EN

Search

מהפך בשיט המפרשים?

גיורא קדר

בנטו, יצרן יאכטות המפרש הגדול בעולם מציג את מערך המפרשים המהפכני שלו. האם אנו עדים למהפכה בשיט המפרשים? האם היצרנית הצרפתית מצאה את שובר השוויון של שוק יאכטות המפרש? בינתיים, אב הטיפוס ממשיך בניסויי- ים. בנטו טוענת שהעסק עובד. לפניכם הצצה ראשונה לרעיון יוצא דופן.

במהלך 50 השנים האחרונות נשאר המערך ביאכטות המפרש כמעט ללא שינוי. המהפכים הגדולים שהחלו בשנות ה-50 של המאה הקודמת היו הכנסת תורן האלומיניום, יתרי פלדת אל חלד ובדי מפרש סינתטיים. אם תשוו את השינויים האלה עם השינויים בעיצוב, בחומרים ובמערכות ההנעה של גופי כלי השיט, שלא לדבר על האלקטרוניקה אזי ההשוואה המתבקשת היא שמערך המפרשים כמעט ולא השתנה במשך כחצי מאה. זה לא שלא ניסו לפתח רעיונות חדשים למערכי מפרשים. המחקר האווירודינמי הממומן בתקציבי ענק של יצרניות המטוסים נתן הרבה רעיונות, חלקם אף הגיעו למימוש ואפילו לייצור מסחרי, כמו לדוגמא רעיון התורן ללא יתרים עם מנור אחד לחלוץ ולראשי, או יאכטה עם מערך דמוי גלשן רוח. הפיתוח האחרון הוא מערך המפרשים הקשיח דמוי כנף אותו ראינו בשיוטי האמריקן קאפ האחרונים. המשותף לכל השיטות הוא חוסר הישימות שלהם או מחירם האסטרונומי, בקיצור, הן לא תפסו. בשעה שמהנדסי האמריקן קאפ ואיתם שייטים נוספים, עבדו על רעיון התורן המסתובב ללא יתרים ומפרשים דמויי כנף, הפליג לו גיי ביאפ (תזכרו את השם) עם בת זוגו מסביב לעולם, ביאכטה שלו באורך של  60 רגל. הוא התאים לה מערך מהפכני דמוי כנף וללא יתרים. לאחר שצבר 60 אלף מייל במשך שבע שנים, החליט לחזור לצרפת. במרינה של בורדו חיכה לו ברונו בלמונט האחראי על פיתוח יאכטות המפרש של בנטו. הוא כבר נפגש קודם עם גי והיאכטה המהפכנית שלו. עכשיו לאחר שבע שנות הפלגה מוצלחת של המערך הגיעו בבנטו להחלטה להרים את הכפפה.
 
אב טיפוס 
שנתיים לאחר הפגישה בבורדו השיקה בנטו את אב הטיפוס של יאכטת המפרש המהפכנית. את המערך המהפכני הרכיבו על הדגם המתקדם של סנס (SENSE) יאכטה באורך של 43 רגל.  הפרויקט אשר כונה בשם הקוד כנפי הקסם  (MAGIC WING)נחשף בסוף עונת 2013 לשייטים אשר נתקלו במקרה בכלי השיט השונה. רק לאחרונה הסכימה בנטו לתת לעיתונות השיט לסקר את אב הטיפוס מקרוב ולהפליג בו. התורן הנושא את המערך החדש עשוי מסיבי זכוכית מחוזקים בסיבי קרבון ויושב על תמיכה המגיעה לשידרית. התורן עצמו מסתובב כאשר תחתיתו מונחת על תבנית עשויה מגרפיט שהוא חומר קשיח אבל בעל מקדם חיכוך קטן. התורן הוזז לכיוון החרטום בהשוואה לתורן הרגיל של הסנס. המנור בנוי משתי פלטות שטוחות כאשר ציר מחבר בניהן. אורכם של שני החלקים השטוחים של המנור שווה. המפרש תפור משני חלקים שונים. החלק הקדמי בנוי כשרוול המונף כאשר התורן במרכזו. כאשר הוא מונף,השחיפים מקנים לו צורת כנף. החלק האחורי תפור משכבה אחת של בד התפורה לשפה האחורית של ה"שרוול". למעשה החלק האחורי של המפרש פועל כמו המקזזים (פלפרס) בחלק האחורי של כנף המטוס. שני חלקי המפרש תפורים כיחידה אחת המונפת באמצעות מעלן אחד. זאת בשונה משיטות אחרות של מפרשי כנף. אחד היתרונות (השוליים) בשיטה זו, היא היכולת להניף או להוריד את מערך המפרשים בכל זווית לרוח בשל התורן המסתובב והעדר יתרים (ונטות). שיטה זאת של תורן מסתובב ידועה ומוכרת, היא משמשת כבר זמן רב מפרשיות קטמרן תחרותיות, אך שיטתו של ביאפ היא היחידה המאפשרת הנפה, הורדה וצמצום המערך. לדוגמה: מערך הכנף שבו מצוידות הקטמרנים של האמריקן-קאפ אינו ניתן לצמצום או להורדה בים. המפרש הקשיח נשאר במקומו גם בעת עגינה במרינה. אין ספק שהרעיון המרכזי הוא המנור בעל שני המפרקים שווי האורך. מבנה זה של המנור מאפשר לחלקו האחורי של המפרש לגרום להפלגה חדה יותר לרוח וליאכטה להסתובב מול הרוח תוך שהמפרק הקדמי נע אל תוך הרוח. שילוב זה יוצר סיבוב אוטומטי מבלי שיש צורך לגעת במיתר היחידי השולט על המנור. המערך יוצר פרופיל כנף א-סימטרי. אם נשוה את מערך "כנפי הקסם" של ביאפ למערך האסימטרי של קטמרני האמריקן קאפ, נבחין מיד במספר הגדול של מיתרים, מותחנים וחבלי שליטה רבים, שכולם נועדו לשלוט במערך הקשיח דמוי הכנף של האמריקן קאפ. לעומת זאת, ביאכטה של בנטו יש מיתר אחד ומערכת רווח כוח השולטת במפרק הקדמי.
 
מדוע להחליף שיטה עובדת?  
קל לראות מדוע שייטים תחרותיים יאמצו את המהפך. איזה שייט תחרותי לא ירצה להפליג עם מערך מפרשים יעיל יותר, המאפשר, בשל מבנה הכנף שלו, הפלגה נגד הרוח בזווית של 10 עד 15 מעלות לרוח המדומה (APPARENT WIND)? זאת לעומת 25 מעלות במפרשיות התחרותיות של היום המפליגות במערךסימטרי. בהפלגה עם הרוח, יתרון מערך כנפי הקסם גדול יותר. תופעת "החלוץ הקורס" בשל הסתרת רוח של הראשי אינה קימת. גם הגבלת תנועת המפרש הראשי עם הירידה מהרוח, בשל ההפרעה של היתרים האחוריים אינה קיימת. להזכירכם, במערך כנפי הקסם אין כלל יתרים. המשקל שנחסך עקב העדר היתרים והצמצום בחבלים אינו מבוטל. משקל המערך בדגם הרגיל של ה SENSE הוא 300 ק"ג. בדגם עם כנפי הקסם יורד המשקל בלמעלה משליש, ל 198 ק"ג. זהו הפרש לא מבוטל כשמדובר ביאכטות תחרותיות בהן נעשה כל מאמץ כדי לחסוך משקל. בנטו מנהלת את הפיתוח באמצעות יאכטת קרוזינג מובהקת. מומחי שיט בעולם סבורים שפיתוח המערך ביאכטת קרוזינג מלמדת על כוונת בנטו, יצרנית היאכטות הגדולה בעולם להשתמש ברעיון כנפי הקסם על מנת ליצור מהפך בשיט. המומחים מצביעים על הפעלה ושליטה קלה יותר בדגם החדש. הסיבוב נגד הרוח אוטומטי ואינו מחייב החלפת מיתרים, השליטה במערך היא באמצעות מיתר אחד ואין צורך להניף או להוריד את המערך מול הרוח. גם הנפת והורדת המערך מתבצעת באמצעות מעלן אחד. ייצור יאכטות מפרש קלות יותר לתפעול משתלב בתכניות האסטרטגיות של בנטו, במיוחד באסיה בה אין מסורת שיט, ויש לבנות את קהל הלקוחות הפוטנציאלי באמצעות לימוד שייט מפרשים מהבסיס. תומס גאילרד מבנטו אומר למגזין יאכטינג וורלד: "אנו רואים את השיטה כמתאימה בשל פשטותה, הן לשייטים חדשים והן לשייטים העוברים מיאכטות מנוע למפרש. אנו סבורים שרק צמצום החבלים לבדו יקל מאוד על חסמי הכניסה של ציבורים אלו לשייט המפרשיות". תומס מוסיף, תוך שהוא מרמז על קהלי היעד של בנטו: "המערך החדש שאנחנו מפתחים מצריך הרבה פחות כוח פיסי וצוות מאומן. הוא מתאים לשייטים מבוגרים. בנוסף, הוא הרבה יותר שקט. לא תשמעו את קולות הנפנוף של שפות המפרש האחוריות. אנחנו חושבים שגם השוק האסייתי יאמץ אותו, הוא דומה מאוד למערך ה"גאנק" האסייתי המסורתי והמוכר להם".
 
הפיתוח נמשך. מה התחזית? 
מי שכבר בשלב הזה מתקשר לחברת תשוט סוכני בנטו בישראל, כדי להזמין את הדגם המהפכני יכול להירגע, ולהפקיד את הכסף בבנק כדי שיצבור עוד קצת ריבית. בנטו מעריכים כי הפיתוח ימשך עוד כשנתיים. ישנם נושאים רבים המחייבים פתרון. אחד החשובים שבהם הוא הנפת המפרש המתבצעת היום תוך שכיבה מתחת למנור. אין צורך לומר שהנפת המפרש היא היום קשה מאוד מבחינה פיסית, ועומדת בניגוד לרעיון של הפחתת הכוח הפיסי הנדרש מהשייטים. בנטו עובדים היום על מציאת פיתרון. גם הולכת היאכטה בשייט מפרשים מחייבת מציאת פתרונות יצירתיים. היום כאשר אנו מוליכים יאכטת מפרשים, אנחנו מקפידים לבחון את השפה האחורית של חלוץ הגנואה ואת הטילטלים. במערך "כנפי הקסם" הם לא קיימים. ההולכה מתבצעת תוך התבוננות מתמדת בציין כוון הרוח הנמצא בראש התורן. בפעם הבאה שאתם מפליגים נסו לשמור קשר עין מתמיד עם ראש התורן, זו לא משימה פשוטה אם אין מסז'יסט קבוע ביאכטה. גם מתיחת המערך החדש שונה, הבאת המערך למירב היעילות, אינה מחייבת מתיחה הדוקה כמו למשל בהולכת המערך הישן ברוח קדמית חדה. האמור אינו מצביע על ליקוי או חסרון. אך שייטים ותיקים יתקשו להתרגל למערך החדש. בנטו חייבת לקחת שיקול זה בחשבון: שיט הוא ספורט שמרני מאוד. לפני כעשור הוצג לציבור מערך דמוי כנף בשם אירו ריג (AERO RIG). גם מערך זה היה מהפכני והפיק אותה מהירות עם 15 מ"ר פחות מפרש אשר נישא על תורן מסתובב. המערך המהפכני לא הצליח להתרומם ורק כמה עשרות יאכטות בעולם ממשיכות לשאת אותו. מה יגרום למערך "כנפי הקסם" להצליח היכן שאחרים נכשלו? מתיו שיאהן הוא עיתונאי שיט וותיק של היאכטינג וורלד, רבות מתחזיותיו בתחום השיט התגשמו והוא אופטימי בקשר להצלחת "כנפי הקסם". מתיו מסביר: "האמריקן קאפ מושך את תעשיית השיט אחריו. את פיתוחי האמריקן קאפ אנחנו רואים תוך שנים ספורות בכל השוק, בתחילה בשיט התחרותי ובהמשך ביאכטות קרוזינג. הכנסת מערך הכנף לאמריקן קאפ האחרון תקל על בנטו להחדיר את 'כנפי הקסם' לשוק". בנוסף אומר מתיו אשר הפליג ביאכטה הניסיונית של בנטו: "המערך החדש פשוט נראה טוב!". אם אצרף לדעתו של מתיו שיאהן את העוצמה הטכנית והשיווקית של בנטו, אשר לא עמדה לרשותם של המפתחים הקודמים, אני מרשה לעצמי להתנבא שאכן אנו על סף מהפך בעולם שיט המפרשיות.   
דילוג לתוכן