EN

חיפוש

מדור סקי מים גליון 38

ליאור אליהו

בכינרת מפליגות סירות הפועלות בשיטות הנעה שונות: סירות עם ברך, סירות עם ציר, סירות גט וסירות עם מנוע חיצון. המכנה המשותף בין כולן הוא שכיף להפליג בהן, אך לכל סירה ייעוד ואפיון משלה. לכל אלו החושבים שכל הסירות בכינרת זהות, מוקדשת הכתבה הבאה. כל סירות הסקי המקצועיות כיום בעולם הם סירות ציר, ולכן בחרתי לפתוח בהן: מהי בעצם סירת בעלת מדחף ציר? מהם החסרונות והיתרונות שלה?

סירת ציר
v drive  היא סירה בעלת מדחף אשר יוצא מתחת לגוף הסירה באזור הירכתיים. שלא כמו בסירות אחרות לסירה זאת יש לוח הגה נפרד. הדבר אומר שכיוון נסיעת הסירה יקבע על ידי לוח ההגה ולא ע"י המדחף עצמו. מה היתרונות בשיטה זו?
לסירות אלו יהיה היגוי רך במיוחד ואין צורך במנגנון הידראולי בכדי לשלוט על כיוון הפלגת הסירה. אם אין מנגנון הידראולי זה אומר פחות מערכת שעלולה להתקלקל, ברוב הסירות מנגנון ההיגוי מופעל ע"י כבל. בנוסף, ההיגוי יהיה נוח יותר וההגה יגיב באופן רך יותר.
מדחף הסירה נמצא בשליש האחורי של הסירה ולא בירכתי הסירה, כמו בסירת ברך. דבר זה מוציא את הסירה מהמים בתחילת ההפלגה מהר יותר והסירה מגיעה לריחוף ("פלנינג") בזמן קצר יותר. חרטום הסירה אינו מתרומם באופן ניכר והגרר שנוצר על ידי המים מופחת. יתרון נוסף הוא החיסכון בדלק (חשוב בימנו)..
היגוי ציר בטוח יותר מאשר מדחף חיצוני הבולט מעבר לירכתיי הסירה מאחור. המדחף המסוכן נמצא עמוק יותר במים אך גם בסירה זו יש להדמים את הסירה/מנוע כאשר גולש או מתרחץ יורדים למים.
בנוסף, מיקום המדחף יוצר שובל "נקי". כלומר אין קצף בשובל הסירה וכך ניתן לגלוש עם שובל זה בצורה מקצועית יותר כי לא מאבדים שליטה בתוך השובל בגלל בועות האוויר הנוצרות במים ומפחיתות את יכולת הציפה של הגולש. דבר נוסף שגורם לשובל נקי הוא מיקום צינור הפליטה בסירה. הוא לא מחובר למדחף הסירה ופליטתו הינה צידית בדרך כלל.
היגוי – כל מי שמגיע מעולם סירות הברך לעולם סירות הציר יתקשה להתרגל לנושא התמרון לרציפים בזמן הגישות ודי בצדק. לסירה זו אין אפשרות לכוון את ירכתי הסירה בנסיעה אחורנית לכיוון הרצוי. הסירה תמיד תגיב בנסיעה אחורנית לצד ההפוך מכיוון סיבוב המדחף.
לעומת זאת בנסיעה קדימה רדיוס הסיבוב של הסירה יהיה קטן יותר ולכן סירות אלו יכולות כמעט להסתובב במקום, מעולה להפלגה בנהרות ובמקומות צרים שלא נמצאים במחוזותינו. גם בזמן תמרון, סטיית הסירה תהיה קטנה יותר מאשר בסירת ברך.
בסירות עם מדחף ציר, לא ניתן להרים או להוריד את גובה המדחף. לכך כמה חסרונות: צריך להיות מאוד זהירים בירידה ובעליה מהעגלה ובמיוחד בקרבת החוף. החלק הנמוך ביותר בסירה הוא המדחף והוא הראשון שיפגע ממים רדודים. במקרה הטוב ילך מדחף דבר לא זול במיוחד. במקרה הגרוע ינזק הציר או הגיר – נזק של עשרות אלפי שקלים…
מבחינת ההתאמה לספורט ימי בסירת ציר קל יותר לשמור על מהירות הפלגה קבועה גם ללא שימוש בבקרת השיט (קרוז קונטרול), רק בסירת ציר ניתן לבצע וייק-סרף.
 
 סירה עם מדחף ברך
עד לפני כמה שנים סירות אלו היוו את רוב הסירות בכינרת. בירכתי הסירה נמצא מדחף הסירה המחובר ישירות לברך. המדחף נמצא ממש בירכתי הסירה. רוב אדי הפליטה מהאגזוז נפלטים דרך הברך אל המדחף ומשם למים, דבר אשר מקציף את שובל הסירה והופך אותו פחות נעים לגלישה.
לרוב, ברך הסירה תבלוט כחצי מטר מירכתי הסירה ולכן צריך להיזהר מאוד בזמן עגינה, וכמובן בירידה ובעליה למים ומהמים. גם בסירה זו אל תשכחו להדמים את המנוע בזמן הורדת והעלאת הגולש לסירה.
מבחינת תמרון, הפלגה לאחור היא תענוג אמיתי כי יש היגוי. ניתן לכוון את ירכתי הסירה לכל צד שנרצה. היגוי הסירה קדימה ואחורה נשלט על ידי כיוון המדחף ביחס לסירה.
גובה המדחף ניתן לשליטה ע"י מדפי האיזון (טרים טאבס) ובכך נשלוט על גובה החרטום בזמן הפלגה. אם יש גלים, ניתן להרים קצת את הטרים למעלה ומיד נרגיש שינוי בגובה החרטום ביחס למים. מנגד, לסירה זו ייקח לרוב יותר זמן להגיע למצב גלישה (פלנינג).
בנוסף וחשוב מאוד לגבי תמרון, בזמן גלישה גולש אגרסיבי המבצע חיתוך חזק ישפיע בסירה זו על סטיית הסירה מהכיוון, יותר מבסירת ציר.
ניתן לראות גם סירות עם ברך ומנוע חיצון. לסירות אלו בדרך כלל אותם היתרונות והחסרונות של סירת ברך. ההבדל הוא שישירות מהמנוע יוצא המדחף. לא ניתן לשנות את גובה המדחף והתמרון שונה במקצת. כיום סירות בעלות מנוע חיצון הולכות ונעלמות בקרב קהילת חובבי הגלישה והסקי.
 
סירת ג'ט
מעטות סירות הג'ט בישראל. מנוע הג'ט פועל בדומה למנוע אופנוע הים. דמיינו לכם צינור שבתוכו יושב מדחף. הסירה מתקדמת על ידי יניקת המים מהחרטום ופליטתו לכיוון הירכתיים.
סירות אלו לרוב הן סירות ספורטיביות מאוד, ועוצמת המנוע (נמדדת בכוח סוס) גדולה מאוד ביחס למשקל הסירה.
בזמן הפלגה יש להיזהר בעת הפניה. סיבובי הסירה חדים וירכתי הסירה "נזרקות" בקלות הצידה. הסיבה לכך הינה שהסירה נמצאת רוב הזמן במצב גלישה. במצב זה גוף הסירה אינו יוצר התנגדות לכוח הצנטריפוגלי והסירה "נזרקת" מרדיוס הסיבוב.
סירה זו הינה סירה מגניבה לתמרונים מהירים ולנהרות, ניתן להוציא אותה מהר מאוד מהמים. מכיוון שאין מדחף חיצוני ניתן להתקרב לחוף כמעט בלי סכנה בקרקע חולית. אולם כניסת החול לצינור היניקה עלולה לגרום לנזקים. ראו הוזהרתם.
סירות אלו ברובן אינן מיועדות לסקי ולוויק סקי, אבל כמובן שכל חובבן יכול ליהנות מהשימוש שבהן, והן חוויה אמיתית לחובבי הנסיעה הפרועה. שובל הסירה יהיה שטוח במיוחד, אך היא אינה מתאימה לסקי סלאלום. הסיבה לכך הינה שלירכתי הסירה אין אחיזה במים וגולש אגרסיבי יסיט את ירכתי הסירה בכל פניה.
ניפגש במים!
בקשה קטנה שתעזור לכולנו לעבור קיץ בטוח בכינרת המלאה – אינשאללה. אלכוהול וסירות לא ממש הולכים יחד. קחו בחשבון שלמרות שהכינרת היא לא הכביש אתם אחראים על חיים של עוד כמה אנשים, והכינרת נהיית צפופה משנה לשנה. שתו בהגיון ובאחריות.
 

 

דילוג לתוכן