EN

חיפוש

וויקסרף – איך גולשים?

אור שקד

הפופולאריות של גלישת הוויקסרף הינה בשיאה בשנים האחרונות, הסיבות לכך רבות ומגוונות, זה ספורט מהנה, כיפי, והכי חשוב – מאוד קל ללמידה! אני, במועדון הוויקבורד, וויקסרף וסקי המים שלי מלמד הרבה איך לגלוש וויקסרף, מרבית הגולשים, גם אלו שלהם זה הניסיון הראשון בכל סוגי הספורט הימי שמאחורי סירה, מצליחים לעמוד על הגלשן ומופתעים כמה קל ללמוד וכמה כיף לגלוש על הוויקסרף.

 במאמר זה אנסה לתת את הטיפים הבסיסיים לאלו מכם שרוצים להתנסות בגלישה, גם במידה ואין לכם כל רקע בסקי מים או גלישת וויקבורד, אני מקווה כי אם תפעלו על-פי כללים אלו אתם תצליחו לגלוש בקלות!

  1. בחירת צד הגלישה – יש גולשים שיגלשו כאשר רגל שמאל קדימה, וישנם כאלו שיגלשו כשרגלם הימנית קדימה. כדי להחליט באיזה רגל להתחיל יש צורך לבדוק מהי הרגל הראשונה שמשתמשים בה כאשר אתם רוצים לטפס על כיסא, לרדת מדרגה, או במידה וחבר דוחף אתכם מאחור, מהי הרגל שפוסעת קדימה במטרה לבלום את הנפילה. אחרי שהבנתם מהי הרגל הקדמית שלכם, יש להכין את הסירה לגלישה בצד זה – מילוי המיכלים בצד הנכון, הפעלת מערכת הוויקסרף (במידה וקיימת) בצד הגלישה, כיוון המהירות במחשב ניהול השיט למהירות הרצויה וכו'. שימו לב, גולשים שיגלשו כאשר רגל ימין קדימה יגלשו מצידו הימני של הגל, ולהפך ויש להיערך לכך בהתאמה.
  2. מיקום הגולש מאחורי הסירה, מיקום הגלשן, ומיקום הגולש על-גבי הגלשן – הגולש אמור להיות מאחורי הסירה, במרחק של כ- 10 מטרים, שוכב על הגב עם הרגליים לכיוון הסירה והראש לכיוון הים. את הגלשן יש להניח מתחת לכפות הרגליים, כאשר הגלשן בזווית של 90 מעלות מכיוון הסירה, פונה לכיוון הצד שעליו אנחנו מתעתדים לגלוש (גולש שרגלו הימנית היא הרגל הקדמית יניח את הגלשן כך שהגלשן פונה לימין). החלק החשוב ביותר הוא מיקום כפות רגלי הגולש על הגלשן, יש לשכב על הגב ולהניח את העקבים בלבד על דופן הגלשן שפונה לכיוונכם (הדופן שרחוקה מהסירה) כמתואר בתמונה 1. המטרה שלנו היא לגרום לגלשן, בלחיצה קלה של הרגליים לכיוון עומק המים, לקבל הטיה ו"להתרומם" כדי שייצמד לכף הרגל. כמתואר בתמונה 2. על שתי הידיים להחזיק בידית חבל הוויקסרף – (לגלישת וויקסרף יש חבל ייעודי בעל אורך מדוד וידית בגודל מסוים למטרה זו). על הידיים להיות ישרות בכל שלבי הגלישה מול מרכז הגוף ובין ברכי הגולש. את הברכיים יש לכופף כ 90 מעלות ולא יותר! הגב קמור קדימה, בתנוחת ישיבה.
  3. פעולת המשיט – הרבה לא יודעים זאת, אך שלב ה"יציאה מהמים" תלוי בעיקר בעבודת צוות בין המשיט לגולש, ותפקידו של המשיט בשלב זה הוא מכריע. על המשיט להיאזר בסבלנות עד לשלב בו הגולש יתמקם במדויק לפי ההוראות שבסעיף 2. על המשיט לוודא שהגלשן נמצא ב- 90 מעלות לכיוון הסירה ומאחוריה. לאחר מכן על המשיט לשלב את הסירה להילוך קדמי כמעט בלי להאיץ, לוודא שהסירה מפליגה ישר לחלוטין במטרה למתוח את חבל הגלישה אותו מחזיק הגולש, לאחר מכן, על המשיט להוסיף מעט מאוד מהירות ובו בזמן אמור הגולש להפעיל לחץ עדין על הרגליים ולדחוק את שפת המגלש כלפי מטה לכיוון המים. השילוב בין תנועה זו וזרימת המים כתוצאה מהתקדמות הסירה יגרום למצב שהגלשן ייצמד לחלוטין לשתי כפות הרגליים של הגולש, הידיים ישרות והגולש נמצא בתנוחת כריעה על גבי הגלשן. בשלב זה על המשיט להוסיף מהירות בצורה מתונה. והגולש, ללא מאמץ, יתרומם מעל המים על גבי הגלשן.

טעויות נפוצות בשלב זה – מספר טעויות ששמתי לב שקורות להרבה מאוד גולשים להם זו ההתנסות הראשונה:

  • כיפוף הידיים – גולשים רבים מרגישים צורך למשוך את עצמם באמצעות הידיים כדי להתרומם. דבר זה יגרום לרוב לנפילה על הגב. הסירה היא זו שמפעילה את הכח על הגולש ולא להפך. אין צורך להתנגד למשיכה זו אלא להיעזר בה כדי להתרומם מהמים.
  • יישור רגליים – חלק מהגולשים מרגישים צורך לנסות להיעמד מהר מידי ובעצם דוחפים את הגלשן לכיוון הסירה, אין בכך צורך, למעשה מה שצריך ליישר תוך כדי המשיכה הוא את הגב שכאמור עליו להיות קמור ושעון קדימה, לא את הרגליים.
  • נעילת שרירי הגב – בעת המשיכה על הגוף להיות רפוי, ובעצם להיכנע למשיכת הסירה. כל מצב שבו מנסים להפעיל כח ולייצר התנגדות על משיכת הסירה דינו לכישלון. יש לכפוף את הגב קדימה ולהצמיד את החזה לברכיים, לתת לסירה למשוך את הגולש ועל הגולש לא להתנגד.

              בשלב זה הגולש אמור למצוא את עצמו עומד על גבי הגלשן, בתחושה מוזרה וחוסר שיווי משקל. השלב הראשון שחשוב לבצע במהרה הוא להפנות את חרטום הגלשן (החלק הקדמי) לכיוון הצד ולא כלפי הסירה, להשאיר את הידיים ישרות בגובה המותן ולמקם את הידיים קרוב למיקום בו אמור להיות הכיס הקידמי של המכנסיים. יש ליישר את הגב ולהשאיר רגליים בכיפוף קל. מצב זה יגרום לגולש לפנות כלפי צידי הסירה ולצאת לצד השובל. בשלב זה יש לכוון את מרבית משקל הגוף לרגל האחורית והעקבים. אתם ממוקמים לצד הגל כאשר החזה מופנה לכיוון הגל? מצויין! זה בדיוק המקום שבו אתם רוצים להיות. על המשיט לוודא הגעת הסירה למהירות הגלישה באופן הדרגתי וקבוע, לשמור קורס הפלגה ישר ולא להפליג במעגלים, להתרחק ככל האפשר מסירות, אופנועי ים, מהחוף ומשאר גורמים מכשילים.

  1.         התקרבות לגל – כעת אתם למעשה עומדים על הגלשן, אך עדיין לא גולשים על הגל. בשלב זה עליכם (ועל המשיט) לוודא שהגל מכוון לייצר את הגל הנכון, המהירות מכוונת למהירות הנכונה לגלישה (בערך 10-11 מייל לשעה) וכעת עליכם לשנות את העמידה לעמידה הנכונה על-מנת למצוא את הנקודה על הגל עליה תגלשו ללא צורך בחבל. לכל גל יש את ה"איזור" בו הגולש מרגיש שהגל מייצר את האנרגיה הנכונה כדי לדחוף את הגולש קדימה ולשמר את תנועת הגלישה. נקודה זו נמצאת לרוב כחצי מטר-מטר לפני הנקודה שהגל נשבר ומתקבל קצף לבן. כדי להגיע לנקודה זו יש להסיט את משקל הגוף לכיוון אצבעות כפות הרגליים ולהיעמד כך שמשקל הגוף מוטה קלות כלפי הגל. מומלץ גם בזהירות רבה להזיז את כף הרגל הקידמית לכיוון אמצע הגלשן. מרגישים שאתם מתקרבים לכיוון הגל? מצוין. המטרה היא לגלוש על שיפוע הגל. לא לידו, ולהישאר בכל העת על שיפוע הגל. לאחר שהגעתם לגלוש על שיפוע הגל, יש למקם את עצמך בנקודה הנכונה, בחבל וויקסרף ייעודי ישנם ספוגים שמטרתם לאפשר לגולש למשוך את עצמו על-גבי החבל כדי למקם את עצמו בנקודה הנכונה על הגל. אני ממליץ מאוד להמשיך להחזיק את הידית ביד אחת וביד השנייה לקרב את עצמך לסירה לאט ובזהירות, וזאת על מנת ששארית החבל לא תשתרך מאחורי הגולש ובמידה והגולש נפל הוא לא יסתבך בחבל וחלילה לא ייפצע!
  2.         עמידה נכונה – בשונה מגלישת וויקבורד או סקי מים, בהם יש ליישר את הגב ולהישען אחורנית, בגלישת וויקסרף, בדומה לגלישת גלים, יש להישען קדימה לכיוון הגלישה. אני ממליץ לעמוד כשהחזה פונה לכיוון הסירה, מעל הברך של הרגל הקידמית, להישען על האצבעות במטרה להישאר בתוך שיפוע הגל כל הזמן.
  3.          במידה ופעלתם לפי כללים אלו– אתם אמורים לקבל תחושה בה החבל כמעט ואינו מושך אתכם קדימה, והוא אפילו רפוי לחלוטין. במצב זה אתם למעשה גולשים על הגל! יש לשמור על שיווי המשקל בכל זמן הגלישה, במידה ואתם מתחילים להתקרב לסירה, כל שעליכם לעשות הוא להישען על הרגל האחורית, במידה ואתם לא מצליחים להגיע למצב שהחבל רפוי יש להישען יותר לכיוון הסירה. שימו לב לא להישען יותר מידי קדימה שלא תתקרבו מידי לסירה ולא "תשקיעו" את חרטום הגלשן מתחת למים. כעת התאמנו לגלוש עם החבל רפוי במשך זמן רב ככל הניתן, לאחר מכן אתם יכולים לזרוק את החבל (בזהירות) לצידו השני של הגל ולהמשיך לגלוש ללא החבל!

כמה כללי בטיחות:

  1. לעולם(!) אל תגלשו ללא אפודת הצלה בעלת יכולת ציפה מקסימלית! ראשית זה החוק, שנית זה החיים שלכם. לפעמים דברים קורים ואתם עלולים למצוא את עצמכם במצב לא נעים, גם על גולשים מנוסים לגלוש עם אפודת הצלה.
  2. אין לגלוש על סירה לא מתאימה לגלישת וויקסרף, ראשית – זה בלתי אפשרי, גלישת וויקסרף מתאפשרת אך ורק עם סירה הבנויה לייצר גל לגלישת וויקסרף. סירות אלו בעלות מבנה מיוחד, צורת הנעה שונה, ומערכות מיוחדות שתוכננו לכך. סירות בעלות מדחף אחורי (ברך או מנוע חיצון) אינן מיועדות לכך וחמור מכך – מסכנות את הגולש במקרה של נפילה בשל מיקום המדחף.
  3. שאיפת גזים רעילים – להרבה סירות אין מערכת המפנה את הגזים הנפלטים מאגזוז הסירה הרחק מהגולש, שאיפת גזים רעילים עלולה לגרום לאבדן הכרה ואף חמור מכך, במידה והינכם מריחים ריח של עשן אגזוזים מהסירה ו/או סחרחורת תוך כדי הגלישה, אנא הפסיקו לגלוש, אתם מסכנים את הבריאות שלכם!
  4. הפלגה נכונה – אין להאיץ מהר מידי, לא לעצור בפתאומיות בזמן הגלישה, לא להפעיל את הסירה לאחור בעת שיש גולש (או מתרחצים) מאחורי הסירה. תמיד עדיף שהגולש ישחה עוד 2-3 מטרים מאשר להשיט את הסירה אחורנית כשהמשיט אינו רואה מה קורה מאחור. הפעילו שיקול דעת רב בעת הפעלת כלי שיט, אני ממליץ מאוד להימנע משתיית אלכוהול בעת הפעלת הסירה. אל תשכחו שמדובר בבטיחות של החברים והמשפחה שלכם.
  5. שימוש בציוד נכון – סירה מתאימה המייצרת גל לוויקסרף, גלשן וויקסרף מתאים למשקל הגולש ולרמת הגלישה וחבל וויקסרף ייעודי. בכל זמן הגלישה יש לוודא כי כל אורך החבל נמצא בין הגולש לסירה ולא לאפשר לחבל להיגרר מאחורי הגולש, דבר זה עלול לגרום לפציעות.

אין לכם את האמצעים המתאימים ואתם רוצים להתנסות? מוזמנים לבוא אלינו למועדון לשיעור גלישת וויקסרף.

חשוב ביותר – להנות תוך כדי, גלישה זה כיף. אם אתם לא נהנים אתם עושים זאת לא נכון!

 

 

דילוג לתוכן