EN

חיפוש

ראשונה בזינוק – סיפור יובל שנים של ימית סחר

מאת: גיורא קדר

בנובמבר 1970 חתמה חברת אתרים העירונית ממשלתית על הסכם המאפשר ליזם פרטי להקים מועדון שיט מסחרי בחוף הצמוד לקיר הצפוני של בריכת גורדון בתל אביב. הצלחתו של המועדון הייתה בין הגורמים המרכזיים להקמת המרינה בתל אביב ושינתה לחלוטין את אופיו של ענף השיט בישראל. עד הקמת המועדון התל אביבי היו רוב המפרשיות בישראל בבעלות האגודות הימיות, עמותות ציבוריות בעלות זיקה פוליטית. תוך פחות משנתיים היו בישראל יותר סירות פרטיות מאשר סירות בבעלות העמותות. גידול משמעותי זה יצר דרישה וביקוש גדול של בעלי הסירות הפרטיות לכלי שיט, ציוד ימי ומכאן לחנויות המתמחות בציוד לתחום השיט, תחום שעד שנים אלו כמעט ולא היה קיים בישראל. זהו סיפור הקמת 'ימית סחר', החברה החלוצה בשיווק ציוד לכלי שיט בישראל. סיפור זה מסופר בגוף ראשון ויש בו גם חלק מהסיפור האישי של מיכל רעייתי ושלי ושל כל אלו שהשתתפו בזינוק של השיט הישראלי.

סיפור הקמתה של 'ימית סחר', חברת שיווק לציוד ימי הממוקמת במרינה תל אביב, החל בכלל בהתגוששות אלימה בבריכת נוי באוניברסיטת תל אביב. זהו אמנם תיאור המתאים כפתיח למערכון של הגשש החיוור אך זהו הסיפור. באחד מימי האביב של 1971 אמור היה להתקיים באוניברסיטה יום הסטודנט. בתחילת אותה שנה הקמנו, מיכל וכותב שורות אלו, בצמוד לבריכת גורדון את מועדון שיט סנפיר. כחלק ממאמצי השיווק שכנעתי את יו"ר אגודת הסטודנטים לאפשר לי לקשור מפרשית נושאת פרסומת בתוך בריכת הנוי הגובלת במדשאה שם נערך האירוע המרכזי. "שים לב" אמר לי היו"ר: "יש בבריכה ראשי מזרקות עדינים והאחריות עליך". הכנסנו את המפרשית לבריכה וקשרנו אותה כך שהייתה מסוגלת לעמוד בסופת הוריקן. בעודנו מתרחקים, הפניתי את מבטי לאחור ולתדהמתי אני רואה את הסירה מפליגה בתוך הבריכה. דהרתי לכוון הבריכה כאשר בראשי חולפת המחשבה: ממי אני יכול ללוות כסף כדי לתקן את המזרקות. הגעתי לבריכה שלפתי את השייט מהמפרשית ותוך זמן קצר מצאתי את עצמי מתגושש עם בחור חזק. למזלי, הצליחה מיכל להפריד בין הניצים, קשרנו את הסירה ולא זזנו משם עד שיום הסטודנט הסתיים. למותר לציין שהסטודנטים התפרנים של שנות השבעים לא היו קהל יעד אטרקטיבי.

זמן לא רב לאחר האירוע נסעתי לסניף הימייה של הפועל בת ים לראות מפרשית שהוצאה למכירה. פניו של נציג הימייה נראו לי מוכרים. בסופה של אותה פגישת מכירה הצלחתי לשכנע את בן זוגי להאבקות האלימה אשר ענה לשם דורון עזרא, סטודנט למתמטיקה באוניברסיטה ובמקביל שייט מוביל בדגם המפרשיות האולימפי 'ההולנדי המעופף', להצטרף כמדריך שיט למתקדמים בבית הספר לשיט של מועדון השיט סנפיר אשר אך הוקם וצמח בקצב מוגבר. 

בסוף אותה שנה עבר דורון ללמוד בטכניון והצטרף כאיש מכירות לציוד ימי בחברת שיווק ציוד הצלילה 'שבא ים' שהייתה מהחלוצות בתחום. בתחילת 1973 החלטנו לאחד כוחות והקמנו את חברת ימית סחר בע"מ, כשותפות שווה בין קדר וחברת שבא אשר התחלקה במניות עם דורון אשר מונה כמנכ"ל. על השטח המיובש של המרינה אשר בנייתה טרם הסתיימה בנינו סככת אסבסט שחצייה שימש כחנות וחצייה בית ספר לשיט. בהמשך 'צמחנו' ועל הסככה הצבנו מכולה מעץ, אשר שימשה כמשרד לכולנו.

מלחמת יום הכיפורים אשר פרצה כתשעה חדשים לאחר הקמת החברה הביאה את החברה לסף פשיטת רגל. אולם, למזלנו, לאחר המלחמה החלה החברה בהתקדמות מהירה. גלשן הרוח אשר דורון ואני קנינו לפני המלחמה הושק לראשונה בישראל ותוך חדשים ספורים נמכרו מאות גלשנים. הוקם מפעל ליצור מפרשיות בשם 'ימית תעשיות' בשותפות בין ראובן פעמוני ז"ל ו'ימית סחר'. בקיץ 1978 השיקה החברה את גלשן הרוח מתוצרתה ושנתיים לאחר מכן החלה, תוך יצור בשלוש משמרות, לייצא את גלשן הרוח מדגם 18 Pלאירופה. סירות ה- 470 אשר יובאו לפני המלחמה נמכרו ועל אחת מהן החלו אחיינו של דורון, איתן פרידלנדר ושותפו ההגאי שמשון ברוקמן להתבלט כשייטי צמרת ברמה עולמית.
ב- 1977 הם כבר זכו במדליית הארד באליפות אירופה למפרשיות מדגם 470, הישג ישראלי ראשון אך לא אחרון בדגם אולימפי. היה ברור כי לצוות הצעיר יש פוטנציאל לזכייה אולימפית. 'ימית' נרתמה לעזור לצמד תוך שהיא מקימה, תורמת ומתרימה ל 'קרן ימית' אשר יעודה היה לממן את ההכנות. אחד התורמים היה הפסל הנודע יגאל תומרקין ז"ל אשר היה שייט בעברו. יצירותיו של יגאל אשר הוקדשה לזוג השייטים נמכרה במספר עשרות הדפסים בערבי התרמה מיוחדים. 

שיט פרטי, גלשני רוח, לייזר וקטמרנים 

עד שנות השבעים נקנו הסירות התחרותיות עבור אגודות הספורט במרוכז, על ידי מרכזי הספורט השונים. יבוא גלשני הרוח ולאחר מכן ב- 1975 יבוא המפרשיות מדגם לייזר המיועדות לשייט בודד, היווה מהפך. לראשונה הכניס גורם מסחרי לישראל דגמים תחרותיים ללא אישור או גיבוי מוסדות הספורט. 'ימית' לא הסתפקה ביבוא גלשני הרוח, וכאשר ועדת השיט של ההתאחדות לספורט סירבה ליטול תחת חסותה את ארגון שיוטי הגלשנים, הקים אחי יובל קדר אשר עבד עם דורון ב'ימית' את איגוד גלשני הרוח. רק לאחר כשבע שנות פעילות ואלפי גולשים החליט איגוד השיט לשלבם בתכנית התחרויות, עד שגלשני הרוח הוכרזו כדגם אולימפי. בשנת 1996 זכה גולש הרוח גל פרידמן במדליית הארד האולימפית הראשונה (אך לא האחרונה) של ישראל בשיט. דורון ואני היינו בעננים. לא כל יום חלום מתגשם.

למרות ההצלחות של 'ימית' בשוק השיט התחרותי ההחלטה האסטרטגית של הנהלתה, אליה הצטרף יובל קדר, הייתה לשים את הדגש על שיט פרטי אשר עם הקמת המרינה של תל אביב הפך להיות פלח שוק שגדל במהירות. מפעל 'ימית תעשיות' ייצר עבור 'ימית' את דגמי השחף, המיני סייל, והסקיפר אשר יועדו לשוק הפנאי הלא תחרותי.
במקביל החלה 'ימית' בייבוא יאכטות. רוב היאכטות הראשונות שיובאו היו באורך של עד 22 רגל. ביאכטות קטנות אלו הפליגו בעליהן האמיצים לקפריסין כשהן מצוידות במנועים חיצוניים קטנים, מצפן, מפה ומד מרחק המורכב מחבל שבקצהו מדחף אשר פותח במאה ה-18. הפלגה כזאת, בה הפלגתי עם אשתי מיכל נמשכה כ 60 שעות. בהמשך הקימה 'ימית' גוף שווק נפרד ליאכטות בשם 'ימית ספינות' בניהולו של אסי מסינגר ז"ל אשר ייצג מותגי יאכטות מובילים בתחום. גוף זה נסגר בשנות התשעים כאשר 'ימית' החליטה להתמקד בציוד ולא בשיווק יאכטות.  

בשנת 1980, כחלק ממאמצי השיווק של גלשני הרוח החליטה 'ימית' להקים רשת מועדוני גלשני רוח בשם 'לב הים' אשר יציעו לימודי גלישה, השכרה, מכירה, פעילות שיט חברתית ואחסון. במהלך שנות השמונים, נפתחו מועדונים ראשונים מסוגם בחופי הילטון, גורדון והדולפינריום בתל אביב וכן מועדון בנתניה. מועדונים אלו הם הדגם על פיו פועלים היום עשרות מועדונים בחופי ישראל.

בשנת 1984 יצא דורון לחופשת לימודים והוחלף על ידי יובל קדר אשר במסגרת תפקידו הקודם ב'ימית' הקים את מועדוני לב הים יחד עם יוני ארנון. בשנים אלו החדירה 'ימית' דגם חדש ומלהיב של כלי שיט: קטמרן. מדובר בכלי שיט ספורטיביים ומהירים המאפשרים יציאה לים בגלי חוף האופייניים לחופי ישראל. 'ימית' לא הייתה הראשונה שייבאה קטמרנים לישראל, אולם היא הייתה הראשונה שעשתה זאת בקנה מידה גדול תוך שהיא מבטיחה לימוד ומקום אחסנה במועדוני לב הים. 

מרינות חדשות, סאפ, סיומה ותחילתה של תקופה

סוף שנות השמונים היו שנות בשורה לשיט הישראלי. לראשונה הוחל בבנייה מאסיבית של מרינות חדשות בישראל. עד שנים אלו פעלו רק המרינה בתל אביב, המרינות הקטנות בעכו ויפו, המעגן של מועדון שייטים כרמל בחיפה והמרינה באילת. הוקמה מרינה בהרצליה ולאחריה באשקלון ואשדוד, נוספו אלפי מקומות עגינה חדשים. היאכטות וציודן הפכו לנושא השיווקי החם. ב'ימית' הוקמה מחלקה מיוחדת לנושא ציוד היאכטות. בשנות השמונים כבר היו ל'ימית' מתחרים בשוק, אך אף אחד מהם לא כיסה את כל קשת הפעילות והמוצרים של 'ימית'. 


בשנת 1999 הצטרף איתן פרידלנדר לצוות הניהול ובשנת 2012 החליף את דורון, אשר לשיברון ליבי חלה במחלה חשוכת מרפא. חלק מהשיחות שלנו אשר נעשו בימים הארוכים בהם ישבתי ליד מיטתו בא לביטוי ברשימה זאת. 

דורון עזרא נפטר ב- 2013 והשאיר אחריו צוות מגובש ומנוסה בהובלת איתן אשר חלקו עובד בחברה כבר שנים רבות. שוש רחמים, אבנר הוברמן ואיתן גורל. 

איתן פרידלנדר מנכ"ל 'ימית' מתאר את תחילת דרכו: מצאתי חברה עם  תשתית חזקה ושיטות עבודה שהן בסיס איתן לפיתוח שווקים נוספים והכנסת מותגים חדשים. החלטתי לשים דגש על שרות מהיר ומקצועי. 'ימית' בניהולי נכנסה לניהול מיזמים תוך 'תפירתם' לצרכי הלקוח כגון: סירות כיבוי אש ושרות לנמלים ומרינות, מזחים צפים, מרכזי השכרת סירות להשכרה ועוד. נכנסנו לענפים חדשים כגון קייט, קייקים, גלשני רוח פוייל, סירות חצי קשיחות, דגמים אולימפיים והרשימה עוד ארוכה… במקביל הצבתי מטרה להיכנס עם פריטים מהציוד הימי אותו אנו מייבאים גם לשוק שאינו ימי ובאופן כזה להוזיל את המחיר לשייט הישראלי. אנו מפנים משאבים גדולים על מנת להשתתף במכרזים לציוד ימי שאינו ציוד הנמצא במלאי הרגיל.
'ימית' בניהולי ממשיכה יום יום במאמץ בלתי פוסק של התמקצעות הצוות, שיפור השרות ושיטות העבודה וגיוון סל המוצרים, זאת עבודה סיזיפית המזכירה לי יום יום את עברי כספורטאי בזירות הבינלאומיות בהן אין סוף למאמץ לשיפור ולהתקדמות. 

מניסיוני כשייט אני יודע שהאתגר הגדול ביותר העומד בפני המפרשית המזנקת ראשונה בשיוט הוא : להמשיך להוביל! בעזרת הצוות המקצועי ואוהב השיט שלנו אני בטוח שנצליח'.   

דילוג לתוכן