וילה על המים – לאגון הולכת על קטמרנים גדולים

מאת: גיורא קדר

בבוקרו של יום גשום וקר הגעתי לביקור במפעל הקטמרנים של לאגון השוכן בעיר הצרפתית בורדו על גדות הנהר גארון. הגשם והרוחות הקרות המגיעות מהאוקיאנוס האטלנטי הם לא בדיוק התפאורה המתאימה לשיחות על שיט בכלל ולביקור ביאכטות בפרט, אך הסקרנות והרצון להביא סיפור לקוראינו הנאמנים ניצחו וכך מצאתי את עצמי בקומה השלישית של בניין המנהלה במספנת לאגון בבורדו, צופה אל הנהר ומצפה למנכ"ל מספנות לאגון מקבוצת בנטו, עם רשימת שאלות על כיוונים בהתפתחות קבוצת בנטו בכלל והקטמרנים של לאגון בפרט.

כמה מילים על קבוצת בנטו אשר לאגון הינה חלק ממנה. הקבוצה הצרפתית הינה יצרנית היאכטות הגדולה בעולם. כמו בהרבה עסקים מצליחים הסיפור של הקבוצה מעניין ומתחיל במייסדה, מיסייה בנג'מין בנטו. בנטו הצעיר הקים בשנת 1884 מספנה ליצור מפרשיות דיג לחופו של מפרץ ביסקייה הידוע בתנאי הים הלא סימפטיים שלו. לחופיו התחנכו במשך השנים דורות של ספנים ודייגים קשוחים והתפתחה מסורת מקבילה של בניית כלי שיט חזקים ועמידים. מיסייה בנטו היה חדשן. בשנת 1904 הוא היה הראשון אשר הרכיב בסירות הדיג אותן בנה מנוע דיזל. עד אז הפליגו הדייגים בעזרת משוטים ומפרשים. נכדתו אנט ונכדו אלכסנדר ירשו מאבותיהם את המספנה וגם את תכונת החדשנות ובשנת 1964 הם ייצרו סירה קטנה העשויה סיבי זכוכית (פיברגלס). בתחילת שנות השישים של המאה הקודמת זיהתה ממשלת צרפת בראשותו של הגנרל דה גול את הפוטנציאל הכלכלי של תעשיית השיט והחליטה לפתח אותו, במיוחד באזורים שסבלו מאבטלה. הממשלה הציעה ליצרנים הקטנים של סירות הדיג לעבור לייצור יאכטות וסירות מסיבי זכוכית תוך הגדלה משמעותית של המספנות במימון ממשלתי. במקביל, מאותה סיבה, עזרה הממשלה לבנות מרינות ושרותי שיט בחוף הים התיכון של צרפת. ההצלחה בשני החופים מעידה שהכיוון שבו הלכה הממשלה היה נכון.

בשנת 1966 ייצרה בנטו את יאכטת סיבי הזכוכית הראשונה ומכאן – הכול היסטוריה. קבוצת בנטו הפכה, לאחר רכישת החברה המתחרה – השכנה ז'אנו Jeanneau)) בשנת 1995, ליצרנית היאכטות הגדולה בעולם. בשנת 2003 רכשה הקבוצה את יצרנית הקטמרנים לאגון (Lagon) אשר היום בסיסה בבורדו. 

עד כאן הפתיח ועתה לראיון.

בדיוק בשעה היעודה נכנס לחדר צעיר חייכני ודק גזרה. בדקה הראשונה חשבתי שעוזר המנכ"ל בא לוודא שהאורח מישראל כבר הגיע, הבחור הציג את עצמו כתומס גיילי Gally והסתבר להפתעתי שהוא המנכ"ל. הוא נטל מיד את "הגה" השיחה ופתח בתיאור קצר של החברה בה צמח ואותה הוא מנהל. אגב, הוא החליף בתפקיד את המנכ"ל הנוכחי של קבוצת בנטו. הסתבר שאנחנו יושבים במרכזו של מפעל המעסיק כ 1,000 עובדים ומייצר את הקטמרנים הגדולים (מ 50 רגל ועד 78 רגל-בשלב זה), עד היום הושקו משטח המפעל יותר מ-300 קטמרנים שאורכן עולה על 50 רגל. בשני אתרי ייצור אחרים באזור מייצרים את הקטמרנים הקטנים יותר ובהם מועסקים כ 300 עובדים נוספים. הסיבה למיקום המפעל פשוטה, יאכטות בגודל המיוצר במפעל לא ניתנות להובלה יבשתית ועם סיום הייצור יש להשיק אותן ישירות לתוך הנהר. לאגון, כך אומר תומס, היא יצרנית הקטמרנים הגדולה בעולם ומייצרת כ 400 קטמרנים בשנה. עד היום ייצרה החברה כ 7,000 קטמרנים. החברה צומחת בקצב של 14% בשנה ונתון זה משקף נאמנה את הפופולריות הגואה של הקטמרנים לסוגיהם בעולם השיט. 

מה המוטו של לאגון? אני שואל את תומס, והוא עונה בחיוך: 'לבנות וילה צפה שבה אפשר להקיף את העולם בביטחון ובנוחיות. מאוחר יותר כשישבתי בקטמרן באורך 65 פיט מוכנה למסירה נזכרתי במוטו. השאלה השנייה שלי נגעה לבעיה המשותפת לכולנו.

תמונה של תומס + גיורא

כחול: לדעת מומחים רבים הבעיה מספר 1 של השיט בעולם היא המחסור במקומות עגינה, במיוחד בים התיכון אך לא רק. בעיה זאת מחמירה במיוחד נוכח עליית גודל היאכטות המוצעות למכירה, למצב זה השפעה ישירה על מכירת יאכטות בכלל וקטמרנים בפרט. האם קבוצת בנטו שהיא יצרנית יאכטות המפרש הגדולה בעולם מתכוננת לפעול על מנת לקדם פתרונות בנושא זה?

תומס: 'לפני כשנתיים נפלה החלטה בקבוצה, שהיא, כמובילת השוק, אינה יכולה לעסוק רק בייצור והיא חייבת לענות לצרכים אחרים של השייטים כולל ניסיון לעזור בפתרון הבעיה שציינת, אך לא רק. הקמנו בקבוצה גוף ששמו פתרונות שיט (Boating Solutions), במסגרת זאת יתכן ונכנס בעתיד כשותפים גם לפרויקטים של עגינה. אך, כיום הגוף פועל במיגוון פעילויות אחרות. הקמנו מועדון חברים וכל אחד מ 8,000 בעלי הלאגון בעולם יכול להצטרף למועדון החברים שלנו. המועדון מקשר בין חברים המעוניינים להחליף קטמרן עם חברים הנמצאים במקומות אחרים בעולם. כמו כן אנחנו מאפשרים לחברים לשכור קטמרנים בנקודות רבות על פני הגלובוס. למועדון הסכמים עם מרינות רבות המעניקות מחירי עגינה מוזלים לחברי המועדון'. 

כחול: זמני ההספקה שלכם ארוכים מאוד, איך נוצר מצב זה ומה אתם עושים כדי לקצר אותו. האם תגדילו את פסי הייצור?

תומס: 'זמן אספקה ארוך הוא דבר יחסי. בסין לדוגמה הלקוחות שלנו רוצים שזמן האספקה יהיה "בחודש הקודם" בארה"ב זמן האספקה צריך להיות "היום" (לכן רוב המפיצים בארה"ב מחזיקים מלאי גדול, ג.ק) המצב הנוכחי אינו זר לנו, כבר היינו בעבר במצבים דומים. לדוגמה: לאחר ההוריקן אירמה בשנת 2017 אשר גרם לנזקים אדירים לציי הקטמרנים (רובן מסחריות) בים הקריבי. הביקוש הגואה לקטמרנים שלנו גם הוא גורם להארכת זמני ההספקה. כמענה אנחנו מנסים להגביר את הייצור אך אנחנו מוגבלים בעיקר בשל התקופה הארוכה הנדרשת להכשרת עובדים חדשים. (מאוחר יותר הסתבר לי שחוקי העבודה הצרפתיים מגבילים מאוד עבודה בלילה ובסוף השבוע, ג.ק) דווקא העיכובים בשרשרת האספקה של חומרי הגלם והציוד מעיקה עלינו פחות מאשר על המתחרים. גודלה של הקבוצה מאפשר לנו התמודדות קלה יותר. אנחנו מנסים למתן את השפעת העיכוב, לדוגמה על ידי מתן אפשרות הפלגה במסגרת המועדון שלנו'.

כחול: לאורך השנים התמחתה לאגון בייצור קטמרנים מונעי מפרש, בשנים האחרונות ראינו יותר ויותר קטמרנים מנועיות מתוצרתכם. האם תמשיכו במדיניות זו במיוחד נוכח ההיצע המקביל של חברת האחות שלכם פרסטיג'. 

תומס: 'אכן הביקוש לקטמרנים ממונעות הולך וגובר. השטח הגדול והשוקע הנמוך שקטמרן יכולה להציע ובנוסף לעמידות יחסית טובה יותר לטלטולים ויתרונות נוספים קורצים לשייטי מנועיות המונו הל (בעלות גוף יחיד. ג.ק). בקבוצת בנטו החליטו לנצל את ההתמחות המיוחדת של כל גוף בקבוצה כדי לייצר קטמרן טוב יותר בכול קטגוריה של קטמרן מנועית. לפיכך קטמרנים מהירות בגדלים של עד 45 רגל – המונעות במנועים חיצוניים, ייוצרו במפעלי פור ווין (Four Winns) בארה"ב. את הקטמרנים המונעים במנועי דיזל עד לאורך 50 רגל ייצרו במספנת פרסטיג' ((Prstige בצרפת המתמחה ביאכטות מנוע. אנחנו בלאגון ננצל את ההתמחות שלנו בקטמרנים גדולים ונייצר קטמרני מנוע מ-50 רגל ועד 78 רגל'. תומס מצביע על מנועית גדולה העוגנת מתחת לחלון. 'בהמשך הביקור תוכל להתרשם מה-67 המנועית שלנו, כמו שאמרתי: בית נוח להקיף את העולם'. 

את רשמי תוכלו לקרוא בהמשך. 

כחול: יש מגמה עולמית של מעבר להנעה חשמלית. האם לאגון מצטרפת למגמה זאת?

תומס: אנחנו בוחנים ביסודיות את נושא ההנעה בחשמל. בשלב זה ואני מדגיש בשלב הזה אנחנו לא בטוחים שהנעה חשמלית מתאימה ליאכטות שאותן אנו בונים, אשר כפי שאמרתי בנויות להפלגות לטווח ארוך. נושא המצברים לכלי השיט הגדולים עדיין לא פתור והכנסת גנרטורים גדולים לקטמרנים תחזיר את הרעש ואת הצורך להתקנת מיכלי דלק גדולים הדרושים להפלגות ארוכות.

 

כחול: אתם גורם מוביל בשוק. איך שומרים על ההובלה?

תומס: 'בראש ובראשונה שירות, הקטמרנים שלנו היום הם מוצרים מורכבים משילוב של טכנולוגיות רבות וכפי שאמרתי הן מפליגות בכל העולם, כדי שנמשיך להוביל השרות שלנו חייב להיות סובב עולם, לא רק עבור יאכטות חדשות במסגרת האחריות. במקביל, כפי שציינתי אנחנו חייבים לפתח את השירותים הנלווים כמו המועדון שלנו ונקודות השירות סביב העולם, (היום פועלות 90 נקודות שירות) היוצרים ערך מוסף ומייחדים את לאגון.

רשמי ביקור: וילה צפה באורך 65 רגל

 

מה ההבדל בין קטמרן 65 לקטמרן 67 של לאגון? ספוילר: התשובה 2 רגל אינה התשובה המלאה. ראשית, ה-65 היא מפרשית, אומנם עם צמד מנועים רציני וה-67 היא מנועית אבל עם צמד מנועים רציני הרבה יותר. ב 65 מותקנים שני מנועים של 180 כוחות סוס כל אחד בעוד שב 67 מותקנים שני מנועים של 340 כוח סוס כל אחד. גודל המנועים חייב להאריך את המנועית הקטמרן כדי לאפשר בניית תא מנוע גדול יותר.

בהדרכתו של אורי אידן מחברת סטרים יאכטינג המייצגת את חברת לאגון בישראל עלינו על ה 65 אשר עגנה בנהר, מוכנה למסירה או כמו שהחברה אומרים "בניילונים". עלייה על כלי שיט פרטי המעמיד לרשותך שטח השווה לווילה (כ-180 מטר רבוע) היא חוויה מעניינת. המלווה הצרפתי שלנו פאפ (כינוי שניתן לו בשל שמו הארוך המתחיל בשם פרנסואה), מדגיש את המנטרה: בית שצריך להקיף את העולם. אחרי סיבוב התרשמות בשלוש הקומות (סליחה השייטים קוראים להם סיפונים) אתה מסכים להגדרה ואפילו מוסיף רחב ידיים. הסיפון העליון כולל עמדת ניהוג ושליטה עם ספסל ניהוג המאפשר ישיבה נוחה של כל המשפחה. בחזית שתי עמדות ניהוג המצוידות בכל אמצעי הניווט והשליטה האלקטרוניים העדכניים ביותר. לפני העמדות כל הכננות המאפשרות שליטה במערך המפרשים, מאחורי ספסל הניהוג ספת שיזוף רחבה ולצידה כורסאות ושולחן קפה. פאפ מדגיש כי לאגון מאפשרת כמה חלופות לסיפון העילי כולל חלופה הכוללת מטבח ומקרר משקאות.

 

סיפון הביניים מחולק לשלושה חלקים. סיפון חרטום אשר אליו ניתן להגיע מהסלון או לאורך הבידונים. סיפון זה כולל טרמפולינה גדולה שהיא הסמל המסורתי של לאגון וחביבה על נכדי, ופינת ישיבה נוחה למי שרוצה להתבודד בשעה שהאקשן הוא בסיפון הירכתיים או בסלון. הסלון בגודל של סלון ביתי (להערכתי כ-40 מ"ר) כולל מטבח גדול לאורך הדופן השמאלי, ספות ישיבה ושולחן אוכל, בחזית הסלון עמדת ניהוג פנימית מוגנת. אופציה אחרת היא הורדת המטבח לסיפון התחתון וסלון המאפשר ישיבה נוחה של למעלה מ-20 איש. סיפון הירכתיים מחולק לשניים: פינת אוכל המאפשרת ל- 6 סועדים לשבת בנוחיות ומשטח הידראולי בירכתיים עליו ניתן לאחסן ולהשיק דינגי של 6 מטר. מתחת לסיפון הירכתיים מקום אחסון לדינגי נוספת, גלשנים, סאפים, ציוד צלילה ועוד.  

 

הסיפון התחתון כולל תאי שינה, שירותים ואם בחרתם את חלופת הסלון הגדול – גם מטבח ופינת אוכל. לאגון מציעה כמה חלופות לסיפון התחתון: ארבעה, חמישה או שישה תאי שינה. בחלופות של ארבעה או חמישה תאים ניתן למקם את המטבח בסיפון התחתון. החלופות נועדו להתאים לאופי השימוש, בשימוש פרטי מעדיפים בדרך כלל תא בעלים גדול ומפנק, בשימוש להשכרה (צ'רטר) ההעדפה היא לתצורה של 6 שישה תאים, אחד מהם לצוות. 

פאפ המנוסה חולק איתנו את ניסיונו: לדעתו לקטמרן של 20 מטר צריך צוות מקצועי של לפחות שני אנשים מנוסים, כלי שיט בגודל כזה דורש תחזוקה שוטפת. אם הבעלים הוא סקיפר מנוסה אנחנו מציעים לו להשתתף בהשתלמות מקצועית של שבוע אותה אנו מעבירים כאן בבורדו בחודש מרץ, ההשתלמות כוללת גם הפלגה בים הפתוח. כעת, שאנחנו עומדים בסיפון האחורי, עטופים במעילים ומחכים שהגשם יפסק שאלתי אותו אם לא כדאי לערוך את הקורס בים הקריבי החמים? פאפ חייך ואמר, מי שמפליג כאן – בקריביים יהיה לו קל.

 

סיבה למסיבה 

לסיום, הגיע הזמן לחשוף את הסיבה העיקרית לביקור שלי במספנות לאגון בבורדו. ספויילר: זה לא רק היין הנהדר שמייצרים שם. איתי, רועי ואורי בעלי סטרים המייצגים את לאגון (ועוד כמה מותגי שיט רציניים) הציעו לי להצטרף לביקור של שייטים ישראלים במספנה. כשמציעים לי לנסוע עם החברה אני אף פעם לא מסרב במיוחד שחלק מהמשתתפים הם ידידים ותיקים וחלקם לקוחות שהם גם ידידים. בביקור שנועד ללקוחות סטרים אשר חלקם כבר הזמינו קטמרנים וחלקם שוקלים להזמין השתתפו כ- 30 משתתפים, רובם זוגות אך לא רק. האירוע  שאורגן בקפדנות ייקית ובחום איטלקי על ידי זוג מקסים, טניה ודומיניק שניהם מאנשי סינרגי-אירופה, היה מרשים (גם האוכל והיין…). במשך יום שלם סיירו המשתתפים בקווי היצור וקיבלו הסברים ממנהלי לאגון כיצד מייצרים קטמרן וכיצד מאבזרים אותו. כבעלים (לפני שנות דור) של מפעל פיברגלס ליצור סירות התרשמתי מהניקיון והסדר המפתיעים במפעל ומהמערכות המתקדמות לניטור וסינון אוויר. הופתעתי מהמעורבות האישית של מנכ"ל קבוצת בנטו, מנכ"ל לאגון והדרג הניהולי הבכיר של לאגון לאורך כל הביקור.

בכיר במספנה סיכם: 'הישראלים הם לקוחות חשובים שלנו' בנוסף למכירות היפות יחסית לגודל האוכלוסייה של הסוכנים שלנו, לאורך כל השנים קיבלנו מהשייטים הישראלים ומהסוכנים שלנו בישראל הרבה מאוד ביקורות חיוביות והצעות אשר רבות מהם יישמנו. אנחנו רואים בלקוחות שלנו משפחה ובלקוחות הישראלים משפחה קרובה.