נמאס לך לצלול לשחרר שקית מהמדחף? הצטרף למגיני הים!
סיגל בוקשטיין
כמה פעמים נתקלתם בשובל ארוך של שקיות ניילון בים? כמה פעמים שחית וניילון התלפף לך על הפרצוף? כבר התנסית בצפצוף מקפיץ של התראת החרום במנוע לאחר שניילון חדר למערכת הקירור? אם אתה מעדיף שלא להתנסות בחוויות הלא נעימות הללו, ובנוסף לסייע לשמור על הסביבה הימית, הצטרף לרשת "מגני הים" של עמותת צלול שהציבה לעצמה מטרה גלויה: לשמור על הים נקי!
ב"מגני הים" החליטו להתגייס לפעילות, ובימים אלה מתכנן הארגון מסע יחסי ציבור רחב, שמטרתו להקטין את השימוש בשקיות הפלסטיק, מתוך תקווה שצמצום מספרן הכולל של השקיות יצמצם גם את הגעתן למי הים. הפעילות מתבצעת על-ידי המתנדבים ו"צלול" תוסיף לפעילות זו את הפן המקצועי, בפעילות מול משרדי הממשלה, בהעלאת הנושא בדיוני הכנסת ובשיתוף המועצה לישראל יפה, שתחזק את הצד החינוכי של הפרויקט. הקטנת השימוש בשקיות הפלסטיק תתרום לכלכלה, לסביבה אך בעיקר לים.
"מגני הים" של עמותת צלול היא רשת של פעילים מתנדבים. העמותה קמה במטרה להעלות את המודעות הציבורית לחשיבות השמירה על ניקיון הים, הנחלים והחופים וכדי לסייע לשיפור מצבם. הפעילות מאגדת קהלים שונים: בעלי יאכטות וסירות, דייגים, צוללנים, שחיינים, גולשים, טריאתלטים, חברות עסקיות, יהודים, ערבים, חילונים ודתיים, צעירים ומבוגרים מהפריפריה והמרכז, שהמשותף לכולם הוא אהבת הים והדאגה לשלומו. הפעילות מתקיימת תחת חסותה והנחייתה של עמותת צלול, שחרתה על דגלה את ההגנה על הים, הנחלים ומקורות המים של ישראל.
החברים ב"מגני הים" תורמים על פי יכולתם. מדענים, עורכי-דין, מהנדסים ובעלי מקצוע אחרים, תורמים ידע ומומחיות. בכירים במשק מסייעים מול קובעי מדיניות, צוללנים מנקים את קרקעית הים ובעלי סירות ויאכטות מדווחים על מפגעים. יש גם מי שמחליט לפתוח את ביתו לאירועי הסברה. אירוע כזה כולל בדרך כלל הרצאה מפי נציג "צלול" על הסכנות המאיימות על הים וכן הסברים על אופציות ההתנדבות השונות: ניקיון חופים, ניקיון קרקעית הים, הסברה בחופים, תערוכות, פעילויות קהילתיות בבתי הספר או בשכונה, כתיבת מכתבים למקבלי החלטות ולמערכות עיתונים והפצת מסרים ברשתות החברתיות ועוד. על ידי פעילות זו נוצר כוח ציבורי הפועל מול מקבלי ההחלטות ברשויות המקומיות ובמשרדי הממשלה, המגביר את ההבנה לכך שמדובר בנושא הקרוב ללבו של ציבור רחב בארץ.
"יחידת העילית" של "מגני-הים" היא ה"סיירת הכחולה", המורכבת מבעלי כלי שיט שונים, ובראשם "יאכטונרים", שהם ה"עיניים" המסיירות בים ותורמות למיגור מפגעים סביבתיים, שספק אם היו מטופלים אלמלא פעילותם. יאכטונרים אלה מדווחים ל"צלול" על מפגעים סביבתיים בהם הם נתקלים. "צלול" נוטלת על עצמה את הטיפול בהם. בעתיד מתוכננים גם משטי ניקיון וכן משטים שמטרתם להגביר את המודעות לנושאים שונים הקשורים בשמירה על הים.
אחד הנושאים המעסיקים את "צלול" בימים אלה הוא חוסר מוכנותה של המדינה אל מול קידוחי הגז והנפט בים. לטענת עמותת "צלול" המדינה העניקה למעלה מ-40 רישיונות חיפוש לנפט וגז ברחבי הים התיכון וזאת למרות שלא נערכה לכך מראש. כך למשל, הקידוחים בים מבוצעים למרות שמשרדי הממשלה ובראשם משרד האנרגיה והמים, לא התקינו תקנות מתאימות לקידוחים בים ולמרות שהמדינה טרם רכשה ציוד מתאים לתגובה במקרה של אסון קידוח. משמעות הדבר היא חשיפת הים, החופים וכלכלת המדינה לאסון סביבתי קשה. אסון בים יפגע בתיירות, בדגה, בחופי הרחצה, במתקני ההתפלה, באימוני חיל הים ועוד. נזק שעלותו מיליארדים רבים, שכיסוי עלותו ייפול בסופו של דבר על כתפיו של משלם המסים.
על "מגני הים" מוטל לסייע בהעלאת המודעות הציבורית לנושא סכנת הקידוחים, ולדרוש ממשרדי הממשלה לגלות אחריות רבה יותר לכלכלת המדינה ולאזרחיה. במפגש שהתקיים לאחרונה בחיפה, הביעו הנוכחים, ביניהם בעלי יאכטות וסירות ממעגן קישון חשש, כי המראות הקשים מאסון מפרץ מקסיקו, יהיו כאין וכאפס אל מול פוטנציאל האסון בים התיכון. רבים מהם הביעו בקשה לעזור גם בפעילות זו.
נושא נוסף מתחום פעילות "צלול" שמעניין את מתנדבי "מגני הים", הוא הזיהום שגורם השפד"ן (מתקן טיהור השפכים של גוש דן, המזרים בכל שנה לים כחמישה מיליון מ"ק בוצת שפכים מזוהמת). בין הרעיונות שהעלו המתנדבים, קיום משט מחאה מול מתקן השפד"ן בראשון לציון, כתיבת בלוגים הקוראים להפסקת הזיהום והפצת מסרים ברשתות החברתיות.
ובלי קצת הנאה הרי אי-אפשר. רבים מפעילי "מגני הים" עוסקים בהסברה בחופים, בין אם בחוליות הסברה הפונות לאנשים שמבלים בחוף ובין אם באירועים. כך, למשל, עברה קבוצת של מתנדבים בין הקהל שגדש את החופים בתחרות "מלך הגלישה של קורונה", בה השתתפו 16 מהגולשים המקצועיים ביותר בישראל, והסבירה לציבור על חשיבות השמירה על הים ועל החופים.
ומה באשר לעתיד? עמותת צלול מקווה לגייס אל "מגני הים" חברים נוספים, רבים ככל האפשר, ולהפוך לרשת חברתית משמעותית שמטרתה הגנה על הים ועל החופים. "מגני הים" מזמינים את הציבור להתנדב לפעילויות השונות ולהציע רעיונות לפעילות נוספות, מתוך כוונה להשפיע על ראשי רשויות ועל מקבלי ההחלטות, כדי לגרום להם לשמור על הים ועל החופים למעננו ולמען הדורות הבאים.