צ'ארטר בתאילנד – ים אנדמן
מאת: טליה לביא
אם כבר הייתם ביוון, טורקיה, ובעוד יעדים בים התיכון, ואתם מחפשים גיוון, ובמיוחד רוצים חופשת שיט באמצע החורף.... הרי שכתבה זו היא עבורכם. אספר את סיפורנו, ואתבל אותו ברקע, מידע, רעיונות, כלים וטיפים, וכמובן, אדגדג לכם את שריר החשק.
העונה המתאימה להפליג בתאילנד היא מנובמבר עד אפריל. זוהי העונה היבשה, בה יכול אמנם לרדת גשם, אבל כמו שהוא בא, ככה הוא גם הולך. תחזית מזג האוויר בעונה הזאת אמינה ואפשר לסמוך עליה ואין סופות פתאומיות שמגיעות משום מקום, בלי שהיה להן זכר בתחזית מזג האוויר, אירועים המתרחשים בעונה הרטובה (מונסונים). משטר הרוחות בעונה היבשה הוא די יציב, והרוח היא רוב הזמן צפונית מזרחית.
תאילנד גדולה בשטחה ומשני עבריה ים, ממערב ים אנדמן וממזרח הים הסיני, אבל, לרוב היעד המקובל להפלגה הוא ים אנדמן, המצוי בין פוקט במערב לבין מחוז קראבי במזרח, אפשר גם להדרים לכיוון הגבול עם מלזיה. האזור משופע בחופים תיירותיים, אבל גם איים רבים, שחלקם מבודדים לחלוטין, בהם אפשר להתייחד עם הטבע במלוא תפארתו.
המפרץ כולו מתאפיין בעומק לא רב, וחלקו הצפוני רדוד במיוחד. חשוב להזכיר כבר כאן את השפל והגאות, בהם יש להתחשב בעיקר בירידה לחוף, או בכניסה לאזורים רדודים באופן קיצוני.
את היאכטה שכרנו מחברת SUNSAIL, עליהם אני ממליצה בחום. שכרנו מפרשית מונוהול מתוצרת ז'אנו, באורך 44 פיט לתשעה ימים.
להבדיל מהשכרות בים התיכון, בתאילנד ההשכרות אינן משבת לשבת, ואפשר לקחת סירה לכמה זמן שרוצים ובכל יום בשבוע. זה מייצר גמישות בבחירת הטיסות, ומשפיע גם על מסלול ההפלגה.

חודש לפני הטיסה חרשתי על מפות ועל Navily כדי לבנות מסלול, והבנתי את המאפיינים העיקריים של האזור:
- אין מרינות
- אין רציפים עירוניים
- אין מזחים במפרצים
מה זה אומר בתכלס?
- אין איפה לתדלק
- אין מתח חוף
- אין איפה למלא מים
- אספקה של אוכל – יש כשעוגנים במקומות "מיושבים" יחסית
- אין איפה לזרוק זבל
אז אם שכרתם יאכטה עם גנרטור ומתפיל מים, מבחינת חשמל ומים אתם מסודרים. אנחנו חסכנו במים. מסתבר ש 530 ליטר לארבעה אנשים עם מודעות לחסכון במים יספיקו לשבוע פלוס.
מי שרגיל מהפלגותיו בים התיכון להיקשר לרציף, להוריד גנגווי או פלטפורמה, ולהתיישב תוך דקות בבית הקפה שמאחורי הירכתיים, צפוי להכיר מציאות אחרת. בתאילנד עוגנים בים ואם נקשרים למשהו, זה למצופים אשר אפשר לסמוך עליהם, הם מוצבים על ידי גורם ממשלתי, וקל לזהות אותם – כתומים עם פס כחול.
סיפור ההחפה (ירידה לחוף) כשהיאכטה עוגנת, היה לפחות עבורנו פחות בטוח, למרות שהים רגוע רוב הזמן, אבל… אנחנו לא מאלה שלוקחים סיכונים, לכן, העדפנו לעגון ולא להקשר למצוף. גילינו שהדינגי היא מלכת ההפלגה. דינגי טובה שאפשר לסמוך עליה היא מחויבת המציאות, וקריטי (ראו בהמשך) שתהיה לה תחתית קשיחה.
למה תחתית קשיחה? סיפור 😊. בערב הראשון נקשרנו במפרץ באי המרכזי Ko Yao Yai. אמרנו, היום נרד לחוף ונאכל במסעדה. רן התחיל לפנטז על הדג, חגית ואלון על כל הפינוקים הטבעוניים שיש לתאילנד להציע. התקלחנו (תוך חסכון במים!!!), הבנות לבשו שמלות, ירדנו לדינגי מצוידים בפנסים ובתיקים אטומים. אורות המסעדה של החוף נראו רחוקים ושטנו לעברם. פתאום אנחנו קולטים שהדינגי מתיישבת על הקרקעית, וזו מלאה אלמוגים, אלון בתגובה מהירה מרים את המנוע של הדינגי, טיפי צחוקים, ואחורה פנה, ארוחת ערב נערכה ביאכטה כך חווינו לראשונה את משמעות השפל.
זה לא שלא היינו מודעים ללוחות הזמנים ולגובה המים בשפל והגאות. יש אפליקציות שאפשר להסתמך עליהן, והיינו "על זה" לגמרי, אבל לתרגם את זה להבנה, שאין איך לרדת לחוף בשעות שהשפל בשיאו? אם ירדנו בשפל, אז אין איפה לקשור את הדינגי, ואם ירדנו בגאות, וקשרנו את הדינגי, ונצא כשהמפלס נמוך, זה אומר לסחוב את הדינגי עד שנגיע לים, שהתרחק מאיתנו מאות מטרים. קשה לדמיין את זה, אבל הים פשוט נעלם.

המסלול שלנו
המסלול שמומלץ ע"י 'סנסייל' מתחיל בכיוון צפון מזרח, אך למרות שאמרו לנו שבתאילנד אין רוח ושמפליגים על מנוע, התחזית ליומיים הראשונים הייתה רוחות צפון מזרחיות של למעלה מ 20 קשר. אז מה ההיגיון להפליג צפון מזרחה נגד הרוח? החלטנו לרדת דרום מזרחה, להמשיך לקופיפי, ומכיוון שתוך יומיים הרוח צפויה לרדת, לעלות צפונה דרך ריילי ביץ' שבקראבי, משם לאיים שבצפון המפרץ, ולחזור דרום מערבה ביום האחרון.
מפוקט ל Ko Yao Yai
את הסיפור על הירידה לחוף כבר סיפרתי…
כמו שהבטיחה התחזית, כל הלילה הרוח דפקה עם מכות של 25 קשר ומעלה. מזל שהיינו קשורים למצוף כי רן "רק" ישן בקוקפיט. אם היינו על עוגן, הוא לא היה ישן בכלל.
למרות שהתוכנית להמשך הייתה קופיפי, חישבנו מסלול מחדש, והחלטנו לעלות צפונה לכיוון ריילי ביץ', אבל כשיצאנו מההסתרה של האי שהיה ממזרח לנו, ו"פגשנו" את הרוח והגלים, חזרנו לתוכנית המקורית, וירדנו לכיוון קופיפי ברוח צד. עם צמצום שני ועם חלוץ מצומצם הגענו ל 6 קשרים, הייתה הפלגה נעימה.
קופיפי
בחרנו לעגון במפרץ הקופים. כשמו כן הוא, מפרץ מעוטר בחוף לבן, שמעליו נישא מצוק ענק וגו'נגלי, בו חיים הקופים, שלמדו מתי לרדת לחוף (כשבאים התיירים), ולצערנו גם למדו שקולה זה טעים.
בעקבות ניסיוננו מהלילה הקודם בו "התיישבנו" עם הדינגי על הקרקע בשפל, החלטנו הפעם לקחת "טקסי בואט" לחוף המתוייר (KO Phi Phi Don) אבל המחירים שדרשו מאיתנו נראו לנו מופקעים. עם השקיעה, כשכל הסירות עזבו, הבנו שאין לנו ברירה, וכשסירת Long Tail ראשונה הגיעה למפרץ, קפצנו מיד: טקסי בואט? טקסי בואט? "לא. אני לא טקסי. אני דייג." סורין החמוד, שבא למפרץ לפני שהוא וזוגתו יוצאים לדוג בלילה, הסכים לקחת אותנו וגם להחזיר אותנו כעבור מספר שעות. "ניפגש כאן בשעה 21:00" אמר לנו היכן שהוריד אותנו.
טיילנו, אכלנו, ראינו ושמענו המון ישראלים, ואפילו קנינו קפה טורקי מתוצרת עלית ב"בית של פיסטוק". התייצבנו במקום שקבענו בשעה היעודה, ואכן סורין הדייג חיכה לנו מחויך על החוף. איפה הסירה??? בינינו לבין הסירה השתרעו מאות מטרים של יבשה. וכך, בחושך, עם פנסים, צעדנו בעקבותיו, בהתחלה ביבשה מוחלטת, אח"כ במים בעומק כמה סנטימטרים, ועד שהגענו למקום בו הסירה עגנה, בעומק של פחות מחצי מטר. טיפסנו בסולם, וחזרנו "הביתה", ליאכטה שלנו הקשורה לבויה.
בבוקר התעוררנו עם זכות ראשונים על החוף. אתמול כשהגענו החוף המה תיירים וסירות מנוע שהגיעו ועזבו ללא הרף. עכשיו החוף היה רק שלנו, היינו היאכטה היחידה במפרץ. החפנו עם הדינגי, וקיווינו שתהיה לנו בלעדיות גם על הקופים, אבל למרות שהבאנו שקית פירות אקזוטיים, ולמרות שחגית קראה להם ממש יפה, הם בוששו להגיע. כתבתי כבר, הם יודעים מתי מגיעים התיירים. לפחות קבלנו מחמאה עקיפה: אנחנו לא תיירים, לפחות לא בעיני הקופים…
החלטנו להישאר עד למחרת. הכיף בהפלגה של למעלה משבוע הוא, שאפשר לקחת את הזמן, ולא להיות כל יום במעבר ממקום למקום, מה שיכול להיות מעייף ומתיש, למרות שאין לחץ למצוא מקום עגינה, ולמרות שאין התמודדות עם גישות. משהו בנינוחות הזאת לקחת את הזמן התאים לנו, והערב גם לא ירדנו לחוף. נשארנו ביאכטה, כמעט לבדנו במפרץ השקט.
אהה…ברור שפגשנו את הקופים, ירדנו לחוף אחה"צ, יחד עם תיירי כל העולם, הצטלמנו והתרגשנו. לא ידענו עדיין, שקופים יש בתאילנד, לא רק במפרץ הקופים.
מקופיפי לריילי ביץ' (קראבי)
ריילי ביץ' הוא אחד החופים המפורסמים, ובצדק. בתוך הים, ובסמוך לחוף, נישאים צוקי ענק תלולים, כשהקיאקים הצבעוניים, אשר משייטים ביניהם, נראים כמו נמלים קטנטנות למרגלות רגלי פילים.
בכל המרחב הזה, בו יש מספר מפרצים בהם ניתן לעגון, היה רק מורינג אחד… והוא היה תפוס כשהגענו. בצר לנו פתחנו סוף סוף את תא העוגן, והשרשרת פגשה לראשונה השבוע את המים. הרוח, שהביאה אותנו לשם נעלמה לחלוטין, והים היה שקט ונוח. שעות השפל היו מאחורינו, ובכל זאת לא הרגשנו בטוחים לרדת לחוף עם הדינגי, ולהשאיר את הסירה עוגנת על עוגן ללא השגחה.
בבוקר גילינו את המקום החמוד והמקסים. "רחוב" אחד עם אווירה אמנם תיירותית אבל לא עמוסה, ושלל בתי קפה ומסעדות. יצאנו לטיול רגלי קטן, בו פגשנו שוב קופים, ומערות נטיפים שמציצות מן המצוק שביבשה.
סוף סוף שתינו שייק, וגם כאן התנחלנו ליום נוסף. מה שקרץ לנו להישאר היה, בין השאר, המורינג שהתפנה, אותו מיהרנו לתפוס, ואכן בערב, אחרי שהגשם של אחה"צ שטף את הסירה, ונעלם לו, ירדנו שוב לטיול, חידוש מלאי ירקות ופירות, והכי חשוב מסאז' כפות רגליים מפנק.
מריילי ביץ' צפונה לאי קטן ושמו Ko Hong
אנחנו משערים ש Hong פירושו לגונה, כי הגענו ביום הזה לשני איים במקומות שונים, שזהו שמם, והמשותף להם הוא שיש בליבם לגונה. באחד ביקרנו בדרך, ואל השני הגענו אחה"צ.
דמיינו אי מצוקי, שבצד אחד שלו פתח מערה. אתם נכנסים למערה עם קיאק או דינגי, היא חשוכה וקרירה, ומצדה השני מתגלה לגונה מוקפת מצוקים. בריכה בתוך אי. באמת יופי שאין לתאר.
בחרנו לעגון כאן כי ידענו שזה אי מיוחד, אבל לא חקרנו לעומק מדוע… כשהגענו שמחנו למצוא מורינג פנוי… סביב האי עגנו מספר סירות תיירים, שהורידו למים קיאקים. לא עבר זמן רב והגיע אלינו אחד הקיאקים ושואל אם אנחנו רוצים "סיור מודרך". הלכנו על זה. נכון, יש לנו דינגי, אנחנו יכולים בעצמנו, אבל לפעמים נחמד להרגיש תיירים, ולהתמסר לכך שהמדריך, שעושה את הטיולים האלה יום יום, מכיר את המקום כמו את כף ידו, על סודותיו ופינותיו.
"הורי מון?" הוא שאל? "יס יס האני מון" ענינו (לא נשואים 😊). לרגל המאורע הוא הציע לצלם אותנו תמונות רומנטיות בין מערה למערה שאליהן הכניס אותנו, והתמוגג מהתגובות הנפעמות שלנו ליופי של המערות והלגונה.
בוקר אחרון, התעוררנו לשקט בל יתואר. חגית ואני לוקחות את הדינגי, עם משוטים, כדי לא להפר את הדממה, ונכנסות אל המערה. זה לא דומה לחוויה של אתמול. עכשיו אין קיאקים, אין תיירים, יש רק אותנו והטבע. אנחנו מתלחשות בינינו למרות שאיש אינו שומע, השקט כל כך עוצמתי, שלא נעים לנו להפריע לו. ציפורי מים מחפשות ארוחת בוקר, ואנחנו מתמזגות עם כל צליל ותנועה בלגונה, שהיא כרגע פרטית שלנו.
זה היה שיא, שאין גדול ממנו. מה עוד שגם נגמר לנו הקפה, האוכל, ו – נגמרו לנו המים בשני המכלים! אז, זהו, אנחנו מוכנים לדרך חזרה. כדי להקל עלינו, מזג האוויר הפך אפרורי, כמו אומר, זהו, כיביתי את האור, חיזרו למרינה המפנקת, לכו לחדר כושר, לבריכה, שתו קפה מול הרציף, בערב בקרו במסעדה, והכי חשוב מקלחת ממושכת!
ההפלגה אמנם הסתיימה, אבל היה לפנינו שבוע נוסף של חופשה בקו פנגן ובקו טאו, כך שהסתיים פרק אחד, ופרק חדש של החופשה התחיל.
