EN

חיפוש

ימאות וטבע בחוג הארקטי או ההיפך

כתב - אמנון לוי

במסגרת אהבת הים, אהבת הטיולים, הנופים ובעלי החיים ואחרי שלל הרפתקאות לאורך השנים (מאלסקה בצפון ועד אנטארקטיקה ואיי ג'ורג'יה הדרומית בדרום) הגיעה השעה לחוג הארקטי. פניתי להתייעץ עם מומחה, קפטן אסף רייפלד ומשם ההתלבטות הייתה קצרה והצטרפתי להפלגת חורף בצפון נורבגיה.

יוצאים צפונה ומחייכים

שלוש טיסות הביאונו לטרומסו שבצפון נורבגיה בקו רוחב 69 (ומשם רק הצפנו עוד). אחרי סיור בטבע סביב העיר והתרשמות מהעיר הנורבגית הציורית (ומחיריה היקרים) התקבץ לו הצוות בראשותו של אסף. הצטיידנו במזון לשבוע (אלכוהול מביאים מהבית או מהדיוטי פרי בדרך כי בטרומסו מסובך לקנות בשל הרגולציה לצמצום בעיית האלכוהוליזם במדינה).

טרם צאתנו וידאנו שכולנו מצוידים במיטב ציוד החורף וחליפות הסערה והאמינו לי, השתמשנו ונזקקנו לכל פריט לבוש.

אז נורבגיה בחורף….קרה, (אבל לא מתחת לאפס לפחות מרבית הזמן) בין מעונן לשמיים כחולים, בין גשם לשלג לבין רגיעה מוחלטת והרבה….. חושך.

האיברים בגוף שהיו המשמעותיים ביותר בהפלגה הם שניים:

הצוואר: החיפוש התמידי, קרוב ורחוק, נמוך וגבוה (מישהו אמר 'הזוהר הצפוני'?).

השפתיים: חיוך כמעט תמידי (לפעמים דבילי?) למראות משובבי נפש ומעוררי פליאה. 

התמזל מזלנו (ואולי פשוט בחרנו סקיפר מנוסה? תלוי את מי שואלים) וראינו ובעיקר חווינו כמעט הכל: 

זוהר צפוני – חווינו בכמה מהלילות, תעתועים או דמיון או מראה עיניים אמיתי. 'מישהו' שם בשמיים משחק בצבעים ובתנועה (ועזבו אותכם מההסבר הפיזיקלי זה פשוט מרגש ומדהים) אגב, המילה התרגשות תחזור פה שוב. 

כמעט בכל עגינה במפרצים או בעיירות דייגים, שמנו פעמינו עם חשיכה למקומות הגבוהים, הקרים (ניסיתם פעם ל'הקפיץ' אבנים על אגמים קפואים?) ובעיקר החשוכים על מנת למקסם את הסיכוי לראות את הזוהר הצפוני, וזה עבד. 

ימאות – החלק המהנה, החלק המקצועי, החלק המאפשר. 

יאכטה מסוג דלפי 47 הייתה ספינת האם שלנו לשבוע, מרווחת ומתאימה ל- 8 מפליגים בנוחות וחמימות (שתי קבינות זוגיות ושלוש קבינות של מיטות קומתיים, ארבעה תאי שירותים), מטבח מרווח ומקרר ענק (למרות שחלק מהמצרכים לקירור הושארו בכלל בחוץ) וחשוב מאוד לאזור זה – חימום!! כך שבתוך הסירה חמים ונעים. 

במהלך מרבית השבוע המפרשים היו מוטיב מרכזי בהפלגה.

ביום הראשון עת יצאנו לדרך הנפנו מפרש בצמצום ראשון אולם לאור הרוח העזה נתלשו חבלי הצמצום, מהלך מהיר והורדנו מפרש לצמצום שני שגם הוא נתלש עד מהרה (ואיתו חבלולי ה'לייזי') והנה המשכנו בצמצום שלישי שהחזיק מעמד עד לערבו של יום. בדיעבד עת באנו לתקן את הדרוש תיקון התברר כי החבלולים וטבעות הקשירה הוכנו שלא כראוי ע"י הצוות הטכני של חברת ההשכרה.

לאורך מרבית ההפלגה ולאור תנאי הרוח שהיו בדרך כלל משמעותיים, לרוב הפלגנו בצמצום שני, גם לאור הרוחות העזות וגם על מנת להימנע מהטיות חזקות מדיי (למרות שגם הטיות היו מנת חלקנו במקטעים מסויימים).

החלוץ שהיה מדגם "סיבוב עצמי" (SELF TACKING) היה שימושי מאוד למעט הקטעים בהם שטנו ממש אל מול הרוח או קרוב אליה. 

מרבית הצוות היה מאוד פעיל במרבית ההיבטים של הימאות ביאכטה (חוויה והתנסות לא סטנדרטית להפלגות 'המועדונים' שמרביתנו רגילים להם) – 7 ימי ים 8 מפליגים 2 כדורי קוולס בסך הכל.  

חגורות הצלה מתנפחות (מדגם מתקדם – עם כרית וכיסוי פנים), ידידותיות, קלות וכמעט לא מורגשות היו בגדר חובה בכל יציאה מפנים היאכטה. 

בדרך כלל עגנו או במפרצים על עוגן או בנמלי דייגים קטנים (כשלא היה מדובר במזח צף היה צורך לתכנן את חבלי העגינה בהתאם לגאות ושפל (המאוד משמעותיים). החבלים, אוי החבלים, חבלי הרתיקה הקרים, הרטובים ו(בבוקר) הקפואים – תענוג מפוקפק ביותר, אך אי אפשר בלעדיהם.

מפות ואתרי תחזיות מזג האוויר נותנים טיפים משמעותיים לתכנון, בעיקר של היום למחרת, המפרצים, לשונות הים והיבשה וכן האיים הרבים יוצרים תיעול, רוחות והסתרות שאפשר (ורצוי) לתכנן ולהבין מראש. 

מה עושים שם?

הצורך בניווט מדויק בין ריבוי המפרצים, מכשולי הניווט, והמגדלורים הגזרתיים (אור בצבע שונה לכל גזרה של המגדלור, מסמן לך כמה אתה בנתיב הרצוי או מחוצה לו). ולמה מגדלורים? זה לא שהפלגנו לילות שלמים, אולם, הפלגנו לא מעט בחשיכה, ככה זה כשמחשיך ב 1430-1500.

החיפוש אחרי מכשולים הביא אותנו להכיר את, האוויר. כן, כן האוויר – הכל כאן צלול יותר ונקי יותר. כשאתה רואה אי או הר או כל עצם אחר אתה די מהר לומד שהמרחק אליו כמעט כפול מהמרחק שהערכת, הכל נראה קרוב יותר. 

נופים – מירוק, לבן וכחול על שלל גווניו, מפרצים שקטים וטיולים רגליים בכל מקום שרק אפשר היה, הליכות על הטונדרה הארקטית שהיא כמו שטיח עבה וטבעי, בין פלגי מים לא נגמרים, וכפור שתופס את כל מה שאפשר. מתקפלים, ליחיד ולזוג צמוד לדף הירכתיים. כורסא רחבה במיוחד ממוקמת לפני קונסולת ההיגוי ומתחתיה חלל אחסון מנוקז. את פנים הדפנות בקדמת הסיפון עוטפות שתי ספות ישיבה ארוכות וביניהן, במרכז הסיפון הקדמי, ניתן להציב שולחן רגל. בדפנות מוטמעים גם שישה רמקולים (סטריאו) ושני סאב-וופר המאפשרים השמעת מוסיקה ברמת צליל מעולה. דלת בצד שמאל מובילה למטה אל תא שירותים בעל תקרה שגובהה מעל 1.80 מטר. התא כולל שירותים חשמליים, כיור מים מתוקים, סקיילייט, אשנב נפתח לדופן ימין, מראה וארוניות בחיפוי עץ.

אנשי המקום – הצלחנו גם לפגוש ולשוחח עם בני המקום, שמענו ובעיקר הקשבנו ל'מה קורה כאן' ואיך הטבע משתלב, משפיע ומכריע את חיי תושבי האזור, זכור במיוחד לחיוב ערב בפאב היחידי, ובו שולחן אחד בלבד, בעיירה ספילדה שמונה 22 איש. ישבנו עם בעל הפאב רוי ואשתו ריטה. הוא גם מנהל הנמל, בעל סירת דיג וסירה נוספת להובלת תיירים וחובבי סקי אקסטרים (גם זה יש כאן) והיא בעלת החנות היחידה והאכסנייה היחידה באי.

החי הימי – גולת הכותרת של המסע. אפשר להגיד שראינו לוויתנים כמעט בכל יום מימי המסע.  לוויתני mink, fin whale ,Orca וhumpback's  בכמות מכובדת, ומקרוב.

המפגש היה על גבי היאכטה, טכנית הם רטובים ואנחנו יבשים. בפועל זה היה מסע רגשי, לא פחות. הפלגנו איתם, לידם, מולם, בינם וכמעט כל קומבינציה אחרת, והם ממש חודרים לך ללב ולנשמה, ענקי טבע עדינים ועצומים.

הם המשיכו בשגרת יומם: דייג, נשימות (אפשר להתמכר לרעש פפפפפ), שחייה, צלילה, התכנסויות חברתיות, משחקים ושעשוע.

ואנחנו?

מפליגים באמצע, לפעמים נפעמים וצוהלים בקול ולפעמים בשקט (ללא תיאום מראש) כשכל הצוות פעור פה ומתרגש. התחושה הייתה שהם אלו שקובעים מתי ואיך והאם נוכל להיות חלק ממשחקי וחיי השגרה שלהם. 

רובנו כאן בצוות לא ילדים ואסף באמת כבר ראה כמעט הכל אבל אלו היו מראות וחוויות וקרבה שניתן להשיג רק במקומות כאלה עם נגישות ימית על יאכטה או סירה קטנה לאורך זמן (ולא בשיט קצר ומסחרי לצפייה בלוויתנים' המוכר במקומות רבים, שהוא מעניין ומהנה לכשעצמו) אבל כאן זה היה קצת או בעצם הרבה אחרת.   

הצוות – לא הייתה אופציה לבחור או לדעת מראש, למעט דינה ואסף שהכרתי מההתנדבות שלי בעמותת 'מפרשים' (אסף ממייסדי העמותה ודינה מתנדבת בכירה) לא הכרתי איש. אבל הסקיפר היטיב לבחור והשילוב היה מיטבי. בחירת הסקיפר בצוות מכל קצוות ארץ, השכלה, תעסוקה ומצב משפחתי שונה לא היוו מכשול, ואולי בעצם להיפך.

 

כאנקדוטה שהיא בעצם השורה התחתונה : בסיומו של אחד הימים עת ישבנו בסלון היאכטה, אחרי יום מרגש עמוס לוויתנים אמרה גילי :"אני כל כל מקנאה בעצמי".

אז אני מפרגן לעצמי ולכם, וממליץ לכל אחד, ימאי או לא ימאי, לצאת להרפתקה כזו, לא מסובך מדי, לא יקר מדי, מפעים ומרגש. קדימה לחוג הארקטי. יש לפחות שישה שבעה מסעות כאלה בשנה, אם לא יותר, גם בקיץ.

דילוג לתוכן