חוסכים לכם מקום

מאת: מנחם לב ; צלם: מערכת כחול

היכן נאכסן את מדריך הניווט? את הסיר? את בגדי חורף? ועוד? שאלה זו מתעוררת ומאתגרת כל מי שמפליג על ספינה מכל גודל שהוא. אמר פעם מישהו ״כשעברתי לגור על הספינה שלי הבנתי שהדבר החשוב הוא לא מה אני צריך אלא מה אני לא צריך״.
בסופו של יום, גם הסתפקות במועט מגיעה למצב שחסר לה מקום לשים את שמיכת החורף, את מגבות הנייר או את מסור הדיסק החדש שקנינו בebay בחצי מחיר. בכתבה הזו אני רוצה לחלוק אתכם כמה רעיונות יישומיים שיעזרו לפתור ולו באופן חלקי את מגבלת נפח האכסון על יאכטה.

דיאטה

בחילופי העונות חשוב לעבור ולבדוק את הארונות והלוקרים ולהשתחרר מפריטים שאין צורך ממשי בהם. כל אחד יכול לקבוע לעצמו את הקריטריונים מה לשמור ומה להוציא. הקריטריון שלי הוא ״מה שלא השתמשתי בו שנה, הולך״. יוצאים מהכלל הם חלקי חילוף כגון מדחף, מתנע ורצועות למנוע או ספרות מקצועית (הוראות למשתמש, עזרה ראשונה, ספרי ניווט), על נושא הניירת נרחיב בהמשך.

מרכיב נוסף שקשור לדיאטה הוא מקום האכסון של קבוצות פריטים שונות. בהרבה מקרים מקום האכסון שבו נמצאים הפריטים נבחר מפני "שתמיד זה היה פה", שאל את עצמך האם באמת זה המקום האופטימלי. אולי אפשר לאכסן את זה במקום אחר כדי שיתפנה מקום לציוד חשוב יותר. חשוב לקחת בחשבון את נושא הבטיחות, הזמינות ואיכות החיים כשמחליטים על שינוי במקום האכסון של פריטים בספינה.

בחילופי העונות חשוב לעבור ולבדוק את הארונות והלוקרים ולהשתחרר מפריטים שאין צורך ממשי בהם. כל אחד יכול לקבוע לעצמו את הקריטריונים מה לשמור ומה להוציא

בגדים

זה נושא טעון וכאוב בעיקר בתחום המגדרי. הערות כגון: "כמה זוגות נעלים את צריכה אמרלדה מרכוס" או "אתה בטוח שאתה חייב לשמור על הסוודר הזה מהטירונות?" הערות כאלה אין מקומן כאן אלא בכתבה אחרת, שעוסקת בתחום חיי הזוגיות על יאכטות. אולם, לגופו של עניין, לאחר שהושגה הסכמה על מה שנשאר בספינה, ניתן לחלק את מוצרי הטקסטיל לשלושה מרכיבים: בגדי חורף, בגדי קיץ, ומצעים. בכל נקודת זמן יהיו בשימוש או בגדי החורף או בגדי הקיץ וחלק מהמצעים. את הפריטים שאינם בשימוש מומלץ לאכסן בשקיות ואקום, אותן ניתן לקנות בחנויות ביגוד מובילות או באינטרנט או בביקור הבא בחו״ל. השקיות האלו חוסכות עד 70% מנפח האכסון ומונעות הצטברות אבק וספיגת ריחות בבגדים המאוחסנים. כיווץ השקית נעשה בעזרת שואב אבק ביתי. ניתן גם להשתמש בשקיות אשפה חזקות אם תהליך הכיווץ נעשה בזהירות. לסגירת השקית אפשר להשתמש באזיקונים.

ספרות וניירת

חלק ניכר מנפח ומשקל האכסון בספינה מוקצה לניירת וספרות. בתחום הזה השינוי מצריך השקעה כספית לא קטנה ושינוי דפוסי חשיבה ולכן זה תהליך מורכב שלוקח זמן רב יחסית.

פתרון טכני – כדי לאכסן ספרות וניירת בכמויות משמעותיות ניתן להתקין כונן אכסון אלקטרוני עתיר נפח (כמה טרהבייט של זיכרון) עליו ניתן לאכסן כמויות משמעותיות של מידע אלקטרוני, ספרים, מוסיקה, תמונות, סרטים, וכל מידע אחר נחוץ. לכונן האכסון חשוב לצרף סורק אלקטרוני שהינו זול יחסית ומגיע בגדלים מיניאטוריים אבל עושה עבודה מצוינת.

ספרי קריאה – במצב האידיאלי אין צורך כלל בספרי קריאה פיזיים על הספינה. הזמינות של ספרים אלקטרוניים בלועזית ובעברית הינה עצומה והיא הולכת וגדלה. בעתיד הלא רחוק ספרים בכריכת נייר יהיו נחלתם של מוזיאונים בלבד. גם מחיר קניית ספר אלקטרוני זול בהרבה מספר פיזי (שלא לדבר על שמירת הסביבה). הדבר נכון גם לגבי עיתונים וכתבי עת, ניתן להשיג את רובם, אם לא את כולם, במדיה אלקטרונית. יש כמובן ספרים יקרים לליבנו שאין אפשרות להשיג והלב לא נותן לנו להיפרד מהם. כאן נחוץ להפעיל שיקול דעת ושימוש בחוקי ה״דיאטה״ שניסחנו למעלה. פתרון חלופי הוא לסרוק את הספרים האלה ולאכסן אותם במדיה המגנטית שהוזכרה למעלה. יוצא מהכלל נוסף הם ספרי ה- Pilot books של רוד הייקל שהורגלנו להשתמש בהם. ספרים אלה אינם זמינים במדיה אלקטרונית מחשש של העתקה. כאן שוב נחוץ להפעיל שיקול דעת. אני ויתרתי על הספרים האלה ובמקרים ספציפיים אני משתדל להשאיל מחברים להפלגה. כמות המידע הזמינה באינטרנט היא עצומה אבל כמובן במקרה של מצב בלתי צפוי שבו אנחנו נאלצים לחפש מקום עגינה בדחיפות, יש משמעות למידע שהספרים האלו מציעים. אם תחליטו להשאיר על המדף את ספרי הפיילוט של יוון, טורקיה והים האדריאטי הנזק לא יהיה כל כך גדול.

ספרות מקצועית

כל פריט שאנחנו קונים מגיע עם חוברת למשתמש, הספרות הזו היא חיונית בעיקר כשנחוץ לבצע תיקון או טיפול לציוד הזה. במקרים רבים המידע זמין גם באינטרנט, חיפוש מהיר בגוגל עם תיאור הפריט והמודל יביאו אותנו בקלות לדף המידע המבוקש. ניתן גם לסרוק את דפי המידע ולאכסן אותם על הכונן. רוב הספרות המקצועית הכבדה כגון ספר המנוע מגיעה עם דיסק שמכיל את המידע. אם אנחנו מתעקשים לשמור על ספר המנוע הפיזי ניתן להקטין את הנפח שלו משמעותית על ידי שמירת החלק הכתוב בשפה הנוחה לנו. רוב הספרים האלה מגיעים בשלל שפות שאין לנו צורך בהן. עבודה של כמה דקות עם סכין חיתוך חד תשאיר לנו רק את החלק הנחוץ.

תמונה של ארגזי איכסון לניירת בנויים לפי מידה. במקרה הזה מאחר והארגזים הוזמנו במיוחד הדופן שפונה החוצה נעשתה מפר פקס שקוף כדי להקל על איתור הפריט המבוקש

כלי אכסון לניירת

הדרך הסטנדרטית לאכסון ניירת הינה העמדה של הספרים והחוברות זה לצד זה בתמיכה של תומך ספרים בקצה השורה. לשיטה הזו שמתאימה לספריות על היבשה יש כמה חסרונות על יאכטות. ראשית, בזבוז המקום הוא משווע מכיוון שחללי האכסון הינם בלתי סימטריים וכל החלל מעל לספרים/ניירת מבוזבז. שנית, אכסון ניירת באוויר הפתוח גורמת במקרים רבים להיווצרות עובש עקב הלחות הבלתי נמנעת בים או אבק באם הלחות נמוכה. שלישית, אכסון בעמידה גורם לחוברות וספרים בכריכה רכה לקרוס עם הזמן ולאבד את צורתם המקורית.

הפתרון לכך הוא אכסון בכלי אכסון עם מכסים, הניתנים להצבה אחד מעל השני, הבעיה היא שעקב חוסר הסימטריות של חללי האכסון, הכלים המלבניים הסטנדרטיים מבזבזים שוב לא מעט מקום. ניתן לפתור את כל הבעיות על ידי בניית מיכלי אכסון ייעודיים לכל חלל. זה דורש לא מעט עבודה ותשומת לב לנצל את כל הזוויות המיוחדות של החלל אבל התוצאה הסופית נותנת פתרון מעולה לכל צרכי אכסון הניירת.

ישנם חללים נסתרים שמתכנן הספינה החליט שלא להשתמש בהם וסגר אותם מאחורי נגרות הגימור של הספינה. בדרך כלל נמצא חללים כאלו מתחת לארונות

חללים נסתרים

בכל יאכטה יש הרבה חללים בלתי מנוצלים וחלקם אפילו נסתרים מאחורי נגרות הגימור של כלי השיט. חלל אחד מאוד חשוב הוא השיפולים של הספינה. בעזרת עבודת נגרות או מסגרות פשוטה ניתן לנצל את השיפולים לאכסון נפח רב. נחוץ כמובן לזכור שתמיד קיים סיכוי שהשיפולים יוצפו ולכן יש להימנע מאכסון של פריטים העשויים להינזק מהמים. לדוגמה: בקבוקי מים מינרליים מתאימים לאחסון בשיפולים. 

ישנם חללים נסתרים שמתכנן הספינה החליט שלא להשתמש בהם וסגר אותם מאחורי נגרות הגימור של הספינה. בדרך כלל נמצא חללים כאלו מתחת לארונות. בתמונה אפשר לראות חלל כזה שהוכנס לשימוש לאכסון של מוצרי נייר. התבוננות מדוקדקת במבנה הספינה עשויה לחשוף חללים כאלו שניתן להנגיש ולהשתמש למטרות שונות. מילת זהירות אחת, מאחר והחללים האלו לא יועדו מלכתחילה לאכסון נחוץ לוודא שהפריטים שמאוחסנים לא יזוזו במקרה של הטיה חזקה ויגרמו נזק לדופן החיצונית של הספינה. 

חלל נסתר שהוסב לאכסון מוצרי נייר
חלל נסתר שהוסב לאכסון מוצרי נייר

בטיחות

שייטים רבים אינם מודעים למגבלות העמסת הספינה ולצורת טעינתה בציוד. יש שני פרמטרים שמשקל עודף עשוי להשפיע עליהם עד כדי סיכון הספינה ושייטיה. הראשון, הוא גובה הדופן מעל קו המים והשני הוא יציבות. צבירת יתר של ציוד כבד כמו חלקי מנוע, מכלי דלק, שמן, כלי עבודה תוריד את קו המים. אחסנה במקומות אחסון גבוהים עלולה לגרום לאבדן יציבות. חישבו על זה.   

סיכום

הארתי כאן כמה היבטים של מיקסום והרחבת יכולת האכסון בספינה. ישנם עוד כמה אפשרויות שלא התעכבתי עליהן כגון שימוש בחלל תא המנוע, אכסון על הסיפון ושינויים בארגון רכיבי הספינה כדי לפנות מקום זמין ונגיש. אבל גם כך יש כאן לא מעט חומר למחשבה ולעשיה מבורכת.

בהצלחה.