גלים גלים, עולים עולים - לקראת טוקיו 2021

מאת: ישי יחזקאל ; צילומים קטי ספיצקוב: Sailing Energy

לאחר "שנת הקורונה" ולאחר המלצות הועדה לבחירת הנציגים האולימפיים, הנהלת איגוד השייט אישרה בתחילת חודש מאי 2021 את שני הנציגים האחרונים שהתווספו אל השייטים אשר ייצגו את ישראל באולימפיאדה שנדחתה בשנה. מגזין "כחול" גאה להציג את נבחרת השיט של ישראל לטוקיו 2020 (2021)!

יואב כהן (בן 21), גולש RSX

יואב כהן - צילום איגוד השיט

מאמן: גור שטיינברג.​
הגולש הצעיר שהצהיר כבר ב-2017 שהוא חולם לרשת את שחר צוברי, עשה זאת לבסוף בנובמבר 2020, כשזכה באליפות אירופה, צוברי שהגיע אחריו זכה במדליית הכסף. כהן מדורג שביעי בעולם בדירוג של ISAF (נכון ליוני 2021).
הישגים בולטים: אלוף אירופה לשנת 2020 בוילאמורה, פורטוגל, אלוף העולם לנוער בסין, 2017.

קטי ספיצ'קוב (בת 21), גולשת RSX

קטי ספיצקוב, צילום - Sailing Energy

מאמן: אליוט קרני.

הוכרזה כנציגה הישראלית בדצמבר 2020, לאחר שניצחה בשייט המדליות וזכתה במדליית הכסף באליפות אירופה שנערכה בפורטוגל.
הישגים בולטים: פעמיים סגנית אלופת העולם (2019, 2021), סגנית אלופת אירופה (2020) וכן פעמיים אלופת העולם בתחרויות לגילאי עד 17 ועד 19.

שי קקון (בת 18), שייטת לייזר רדיאל

שי קקון

מאמן: ארז אליהו.

שי השיגה את ה׳קווטה׳ בתחרות שנערכה באפריל 2021 בוילאמורה. היא נכנסה לבית הזהב יחד עם נציגה אחת נוספת שהתמודדה על שתי הקווטות שהוענקו בתחרות. שי היא גולשת צעירה מהפועל שדות ים, והתחרות הזו הייתה בסך הכל התחרות השנייה שלה בסבב הבוגרות.
הישגים בולטים: מקום שלישי באליפות העולם לנוער 2019, סגנית אלופת אירופה לנוער 2018.

נויה בר-עם (בת 24) ושחר טיבי (בת 22), שייטות 470

נויה ברעם ושחר טיבי, צילום: איגוד השייט בישראל

מאמן: אילן תשתש.

בר-עם וטיבי (הפועל ת"א והפועל אילת) הרשימו במספר תחרויות כולל ניצחון בשיוט המדליות בתחרות סבב הגביע העולמי במרסיי, יוני 2019, תחרות בה סיימו במקום הרביעי הכללי. בשיוטי החורף האולימפי של לנזארוטה, ספרד, בתחילת 2021 זכו במקום השלישי ולבסוף הצליחו להשיג את הכרטיס עליו התמודדו גם צוות השייטות כהן ולסרי.

בעקבות ההחלטה על דחיית המשחקים האולימפיים, הוחלט באיגוד השייט כבר במאי 2020, לפתוח מחדש את המבחנים האולימפיים, כדי להגיע לטוקיו עם הספורטאים הנמצאים בכושר הטוב ביותר לקראת יולי 2021. ההחלטה השפיעה בעיקר על בחירת הנציג הישראלי בגלישה RSX, כשבמהלך תחרויות 2020 הצטמצם הפער בין כהן לשחר צוברי, אשר הוביל ב-2020, עד שבאליפות העולם האחרונה כהן השווה את מאזן הנקודות ביניהם. ניצחונו באליפות אירופה 2020 שנבחרה כתחרות ״שוברת השוויון״, הקנה לו את הניצחון במבחנים ואת הכרטיס הנכסף לאולימפיאדה. בכך למעשה הושלמה משלחת השיט למשחקים האולימפיים שיתחילו ב-23 ביולי וימשכו עד ה-8 באוגוסט.

תחרויות השיט יערכו באנושימה (Enoshima), האתר שנבנה במקור עבור אולימפיאדת 1964 ליד העיר פוג'יסאווה (Fujisawa City), משמש מאז כמרכז חשוב ליאכטות ותחרויות שיט בחוף הדרום-מזרחי של האי המרכזי של יפן – הונשו, דרומית לבירה טוקיו ולנמל יוקוהמה.

ה"קווטה", אותה המכסה להשתתפות נציגי מדינה בענפים השונים נקבעת ע"י מתחרים רבים מאותה המדינה, אך היא שייכת למדינה, ולעיתים ההחלטה על בחירת הנציגים דווקא אינה של אותם הנציגים שהשיגו את ה"קווטה". ראוי להזכיר בהקשר זה את השייטות כהן ולסרי שהשיגו את הכרטיס ל-470 נשים עוד באוגוסט 2018, הגולשות מוריס ואלימלך שהבטיחו את הכרטיס בגלישת נשים ועוד רבים וטובים (רבות וטובות). משתתפי האולימפיאדה הם תוצר של שנים רבות של השקעה מערכתית, ומייצגים את רמת הענף במדינה, הם מגיעים למעמדים האלה רק כשמדינה משכילה להעמיד תשתיות, מתקנים ומועדונים, מערכת שלמה שמטפחת ספורטאים רבים לרמות הכי גבוהות בעולם. זה אינו מאמץ חד פעמי של ספורטאי יחיד, כפי שנראה לעיתים לצופי הטלוויזיה. מעבר לחשיבות המרכזית בקריירה של כל שייט ושייטת, ההשתתפות באולימפיאדה בכלל, וזכייה במדליות בפרט, מלווות בהד תקשורתי עצום ובחשיפה לדורות נוספים שיכנסו בעקבות זאת לענפי השיט השונים.

מערכת תמריצים בענף

ענף השיט ידע הצלחות רבות עוד באולימפיאדות 1984 עם הצמדים פרידלנדר-ברוקמן, אמיר-סלע, אך את הקפיצה הגדולה בפופולאריות הביא בראש ובראשונה גל פרידמן שזכה בארד בגלישת רוח באטלנטה, 1996, ובזכייה בזהב באתונה, 2004. בבינג'ינג 2008 זכה שחר צוברי בארד ודור שלם של ישראלים החל לעקוב אחרי הענף, הכיר את ההישגים של בוסקילה-קורניצקי, קורזיץ', דווידוביץ', הרוב בחרו להשתלב בספורט כתחביב אך יותר ויותר השתלבו בשיט התחרותי. הסתבר שאין תמריץ גדול יותר לענף מאשר לראות שייט ישראלי על הפודיום.

כיום ישנה גם מערכת תמריצים שקבע הוועד האולימפי כחלק מאסטרטגיית התגמול, וזאת מעבר למתכונת המלגות המסייעת מאד לספורטאים במהלך ההכנות לאולימפיאדה. "שווי" מדליית זהב אולימפית לדוגמא, מגיע לסף מענקים כולל של כ-850,000 ש"ח המתחלקים בין הספורטאי עצמו (מירב הסכום), למאמן, לאיגוד ואף לאגודת האם, כלומר הזכייה במדליה דוחפת את כל הענף קדימה.

אלי צוקרמן: "מבחינתנו הציפייה העיקרית היא למדליה אולימפית ושני גמרים (כלומר הגעה ל׳טופ 10׳ ושיוטי מדליות) ועוד תוצאה אחת גבוהה, באיזור המקום ה-20"

שאלנו את המנהל המקצועי של איגוד השייט, אלי צוקרמן, על הציפיות שלו מהשייטים הישראלים לקראת האולימפיאדה וההכנות הסופיות לתחרויות.

כחול: השייטים והשייטות נבחרו והאולימפיאדה עוד רגע נפתחת. מה הן הפעולות הנעשות עתה ע"י האיגוד, המנהל המקצועי והמאמנים, כדי להביא את הספורטאים למיצויי היכולות ואילו בעלי מקצוע כיום מלווים את השייטים, מעבר למאמן האישי?
צוקרמן: תקופת ההכנה האחרונה הזו נקראת תקופת החידודים. נעשים אימונים מיוחדים בחיפה ובכינרת כדי להכין את השייטים לתנאי מזג האוויר הדומים הקיימים כעת ביפן, מכיוון שעקב הקורונה הנסיעה לשם תהיה מאוחרת מהרגיל. השייטים כולם מקבלים תמיכה ממערכת שלמה של בעלי מקצוע. ממכון וינגייט יש צוות שלם החל ברופאה צמודה, דר' דליה נבות, ופיזיולוגית, רותם כהן, תזונאיות, מאמני כושר ועוד, שמלווים אותם תקופה ארוכה בארץ ולקחו על עצמן את הכנת הפורמט המתאים להתמודדות עם החום וההתאקלמות לתנאים שיהיו ביפן. ההכנות כוללות דברים כמו אמבטיות קרח ונושאים אחרים שנבדקים כבר כמה שנים. אנחנו עורכים ׳ניסוי כלים׳ אחרון של 4-5 ימים בחיפה בתחילת יולי לבדיקות הסופיות והגעה עם נהלי עבודה ברורים. התזונאים שרון מאור ותמר אשלגי, ממש שולחות את הספורטאים עם תפריטים ברורים ומדויקים ברמת הגרם, מה אוכלים ומתי וכו׳, ביפן עצמה ילוו את הספורטאים פיזיותרפיסט צמוד, אלון יחיאל, שמלווה את הספורטאים גם בחו״ל כבר 3 שנים, המאמנים האולימפיים והמנהל המקצועי, כשיש רופא ישראלי של הועד האולימפי (בכפר האולימפי המרכזי) ותמיכה של היפנים בשטח.

כחול: באלו פעולות נוקט האיגוד כדי למנף את האירוע האולימפי להעלאת המודעות לענף והאטרקטיביות שלו לקהל הרחב בישראל, ומה לגבי הסיקור העיתונאי הטלוויזיוני בישראל של השייטים באולימפיאדה?
צוקרמן: הועד האולימפי והאולימפיאדה נהנים מחשיפה תקשורתית רבה והאיגוד, כחלק ממנו נהנה מהחשיפה. המינוף נעשה לאחר התחרויות כשהועד האולימפי אחראי לפעולות בזמן אמת. ערוץ 5, הזכיינים, יעבירו שידורים ישירים ויהיה גם מעקב GPS ועדכוני אינטרנט, כך שצופים שירצו לעקוב אחרי תחרויות יקבלו בזמן אמת נתונים כמו מיקומים, תנאי רוח, הדמיות תחרות ועוד ברמה הגבוהה ביותר. עדיין לא פורסם לו״ז שידורים מדויק אבל שיוטי המדליות יכוסו בשידור ישיר וכן מספר שיוטים בענפים השונים, כשבאינטרנט יהיה כיסוי רציף של כל התחרויות.

אלי צוקרמן

אלי צוקרמן: ״לשמחתנו יש היסטוריה של מסורת רצינית בענף השיט. השייטים הישראלים אמנם צעירים וזו אולימפיאדה ראשונה שלהם אבל לכן צמודים אליהם מאמני שיט אולימפיים מנוסים ביותר"

כחול: יש מספר רב וגדל של שייטי עבר ישראלים שהתחרו ברמות הגבוהות ביותר בעולם. כיצד משלב האיגוד את הניסיון שלהם בהכנה המנטאלית והמעשית לקראת האולימפיאדות ותחרויות גדולות?
צוקרמן: לשמחתנו יש היסטוריה של מסורת רצינית בענף השיט. השייטים הישראלים אמנם צעירים וזו אולימפיאדה ראשונה שלהם אבל לכן צמודים אליהם מאמני שיט אולימפיים מנוסים ביותר הנמצאים בטופ העולמי שמגיעים עם ניסיון רב באולימפיאדות ובתחרויות בכלל, כספורטאים וכמאמנים. לגור שטיינברג, מאמנו של יואב כהן, זו אולימפיאדה חמישית, לאילן תשתש זו אולימפיאדה רביעית, לאליוט קרני – שניה, אני (אילן צוקרמן) – אולימפיאדה שלישית, הראשונה כספורטאי ואח״כ כמנהל מקצועי. בכלל, בתהליך כולו, אנחנו נעזרים בוועדה מקצועית של איגוד השייט בה חברים שייטי עבר בכירים כמו שמשון ברוקמן, שי בכר, ד״ר יאיר סוארי, אלכס ספארב ומוטי אמברם. הם, יחד עם ערן סלע שאחראי על הנוער באיגוד ואיתי, עסוקים כל הזמן בהתווית האסטרטגיה ובתוכניות לקידום כל ספורטאי וכך נהנים בעצם מהניסיון והידע הרב שקיים במדינה בענפי השייט.

כחול: וכמובן אי אפשר שלא לשאול לגבי מדליות והצלחות. מה יחשב מבחינתך כהצלחה של נבחרת השיט בטוקיו?
צוקרמן: מבחינתנו הציפייה העיקרית היא למדליה אולימפית ושני גמרים (כלומר הגעה ל׳טופ 10׳ ושיוטי מדליות) ועוד תוצאה אחת גבוהה, באיזור ה-20 – כל אלה יהוו הצלחה מבחינת איגוד השייט והועד האולימפי. עקב שנת הקורונה נוצרה שנה בה איגוד השייט עוסק באולימפיאדה, אבל במקביל כבר התחיל הכנה ל-2024 שבה יכנסו דגמים חדשים לענפים שונים, כמו 470 מעורב, דגם גלשני פויל, קייט פויל, כשברבים מהם כבר יש הצלחות ומדליות.

גם שי בובר, יו"ר איגוד השייט, הביע בכלי התקשורת השונים את אמונו בספורטאים ואף צוטט כשאמר ״בגלישה, גברים ונשים, יש לנו סיכויים טובים למדליה אולימפית״.

תמיכה ועניין של ציבור השייטים והקוראים בנבחרת ובספורטאים, ובעיקר תמיכה כלכלית של גופים מסחריים הקשורים לענף ומתחברים לערכי מצוינות והישגיות, מסייעת מאד לתרבות השיט בישראל, באולימפיאדה וכן לקראת 2024. מערכת מגזין ״כחול״ מצטרפת להבעות האמון ומאחלת בהצלחה לכל נציגנו באולימפיאדה ובעיקר בענפי השיט.