מלחמות וצרות של עשירים (מאוד…)
כתב: גיורא קדר
הסנקציות אשר מדינות המערב הטילו על רוסיה גורמות לשיתוק צי יאכטות-העל השייכות לאוליגרכים רוסיים. לסנקציות השפעה על כול שוק כלי השיט בעולם.
המלחמה באוקראינה
"יאכטות-על" מייצרות בשבועות האחרונים כותרות בעיתונות האלקטרונית והמודפסת. הסיבה לכך במילה אחת היא פוטין, בשלוש מילים: הפלישה הרוסית לאוקראינה. בשבועות האחרונים, יותר ויותר יאכטות-על של אוליגרכים רוסיים נתפסות בעולם המערבי, כתוצאה של הסנקציות אשר ממשלת ארצות הברית יחד עם בריטניה וארצות השוק המשותף הטילו על רוסיה, כחלק ממאבקם בפלישה הרוסית לאוקראינה. כמה מהיאכטות הגדולות ביותר בעולם הן יאכטות מפרש ומנועיות ששווין נע בין מאה עשרים מיליון $ לחמש מאות מיליון $, הן עוגנות או מוספנות ברחבי העולם ללא יכולות להפליג.
נשיא ארצות הברית, ביידן, הכריז בנאומו, ערב הטלת הסקציות: 'אנחנו הולכים יחד עם בעלי בריתנו האירופיים למצוא ולתפוס את היאכטות, את האחוזות המפוארות ואת המטוסים הפרטיים'. הנשיא הוסיף כשהוא מכוון לפוטין: 'אנחנו בעקבות הרווחים החולניים שלך'.
בשבועות שעברו מאז הטלת הסנקציות נעצרו ונתפסו באירופה יאכטות-על רבות. כדי שנבין באיזה סדר גודל מדובר להלן מספר דוגמאות: היאכטה 'אמורה ורו' (120 מיליון $), 'שחרזדה' (700 מיליון $), 'אקסיומה' (450 מיליון $). במקביל, קבוצות של אוקראיניים ואירופאיים התומכים בהם ניסו למנוע מיאכטות-על המזוהות כרוסיות לעגון במרינות אליהן הגיעו. כך למשל מפגינים על גבי סירות מנוע הפריעו ליאכטה 'סולריס' (Solaris), השייכת לאוליגרך הישראלי-רוסי רומן אברמוביץ, לעגון במרינה של מרמריס-טורקיה. מי שסקר בשבועיים האחרונים את הישומון Marine Traffic לא יכול היה להתעלם ממספרן הרב של יאכטות-על אשר הפליגו במימי האוקיאנוס ההודי לכיוון האיים המלדיביים. הרפובליקה המלדיבית, מיותר לציין, לא הצטרפה (עדיין?) לסנקציות. תנועת יאכטות ערה נצפתה גם בכיוון חצי האי קרים אשר נמצא בשליטה רוסית. אבל המלדיביים וקרים לא יפתרו לאוליגרכים את הבעיה. הם רוצים להפליג בים התיכון.
הקונים מהססים
ההתפתחויות הפתאומיות ורצופות האירועים השפיעו באופן מידי על המספנות המייצרות יאכטות-על, אשר נהנו מביקוש רב בשנתיים האחרונות – תקופת הקורונה. המכירות בפלח שוק זה היוו שיא של כל הזמנים. במאמר מוסגר נוסיף כי כל שוק כלי השיט בעולם נהנה מביקוש חסר תקדים. כתב העת Boat International's Global Order Book מפרסם שכבר עתה, ברבעון הראשון של שנת 2022 מספר היאכטות (מפרש ומנוע) אשר הוזמנו או הנמצאות בייצור גבוה יותר מכול מכירות 2021. כדי להבין את התמונה האופטימית, טוב יותר לציין כי עשר היאכטות הגדולות ביותר העומדות להיות מושקות בשנת 2022 הינן באורך של 85 מטר עד 170 מטר. מדובר במיזמים של מאות מיליוני אירו. אולם יש דיווחים כי הייצור של כמה יאכטות-על אשר הוזמנו על ידי אזרחים וחברות רוסיות הופסק כתוצאה מהסנקציות המונעות יצוא של מוצרי מותרות לרוסיה. מסכמת אליס אנסון וידואוס Alice C. I'Anson Widdows)) יועצת אסטרטגית לשוק מוצרי היוקרה הבינלאומי: 'היו לנו בתעשייה שנתיים יוצאות דופן ולפתע הייצור נבלם'.
ההשפעה חלחלה במהירות אל השווקים הבינלאומיים. לדברי רפאל סאוליאו (Sauleau), המנכ"ל של החברה הבינלאומית פראסר יאכט (Fraser Yachts) (בעלת 16 סניפים בעולם, המוכרת מנהלת ומשכירה יאכטות-על), הוא הבחין בשבועות האחרונים במה שהוא מכנה 'היסוס' בקרב קונים שבסיסם באירופה. סאוליאו מייחס זאת בעיקר לאירועי המלחמה באוקראינה ולא לסנקציות כנגד רוסיה. 'הלקוחות רוצים לראות מה ילד יום לפני שהם מתחייבים לקניית יאכטת-על בעשרות מיליוני $ או שכירת כלי שיט בעלות של עשרות אלפי $ ליום'.
מה מידת השפעתם של הלקוחות הרוסיים על שוק יאכטות-העל? מסתבר שחלקם המספרי בצי העולמי של יאכטות מ-40 מטר ומעלה הוא בין 7% ל 10% בלבד. אולם, הם מובילים בגודל ובפאר של היאכטות בהן הם מפליגים. רפאל סאוליאו אומר: 'היאכטות השייכות לרוסים עושות כותרות מכיוון שהיאכטות שלהם הן הגדולות בצי העולמי'. יחד עם הכותרות יאכטות אלו גם מייצרות בימים אלה אנטגוניזם רב. דניס שוקה (Denis Suka) המפעיל חשבון אינסטגרם פופולרי בנושא יאכטות-על הפסיק בשל כך לספר ולדווח על היאכטות הרוסיות. 'בעבר יאכטות אלו עוררו בחשבון שלי את ההתעניינות הרבה ביותר – לא עוד' הוא מוסיף.
המכס האירופאי לוחץ
יאכטות-על אינן נרכשות ואינן רשומות על ידי אנשים פרטיים, הן רשומות על שם חברות ומניפות דגלים אשר עורכי דין מומחים לנושא בוחרים עבור לקוחותיהם בעלי האמצעים. השיקולים לבחירת מקום התאגדות החברה והדגל הם מורכבים. יש בהם שיקולי מס, נוחיות תפעולית, ההגנה האפקטיבית שמדינת הדגל יכולה להעניק (בריטניה ללא ספק חזקה מליבריה), שיקולי ביטוח (מדינות אירופה מוגבלות ביכולתן לבטח חברות שבעליהן תושבי מדינות זרות). הסנקציות האמריקאיות והאירופיות הוטלו על רשימת אוליגרכים מסוימת. מטבע הדברים גם השיקול של שמירת הפרטיות של בעלי היאכטות מכתיבים את מקום הרישום. בנימין מאלטבי (Benjamin Maltby) הוא עורך דין לונדוני המתמחה בלווי וטיפול משפטי בבעלי יאכטות-על, הוא מציין שרישום חברה בע"מ כבעלת היאכטה חשובה גם על מנת למנוע או להקשות על תביעות אישיות נגד הבעלים. מאלטבי מציין שלאחרונה, גם לקוחות, המתעתדים לשכור יאכטות-על, מבקשים להבין מי הבעלים של החברה בעלת היאכטה, ומאידך גם משכירי היאכטות מבקשים לדעת מראש את אזרחות המפליגים, אלו נושאים בהם לא עסקו בעבר. לאחרונה דורש המכס האירופאי לקבל את מסמכי ההתאגדות של החברות בעלות היאכטות, מסמכים אלו מראים מי בעלי השליטה בחברה כלומר ביאכטה. זהו משחק 'חתול ועכבר' שיפרנס בוודאי עורכי דין רבים בחודשים הבאים, אך בינתיים היאכטה מעוכבת 'עד לבירור הנושא'. מספר סקיפרים איתם שוחחנו לאחרונה סיפרו על ביקורות לא שגרתיות של אנשי רשויות החוק המקומיים גם ביאכטות שאין להן כל קשר לרוסיה, כנראה כחלק ממאמץ האכיפה. עו"ד מאלטבי מדגיש כי נדיר שיאכטה אשר כנגדה הוצא צו תפיסה על ידי הרשויות אכן נתפסת בפועל ואינה מפליגה. בדרך כלל הבעלים או במקרה שהתפיסה הינה על רקע של פגיעה בכלי שיט אחר, כלומר חברת הביטוח, מעמידים ערבות כספית והיאכטה מפליגה לדרכה. זהו בדרך כלל גם האינטרס של הרשויות. מטבע הדברים יאכטה המעוכבת לזמן ארוך עשויה תוך זמן לא רב לסבול מתקלות ובעיות תחזוקה. יאכטת-על דורשת טיפול יום יומי קפדני. אם הבעלים חושש שעיכוב או בהמשך החרמת היאכטה היא לטווח ארוך או סופית הוא לא יזרים כספים לתחזוקה ויקטין את הצוות. בהיעדר תחזוקה שווי היאכטה ירד ובמקרה קיצון היא עשויה לטבוע ולהפוך למפגע. סביר להניח שזמן רב לפני מקרה קיצון גם חברת הביטוח תבטל את הכיסוי הביטוחי וכל הצדדים יפסידו. מאידך עו"ד מאלטבי מציין שיאכטות-על אשר נתפסו בעת בנייתן מעוררות עניין בקרב רוכשים פוטנציאלים אשר מגישים לבעלים הרוסיים הצעות רכישה. עוד הוא אומר שהתוצאות למצב הנוכחי יתגלו למספנות במלוא חומרתן בעוד כמה חדשים, לאחר שניתן יהיה להעביר לרוכשים את מסמכי הבעלות.
בסוף הקטנים סובלים....
גם תפעול יאכטות-על מושפע מהמצב הנוכחי, צוותי היאכטות הינם בינלאומיים, ביאכטות-על רבות, השייכות לבעלים רוסיים משרתים גם אוקראינים. לאחרונה פורסם שאיש צוות אוקראיני ניסה לפגוע ביאכטה בה שירת, השייכת לבעלים רוסיים. כמובן שהעברת כספיים המיועדים לתפעול השוטף של היאכטה הופכת למסובכת לאחר סגירת יכולת העברת כספים מרוסיה והקפאת חשבונות רוסיים בארצות הברית ובאירופה. יש לזכור שמדובר בסכומי ענק, תקציב התפעול של יאכטת-על הינו כ-10 אחוזים מעלותה. האתר Luxury Yacht Group's online cost alculator מעריך שתקציב המשכורות עצמו (לא כולל הסקיפר והמכונאי הראשי) של יאכטת-על באורך של 150 מטר הינו כ- 860 אלף $ בשנה. מעצר יאכטות-על והקפאת השקה של אחרות גרם לאנשי צוות ולעובדי ספקים ויצרני ציוד רבים לאבד את מקום עבודתם. יש חשש שבעלי יאכטות רוסים נוספים יצורפו לרשימת הסנקציות, אפילו אם הקשר שלהם לפוטין קלוש או לא קיים. סנקציות כאלו עשויות לגרום למשבר משמעותי בענף המפרנס אלפי משפחות באגן הים התיכון, אשר פרנסתן נפגעה קשה בשתי עונות הקורונה. הפגיעה תתעצם במידה וקווי התעופה מרוסיה יישארו משותקים, מיליוני תיירים רוסיים מגיעים לארצות הים התיכון בחדשי הקיץ, אנחנו כשייטים ישראלים מכירים היטב את הנושא. רוב היאכטות הישראליות עזבו את טורקיה בשל הפסקת הטיסות הישירות לחופי הים התיכון, המקרה הרוסי בעייתי יותר. בשעה זו שמי אירופה סגורים למטוסים רוסיים, כולל המטוסים הפרטיים של האוליגרכים.
לסיכום, ניתן לומר כי נכון לזמן כתיבת מילים אלו השפעת המלחמה באוקראינה והסנקציות על רוסיה אינה משתקת את שוק היאכטות בעולם כפי שעשתה מגפת הקורונה בשנתה הראשונה, אולם, התמשכות המלחמה או החרפתה עלולים בהחלט לגרום לפגיעה חמורה אשר תורגש לא רק בשוק יאכטות-העל אלא בשוק כולו.
נחזור לפתיח, הפתרון למצב הוא בן מילה אחת: פוטין. או בשלוש מילים: הפסקת אש באוקראינה. שיט ומלחמות לא הולכים טוב ביחד.