיבי באיכות בלתי מתפשרת. דלתות התאים אטומות ולוחות השיפולים בנויים כך שבעת הליכה עליהם לא נשמע קול. חלון כהה מקיף את תא הסלון. בצפון אירופה אפשר להסתפק בצוהר (האץ) בגג תא הסלון, הפלגה בים התיכון מחייבת התקנת חלונות. מערכת החשמל ביאכטה אינה שגרתית ליאכטה בגודל כזה, היא בנויה בשיטת המעגלים. בשיטה זו ניתן להפעיל מלוח חשמל דיגיטלי את מערכות החשמל לפי יעודן. לדוגמה: בעת עגינה יופעל בנגיעה אחת המעגל החשמלי הכולל את תאורת הפנים, מכשירי החשמל, ברזי המים ומיזוג האוויר. אין צורך להפעיל כל צרכן חשמל בנפרד. אם יש תקלה באחד הצרכנים היא תופיע מיד על הצג הדיגיטלי. המנוע המותקן ביאכטה הוא ינמאר בעוצמה של 54 כוחות סוס. עוצמה לא מקובלת בגודל יאכטה כזו. מאוד מצאה בעיני תצורת מסנני/מפרדי המים מתוצרת SEPAR המוצבת בקדמת המנוע. תצורה כזו רואים רק ביאכטות גדולות בהרבה.
נושא הטעון שיפור בקונטסט 42 בה הפלגנו הוא הגישה לתא המנוע. כשהערתי על כך למרסל, מנהל המכירות, הוא ענה בחיוך: "אנחנו בונים את היאכטה על פי דרישת הלקוח", והוסיף: "כל היאכטות שאנו בונים עומדות בדרישות הבנייה והבטיחות של ללוידס". לפיקוח כזה יש משמעות כספית רצינית מאוד. הוא לא מקובל ביצור של יאכטות באורך שמתחת ל 60 רגל.
הדרך חזרה חייבה המתנה לפתיחת הגשר והסכרים. ניצלנו את הזמן כדי לשמוע קצת על ההיסטוריה המעניינת של משפחת קונגינס בעלת המספנה. הסבא של המנכ"ל הנוכחי היה שייט מפרשים נלהב אשר בשנת 1959 הקים מספנה לבניית מפרשיות מדגם "הולנדי מעופף". בשנות ה- 50 של המאה הקודמת מפרשיות עץ אלו היו המילה האחרונה בשייט הדינגי. הדגם הוכרז כדגם אולימפי ב- 1960 והוחלף על ידי ה- 470 בשנת 1992. בביקור בארה"ב פגש הסבא אד את החומר החדש, סיבי זכוכית, או בשמו האמריקאי פיברגלס. הוא החל ליצר יאכטות קטנות של 25 רגל. תאונת שיט טרגית גרמה למות בנו, מאז, כך אומר לנו נכדו – המנכ"ל הנוכחי, גמלה בו ההחלטה לייצר רק כלי שיט בתקן הבטיחות הגבוה ביותר. ב- 1970 מונה בנו של אד למנכ"ל. בתקופתו החלה קונטסט לבנות יאכטות גדולות והשיקה את ה- 48 רגל שבשנות ה- 80 נחשבה ליאכטת-על. ב- 2003 מונה הנכד אריין למנכ"ל, תחת ניהולו הכריזה קונטסט על השקת יאכטה באורך של 84 רגל. היא הצטרפה לדגמי ה- 57, 72 רגל הנמצאות בשוק. מאז הקמתה ייצרה קונטסט 600 יאכטות. אריין מדגיש בשיחה איתנו את הרצון של קונטסט להישאר כ"מספנת בוטיק". הוא נותן כדוגמא לויתור על יצור המוני, את מדיניות המפעל להשאיר את גופי היאכטות בתבנית היציקה למשך חודשיים כדי להבטיח יבוש מיטבי של השרף ועל ידי כך את הדיוק בייצור. אריין: "אם תבדוק יאכטות מייצור המוני, תראה שבשל עיוותים בגוף היה צורך להשתמש בדבקי אפוקסי כדי לגשר על אי התאמות בעת הכנסת חלקי העץ או התאמת הסיפון. ביאכטות כאלה גם תשמע חריקות ורעשים בעת הפלגה בתנאים קשים. אנחנו החלטנו להשיק יאכטה מושלמת".
המוצר המושלם הוא כמובן יקר מאוד. אם מחירי הבסיס של היאכטות המקבילות מתוצרת בנטו, ג'אנו, או הנזה נעים סביב 140 עד 150 אלף אירו (לפני מע"מ), תמורת הקונטסט 43 תאלץ להיפרד מכ- 400 אלף אירו. להפלגה עם רוזנת הולנדית יש מחיר.
יציקת ריק (vacuum infusion)
יציקת ריק היא שיטת יציקת סיבי זכוכית המתקדמת ביותר בעולם. השיטה המקובלת מזה שנים ביצור גופים מסיבי זכוכית (פיברגלס), היא הנחת סיבי הזכוכית (הנראים כמחצלות), הספגת השרף (resin) אשר תפקידו הוא להדביק את סיבי הזכוכית, להניח מחצלת נוספת, ולאחר מכן לעבור על המשטח המתקבל עם מגלול (רולר) קשיח כדי להחדיר את השרף אל תוך סיבי הזכוכית ולהרחיק את עודפי השרף. פעולה זו חוזרת עד להשגת העובי המתאים. לאחר מכן יש להמתין ליבוש השרף. הבעיה בשיטה זו היא שקשה לוודא את הפיזור הנכון של השרף. הן על פני כל השטח והן בין כל שכבות סיבי הזכוכית. כתוצאה מחשש זה, המהנדסים נאלצו להגדיל את עובי המשטח כדי להבטיח מקדם בטיחות נאות. זאת בנוסף לשימוש יתר בשרף. תוצאת לווי לא סימפטית אחרת היא יצירת "כיסי אויר" במקומות בהם לא נספג השרף. מקומות אלו הפכו להיות מועדים לחולשה וליצירת אוסמוזיס המכונה "סרטן היאכטות". בשיטת הזרקת הלחץ מניחים את כל שכבות סיבי הזכוכית ולאחר מכן מכסים אותם ביריעות ניילון אטומות היטב. דרך שסתומים חד כיוונים הפזורים על פני יריעת הניילון, שואבים את האוויר ויוצרים ריק (וואקום), ליתר דיוק תת-לחץ. דרך שסתומים אחרים אשר אליהם מחוברת רשת צינורות מחדירים את השרף בכמות המדויקת המתוכננת על פני השטח. תת הלחץ מפזר את השרף באופן מדויק ומספיג אותו היטב בין השכבות. משאבה נוספת שואבת את עודפי השרף. המוצר המוגמר בשיטת יציקת הריק מכיל 70% סיבי זכוכית ו 30% שרף בדיוק. הוא חזק וקל ב- 50%! לעומת המוצר בשיטה המסורתית.
קונטסט 42
אורך – 12.85
רוחב – 4.15
מנוע – ינמר 54 כ"ס
מיכל מים – 381 ליטר
מיכל דלק – 88 ליטר
מחיר- 418,000 אירו לפני מיסים