EN

חיפוש

עשרת הדיברות לחתונה ימית

מאת: גל קדר

שותפות על כלי שיט דומה לחתונה, צריך לבחור את השותף הנכון לחיים. החתונה לרוב שמחה ועליזה, אולם פרק הגרושים, חלילה וחס, עלול להיות כואב, לא נעים ויקר מאוד...
לפני שאתם מתחתנים, כדאי שתקראו את הכתבה שלפניכם.

בשנים האחרונות נקנות יותר ויותר יאכטות על יד קבוצות של שותפים. לעיתים חברי הקבוצה הם חברי ילדות, לעיתים קרובי משפחה ובמקרים רבים אנו מוצאים קבוצות שהתארגנו "אד הוק" כשהמטרה היא רכישת יאכטה, בלי שיש ביניהם היכרות מוקדמת. אומר לנו יבואן יאכטות ותיק: "התופעה תופסת תאוצה, יש יותר קבוצות רכישה מבעבר". רוב השותפויות הללו מוצלחות ובהחלט מהוות דרך נהדרת לרכישת יאכטה או סירת מנוע מהירה. שותפות מבטיחה ניצול טוב יותר של כלי השיט, יאכטה או מנועית. מהמפורסמות הוא שרוב הזמן היאכטה עוגנת ליד הרציף וסירת המנוע המהירה מונחת על עגלת ההשקה בחוף בכנרת, ככל שיש יותר שותפים כך כלי השיט מפליג יותר וניצול הזמן עולה.

הז'אנו 64 החדשה היא "מפלצת". היא הפכה ליאכטת הדגל של ז'אנו במקום הז'אנו 57. מבחינת הגודל היא קרובה להגדרה של "סופר יאכטה" או יאכטת-על.

1. האם זה בכלל מתאים לכם?

שותפות, על כל דבר בחיים, אינה דבר המתאים לכל אחד. חישבו מה אתם חולקים עם אחרים, למעט עם בן או בת זוגכם. לא לכל אחד מתאים לחלוק ולא כל אחד מתאים לחלוק. אתם משקיעים זמן, אנרגיה וכמובן סכום כסף נכבד בתחביב אשר אינו רק שלכם, יש עוד בעל זכות שימוש בכלי השיט וגם לו יש דעה שצריכה להישמע ויש להתחשב בה. האם אתם פתוחים לשמוע ולקבל את דעת השותף?

2. מי השותף ומה רמת ההכרות בינכם?

רבים ומגוונים הם סוגי וטיפוסי השותפים. ניתן למצוא קרובי משפחה (בכל קרבת דם שהיא), חברים טובים המחפשים לרכוש יאכטה, בעל סירה המחפש שותף על מנת להקטין הוצאות, שייט מתחיל המחפש שותף עם ניסיון כדי ללמוד ממנו, ולהבדיל, יבואן או מתווך המשדך בין שותפים על מנת שיוכל למכור יאכטה. כמובן שרשימה זאת היא על קצה המזלג. לא הייתי ממליץ על שכירת חברת חקירות על מנת שתבדוק את השותף, אבל כדאי לעשות ככל שביכולתכם על מנת להכיר את השותף, הרגליו, מצבו הכלכלי ואף את משפחתו הקרובה. שמעתי על בנות זוג של שותפים שנשארו חברות לחיים גם לאחר מכירת היאכטה, וזאת לאחר שהכירו רק ביום קבלתה. שמעתי גם על אחים שלא מדברים יותר בעקבות נזק שגרם אחד מהם ליאכטה.

בשורה התחתונה, נצלו את הזמן להכרות על מנת לוודא כי השותף מתאים לכם ואתם מתאימים לו. 
זכרו כי שותף ליאכטה הוא כמו שותף לעסק, ובאופן מסוים הוא גם שותף לחיים. גם אם אתם מכירים את השותף לפני השידוך, נסו לאסוף ולמצוא כל פיסת מידע. דרך נהדרת היא לבלות זמן מה בהפלגה משותפת, כך תוכלו להכיר את השותף גם מהבחינה המקצועית ולסמוך עליו שישמור על הרכוש המשותף.

3. מה חלוקת ההשקעה בין השותפים?

האם החלוקה שווה, או יש שותפים המשקיעים יותר ויש להם יותר אחוזים בבעלות? זה עלול להיות כרוך בהוצאות שלא תכננתם, בעגינת כלי השיט במקום אחר מהמתוכנן וכדומה. החלוקה גם משפיעה על חלוקת הוצאות התחזוקה שוטפת, תיקונים בלתי צפויים וכדומה, מאידך היא גם יכולה להשפיע על חלוקת ימי השיט, כך שאחד יפליג יותר לעומת שאר השותפים. אין בזה כל פסול, אך צריך לדעת את זה מראש.

תחזוקה שוטפת

4. צפו בעיות מראש

האתגר הראשון היה להוציא אותה לים ממקום העגינה ברוח של 15 קשר. בעזרת מנוע החרטום המגיע כסטנדרט ומנוע הירכתיים המגיע כתוספת, הוצאת היאכטה הייתה קלה ופשוטה

למרות שאתם חושבים שלא יהיו בעיות, חשבו עליהן מראש ונסו לדבר עליהן ולחשוב על פתרונות אפשריים. הבעיות עלולות לצוץ ללא הכנה מוקדמת וכדאי שתדעו איך לנסות ולפתור אותן. דוגמא קטנה: אחד השותפים הוא שייט תחרותי חובב ורוצה לקנות מערך מפרשים מקצועי ליאכטה ולחייב את החשבון המשותף, מה תעשו?

עוד כמה דוגמאות:
 

מי מנקה? חברת אחזקה וניהול או כל שותף מבריק לאחר הפלגתו?


לאחד השותפים יש אורח חשוב והוא רוצה להפליג שלא בתורו?


ציוד דיג שהושאר בסירה נשבר, מי אשם?


וכמובן ישנם נושאים נוספים רבים. מתי והיכן עושים טיפולים ועל ידי מי. מי מפליג והיכן, באיזה מרינה משאירים את היאכטה בחו"ל (שאלה של עלות כספית, אך לא רק), מה עושים כאשר שותף גרם לנזק, מהי מדיניות החלפת הציוד (פעם נוספת שאלה של עלות אך לא רק) ועוד ועוד.

כל זה מוביל אותנו למסקנה ברורה אחת, כשם שלא תכניסו שותפים לעסק ללא חוזה, כך גם בקניית יאכטה או סירה מומלץ מאוד ואפילו חשוב ביותר לכתוב הסכם שותפות. לא צריך חוזה דרקוני של אלפי סעיפים, מספיק גם חוזה קצר הקובע נהלים, כללים, קוים מנחים, ומנגנון מוסכם לפתרון חלוקי דעות, כך תוכלו לנצל את הזמן לשיט במקום בויכוחים ומריבות.

היאכטה של ז'אנו אינה אמורה להתחרות באויסטר או בגאנפליט, ה-64 היא מוצר אחר ללקוחות אחרים, לז'אנו יש שוק משלה ולקוחות משלה. המכירות החזקות של ז'אנו מצביעות על עניין רב ב-64 החדשה.

5. התייעצו עם בעלי ניסיון

התייעצו עם בעלי כלי שיט שיש להם שותפים. לכל אחד יש את הניסיון הטוב שלו. משיחות רציף אלו תוכלו ללמוד רבות ולחשוב כיצד לבנות את השותפות שלכם שתחזיק לאורך זמן.

6. מה גודל השותפות?

לי יצא כבר לראות 7 שותפים שמסתדרים מדהים על יאכטה, ומנגד 2 שותפים שלא מדברים זה עם זה. אין נוסחה לנושא, אבל כמספר השותפים כך מספר הדעות. לא לכל אחד מתאים ריבוי שותפים, ומנגד היתרונות, ולו הכלכליים די ברורים. מניסיוני הפרטי אני יכול להעיד כי ככל שעולה מספר השותפים, הסיכוי של השותפות לשרוד, יורד.

7. התכוננו מראש לגירושין שעלולים להגיע

חובה! לקבוע מראש ובאופן ברור, כיצד מפרקים את השותפות ומה עושים אם אחד השותפים רוצה לצאת מהשותפות, זהו נושא מהותי שאסור להשאירו פתוח. ערך היאכטה עולה או יורד וסכום הרכישה לא בהכרח יהיה רלוונטי בעתיד. שותף שירצה לפרוש, לפי מה יקבע חלקו? על פי מחיר שוק? על פי הערכת שמאי? (שגם עולה כסף), האם יש להכניס מנגנון רכש עצמי לחוזה? (במב"י), או האם בכלל מוכרים את כל היאכטה בתהליך התמחרות שיערך לא יותר מחצי שנה מיום ההחלטה על פרוק? למצב יש אין ספור תשובות, אבל מניסיון של הכרות עם יאכטות בבעלות שותפים רבים, זהו הסעיף העיקרי והחשוב ביותר שיש לקבעו מראש.

8. קיבעו חלוקת סמכויות

8. יש רק סקיפר אחד על הסיפון וזה נכון גם להתנהלות בחוף. קיבעו חלוקת סמכויות בקשר מול המרינה, מול סוכן הביטוח, מול רספ"ן, מול המכונאי ומול שאר אנשי המקצוע. על ידי כך שיהיה נציג קבוע ימנעו אי הבנות והוצאות מיותרות. זאת לא רק שאלה כספית או של יחסים בין שותפים, זאת גם שאלת בטיחות ואחריות. אם תעודת כושר השיט או הביטוח לא יחודשו מאחר וכל שותף חשב שחברו אמור לעשות זאת, התוצאות יכולות להיות חמורות לכל השותפים. מומלץ לפתוח חשבון בנק משותף, אליו יועברו כספים לפי הצורך, על ידי כל השותפים. הוצאות עד סכום שיקבע מראש יהיו בהחלטת ה"מנהל" והוצאות מעל סכום זה יתקבלו בהחלטה משותפת. כנ"ל לגבי הזמנות עבודה ותאומי הפלגות. שיטה נוחה לתאומי ההפלגות היא שימוש ביומן אלקטרוני משותף אשר כל שותף מזין בו את ימי השיט שלו וכך נמנעות התנגשויות בין המפליגים.

9. שותפים לא חייבים להיות חברים

9. שותפים לא חייבים להיות חברים. אל תנסו להפוך את השותף לחבר הכי טוב, או למשפחה. אם הוא ירצה, זה יקרה לבד. אם לא, עדיין יש לכם שותף ליאכטה שמחזיק אותה ושומר עליה. אל תצרו מתחים מיותרים סביב הנושא ואל תנסו ליצור בכוח ימי כיף משותפים והפלגות גיבוש בין השותפים. נכון שהעובדה שיש שותף חוסכת לעיתים את הצורך למצוא שותפים להפלגת שבת. אבל זאת לא בהכרח מטרת השותפות. זכרו, עדיף להישאר שותפים עם יאכטה מאשר ללא יאכטה וללא חבר.

10. אתם עדיין פה? תוודאו שהשותף לא מפליג וקדימה למרינה!

כמה סיפורים מהחיים


בעל סירת מנוע קטנה חיפש להקטין את הוצאות האחזקה של סירת מנוע העוגנת במרינה הרצליה. הוא פרסם הודעה ברשת האינטרנט והכניס שותף לסירה. ההוצאות קטנו בחצי, דבר אשר אפשר לבעלים המקורי להמשיך ולהפליג ולא למכור את הסירה שהייתה בבעלותו כ-20 שנה.



כבר 10 שנים ששמונה שותפים שלא הכירו זה את זה לפני כן הם בעליה הגאים של יאכטה מפרשית 42 פיט. המפתח להצלחה: הסכם שותפות מסודר וברור המסדיר את ה-כול. על הניהול השוטף אחראי אחד השותפים, והחלטות מהותיות (על פי החוזה) נקבעות בהצבעה מסודרת.



שני שייטים חיפשו לקנות יאכטה בגודל 45 פיט. קנו, נהנו והפליגו. לאחר מספר שנים חיפשו לקנות יאכטה גדולה יותר ולהוסיף שותף. לאחר מציאת השותף הם קנו מפרשית בגודל 55 פיט. אבל, השידוך בין הזוג בעל הניסיון לשותף השלישי לא צלח, וכבר מההפלגה הראשונה החלו חיכוכים. "הסכם גרושים" לא היה להם. רק לאחר4  שנים הצליח הזוג להיפרד מהשותף במחיר יקר ולהתחיל להנות מהיאכטה..

יאכטה מנועית קטנה נקנתה על ידי 4 שותפים, בחלקים שווים. ביום מן הימים אחד השותפים החליט לצאת מהשותפות ואחד השותפים הקיימים קנה את חלקו. נוצר מצב שבו לאחד השותפים יש בעצם 50% מהיאכטה. שני השותפים האחרים לא קיבלו את המצב בהבנה והשותפות החלה להתפרק, נוצר קצר בין שלושת השותפים… לבסוף, לאחר ששלושת השותפים הבינו כי הם משקיעים יותר זמן במלחמה אחד בשני מאשר בשיט, היאכטה נמכרה…

שותפים לתחרות
דילוג לתוכן