לנווט עם TABLET

מנחם לב

לקנות או לא לקנות? שוב אני בדילמה. לפני על הדלפק מונח צג ניווט דיגיטאלי מתוצרת חברה מובילה באלקטרוניקה הימית בעולם והמחיר כה מפתה, רק 800$ והמכשיר שלי. אני הופך את המכשיר מצד לצד, לוחץ על הכפתורים השונים בהיסוס ונזכר בכתבה שקראתי לא מזמן על השימוש המתפתח לאחרונה לניווט במחשבי לוח (tablet). באחת אני מחליט לנטוש את הישן והמוכר ולנסות את החדש.

חודש לאחר מכן רכשתי מכשיר 3 IPad והמידע שריכזתי כאן מבוסס על הניסיון שצברתי בעזרתו. אין צורך להדגיש שמכשירים אחרים מסוגלים לבצע את אותן הפעולות ואולי אפילו טוב יותר, לצורך הדיון אתרכז במכשיר זה, איתו ניווטתי רבות במהלך מספר חודשי הפלגה באיים הקריביים.

ראשית, חשוב להבין כיצד מתבצע הניווט – מיקום המכשיר (הנמצא על כלי השיט ומוצא את מיקומנו) מתקבל משלושה מקורות אפשריים: WiFi, GPS, ומערכת הטלפון הסלולרי.
WiFi–כשיש תקשורת לאינטרנט המכשיר מקבל באופן רציף את המיקום בעזרת תוכנת מפות שמובנית כחלק מחבילת התוכנה הבסיסית שמתקבלת עם קניית המכשיר. השימוש בתוכנה הזו הינו חינמי.
מערכת סלולרית – קיימת אופציה לחיבור המכשיר למערכת הסלולרית ע״י הכנסת כרטיס SIM ושימוש באנטנות הסלולריות לקביעת המיקום. השימוש באופציה זו כרוך בתשלום והתקשרות עם נותן שרות סלולרי.
GPS – מכשירי IPAD3 וחלק ממכשירי IPAD2 מגיעים עם אנטנת GPS פנימית עם יכולת קליטה טובה גם מתחת לסיפון פיברגלס. הדיוק של המכשיר הוא מעולה, בהסתייגות אחת, בתוך שטח בנוי או כשהספינה עוגנת על יד צוק יתכנו החזרות של האנרגיה הנקלטת, דבר שגורם ל ״קפיצה״ במיקום הספינה למרחק של עד כמה מאות מטרים מהמיקום האמיתי. הדבר משמעותי בעיקר בעגינה עם התראת עגינה מופעלת (על התראת עגינה ראה בהמשך). מכיוון שה-GPS הינו חינמי וניתן לקליטה ללא תלות במיקום, זו השיטה המועדפת לקביעת המיקום בניווט ימי.

תוכנות ניווט הקיימות בשוק:
בשוק קיימות מספר לא מבוטל של תוכנות ניווט ותוכנות תומכות ניווט (טבלאות גאות ושפל, מזג אוויר, חוקי דרך ועוד). מתוך שלל תוכנות הניווט בדקתי שלוש ISAILORIMRAYINAVX. תוכנת הניווט היא חינמית אבל רכישת המפות כרוכה בתשלום, מחיר ערכת מפות לאזור האיים הקריביים שבו בדקתי את התוכנות הוא 24$ לתוכנות ISAILOR ו-INAVX ו-50$ ל-IMRAY, רמת המחירים הזו אם כי איננה מבוטלת, עדיין נמוכה משמעותית ממחיר כרטיס זיכרון מפות של המערכות המסורתיות, לשם השוואה כרטיס זיכרון למערכת GARMIN עולה 160$ ולמערכת RAYMARINE עולה 250$. (הכרטיס של ריי מרין מכסה שטח יותר רחב מהכרטיס של גרמין). רצוי להשתמש ביותר ממערכת ניווט אחת מכיוון שכל אחת מכילה פרטים קצת שונים.
 
לנווט בפועל:
השימוש במערכות ניווט אלקטרוניות הוא במידה רבה אינטואיטיבי אבל דורש זמן להתרגל לפונקציות ולתפריטים. לכל מערכת יש ייחוד משלה שמצריך להבין ולהתרגל אל המערכת (רצוי להיעזר בפונקציית ה"עזרה" שמובנית בכל מערכת). מדידת המרחקים בכל מערכת הינה מעט מסורבלת מכיוון שהשימוש במסך מגע מחייב הזזת נקודות בעזרת הקשה באצבע שלא תמיד נמצאת במקום המדויק.
ISAILOR
הינה התוכנה הפשוטה ביותר. איכות המפות היא בסיסית וכן גם הפונקציות שהיא מציעה. כמובן שקיימות הפונקציות של מיקום הספינה, נקודות ציון (waypoints), התווית נתיב ומדידת מרחקים. פונקציה נוספת שאיננה קיימת בכל מערכות הניווט הזמינות היא התראת עגינה שמפעילה צפצוף אם מיקום הספינה יוצא ממעגל שהותווה בהגדרות של הפונקציה. הערה: הפונקציה של התראת עגינה מחייבת להשאיר את המכשיר פועל ללא הפסקה דבר שמחייב להשאיר אותו בטעינה או להסתכן בריקון הסוללה.
התוכנה הזו מתאימה למי שרוצה ללמוד איך תוכנת ניווט פועלת מבלי להיכנס להוצאות כבדות, או כגיבוי לתוכנה אחרת. 
 Imray
העיסוק העיקרי של חברת Imray היא ייצור והפצת מפות (מודפסות ואלקטרוניות). לתחום הניווט האלקטרוני החברה נכנסה כנראה כדי לא להשאיר את השוק חשוף למתחרים. המפות אכן נעימות לקריאה ומכילות הרבה מידע כתוב, לדוגמה במפות התעלה האנגלית, שהחברה נותנת במתנה כדי למשוך את הקונים, יש אפילו תמונות של המעגנים הראשיים ומידע על גאות ושפל ועל הזרמים, אבל בזה נגמר היתרון של החברה הזו. הפונקציות הן בסיסיות כמו בתוכנתIsailor  ללא התראת העגינה. החיסרון של התוכנה הוא שההתעסקות במעבר ממפה למפה ובחירת המפה האופטימלית למיקום הספינה היא במקרה הטוב גוזלת זמן, במקרה הגרוע ממש מעצבנת. בחברת Imray מבינים שיש להם בעיה במבנה התוכנה וזרימת הנתונים ולזכותם יאמר שהם פתוחים לרעיונות והערות מציבור המשתמשים. הם אכן הוציאו עדכון ששיפר משהו את התוכנית אבל יש להם עוד דרך ארוכה.
INavx
לתוכנת INavx יש, בנוסף לפונקציות הבסיסיות, הרבה תוספות שהופכות אותה לדעתי לתוכנה המועדפת. כמות המידע הכתוב על פני המפות היא קטנה יחסית אבל לחיצה על כל נקודה במפה מעלה תפריט עם מידע על הנקודה שנלחצה. יש פונקציה הנקראת instruments המביאה מסך נגלל עם כל המידע שקיים במערכת כולל מיקום, כיוון ומהירות, כיוון וטווח ל- waypoint ועוד הרבה פריטי מידע, ניתן גם להציג את פריטי המידע הנבחרים על רצועה בחלק העליון של המסך. הנקודה החזקה העיקרית של INavx היא בתחום ה- waypoints. לכל נקודת waypoint ניתן להוסיף מידע כתוב ולבחור אייקון מתוך רשימה ארוכה. ניתן גם לקשר תמונה של האתר שנלקחה ע״י ה-Tablet  או נבחרה מקובץ התמונות במכשיר. במידה ויש חיבור לאינטרנט ניתן בהקשת אצבע לקבל תמונת לווין של אזור ה- waypoint. דבר המאפשר קבלת מידע עדכני בזמן תכנון ההפלגה. פונקציה נוספת ושימושית מאוד היא האפשרות לקבל רשימה של כל הנמלים והמעגנות באזור עם כיוון וטווח לכל אחד מהם. האפשרות הזו עוזרת במצב חירום שבו נחוץ "לרוץ" למקום הקרוב בגלל מזג אויר, בעיה רפואית, או תקלה טכנית. קיימת אופציה לחבר את ה-INavx למערכות חיצוניות כגון Raymarine או לתצוגות דיגיטליות של מצב המנוע ומיכלי הנוזלים בספינה בעזרת שימוש תקשורת TCPIP. אופציה זו מחייבת קניית חומרת ממשק נוספת והבנה קצת יותר מעמיקה במחשבים, אבל התמורה היא שניתן לראות כמות מידע עצומה מכל מכלולי הספינה על מסך ה- Tablet. לי אישית אין ניסיון בשימוש באופציה הזו.
 
תקשורת וחיבור למערכות ומחשבים קיימים
כל מערכות הניווט האלקטרוניות לפני דור ה- tTable הינן מערכות נייחות שכדי להשתמש בהן נחוץ להימצא פיזית מול המסך. היתרון שלהן הוא שהן כבר קיימות בהרבה ספינות ומכילות כמות גדולה של מידע, המתקדמות שבהן מחוברות גם ל- AIS. קיימת אפשרות להתחבר עם המכשיר הנייד למערכת קיימת ולהציג את כל המידע הנמצא במערכת הנייחת על המסך הנייד. ידוע לי ש-Raymarine מאפשרת התחברות למערכות שלה בעזרת אפליקציה למכשירים תומכים.לגבי מחשבים, קיימותמספר אפליקציות חינמיות שמאפשרות ל- Tablet להשתלט על המחשב באמצעות רשת אלחוטית ולהציג על המסך הנייד כל תוכנה שפועלת על המחשב.
 
ערכות הגנה
בעתיד הקרוב, כל חברות האלקטרוניקה הימיות, תייצרנה מכשירי Tablet ימייםשיהיו עמידים לסביבה הימית. המכשירים האלו יהיו (כמובן) יקרים בהרבה מהמכשירים הרגילים. כדי לתת מענה סביר לסכנה של נתזים ופגיעה במכשיר "היבשתי" יצאו לשוק ערכות הגנה הרמטיות שצדן האחד שקוף וניתן להפעיל את מסך המגע דרכו. מחיר ערכה כזו הוא בסביבות 100$. למי שרוצה לחסוך את העלות הזו ניתן פשוט להכניס את המכשיר לשקית ניילון עם סגירה מהירה (zip lock).
 
סיכום
עולם הטכנולוגיה ממשיך לשעוט קדימה וקשה לנחש לאן הוא יגיע. מדי יום אנחנו מוצפים במוצרים חדשים ותוכנות יצירתיות וקשה לדעת היכן להתחיל. לדעתי, מקום טוב להתחיל בו הוא קניית מכשיר Tablet (אם עדיין אין לכם), הורדת תוכנת ניווט בסיסית וזולה ולהתחיל ״לשחק״ אתה. משם כל אחד כבר יגיע למקום שיביא אותו הידע, הכסף, והסקרנות.
שיט נעים ובטוח לכולכם.
 
כמה נקודות חשובות:
1. בעת הפלגה בחו"ל זכרו כי הגלישה הסלולארית מופעלת וכי אתם עלולים להיות מחויבים בסכומים גבוהים בעבור העברת מידע.
2. זכרו להטעין את הטבלט מדי לילה. השימוש ב-GPS ובאפליקציות הניווט צורך מתח סוללה רב.
3. בדקו כי רכשתם את תוכנת המפות המתאימה. לדוגמא: חופי ישראל בתוכנתNAVIONICS מופיעים תחת מפות אוסטרליה והמזרח הרחוק ולא תחת מפות הים התיכון.
4. מומלץ תמיד להשאיר ביאכטה מפות נייר, סרגל ומחוגה. לעולם לא ניתן לדעת מתי הטבלט יאכזב ולא יפעל.
5. השתקפות השמש במסך הטבלט לא מאפשרת צפייה נוחה במפות הניווט ויש צורך להיכנס לפנים היאכטה. בעת ניווט במקומות צרים או בעת עגינה זה לא תמיד נוח.
 
טבלת בעד ונגד
בעד
  1. ניתן לשימוש מגוון ולא רק לצרכי ניווט: קריאת ספרים, נתוני מזג אוויר מיידים וכדומה.
  2. משמש גם לתקשורת "אונליין" שבה ניתן לקבל מידע מרשתות חברתיות או בעזרת דואר אלקטרוני לקבל קבצי מזג אוויר שיופיעו ישירות על מסך הניווט.
  3. ניתן לתכנן את המסלול כבר בבית ובים פשוט להפעיל ולנווט.
  4. ניתן לרכוש תוכנת ניווט ומפות בנפרד, העלויות לא גבוהות ולעיתים נמוכות ממחירי מפות בודדות.
  5. העתיד כבר כאן, צריך לנווט קדימה.
נגד
  1. עדיין לא מסתנכרן עם שאר מכשירי הניווט ביאכטה ומחייב כפילות צגים.
  2. חיוב גלישה סלולארית עלול להסתכם בסכומים גבוהים מאוד.
  3. אין עדיין מכשירים ייעודיים לסביבה הימית: אטומים ועמידים בפני מכות.
  4. מחייב שימוש במקור חשמל חיצוני להטענה יומית.
  5. התצוגה המרחבית מוגבלת לגודל מסך הטבלט, אין תצוגה פנוראמית כמו במפת נייר.