הוקרה לבני אריקוסה

כתב: נתי כתרן ; צילום: עקיבא הופמן

מדי שנה, עם בוא האביב, נאספים בני מחזור "יוד" 1965 של בית הספר לקציני ים בעכו ויוצאים להפלגת יאכטות במרחבי הים התיכון, בכל הפלגה שכזאת מנסים לתת תוכן או נושא להפלגה שיהיה משהו יותר מסתם שבוע בים.

הפעם, משנבחר האי קורפו כיעד להפלגה נזכר עזי ברק, בן המחזור, שקרא ספר בשם "משהו יפה קרה" סיפור של הישרדות ואומץ לב מול פני הרוע, הספר מתאר כיצד משפחה יהודית אחת ניצלה מהגורל האכזר שפקד את 2000 יהודי האי קורפו שנאספו ע"י הגרמנים ונשלחו לאתונה ומשם לאושוויץ. עזי יצר קשר עם הסופרת איווט מנסיס קורפורון, החיה כיום בארה"ב, ואשר הספר מתאר את חיי משפחת סבתה שגרה באי הזעיר אריקוסה יחד עם עוד כמאתיים תושבים והייתה הרוח החיה במבצע ההצלה.

משפחת החייט היהודי מקורפו שכללה אב ו- 4 בנות הגיעו אל האי אריקוסה השוכן כ- 7 מייל צפונית מערבית לקורפו במסגרת "ביקור עבודה". בני המשפחה הוסתרו בבתי המשפחות ששתפו פעולה במבצע. חשוב לציין כי הסגרת יהודים לנאצים זיכתה בפרס כספי ולעומת זאת סיוע להם משמעותו הייתה מוות. אי אפשר היה באי כה קטן לשמור את ההסתרה בסוד מכלל התושבים, אך כולם שיתפו פעולה במבצע ההצלה, לכן הסיפור נשמר כסוד גם לאחר המלחמה. יתכן והסיפור המופלא לא היה מתגלה כלל אילולי משפט שאמרה סבתה של הסופרת על עניין הצלת היהודים במלחמה. הכותבת – עיתונאית במקצועה הסתקרנה והחלה במחקר תוך חיפוש עדויות ומסמכים. סיוע רב היא קיבלה מחברת מיי הריטג' הישראלית וממייסדה אשר איתרו את בתו של החייט בישראל.

עם צאת המהדורה העברית של הספר הגיעה הכותבת ארצה והתרגשה מאד לשמוע שאנחנו יוצאים להפלגה בקורפו ובכוונתנו לפקוד את האי. לאט לאט התגבשה תכנית הביקור שכללה טקס הוקרה בהשתתפות נציגי התושבים וערב שירים יווניים במסעדה המקומית בהשתתפות ראש העיר של קורפו ועוד.

לצערנו הקורונה שיבשה את התכנית ונאלצנו לדחות את ההפלגה בשנה. ב- 30 במאי 2021 יצאנו לים, 7 יאכטות עם 31 שייטים כשהחרטום מופנה לעבר האי. לאחר הפלגה בת כ- 5 שעות ממרינה גוביה בקורפו הגענו למרינה של אריקוסה, מרינה חדשה ומסודרת שכמו באגדת 'היפהפייה הנמה' רק נעורה משנת הקורונה וחיבקה אותנו ברציף ארוך ובאספקת מים סדירה. לצערנו החיבור לחשמל עדיין לא בוצע, אבל בעתיד יהיה גם חשמל.

טקס הוקרה של המחזור לתושבים נערך במוזיאון של האי בהשתתפות נציגות דור הנכדים של תושבי האי במלחמת העולם השנייה. המוזיאון שוכן במבנה תחנת הרוח הישנה והיה צר מלהכיל את כל המשתתפים.

מנהל המרינה, ג'ורג', התרוצץ אחוז התרגשות על הרציף וסייע בהקצאת מקומות ההתקשרות ובקבלת החבלים. מסתבר שמעבר להיותו מנהל המרינה הוא גם בעל המלון והמסעדה המקומית אחראי על מכבי האש, חבר מועצה ועוד… בקיצור הוא ה"מביא ומוציא" וכל נושא באי עובר דרכו.
יצאנו לטיול רגלי, בהדרכתו של ג'ורג', טיפסנו למרומי האי לנקודת תצפית ממנה ניתן להשקיף על חופי האי וסביבתו. באי חיים כיום כ- 50 תושבים ועיקר התעסוקה שלהם היא תיירות, אירוח ותחזוקת הבתים החדשים הרבים הפזורים באי, אשר רובם שייכים לצאצאי ילידי האי שהיגרו לארצות הברית ועשו בה חיל.

טקס הוקרה של המחזור לתושבים נערך במוזיאון של האי בהשתתפות נציגות דור הנכדים של תושבי האי במלחמת העולם השנייה. המוזיאון שוכן במבנה תחנת הרוח הישנה והיה צר מלהכיל את כל המשתתפים. הגשנו לראש האי תעודה ממוסגרת המציינת את הערכת בוגרי מחזור 65 של בית הספר לקציני ים בעכו, לתושבי האי על תעוזתם, טוב ליבם ומסירותם להצלת יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. התעודה כללה את דגלי ישראל ויוון. היו מחברנו שנשארו בחוץ יחד עם המקומיים וסיפרו על אווירת ההתרגשות המשותפת, כמה מהמשתתפים אפילו מחו דמעה. לאחר הטקס נפגשנו כולנו לארוחת ערב יוונית דשנה מלווה בהרמת כוסיות אוזו רבות.

למחרת יצאנו דרומה להמשך הפלגת המחזור לאורך החוף היווני והאיים קורפו ופקסויי. היה זה שוב מפגש ימי מעניין אשר הפעם היה גם בעל משמעות לנו כישראלים ולתושבי האי המרהיב אריקוסה.

בעתיד, כאשר אתם מתכננים את ההפלגה הבאה בים האיוני ומחפשים אי "עם טעם של פעם", כדאי שתשלבו עגינה באריקוסה. מומלץ בחום.