EN

Search

אומרים ישנה ארץ

דאפי דותן

קרואטיה ידועה בשכיות החמדה הימיות שבה. למפליגים מיוון צפונה, לקרואטיה מובטחת הנאת שיט. דאפי דותן, מספרת לנו על ההפלגה האחרונה שלה מקורפו לקרואטיה לקראת חורף 2010-2011. בכתבה המלצות לטיולים רגליים לצד מקומות עגינה מומלצים ועוד טיפים חשובים.

את ההפלגה הראשונה שלי בקרואטיה אני לא אשכח עוד שנים רבות. חלק מהסיבות אישיות יותר וחלקן פחות. אבל החשובה ביותר היא העובדה שהתמזל מזלי להבין שגם בבגרותי ייתכן מצב שבו המציאות עולה על הדמיון.
התחלנו במערב יוון, באי Lefkas הנמצא בקבוצת האיים האיוניים. היינו שישה אנשי צוות, על יאכטת Jeanneau מפנקת בשם Sunshine מדגם Sun Odyssey 50DS, תחת פיקודו המקצועי והנעים של אורי קני.
המטרה הייתה להגיע תוך 10 ימים למרינה Kornati בעיר Biograd ,שם צפויה Sunshine להיכנס לתרדמת החורף. במהלך הימים הבאים תכננו לראות, ליהנות ולחוות כמה קרואטיה שרק אפשר. הניסיון והידע של אורי כשייט ותיק, עם הרבה שעות קרואטיה הנחו אותנו וסייעו לנו רבות להגיע לידי החלטה בענייני עגינה, אופי ההפלגה, המלצות קולינאריות ומקומות שהם בגדר Must see.
 
ההפלגה צפונה
העיירה Vis הממוקמת בחלקו הצפון מזרחי של אי בעל אותו השם, נבחרה כנקודת הכניסה שלנו לארץ אפשרויות השיט הבלתי מוגבלות. נקשרנו בשעות בוקר מוקדמות לרציף העירוני, לאחר כ-45 שעות הפלגה רצופות. הפלגנו ברוח גבית יציבה בעוצה של כ-30 קשר וגלים בין 2 ל-2.5 מטר העוזרים להתקדמות קדימה וצפונה. את ההפלגה ליוו דולפינים חייכנים, שקיעות מקסימות וזריחות מחממות לב, מהסוג שיש רק בהפלגות.
היאכטה מאובזרת בשני זוגות אופניים מתקפלים, הנותנים הרגשה מיידית של מקומיות ונוחיות בהגעה למקום עגינה חדש. האופניים גם מקלים על ההתניידות בין משרדי המשטרה, המרינה, וה-Harbor Master, אשר לא תמיד נמצאים בסמיכות אחד לשני. האופנים גם איפשרו לסקרנים שבינינו לצאת לסיור ראשוני מיד עם ההגעה, להתרשם מהמקום ולמצוא את המאפייה המקומית, שוק הדגים או מסעדה מומלצת.
 
לאחר סיבוב ראשוני, שכרנו אופנועים ויצאנו להקיף ולחקור את האי כולל ביקור במפרץ Komiža היפהפה. ישנם שני כבישים ראשיים באי: החדש והישן. שילוב של השניים מאפשר להקיף את האי וליהנות מנוף כרמים וחוות ליצור מוצרי חלב ולהינות מהטופוגרפיה הדרמטית של האי.
לפני היציאה לטיול האופנועים, קיבלנו המלצה חמה לבקר במערת טיטו, אשר נמצאת חבויה בין הצמחייה והדרך אליה כרוכה בטיפוס של כ-200 מדרגות (בפועל, יותר קרוב ל- 300). לא היו לנו ציפיות (חוץ מציפייה להגיע לסוף המדרגות) וטוב שכך. ישנן שתי מערות אשר שימשו את טיטו, כלבו וצוותו בכמעין מפקדה במהלך מלחמת העולם השנייה. כיום המקום לא מרשים במיוחד וחוץ משלט המזכיר את שמו, אפשר היה לחלוף על פני מבני האבן ולא להבחין בו. 
 
המערות
למחרת בבוקר עמדו לנגד עינינו שתי משימות – ביקור במערה הכחולה ו/או במערה הירוקה. הבחורה החיננית ממשרדי התיירות המקומיים, המליצה על ביקור בכחולה, וללא ספק זאת הייתה ההמלצה הנכונה. המערה נמצאת באיBiševo דרום מערבית ל- Vis. בקיר המערה יש פתח גדול הנמצא מתחת לפני המים אשר דרכו חודרות קרני השמש וצובעות את המערה בגווני כחול מהפנטים. למערה נכנסנו עם הדינגי (בחתירה) וכמו פרפר הנמשך לאש, נמשכנו לאור התכלכל הממלא את חלל המערה. למרות שטמפרטורת המים לא ידידותית, לא עמדתי בפיתוי וזינקתי פנימה לשחייה. האמיצים שבינינו יכולים להיכנס דרך הכניסה הראשית ולצאת בשחייה דרך החור שבקיר המערה.
בשלב מאוחר יותר ביום חלפנו על פני המערה הירוקה. המערה הזאת היא מעין מערת פעמון, עם חור גדול בתקרת המערה. בצהרי היום כשהשמש ממוקמת מעל למערה וקרניה חודרות פנימה, נצבעים מי המערה בירוק. אין מה להשוות בין שתי המערות, בשבילי הכחולה ניצחה.
רצינו לעגון ולבלות בעיירה Maslinica הנמצאת באי Šolta. אולם כאשר הגענו למעגנה, המקום האחרון נתפש ע"י יאכטה שהקדימה אותנן. הפלגנו למפרץ הדרומי ל Maslinica ושם בילינו את הלילה קשורים לרציף צף.
התחלנו את יום המחרת בביצוע התעמלות מעוררת על הרציף ויצאנו לדרכנו לכיוון Skradin, בדרך ערכנו ביקורים חפוזים ב-Rogoznica ו-Primošten.
כמעט לכל כיוון שתפליג בקרואטיה, תחלוף על פני רגטה זו או אחרת. ישנן כל כך הרבה תחרויות מקומיות בין מועדוני השיט השונים, שמתקבלת ההרגשה כאילו אף אחד לא הולך לעבודה בקרואטיה. אני מעדיפה לחשוב שהם מצאו את דרך המלך לשילוב מוצלח בין עבודה והנאה.
בנוסף לביקורים במערות, חיכיתי בקוצר רוח להפלגה ל Skradin וביקור בשמורת Krka. ההפלגה למרינה היא במעין קניון עם מים מתוקים ומלוחים כתוצאה ממפגש מי הנהר Krka והים האדריאטי. גם כאן לא עמדתי בפיתוי וזינקתי למים, בתואנה שאני בודקת איך זה לשחות במים מלוחים – מתוקים.
 
שמורת הטבע Krka
מצאנו את מקומנו במרינת ACI Skradin ויצאנו לתור את העיר היפה והקסומה אשר בעברה נחשבה למרכז האזור ויושבה ע"י העותומנים, הטורקים, הונציאנים ונפוליאון.
הגענו בדיוק ביום העצמאות הקרואטי. ישנם שני תאריכים רשמיים הקשורים לעצמאות קרואטיה. האחד הוא היום בו הוקם פרלמנט רב-מפלגתי לאחר שנות הקומוניזם (25 יוני 1991). התאריך השני הוא היום בו התנתקה קרואטיה סופית מכבלי יוגוסלביה (8 אוקטובר 1991).
שני התאריכים נחשבים כימי חופש וחגיגה. אכן העיר הייתה מקושטת ושמחה ביום ביקורנו.
מתחת לעץ, צמוד למרינה עמדה זקנה חביבה ומכרה פירות וירקות. רב מרכולתה לא נראתה אטרקטיבית במיוחד, אולם השזיף המקומי שהיא מכרה (Jujube) היה הטעים ביותר שטעמתי אי פעם.
למחרת בבוקר יצאנו לסיור בשמורת המפלים Krka. במהלך כל היום יוצאות סירות מהמרינה לכיוון שמורת הטבע, הפלגה של כ-20 דקות. ניתן גם לשכור אופנים בעיר או להגיע ברגל לאורך השביל המקביל לנהר. כל שעה יוצאת סירה מהירה לשמורה וכל מחצית השעה יוצאת סירה בדרך ההפוכה.
השמורה מדהימה, מציעה מסלולי טיול בין המפלים המרהיבים ביופיים ומאפשרת לעצור ולנוח בפינות החמד המסתתרות בין העצים ובריכות המפלים.  
מהסיור חזרנו ליאכטה, עצרנו לתדלק בעיר ההיסטורית Šibenik אשר נבנתה ע"י הסלובנים והופצצה עד כמעט חורבן במלחמת הקרואטים על עצמאותם. תחנת התדלוק בה אליה הגענו ממוקמת על הטיילת, צידה האחד פונה העירה ומשרת את כלי הרכב, צידה השני פונה לים, ומשרת כלי שיט.
לאחר התדלוק המשכנו בהפלגה לכיוון שמורת טבע נוספת – Kornati. שמורת Kornati נמצאת בגבולה המערבי של קרואטיה ומורכבת משרשרת איים צחיחים למראה. 238 ק"מ של קו חוף המורכב מכ- 89 איים בגדלים שונים.
בעונה שבה הפלגנו (אוקטובר) מפרצי השמורה היו ריקים מתיירים, נציגי השמורה לא מגיעים תמיד לגבות את דמי העגינה.כמה מפתה שזה לא יהיה, יש לזכור כי בקרואטיה יש להיקשר למצוף ולא לזרוק עוגן או להיקשר לעץ.
את הערב בילינו במפרץ שקט באי הדרומי Lavsa בניסיונות ג'ירג'ור לא מוצלחים במיוחד.
באותו הערב התקיים משחק הכדורגל בין נבחרות ישראל וקרואטיה, אבל המקום היחיד למצוא בו טלוויזיה היה במרינה באיPiškeraואנחנו העדפנו ליהנות מהטבע סביבנו.
 
מפגש בעלי חיים בדרך
עם עלות השחר ולאחר סיור רגלי, הפלגנו בהתפעלות אין קץ סמוך לצוקים החשופים לים האדריאטי והמעוצבים באומנות על ידו, גם צב זקן פגשנו בדרך. המשכנו צפונה לביקור בשמורת הטבע   Telascicaהנמצאת בדרום האי Dugi Otok – האי הארוך.
באגם Mir ((Jezero Mir אפשר ליהנות משחייה במים המלוחים, טמפרטורת המים כאן גבוהה בכמה מעלות ממי הים. יש שלט המתריע מפני מפגש עם חמורים בשטח השמורה, אולם אני לא מצאתי אף חמור מסתובב בשטח. ייתכן ולחמורים היה שלט דומה המתייחס למפגש עם בני אדם והם החליטו לעזוב.
בחלקה המערבי של השמורה קיימת נקודת תצפית לכיוון מערב המאפשרת לראות את מלוא הדרם של איי וצוקי שמורות הטבע Telascica ו- Kornati.
 
לקראת שעות אחר הצהריים נכנסנו לעגינה בכפר Sali הנמצא גם הוא על האי Dugi Otok.
הפעילות העיקרית ברחובו הראשי של הכפר הייתה זאת של החזיר המקומי שהיה כנראה ממונה על הבידור באותו ערב.
בכפר יש מלון, שלוש מסעדות, ארבע חנויות ודוכן עיתונים אחד, כל זה לא מפריע ל Sali להיחשב לכפר הגדול ביותר באזור והוא מונה כ- 1000 תושבים.
בכפר מצאנו מפעל דגים גדול ובכוחות שכנוע מדהימים הצליח רוני, חבר בצוות שלנו לקבל מתנה 3 קילו דגים. בליווי מבטיהם של החזיר המקומי וחברו החתול הסקרן, אכלנו את ארוחת הערב על היאכטה, ארוחת ערב אחרונה להפלגה זאת.
 
תום הדרך
אל המרינה ב Biograd הגענו בשעות אחר הצהריים המוקדמות, לאחר הפלגה שאף אחד מאתנו לא רצה שתגיע אל סיומה.
אורי הלך לטפל בענייני המנהלות ושאר הצוות התחיל בפעולות ניקיון נמרצות והכנת Sunshine לעגינת חורף.
את הערב האחרון כמו את רוב הערבים, בילינו במצוד אחר המנה המקומית המציעה שפע של בשר, דגים, פירות ים וטעמים מקוריים כדוגמת ה- Black Risotto – ריזוטו ברוטב דיו דיונון וה-  Scampi Buzara– שרימפסים ענקיים מטוגנים ומתובלים. האוכל הקרואטי שונה בין אזורי המדינה השונים, והוא מלווה בהשפעות יווניות, טורקיות, איטלקיות, הונגריות ועוד. גילוי נאות: כותבת שורות אלה היא צמחונית כמחצית חייה אבל ללא ספק הצבעים והניחוחות שעלו מן המנות היו מהנים.
בבוקר המחרת הזמנו מונית שתיקח אותנו לסיור ב – Trogir, נקודת עצירה אחרונה לפני הנסיעה לשדה התעופה של Split לקראת הטיסה חזרה ארצה.
 
שמעתי הרבה על קרואטיה מאז שהצטרפתי לעולם השיט (מאי 05 כן, כן – צעירה בים). סיפרו לי על אין ספור מפרצים יפהפיים, תנאי שיט נוחים, ענף ימי מפותח ומגוון, אוכלוסיה מעניינת, נופים ייחודיים, המקום שלפי האגדות המקומיות, אלוהים ברא והשאיר לעצמו כגן עדן עלי אדמות. הכול הוכח במציאות כנכון!
 
 
כמה עובדות שימושיות:
* המטבע המקומי בקרואטיה הוא קונה (Kuna), 1€ = 7.4 קונה. בחלק מן המקומות אפשר לשלם גם באירו. (נכון לאוקטובר 2010)
* טיסות: ישנן טיסות ישירות לזגרב במהלך כל השנה. לספליט ניתן להגיע דרך וינה, פרנקפורט, פראג ובודפשט. בקיץ מתקיימות טיסות צא'רטר למספר יעדים.  
* מזג אוויר ורוחות: האביב מתחיל בקרואטיה כמו אצלנו באפריל והקיץ נמשך מסוף מאי עד אמצע ספטמבר. העונה מסתיימת באמצע אוקטובר עם התחלפות הסתיו לחורף.
* רוחות: באופן כללי כיוון הרוחות בקיץ יהיה צפון מערבי ובחורף דרומי.
Bura: רוח צפון מזרחית אופיינית לחורף. נושבת מהיבשה לים בעיקר בשעות הבוקר והערב.
Jugo: רוח דרום מזרחית. נושבת חזק בעיקר במהלך החורף, יכולה להופיע גם בקיץ.
:Misteral רוח קיץ צפון מערבית המתחילה לנשב לקראת שעות הצהריים המוקדמות. רוח שכאילו נועדה לשרת את קהילת השייטים: נעימה, נוחה, קבועה ומרעננת.   
בסיסי חברות השכרת היאכטות נמצאים בערים הגדולות.
דילוג לתוכן