חילוץ ימי מוסק – כיצד זה מתבצע?

מאת: גל קדר צילום – דובר צה"ל

כיצד יחלצו אותי מהים בשעת צרה? זוהי שאלה קשה שרובנו שואלים את עצמנו באופן ההיפותטי, ומקווים שלא נצטרך להתנסות בביצוע בזמן אמת. בין אם מדובר בחילוץ בשעת חרום עקב מצב היאכטה ובין אם מדובר בחילוץ עקב פציעת איש צוות, בכתבה הבאה נעסוק בהכנות ובביצוע הפינוי המוסק.

חילוץ מהים אינו דבר של מה בכך. העברת איש צוות פצוע מכלי שיט אחד למשנהו, גם אם הים שקט לחלוטין עלולה להסתיים בנפילת הפצוע לים, הירטבותו, ספיגת חבלות נוספות ועלול בהחלט להחמיר את מצבו של הפצוע. בהפלגות בים התיכון, אנחנו תמיד במרחק מקסימלי של 24 שעות הפלגה מהנמל הקרוב. לכן, ברירת המחדל שלנו צריכה להיות שינוי מסלול לנמל הקרוב. אולם, כיצד נדע אם הפצוע שלנו ישרוד את 24 השעות?
במקרים כגון התקף לב, אובדן הכרה או שבר פתוח יש לעשות כל שביכולתנו על מנת להביא את הפצוע לטיפול.
מכיוון שהפלגה לנמל הקרוב תערוך זמן, ועל האופציה של אוניות סוחר המפליגות בסביבתנו נדבר בהזדמנות אחרת. נשאר לנו לבקש חילוץ מוסק.
אולם זכרו, חילוץ מהים אינו אירוע של מה בכך.
 
תהליך הזנקת המסוק
בחופי ישראל, הגוף היחידי העוסק בחילוץ מהים הינו חיל האוויר. מכיוון שלא ניתן להתקשר לחיל האוויר ולבקש מסוק, כל התקשורת תתבצע מול תחנת החוף, במקרה של חופי ישראל, תחנת RCC  חיפה היא האמונה על ניהול כל מצב חירום מול חופי המדינה. מול התחנה ניתן לצור קשר בערוץ 16 במכשיר הקשר או בטלפון לוויני במספר 04-8632117. התחנה תדע לסייע גם בהכוונה רפואית וסיוע על ידי רופא, ובסופו של יום היא תהיה זו אשר בהתייעצות עם רופא תחליט האם להזניק מסוק לחילוץ הפצוע או לנקוט בכל דרך אחרת.
זכרו שלעיתים מזג האוויר אינו מאפשר טיסת מסוק או חילוץ מהים, לכן עליכם להעביר לתחנת החוף גם מידע אודות מצב הים.
במידה והוחלט להזניק מסוק, זכרו כי עדיין יעבור זמן עד הגעת המסוק אליכם. יש לקחת בחשבון גם את זמן הכנת המסוק, שכמה שיהיה מהיר, עדיין יתווסף לזמן הטיסה אליכם וזמן הזיהוי שלכם. על מנת לסבר את האוזן, מרגע החלטה על הזנקת מסוק למרחק של כ- 90 מייל מחופי ישראל (אמצע הדרך ישראל קפריסין) יעברו כשעתיים עד הגעת המסוק ליאכטה.
המסוק ינווט דרכו אליכם על פי נקודת GPS, לכן עליכם להיות מדויקים ככל הניתן במסירת מיקומכם ונתוני התנועה שלכם, ולעדכן את תחנת החוף מדי שעה במיקומכם.
 
הגעת המסוק והכנת היאכטה
למסוק יכולת לצור אתכם קשר במכשיר הקשר, אך לא במכשיר הטלפון הלוויני. לכן, יש להישאר בהאזנה רצופה למכשיר הקשר. עם יצירת הקשר עם המסוק ועל פי דרישתו, מומלץ להכין להפעלה מיידית, ביום נר עשן ובלילה לפיד, על מנת לסמן למסוק את מיקומכם המדויק (זכרו שיתכן ויהיו מספר כלי שיט באזורכם, בין אם כלי שיט עוברים או כלי שיט שבדרכם לסייע לכם) וכן על מנת לאפשר למסוק לדעת מהו כיוון הרוח על פני המים.
גם את היאכטה יש להכין לקראת הגעת המסוק. המסוק ירחף מעליכם בגובה נמוך, דבר שיגרום לכל מה שעל הסיפון ואינו מאובטח להתעופף ועלול לסכן את המסוק עצמו. לכן, יש לאבטח את כל מה שנמצא על הסיפון בדגש על חבלים ומפרשים ולסגור את כל פתחי היאכטה. הנמיכו את המנור למטה ככל שניתן, הסיטו אותו לאחד הדפנות וקבעו אותו אל הסיפון. יש גם להפסיק את פעולת המכ"ם.
לפי הנחיית הטייס, יש להפליג בקורס ומהירות קבועים. עדיף תמיד להיות בתנועה, כי כך קל יותר למסוק לשמור מיקום ביחס ליאכטה, מהירות 10 קשרים הינה אידיאלית. אסור בתכלית האיסור להיעזר בהגה אוטומטי, מכיוון שיש להיות מוכנים לכל מקרה ותגובה אפשריים.
על הפצוע להיות בירכתי היאכטה (מפרשית) או במקום הגבוה ביותר שניתן (מנועית). זכרו כי המסוק עומד להוריד אליכם בעזרת כבל איש צוות, ועליכם כסקיפרים של כלי השיט מוטלת האחריות לוודא כי דרכו למטה פנויה ככל הניתן. לכן: קפלו ואבטחו כיסויים, בדקו שהמיתרים והמעלנים מחוברים ומהודקים, וודאו שהפצוע חבוש ולבוש בחליפת סערה וחגורת הצלה.
לאחר קבלת אישור מכם, המסוק יחוג מעליכם. המכונאי המוטס אשר יושב בדלת ימין של המסוק הוא זה אשר הינכם רואים ואשר משלשל אליכם את איש צוות הפינוי. הוא יהיה זה אשר יאשר לרדת אליכם.
ודאו כי ההגאי שלכם מוכן ונוהג את היאכטה, וכי יש לכם תקשורת עם המסוק. עכשיו זהו הזמן שלו!
 
ההכנות במסוק
עם קבלת ההזנקה מתחנת החוף, הצוות הרפואי יכין את המסוק בזמן הטיסה ויהיה מוכן לקלוט את הפצוע ולהעניק לו טיפול רפואי. המסוק יעשה דרכו לכיוון היאכטה, ובמרחק של כ-10 מיילים מנקודת המפגש ינסה לצור קשר עמכם.
עם יצירת הקשר הטייס יבקש מכם לסמן את עצמכם. כמו שכתבנו, עשן יעשה את העבודה באופן הטוב ביותר. על מנת לאמת את הזיהוי הטייס יבצע יעף מעל ומסביב היאכטה וזה יהווה אימות מבחינתו ובדיקה ראשונית של אופן ביצוע הנפת הפצוע.
לאחר האימות, הטייס ידבר עם הסקיפר ויתאם איתו את פרטי ההנפה. הטייס יחליט על כיוון ההפלגה ועל הסקיפר לשמור עליו בקפדנות, לכן חשיבות בחירת ההגאי חשובה מאוד. כל סטייה קטנה מהנתיב עלולה לגרום לטייס לסטות ולפצוע להירטב או להחבל.
בזמן זה המסוק חג בסביבה ועדיין אינו מעליך, אולם הרעש שיוצר מנוע המסוק הינו חזק מאוד. יתכן ולא תשמע היטב את תדריך הטייס, אל תהסס לבקש מהטייס לחזור שנית על דבריו. הדבר נכון גם לזמן שהות המסוק מעל היאכטה. באותו זמן רעש המסוק, רסס הגלים בשילוב צעקות אנשי הצוות יהפכו את התקשורת לכמעט בלתי אפשרית. חשוב מאוד שהסקיפר יבין במדויק את הטייס ויכין את היאכטה היטב ויתדרך היטב את הצוות.
 
החילוץ עצמו
זהו, היאכטה מוכנה, המסוק מוכן. נשאר רק לחלץ.
המסוק ניגש ומרחף מעלינו. רגע האמת, מעבירים את הפצוע.
על פי החלטת הטייס, ירד איש הצוות הרפואי ליאכטה. במידה ולא ניתן להוריד את איש הצוות ליאכטה, הטייס יבקש מכם להעביר את הפצוע לדינגי / אסדת הצלה במידה וניתן, או להיעמד במקום ואיש החילוץ ירד למים וישחה ליאכטה ויטפל בחילוץ.
ביאכטות גדולות, איש הצוות לא יתקשה לרדת לסיפון, אולם יתכן כי הטייס יחליט להוריד ליאכטה כלוב אליו יוכנס הפצוע ויועלה למסוק מבלי להוריד אדם מהמסוק.
בחלק ממדינות העולם בהן יש מסוק יעודי לחילוץ מהים, כמו ארה"ב או בריטניה, בהם איש הצוות ירד ישירות ליאכטה. במקרה זה המסוק יוריד ליאכטה חבל מלווה אשר אליו יהיה קשור איש צוות החילוץ. עליך יהיה לאסוף את החבל אליך והמכונאי מהמסוק ישחרר את המחלץ למטה עד הגעתו ליאכטה.
עם הגעת איש צוות החילוץ ליאכטה הוא יכין את הפצוע להנפה למסוק. הוא ירתום את הפצוע לאלונקה ייעודית אשר תתחבר לכבל ההרמה שיורד מהמסוק. את האלונקה יש למקם בירכתיים, מעבר לוונטה האחורית (יתר אחורי) באם ניתן. בכל מקרה יש לוודא כי ניתן יהיה להניף את האלונקה כלפי מעלה באופן חופשי.
 
חשוב לזכור!
עם הגעת איש צוות החילוץ ליאכטה הוא ישתחרר מהכבל אשר הורידו למטה. איש הצוות ינהל מעכשיו את העבודה על גבי היאכטה, יש לפעול על פי הנחיותיו אולם זכרו כי הוא אינו מכיר את היאכטה ויכולותיה, את זה אתה כסקיפר מכיר ועליך להעמיד לרשותו את מירב המידע ולעזור לו ככל יכולתך!
לאחר שהפצוע יהיה מוכן לפינוי, המחלץ יצור קשר עם הטייס במכשיר הקשר שלו והמסוק ירחף שוב מעל היאכטה. המחלץ יהיה מחובר לאלונקה מוכן להרמה, אולם ראשית עליו להתחבר לכבל ההרמה.
המכונאי המוטס יוריד אליו את הכבל, אל הכבל מחוברת שקית כבדה ששומרת את מיקומו ומונעת טלטול. יש לתפוס את הכבל (ניתן גם להיעזר בקדום על מנת לתפוס אותו) ולמסרו לאיש צוות החילוץ. שימו לב כי הכבל אינו מסתבך בחיבל היאכטה ואינו עובר בין היתרים (ונטות), הגה, או כל דבר אחר אשר עלול להיתפס בו ולסכן את החילוץ.
 
זהו, הפצוע עזב את היאכטה והוא נמצא בדרכו לקבלת טיפול רפואי.
כל שנשאר לעשות הוא להמשיך בדרך, ולהתקשר לבדוק מה מצבו של הפצוע עם הגעתך לחוף.
זכרו, חילוץ מוסק אינו האופציה הראשונה אלא אחת האחרונות ברשימה. האופציה הראשונה היא תמיד השארת הפצוע ביאכטה והפלגה למרינה הקרובה.
עם יד אחת על ההגה, על כמה חילוצים מוסקים מיאכטה שמעתם?
 
—————————————————————————————————
חילוץ ימי מוסק הינו אירוע לא פשוט, ומעבר לצעקות הפצוע, רעש המסוק, נדנוד היאכטה והרטיבות על הסיפון, האדרנלין בדמנו רוגש וגועש. כסקיפר, חשוב לשמור על קור רוח ולהרגיע את המצב ככל הניתן. שתו מים, וודאו כי הצוות לבוש ומבין את תפקידו, אל תהססו לתדרך שוב במידה ואתם מוצאים לנכון. מרגע הגעת המסוק, העבירו את הפיקוד לטייס ולאחר ירידת המחלץ ליאכטה אל המחלץ. במידה ואינכם שומעים אותם, בקשו מהם לחזור שנית על דבריהם. עשו הכל על מנת לפשט את הדברים וחישבו מראש על כל דבר העלול להשתבש. יש הרבה זמן עד הגעת המסוק אליכם, נצלו אותו היטב!