מחנה קיץ ימי בארצות הברית
מאת: עופר איסרוב
לפני 37 שנים הגשתי מועמדות לתכנית השליחים של הסוכנות היהודית, מאחרי היו כבר קרוב ל-15 שנות נסיון בשייט - בוגר צופי ים תל אביב, מתחרה על לייזר בהפועל תל אביב ומרכז בוגר בצופי הים בתל אביב. לאחר תהליך מיון ארוך נבחרתי להדריך שייט במחנה קיץ יהודי עם שם מוזר Camp Ramah in the Poconos ויצאתי לחוויה שהשפיעה על חיי האישיים והמקצועיים.
היו אז במחנה 3-4 סירות מדגם sunfish ומשהו שהכרתי רק מהסרטים והייתי צריך ללמוד לבד להשיט – קאנו. לימדתי שייט באגם הקטן הצמוד למחנה, חוויתי מסעות קאנו במים גועשים בנהר ה Delaware ובעיקר למדתי להכיר את אחינו היהודים בגולה הגדולה ביותר ומנהגי החיים שלהם.
היום, קרוב לארבע עשורים אחרי, כשאני מגיע לאותו מחנה כל קיץ לסייע בהקמת המערכת ובפירוקה בסוף הקיץ, הפעילות ה"רטובה" כוללת בריכה מודרנית ומחוממת, 3 סירות מפרש טופז חדשות, יאכטה קטנה באורך 7 מטר עם קיל ארוך שיכולה לשאת עד 10 חניכים, 20 סאפים בגדלים שונים ו- 2 סאפים קבוצתיים, קיאקים בודדים וזוגיים, סירות משוטים, דינגי לליווי הפעילות וסירת מנוע ג'ט עוצמתית לגרירה. עוד ניצב באגם פארק מתנפחים הכולל 7 חלקים המחוברים ביניהם. אופרציה כזאת מצריכה צוות מיומן גדול בעל הסמכות של הצלב האדום האמריקאי הן בהצלה והן בהדרכת שחיה (הסמכה ישראלית לא תופסת בארה"ב). כאן מתחיל האתגר האמיתי של נאוה (גילוי נאות, את אשתי הירושלמית נאוה הכרתי במחנה בשנתי הראשונה) המנהלת את תחום המים במחנה כבר 23 שנים. אם בעבר החלק הארי של הצוות היה אמריקאי הרי שבשנים האחרונות, מסיבות שונות, יש קושי ניכר במציאת אנשים מתאימים ומוסמכים בתחום והרבה מחנות קיץ מגייסים כוח אדם ממדינות שונות מעבר לים. באופן טבעי מחנות הקיץ היהודים פונים לסוכנות היהודית בבקשה לספק שליחים בתחום המים.
הסוכנות היהודית מגייסת כל שנה כ-1500 צעירים לשליחויות במקצועות השונים במחנות הקיץ. למחנה רמה בפוקונוס הגיעו השנה כארבעים שליחים בתחומי ידע שונים, כרבע מהם לתחום המים. אבל גם זה לא מספיק… בעבר הגיעו למחנה גם מורים מתחום החינוך הימי שיכלו להגיע בחופשת הקיץ. לפני כעשור, בתפקידי האחרון בסוכנות היהודית כמנהל עולם השליחות העולמי וביחד עם חברי בוגרי צופי הים ובסיועו של זברק בתפקידו האחרון כמזכ"ל צופי הים, התחלנו לגייס בוגרי צופי הים למשימה. הראשון היה ירין שושן שהיה ש"ש בצופי ים תל אביב והדריך

בכל שבוע בירקון את נאוה ותלמידיה מבית ספר לחינוך מיוחד הצורי במסגרת צמי"ד-עוגן לחיים. הוא הגיע לשליחות מוצלחת ביותר בקיץ טרם גיוסו לצבא. גלעד הילרוביץ מהרצליה הגיע לאחר שנת שרות בבת ים, אחריו הגיעה לירן חודרה שסיימה שנת שרות בצופי ים בתל אביב והשנה היו ארבעה בוגרים משבט כנרת, רובם גם עשו שנת שרות בצופי הים.
סתיו ארועטי, בוגר צופי הים כינרת ושנת שרות בצופי הים ביפו הגיע הקיץ למחנה לאחר שיחרורו מצה"ל: "החוויה בשליחות הייתה מיוחדת במינה, להתעורר כל בוקר מול האגם ולדעת שהיום הולכים להדריך שייט הייתה ממלאת אותי. הדבר העיקרי שתרמה לי תקופתי בצופי ים הייתה היכולת לשלב ידע ימי יחד עם סבלנות וחינוך לים. לא מספיק לדעת להפליג צריך לדעת איך להסביר את התיאוריה ואת העבודה בפועל בסירה, וכל זה באנגלית" לעומר כהן גם הוא בוגר שבט כנרת ההגעה למחנה היתה מאתגרת. הוא השתחרר משרות קבע כקצין יומיים לפני ההמראה למחנה- מחיילים בצנחנים הוא עבר להדריך בני נוער אמריקאים: "לפני כמה ימים סיימנו את מחנה הקיץ ברמה פוקונוס בשבילי זאת הייתה חוויה מטורפת. שובצנו לצוות מים ולרוב עבדנו עם הילדים באגם מה שהזכיר מאוד את העבודה עם הנוער בצופי ים. הכישורים שצוברים בצופי ים, התמודדיות עם קשיים ומצבים מורכבים כמו שרק הים יכול ליצור מקנה לך כלים לכל החיים. במחנה היה ניכר שכולנו כקבוצה מסוגלים להתמודד גם עם הדברים המורכבים ביותר" גם עמית פרנקל רוכמן מצופי ים כנרת שעשה שנת שירות בצופי ים נתניה מתייחס לקשיים במעבר מישראל לעבודה עם בני נוער אמריקאים: "מרגשת אותי מאד ההתמודדות וההתגברות על הקושי. המעבר לפעילות באנגלית, כולל מונחים מקצועיים. ללמד להפוך סירה קטנה של חניכים שזאת הפעם השניה שהם יושבים בכלי שייט". דור הולנדר, הצלע הרביעית מהכנרת, שגם השלים שם שנת שירות מתייחס לעבודה עם חניכים עם צרכים מיוחדים שהיו במחנה: "שליחות משמעותית עם האלמנטים הקלאסים של צופי ים, אהבת הים וחינוך דרך הים. עבודה מול שכבות גיל נרחבות ונוער צמי״ד הם מסוג הדברים בהם עסקנו עוד בצעירותנו ובאו לידי ביטוי גם כאן. נהנו מאד והורגש כי הצלחנו להשאיר את החותם הישראלי". מרבית המחנות בארה"ב, כמו גם בתנועות הנוער בארץ, הרחיבו את הפעילות לקבוצות עם צרכים מיוחדים. בשנים האחרונות הוקמה במחנה קבוצה רב גילאית של בני נוער עם צרכים מיוחדים. הניסיון הנצבר בשנת שירות של בוגרי צופי ים בעבודה עם אוכלוסיות מיוחדות הוא יתרון משמעותי מבחינה חינוכית ובטיחותית.
לירן חודרה מסכמת את השליחות ופותחת גם דלת לבוגרי צופי הים המעוניינים לגלות את חווית ההדרכה החדשה והמגוונת בקייצים הבאים: "השליחות במחנה הקיץ הייתה אחת החוויות הכי מדהימות ומספקות שעברתי בחיי. לעבוד עם ילדים יהודים מהקצה השני של העולם, תוך שילוב הידע שרכשתי בצופי ים, העלה בי את כל זכרונות הילדות והציף בי את העבר. להביא לשם את ארץ ישראל, המנהגים והשפה גרמה לחוויה יוצאת דופן ומשמעותית מאוד. ממליצה לכל מי שיצא לו בעתיד לקחת חלק בשליחות שאני זכיתי"

החל מחודש נובמבר הקרוב, מתחיל הליך הגיוס למחנות לקיץ 2024. אם את או אתה מעוניינים או מכירים בן משפחה/חבר, בוגר.ת צופי הים או עם נסיון בהדרכת שחיה או שייט ניתן ליצור איתי קשר במייל offerskipper@gmail.com. להתראות בנתב"ג ביוני 2024.
