EN

חיפוש

תדרוך צוות לפני הפלגה

יונתן ברסלר

שחרר את היאכטה מחבלי הרתיקה ולהפליג, להפוך את היאכטה לבית למשך שבוע ימים של חופשה בין איי יוון, קרואטיה, או כל מקום אחר. זה נשמע רגיל ושגרתי - אם אתה שייט ובמיוחד אם אתה סקיפר. אנחנו יודעים מה מותר ומה אסור, כיצד ללכת על הסיפון, לרדת במדרגות ולהשתמש במטבח.

עבור הצוות שלנו, משפחה או חברים, זה שונה לגמרי! אשתי אמרה לי שבפעם הראשונה שעלתה על יאכטה והבינה היכן היא הולכת לבלות שבוע ימים, היא קיבלה הלם רציני, כמובן שבסיום השבוע היא הייתה בעננים וכבר שאלה מתי יוצאים שוב. כדאי להכין את הצוות שלנו כדי שהשבוע החלומי שלנו יישאר כמו שחלמנו.
יש להבדיל בין תדרוך לצוות ובין תדרוך לנוסע מזדמן להפלגה קצרה שאנו לא מפעילים אותו כצוות.
תדרוך לצוות כולל שלושה חלקים: בטיחות, משמעת, מקצועיות.
בטיחות
האורחים שלנו צריכים להפנים שיאכטה היא לא אזור מחייה מוכר עבורם וההתנהלות צריכה להיות בהתאם. אנחנו לא רוצים לסיים את החופשה לאחר יומיים כי מישהו נפל לתוך חלון בסיפון ושבר את הקרסול.
1.    תנועה ביאכטה – ביאכטה לא ממהרים לשום מקום, הולכים לאט ובזהירות, הן בגלל סכנת החלקה והן בגלל שהסיפון שלנו גדוש במכשולים העלולים לגרום לפגיעות בכפות הרגליים היחפות שלנו (כמובן שעדיף נעלי סיפון אם יש). הסבירו כיצד יורדים ועולים במדרגות, כיצד עוברים בצורה בטוחה מהיאכטה לרציף והיכן מומלץ להחזיק.
2.    סגירת פתחים על הסיפון היא חשובה מאוד, כל החלונות של הקבינות הנפתחים כלפי מעלה, צריכים להיות פתוחים בצורה כזו שתמנע נפילה פנימה. מומלץ להשאיר חלון חצי פתוח, כך נקבל זרימה של אוויר ללא סכנת נפילה.
3.    תפעול מערכת העוגן – אני ממליץ להכשיר איש עוגן אחד שיצבור ניסיון. עליו להבין את הכוחות החזקים המופעלים על מערכת העוגן. הוא חייב לעבוד כשהוא נעול נעליים, ויש להסביר לו לא להכניס את ידיו למקומות מסוכנים וללמד אותו כיצד לתפעל תקלות בסיסיות. הסקיפר בעצמו יתפעל כל תקלה מורכבת הדורשת הבנה עמוקה יותר של הנושא.
4.    הכרת אמצעי הבטיחות ביאכטה – חשוב שכולם יכירו את מיקום המטפים, גלגלי ההצלה, תיק העזרה הראשונה והמיקום של דוברת ההצלה. יש לוודא שהם גם יודעים להפעיל אותם.
 
משמעת
היאכטה היא בית קטן מאוד עבור אנשים הרגילים למרחב מחייה גדול בהרבה. אם לא נקפיד על סדר וניקיון, במהרה יהיה ריח רע ובלגן שיהפכו את המחייה ללא נעימה. לסדר וניקיון יש גם משמעות בטיחותית חשובה, שכן במקרה חירום, עלינו להגיע בזריזות לציוד הבטיחות. אלו ההדגשים החשובים:
1.    מטבח – יש לשמור על ניקיון בכל רגע נתון. כל דבר שנשפך או נופל צריך להיעלם מיד, גם את הכלים בכיור לא כדאי להשאיר יותר מדי זמן מלוכלכים, הריח הרע מתפשט מהר. בהפלגה הם גם עלולים להישבר.
2.    שירותים – להקפיד לנקות אחרי כל שימוש, לוודא שהחלון פתוח לאוורור. יש לוודא שכולם מכירים את הדרך הנכונה להפעיל את השירותים (לא לזרוק נייר או מגבונים, כיצד להוריד את המים).
3.    סדר – הסלון אמור להישאר שטח סטרילי, לא נוכל להרשות לעצמנו שכל אחד יניח דברים אישיים כגון משקפי שמש, טלפונים, מחשבים וכו'. אם לא נקפיד, נימצא את עצמנו עם ערימה גדולה של חפצים הנזרקים ממקום למקום. זה עלול להפריע לנו כשנרצה לשלוף תיק עזרה ראשונה במהירות או ארגז כלי עבודה.
 
מקצועיות
כסקיפרים אנו חייבים להיעזר באנשי הצוות שלנו, גם אם אין להם מושג קודם בימאות. נכון שסקיפר מיומן יכול להסתדר כמעט לבדו, אבל רובנו מפעילים את אנשי הצוות, גם אם מדובר במשימות שנראות לנו פשוטות יחסית, לדוגמה, להחזיק פנדר נייד. גם פעולות פשוטות כאלו צריכות להיות ברורות ועלינו לתדרך אותן היטב.
1.    חבלי התקשרות – יש להסביר כיצד מכינים את החבל לזריקה, מעבירים אותו לרציף וקושרים אותו על הברווז. מומלץ לתרגל את הנושא לפני יציאה לים.
2.    עוגן – איש העוגן שלנו נמצא לבד בחרטום ועליו להיות בקיא באופן התפעול, בטיחות ודיווחים. מומלץ להכשיר לתפקיד איש צוות אחראי ועצמאי.
3.    פנדרים – מומלץ למנות לתפקיד אחראי על פנדר נייד איש צוות זריז שיוכל לעבור במהירות ממקום למקום, עליו להבין את כיצד למקם את הפנדר וכיצד להימנע מפגיעה בידיים וברגליים. כמובן שכדאי ללמד גם כיצד קושרים פנדרים על המעקה.
4.    עבודה עם מיתרים ומעלנים – הכוחות הפועלים הם חזקים מאוד ועליכם ללמד היטב כיצד משתמשים בכננת (וינץ') וספינלוקים.
 
מפליגים מזדמנים
לעיתים מפליגים איתנו אורחים שאנחנו לא זקוקים להם כצוות, לעיתים אלו אנשים שלא הפליגו מעולם על כלי שיט קטן. התדריך שלהם לפני ההפלגה אמור להיות קצר ותכליתי, תדרוך ארוך יחטיא את מטרתו, הנוסעים לא יזכרו את הנאמר בו. התדריך לנוסע יכלול 5 נקודות:
1.    איך עולים ויורדים מהיאכטה. עליה וירידה מתבצעות באישור הסקיפר בלבד.
2.    בים היאכטה מתנדנדת. יש לשבת ובזמן עמידה להחזיק. אין לצאת לסיפון ללא אישור.
3.    אין להפעיל ציוד או אביזר כל שהוא או לפתוח ארונות, תאים, לוקרים ללא אישור.
4.    יש להיזהר מהמנור וממיתרי המפרשים ומהכננות (כדאי להדגים).
5.    להציע חגירת חגורות הצלה, לתדרך איך חוגרים ולהצביע על מיקום החגורות.   

 

דילוג לתוכן