EN

חיפוש

לחשוב בגדול - ז'אנו 64

מאת: גיורא קדר ; צלם: מערכת כחול

המילה האחרונה של יצרן היאכטות הצרפתי הגדול ז'אנו (Jeanneau) היא ה-64 רגל שהושקה לאחרונה. ז'אנו טוענים שהיא תהיה ה-45 רגל של העתיד. כתב המגזין האמריקאי המוביל סיילינג (Sailing), סאם גפרסון, בחן אותה. השאלה שעמדה בפניו היא: האם ה-64 היא עדיין יאכטה לזוג שייטים.

יוקרה היא מושג מוזר, בלתי מוחשי ועדיין שווה כסף רב. אני מעלעל בפרסומי ז'אנו המתארים ומספרים על ה-64 רגל וצמד המילים החוזרות הן: "מיוחדת" ו"יוקרתית". ליצרן הצרפתי הוותיק אלו צירופי מילים חדשים, זהו מפנה חדש ליצרן שליאכטות שלו נוכחות בולטת במרינות סביב העולם.
הז'אנו 64 החדשה היא "מפלצת". היא הפכה ליאכטת הדגל של ז'אנו במקום הז'אנו 57. מבחינת הגודל היא קרובה להגדרה של "סופר יאכטה" או יאכטת-על. ז'אנו טוענים כי גודלה אינו מחייב צוות מקצועי. לדעת היצרן המנוסה, ניתן להשיט אותה בנוחות בצוות משפחתי – זוגי. נניח לשאלה איזה זוג כשיר להשיט את היאכטה הענקית (20 מטר), יצאתי לבדוק איך מרגיש משיט יאכטה כזאת בצוות מצומצם.

הז'אנו 64 החדשה היא "מפלצת". היא הפכה ליאכטת הדגל של ז'אנו במקום הז'אנו 57. מבחינת הגודל היא קרובה להגדרה של "סופר יאכטה" או יאכטת-על.

סטייל של יאכטת-על

המפגש הראשון שלי עם היאכטה היה ברציף יאכטות-העל בפלמה דה מיורקה. רציף זה הוא "המכה" של יאכטות-העל. ה-64 השתלבה יפה בסביבה, יתכן מפני שהיא תוכננה על ידי המתכנן הצרפתי הידוע פיליפ בריאנד, אשר היה הכוח המוביל בתכנון יאכטות-על רבות, בגודל של 100 רגל ויותר. במקביל הוא גם הוביל את תכנון קו הסאן אודיסי של ז'אנו. תמיד התפעלתי מיכולתו לתכנן יאכטות יפיפיות עם מראה מודרני.
אני עולה על היאכטה. היא מרשימה, הקוקפיט פשוט ענק. תחושת הגודל מתעצמת בשל המדרגה הרוחבית החוצה את הקוק פיט במרכזו. המדרגה נועדה להוסיף גובה בתא הבעלים הנמצא מתחת לסיפון הקוקפיט. ההרגשה הראשונית היא של שדרוג, לעומת היאכטות של ה-50 רגל פלוס בהן הפלגתי, אתה מרגיש כאילו אתה בגשר עילי ביאכטה מנועית. ההרגשה מודגשת על ידי שני מתקנים גדולים המוצבים בקוקפיט. הראשון מכיל מקרר קטן למשקאות, כיור וגריל ברביקיו, השני מכיל שני שולחנות נפרדים. שני המתקנים יורדים אל מתחת לסיפון בלחיצת כפתור, זאת כדי ליצור משטח קוקפיט גדול, רציף ובלתי מופרע, שניתן לכסות אותו בכמה מזרונים. מיתר הראשי אינו מפריע בקוקפיט, הוא מתחבר על הקשת שמעל הקוקפיט, שיטה אהובה על היצרנים הצרפתים.
בירכתים מוצב משטח השחייה שניתן להורידו חשמלית למים. כאשר המשטח נפתח הוא מאפשר גישה אל תא הירכתיים בו ניתן לאחסן סירת דינגי גדולה. עריסת הסירה ניתנת להרמה ולהטיה. ניתן להשיק בקלות דינגי חצי קשיחה (RIB). כל פרט ביאכטה מתוכנן להפלגת קיץ בים התיכון.
ז'אנו בנתה יאכטה השונה מיאכטות רבות באורכים שבין 50 ל-60 רגל. לרובן יש קוקפיט בשטח קטן בהרבה מהקוק פיט של הז'אנו 64. הקוקפיט הוא נקודת החוזקה של הדגם הזה, שטחו כ-40% משטח הסיפון ומעברי הצד רחבים במידה. ההרגשה בחרטום היא שאתה נמצא ביאכטה קטנה יותר. הצוהרים (Hatches) אינם בולטים מקו הסיפון, העדר כל בליטה או מגרעת יוצרים סיפון שטוח בקו מודרני. מהחרטום ניתן להיכנס לשני תאי צוות שניתן להסב אותם למחסן.

מגע של יאכטת-על

מבט מקרוב על החיבל (Rig) מגלה כמה רעיונות והתקנות אותם לא תפגשו ביאכטות מייצור המוני. ראשית כננת (וינץ) המפרש הראשי נמצאת מתחת לסיפון, היא מאפשרת שליטה שקטה על הראשי בלחיצת כפתור. להפעלת מפרשים קלה הותקן ראשי המתגלגל לתוך התורן וחלוץ "משנה מפנה" (Self- Tacking) ההופך את החיים לקלים יותר. הכננות המיועדות לגלול את הראשי והחלוץ לא מוקמו מתחת לסיפון, זאת אחת מתוך כמה רמיזות המראות שבליבם אנשי ז'אנו נותרו יצרני יאכטות של "קו יצור".
בירידה אל תוך היאכטה אתה נכנס לתוך חלל מואר ומאוורר. בפאות החלל הגדול שרוחבו למעלה מ-17 רגל (5.4 מטר) נבנו חללים המאחסנים בקלות את הגנרטור, מתפיל המים, או כל ציוד העולה על דעתך. הריהוט נבנה ברמת-על, זאת לא הפתעה כאשר אתה יודע שהתכנון הוא של אנדרו וינץ (Winch), אשר עיצב לא מעט יאכטות-על. ה -64 היא הפרויקט הראשון שבו הוא מ תכנן יאכטות מייצור סידרתי, הייתה לי הרגשה שהוא נהנה מהפרויקט. הגימור ביאכטה אותה בחנתי היה מאלון בגוון בהיר, גימור הפיולים ברצפת התאים היה שחור, המראה אופנתי ומוקפד מאוד.

אפשרויות בחירה

ז'אנו לא מעודדים את הקונים לבחירות אישיות של ציוד וריהוט. בסופו של יום זאת יאכטה מתוצרת קו ייצור. עדיין יש מבחר גדול של אפשרויות בחירה לגבי תכנון פנים היאכטה והגימור. בין האפשרויות ניתן לקבל את היאכטה עם תא בעלים ענק בירכתיים ושני תאים קטנים יותר בחרטום, או תא בעלים בחרטום. גם שולחן הניווט ניתן להסבה לתא יחיד נוסף. לכל תא מחובר תא שירותים ותא למקלחת. לתא השירותים בדופן ימין יש יציאה לתא הצוות בחרטום. לדעתי קיר ההפרדה בין התאים דק מדי והפיולים ברצפת התאים קצת חורקים בעת דריכה, קצת יותר מאשר התקנות דומות ביאכטות-על המיוצרות בהזמנה, הערות אלו לא פגמו בתחושת הגימור המושלם. הייתה לי הרגשה שצוות העיצוב של ז'אנו נהנה לצאת מגבולות התכנון הרגיל שלהם ולתת ל-64 ערך מוסף, כמו לדוגמה תא המקלחת מצופה עץ בתא הבעלים.
המטבח הוא בשטח מתוחם ומוקף משטחי עבודה רחבים. הם מצוידים בנקודות תמיכה לבישול בים. יש במטבח את כל ציוד המטבח המודרני כמו מכונה לשטיפת כלים, אך המתקן המרשים הוא מקרר היין, שבוודאי אמור להיות מתקן תיקני ביאכטה צרפתית. הביקורת היחידה שלי היא על גודל הכיורים אשר נראים קטנים ליאכטה בגודל כזה. עבדתי על מספיק יאכטות צ'רטר כדי להבין את חשיבות גודלם של הכיורים.

מהמטבח עברתי דרך מסדרון קטן לתא הבעלים בירכתיים. התא הוא חלל גדול ומואר. האור מגיע מזוג צוהרים מעבירי אור גדולים (Skylights) הבנויים בקוק פיט. הצוהרים הגדולים מאפשרים גם כניסה לקבינה מהקוקפיט, אפשרות נוחה כאשר אתה רוצה להתלבש לאחר השחייה. גובה תא הבעלים נישמר בקפידה אך הוא אינו בגובה מוגזם. מעבר קטן מחדר הבעלים לכיוון החרטום הוא הקלף המנצח של ז'אנו. המעבר מוביל לתא המנוע בו ניתן ללכת סביב המנוע בחופשיות, גן עדן למכונאים.

הפלגת על?

האתגר הראשון היה להוציא אותה לים ממקום העגינה ברוח של 15 קשר. בעזרת מנוע החרטום המגיע כסטנדרט ומנוע הירכתיים המגיע כתוספת, הוצאת היאכטה הייתה קלה ופשוטה

בסופו של יום, יאכטת-על מפוארת צריכה גם להפליג טוב. ה-64 היא מסת סיבי זכוכית גדולה (הדחק של 31 טון!) שצריכה להפליג טוב. האתגר הראשון היה להוציא אותה לים ממקום העגינה ברוח של 15 קשר. בעזרת מנוע החרטום המגיע כסטנדרט ומנוע הירכתיים המגיע כתוספת, הוצאת היאכטה הייתה קלה ופשוטה.
התחלנו את הפלגת המבחן ברוח של כ-15 קשר. הרוח צנחה ל-10 קשר לקראת אחרי הצהרים. מערך ה- 10\9 הנמשך היטב לירכתיים מאפשר לחלוץ לתפקד היטב, אך עדיין המערך אינו גדול מספיק ליאכטה של 31 טון. הפלגנו במערך מלא, ראשי וחלוץ "משנה מפנה". היאכטה הפליגה נינוחה בבריזה המתונה. המערך הקטן יחסית אכזב אותי. לדעתי פרט ליוקרה, יש סיבות נוספות ומשמעותיות להחזיק מערך גדול יותר ביאכטה של 64 רגל, כמו ההנאה בהחלקה על פני המים במהירות של 10 קשר ויותר מכיוון שגם רוח של 10-15 קשר לא מספיקה להניע יאכטה במשקל כזה. ברוח של 15 קשר היאכטה הפליגה במהירות המכובדת של 7 קשרים, אך כנראה שלהנאה מלאה מהפלגת מפרשים ביאכטה בגודל זה, צריך רוח של חצי סערה. בפלמה לא הייתה רוח כזאת, חלוץ קוד 0 יכול לעזור.
מלבד המהירות, שהיא בין השאר תלויה בגודל המערך, היאכטה היא קלה לתפעול וניתן להפעיל הכול בלחיצת כפתור. רוב אמצעי השליטה הם בהישג יד של ההגאי. עמדת ההיגוי טובה ומאפשרת זווית ראיה רחבה ביותר. העמדה אמנם פתוחה יותר מעמדות הניהוג של היאכטות המיועדות להפלגות חוצות אוקיאנוסים, אולם גובה הסיפון מעל קו המים (Freeboard) ותצורת הקוקפיט נותנות הגנה יעילה.
בסיכום כללי היאכטה נוחה להפלגה ולתפעול במפרשים. כל הנאמר צריך לחכות לשריקת רוח של 25 קשר, האמורה להראות את כלי השיט האימתני הזה בביצועיו המיטביים.

היאכטה של ז'אנו אינה אמורה להתחרות באויסטר או בגאנפליט, ה-64 היא מוצר אחר ללקוחות אחרים, לז'אנו יש שוק משלה ולקוחות משלה. המכירות החזקות של ז'אנו מצביעות על עניין רב ב-64 החדשה.

הסיכום של סם

האמת, היאכטה הזאת גרמה לי למבוכה קלה. היא פשוט כל כך גדולה. בסיסית ז'אנו מציעים מיני יאכטת-על, אולי לא כל כך מיני. הם מציעים אותה מצוידת היטב, בחצי מחיר מבניית "קאסטום", כלומר בניית יאכטה על פי הזמנת הלקוח ובהתאם לדרישותיו. "תפירה לפי מידה" היא תמיד יקרה הרבה יותר. ה-64 היא עדיין יאכטה מקו ייצור ונבנית על פי תמחיר קבוע מראש, אך מינוי אנדרו וינץ כמעצב הפנים מניבה דיבידנד עיצובי. היאכטה של ז'אנו אינה אמורה להתחרות באויסטר או בגאנפליט, ה-64 היא מוצר אחר ללקוחות אחרים, לז'אנו יש שוק משלה ולקוחות משלה. המכירות החזקות של ז'אנו מצביעות על עניין רב ב-64 החדשה. הקוקפיט המרשים עושה אותה לפתרון האופטימלי להפלגות בים התיכון. ההערכה שלי היא שגם באוקיאנוס היא תפליג היטב, גם בחציית אוקיאנוס, חבל שביום הפלגת המבחן לא הייתה רוח חזקה יותר.

Jeanneau 64 נתוני היאכטה

אורך כללי 65 רגל 1 אינץ (20.1 מ' )
אורך קו המים 59 רגל 1 אינץ (18 מ')
רוחב 17 רגל (5.4 מ')
שוקע 9 רגל 8 אינץ (2.95)
הדחק 31 טון
שטח מפרשים 204 מ"ר
מיטות 6- 10
מנוע וולוו 180 כ"ס
מים 1000 ליטר
דלק 825 ליטר
מחיר: החל מ- 626 אלף אירו לפני מע"מ
יבואן בישראל: תלתנית מרינה הרצליה.

כמה מחשבות לאחר קריאה

כאשר קראתי את הכתבה של סם גפרסון נזכרתי בסרט החדש של דיסני: אלדין ומנורת הקסמים. הסרט נפתח בתמונה בה רואים את הג'יני לשעבר מפליג בספינתו הקטנה עם אשתו (לשעבר משרתת הנסיכה) וילדיו. לפתע חולפת לידו אניית מפרשים ענקית. הילדים מתפעלים ממנה בקול רם והג'יני אומר להם: "היא יותר גדולה אבל שלנו יותר טובה". לדעתי הגדרת היאכטה הטובה היא פונקציה של העדפות השיט שלכם בשילוב עם סכום הכסף אותו תהיו מוכנים להשקיע בחלום. במילים אחרות הערך הטוב ביותר לכסף. באנגלית זה נשמע טוב יותר:Best value for money.
ברור שיאכטה של 64 רגל תפליג טוב יותר עם מערך מפרשים גדול ב25%. אך האם לקוחות ז'אנו מוכנים לשלם הרבה יותר עבור תורן גבוה ומערך מפרשים גדול יותר עם כל המשמעות הנגזרת ממנו. יתכן ומערך גדול יותר משמעותו חוסר יכולת להפעיל את היאכטה בזוג, כפי שסם עשה בהפלגת המבחן. בקיצור אי אפשר לייצר יאכטה שתענה על כל דרישות כל השייטים וגם תעמוד בתקציבם. יאכטת החלומות שלכם צריכה להיות הכי טובה לכם, גם במחיר.

דילוג לתוכן