עגינה ים תיכונית
מאת: יונתן ברסלר
יוון אהובתי, כמה כיף להפליג שם! אחד מהדברים שאנו אוהבים במיוחד זו הפשטות של היוונים, לרוב מגיעים למרינה, מוצאים לנו מקום פנוי ועוגנים, העיקר לא להפריע לאף אחד, לעתים אפילו לא צריך לשלם. אך המשמעות היא שרמת התשתיות נמוכה, הן מבחינת השירותים הניתנים ואף חשוב מכך, הדרך בה עוגנים את היאכטה.
רוב המרינות באיי יוון הן בעצם מעגן הכולל חלל גדול, אליו נקשרות היאכטות כאשר החרטום או הירכתיים פונים וקשורים לרציף, אולם מהצד השני אין לנו "מורינג" שמונע מהיאכטה לפגוע בו. זה מאלץ אותנו להטיל עוגן שיעצור את התנועה של היאכטה לכיוון הרציף וישמור את המרחק הרצוי בעת העגינה. בד"כ נבחר לעגון כך שירכתיי היאכטה הן לכיוון הרציף, בעיקר כי נוח יותר לעלות ולרדת מהיאכטה, אך גם מהסיבה שהעוגן העיקרי שלנו נמצא בחרטום.
תהליך העגינה אינו פשוט כלל והוא דורש תמרון זריז ויעיל במקום צפוף, תוך כדי ניהול הצוות (שלא תמיד מיומן) להטלת העוגן, זריקת החבלים, קשירה ועבודה נכונה עם הפנדרים. כל סקיפר, אפילו ותיק ומנוסה, נדרך לקראת עגינה ים תיכונית והדבר דורש ממנו ריכוז רב.
איך עושים זאת נכון? ננסה להסביר
הכנות
המרינה עלולה להיות צפופה, יש לבצע את ההכנות מבעוד מועד:
1. הכרת המרינה באמצעות הפיילוט בוק, אני ממליץ שיהיה אתכם בקוקפיט.
2. בדקו שכננת העוגן עובדת והוא מוכן להטלה.
3. הכינו חבלי היקשרות בירכתיים, שימו לב שהם עוברים מתחת למעקה.
4. חלקו תפקידים ותדרכו את הצוות – זה הדבר החשוב ביותר!
5. קשרו פנדרים בגובה הרצוי ושמרו אחד נייד.
6. בדקו מהיכן מגיעה הרוח, מה עצמתה וכיצד היא תשפיע.
7. בדקו את תשלובת המנוע לפנים ולאחור.
8. סדרו את הקוקפיט שלא יהיו מכשולים.
שיקולים בבחירת מקום העגינה
יש לבדוק בפיילוט בוק היכן מותר ליאכטות לעגון, יש מקומות המיועדים לסירות דייג או מעבורות. בדקו את העומק וסוג הקרקע, ואולי פשוט כדאי ללכת לעגון במקום שיש עוד יאכטות כמו שלכם. אם יש לכם אפשרות לבחור אזור, כדאי כזה שהרוח תגיע מכיוון הירכתיים, זה מקל על התמרון וגם על העגינה בלילה. ולבסוף אני ממליץ לבחור לעגון בין שתי יאכטות, זה מבטיח לכם הגנה משני הצדדים החל מסיום התמרון ועד לקשירה הסופית.
ביצוע העגינה
נקודת ההיערכות שלנו היא הנקודה ממנה נתחיל את התמרון לאחור. היא תהיה בדיוק מול מקום העגינה במרחק גדול ככל שניתן, או במעלה הרוח במידה והרוח מגיעה מימין או משמאל והיא בעצמה כזו שמשפיעה על היאכטה. חרטום היאכטה בתחילת התנועה יפנה לכיוון הרוח אך גם יתחשב בהסחת המדחף. בציור רואים יאכטה בעלת הסחה ימנית, כזו שתסובב את הירכתיים ימינה בתחילת התנועה לאחור.
לאחר תחילת התנועה לאחור, ובמרחק גדול אך סביר, יש להטיל את העוגן, שימו לב לעשות זאת כאשר חרטום היאכטה נמצא בדיוק מול מקום העגינה על מנת למנוע הצלבה של העוגן עם עוגנים אחרים. במקרה של רוח צד חזקה, ניתן לזרוק את העוגן כך שיהיה קצת במעלה הרוח. איש הצוות המוריד את העוגן יוריד ללא הפסקה על מנת לא לעצור את תנועת היאכטה לאחור. בטווח של בערך 5 מטרים מהרציף יש להפסיק את הורדת העוגן, זה יאפשר לנו לבדוק שהעוגן אכן תפס אך להיעצר יחסית קרוב כך שנוכל להעביר חבלים.
יש להעביר את חבלי הירכתיים, כאשר העדיפות היא לחבל שמעל הרוח על מנת למנוע "נפילה" של הירכתיים. בשאיפה יוחזרו החבלים ליאכטה על מנת לשלוט על אורך החבל מהסיפון. בשלב זה נמשוך את החבלים על מנת לקרב את היאכטה לרציף, אולם יש להיזהר שהיאכטה לא תפגע ברציף. לאחר מכן נבדוק שהעוגן תפס ע"י איסוף של השרשרת עד למצב שבו הכננת אינה מצליחה למשוך. במידה וזה לא קרה, כנראה שהעוגן לא תפס וצריך לצאת ולזרוק מחדש. טיפ חשוב: על מנת לוודא אחיזה חזקה, מומלץ למתוח עם החבלים עד שהמרחק מהרציף הוא 2 מטרים, למתוח את השרשרת ואז לשלב את המנוע לאחור על מנת לוודא שהעוגן אכן תפוס חזק ורק אז לקשור. מרחק טוב וסביר מהרציף הוא בערך מטר-מטר וחצי. בלילה, לאחר שכולם חוזרים ליאכטה, ניתן להרחיקה עוד קצת מהרציף ע"י שחרור של החבלים ואיסוף השרשרת.
לאחר העגינה
סדרו את הפנדרים בגובה הנכון, בדקו שהחבלים אינם מתחככים בעצמים שעלולים לקרוע אותם והעבירו אותם לנקודת קשירה טובה יותר במידת הצורך. מומלץ גם לעשות בקרה על יאכטות שכנות, שהרי בעיה אצלם תשפיע גם עליכם.
יציאה מעגינה
היציאה מעגינה ים תיכונית מבוצעת ע"י שחרור החבלים ואיסוף שרשרת העוגן, פעולה זו תקדם את היאכטה לכיוון העוגן עד למצב שהוא ניצב, בנקודה זו הוא יתנתק מהקרקע ויעלה לסיפון. אם היאכטה נעה מהר מדי לפנים ועוברת מעל העוגן, מומלץ להאט את תנועתה ע"י שילוב המנוע לאחור.
במידה והעוגן נתקע, סביר להניח שזה מקרה של הצלבה עם יאכטה שכנה, פתרון למצב זה תוכלו לראות בערוץ היוטיוב שלנו.
טיפים של אלופים
1. בגישה לרציף אל תעצרו באמצע, במיוחד לא כשאתם בין עוגני היאכטות השכנות, אם אתם חושבים שהגישה לא מוצלחת, צאו וגשו מחדש. דבר זה נכון במיוחד ברוח חזקה, חייבים לשמור על תנועה.
2. בחרו את אנשי הצוות הנכונים לכל תפקיד בהתאם ליכולות הפיזיות והכישורים שלהם, לאחר מכן בצעו תדרוך יסודי.
3. אם אתם חושבים שאולי העוגן לא תפס, כנראה שהוא לא תפס, הטילו מחדש.
4. ברוח חזקה מאוד, אם אתם כבר קשורים בין שתי יאכטות והעוגן לא תפס, ניתן להטילו מחדש באמצעות הדינגי. זה לא פשוט אך חוסך את התמרון.
5. אם הכננת לא עובדת, ניתן לגשת עם החרטום תוך כדי הטלת העוגן המשני מהירכתיים.