EN

חיפוש

בלוג הפלגה בים הצפוני 4 – תכנון הפלגה בצפון אירופה ובים הצפוני

כתבו וצילמו: מרינה קרן ושי גורביץ

מרינה ושי יצאו להפלגה מרתקת בים הבלטי, בואכה לאוקינוס האטלנטי. אנו מפרסמים את פרקי המסע שלהם בכחול. בתחתית כל מאמר קישור לפרק הבא.

ההפלגה בצפון אירופה, בים הבלטי (Kattegatt) ובים הצפוני שונה לגמרי ממה שאנחנו רגילים לו בארץ או בקפריסין ויוון. בפרק זה נתעכב על השוני בכל התחומים, ועל הדרך בה ביצענו את ההכנה לכל אחד מהלגים והכניסה לכל אחת מהמרינות.
תשומת לבכם, מאמר זה מתאר את ניסיוננו האישי בלבד ואיננו מהווה המלצה כלשהי או רשימת כללים מלאים ומחייבים.

תכנון מסלול - כללי

אנחנו מתכננים את המסלול לכל יום מראש בעזרת תוכנת Navionics על הטאבלט/ טלפון/ מחשב, ומעלים אותו לצ'ארטפלוטר רק אחרי שהוא מושלם. ניתן לעשות את זה ידנית, או ע"י סנכרון בין המכשירים. ב- Downwind יש Raymarine Axiom 9 בקוקפיט, ועוד שני מסכים קטנים יותר באזור ה"גראז'" ממש מעל מדרגות הירידה לסלון, עליהם מציגים בד"כ נתוני עומק, רוח, מהירות וכ"ו.


אנחנו בונים את המסלול בצורה מפורטת ומדוייקת, בלי לחסוך Waypoints, ומסמנים נקודה ליד כל פרט חשוב לצורך הניווט: מצוף קרדינלי, אזור בעל עומק רדוד, כניסה ויציאה מנתיב שייט, נתיב חוצה, נתיב כניסה למרינה, תעלות חפורות וכ"ו. ביום יהיה קל יחסית להתאים את הפרטים האלה בין המפה לשטח ולנווט ביניהם, ולעומת זה בלילה זה יהיה כבר ממש קריטי לדייק בתכנון המסלול.


אנחנו מתחשבים כמובן גם בזרמים ובגאות שמשתנים לאורך ההפלגה הן בגלל המיקום והן בגלל השעה במהלך היום, ולוקחים אותם בחשבון גם מבחינת ההשפעה על משך ההפלגה הצפוי.

ניתן להעמיד את הסמן על כל פרט בנאוויוניקס ולקבל פירוט לגביו, ואנחנו משתמשים בזה המון כפי שיפורט בהמשך.

מד המהירות ב Downwind

נתיבי שייט

נתיבי השייט מסומנים בד"כ ע"י שורות מצופים אדומים וירוקים לפי העניין, ומשמשים בעיקר את האוניות הגדולות אך הם מתאימים גם לנו במיוחד כאשר יש בעיית עומק מחוץ לנתיב. יש לשים לב לכיוון הנתיב שכן לפעמים יש נתיבים שונים לפי כיוון ההפלגה המיועד. הצבת הסמן בתוכנה על נתיב השייט ולחיצה על (?) תפתח הסבר לגבי הנתיב, ולפעמים גם תפרט את ערוץ ה- VHF הנדרש אם יש כזה.

מכשולים לאורך הנתיב


אנחנו עוברים במפה ברזולוציה גבוהה לאורך כל הנתיב המתוכנן ומחפשים מכשולים. לפעמים יש Wreck בעומק רדוד, שרטוני חול רדודים באמצע הים, מצופים קרדינלים או מצופי סימון מיוחדים, סלעים בולטים, אזורים אסורים לכניסה מסיבות שונות וכ"ו. שוב, הצבת הסמן במפה על המכשול ולחיצה על (?) תפתח נתונים רלוונטיים נוספים.

רוח וגלים


מצאנו שאפליקציית Windy עושה עבודה טובה מאד בחיזוי מערכות מזג אויר אזוריות ובפירוט רוחות, גלים וגשם הצפויים לאורך הנתיב המתוכנן. השימוש ב-Windy פשוט וקל, אך תמיד ביצענו הצלבה עם אתרים או אפליקציות נוספים, וכן אימתנו נתונים בכל בוקר לפני היציאה לדרך.

Weather
אפליקציית Windy
Tide
Navionics - זרמי גאות ושפל

זרמים

באזורים בהם יש זרמים משמעותיים יש להתחשב בהם, ומצאנו שכל הנתונים מופיעים בנאוויוניקס ולא נדרשנו לחפש באינטרנט או בספרות אלמנכים עם נתונים אלה. אפשרות אחת היא לעמוד על סימון הזרם במפה שמופיע עם חץ מלא אדום (= זרמי גאות) או חץ מלא כחול (= זרמי שפל) שבתוכם מספר המציין את מהירות הזרם ברגע זה. אפשרות שניה היא העמדת הסמן באזור שמעניין אתכם, לחיצה על סימון "מזג אויר", ושם יופיע פירוט הזרמים. בשני המקרים לאחר כניסה לנתון ניתן להתקדם על ציר הזמן ולראות כיצד ישתנו כיוון ומהירות הזרם בשעות ובימים הקרובים, ולהשלים את התכנון בהתאם.

גאות ושפל


כמו בנושא הזרמים ובאותן השיטות ניתן לראות את נתוני הגאות והשפל בנאוויוניקס, כולל לאורך ציר הזמן הרלוונטי. אנחנו מבינים שנתוני העומק המופיעים במפות הם נתוני ה"מינימום", ונתוני הגאות והשפל בעצם "מוסיפים" עומק נוסף בהתאם. זה יכול להיות משמעותי במיוחד בכניסה למרינות ולתעלות חפורות, ובמיוחד אם יש לכם קיל לא סטנדרטי כמו שיש ב- Downwind.

מרינות

לפני הגעה למרינה חדשה שאיננו מכירים אנחנו עושים עליה "מחקר מלא", עד כדי בחירת אזור עגינה מועדף, בחירת אזור חליפי או שניים מראש, הבנת צורת העגינה שתידרש בכל אחד מהמקרים, ובדיקת שעות פתיחה וכניסה אפשריים.


ראשית בדקנו בנאוויוניקס את נתיב הכניסה למרינה לוודא שהוא פתוח 24/7, או שמא בזמן השפל הוא בכלל יבש, ואז בדקנו בצורה קפדנית בתצורת Sonar-Chart את כל העומקים במרינה. בלחיצה על סימן המרינה במפה קיבלנו את כל הנתונים לגביה, כולל שעות פתיחה וכניסה, ערוץ VHF, טלפון ואתר אינטרנט, שירותים קיימים כולל תדלוק וכ"ו. לאחר מכן פתחנו גוגל מפות בתצוגת צילום לווין כדי לראות איפה ואיך עוגנות הסירות הגדולות והמפרשיות, האם יש ברציפים אצבעות או קצוות בצורת T שמאפשרים עגינת דופן, ואפילו אם יש עמודים או מצופי קשירה שיש להתחבר אליהם. לבסוף פתחנו פיילוט בוק לאימות הנתונים וקבלת פרטים נוספים.
עבודת ההכנה היסודית איפשרה לנו להתכונן מראש עם הפנדרים וחבלי הקשירה המתאימים ועם תוכנית (ותוכנית חליפית) לאן ואיך לבצע את הגישה וההתקשרות, כולל התחשבות ברוח הצפויה בשעה שנגיע. בזכות ההכנה הזו, כולל תדרוך טוב ותזכורת לפני הכניסה למרינה, הגענו מוכנים וסיימנו את כל הגישות (כולל המאתגרות) בהצלחה למרות שהיינו בצוות של שניים בלבד.

Navionics Marina
Navionics - נתונים על המרינה
ropes2

בזמן אמת - בדרך

ב- Downwind אין מכ"מ, אז ה- AIS שימש כעזר החשוב ביותר בנוסף לעיניים שלנו. תנועת כלי השייט בנתיבים ומחוצה להם עמוסה הרבה יותר מאשר במזרח הים התיכון, ופעמים רבות הסתמכנו על נתוני החליפה הצפויים שהציג ה- AIS לכל כלי שייט שנקלט (מרחק חליפה מינימלי צפוי, בעוד X זמן), כדי להתכונן מראש לפינוי הדרך. לרוב מספיק היה להוסיף או להוריד מעלות בודדות בהגה האוטומטי כשהמטרה עדיין רחוקה, כדי לפתוח מראש מרחק חליפה בטיחותי ונח מאותה תנועה נגדית.

לפרק הבא בבלוג ההפלגה בים הצפוני – חוצים את תעלת קיל לאורכה

לפרק הקודם בבלוג ההפלגה בים הצפוני – מתקדמים דרומה לכיוון קיל

שי גורביץ

חובב שייט וטיסה, משיט 40, מבעליה של היאכטה FREEDOM בהרצליה.
sgoorevitch@gmail.com

מרינה קרן

שייטת בנשמה, משיט 40, מפליגה הרבה בעולם, בעלת ה- Downwind.
mary.keren777@gmail.com

מבצעים הפלגות דליברי

דילוג לתוכן