על ילדים וחגורות הצלה
ויוי בן קיקי
אחד החסמים הגדולים בפני הפלגה עם ילדים הוא הפחד בפני נפילתם למים. אפילו נפילת ילד למים החמימים של מי התיכון מדירה שינה מעיני הורים וסבים. אז כמה נתונים חשובים: במים שחומם 15 מעלות צלזיוס מבוגר יכול לעצור את נשימתו (בקיצור, לצלול) כ-30 שניות. ב-12 מעלות צלזיוס הזמן מתקצר לחצי. לילדים שנפח ריאותיהם קטן אזי הזמן קצר עוד יותר. מכאן, שאם אנחנו עוסקים בנפילת ילד למים, יש צורך קריטי שהילד ימשיך בנשימה סדירה תוך שניות. במילים אחרות, יש לדאוג שחגורת ההצלה אותה חוגר הילד תציף אותו ופניו כלפי מעלה תוך שניות. כמובן שהדבר החשוב ביותר הוא החובה לדאוג לכך שהילדים יחגרו חגורות הצלה מתאימות.
בשוק יש מבחר ענק של חגורות הצלה. הנטייה של בעלי סירות ויאכטות היא להצטייד בחגורות למבוגרים בלבד ולחגור אותם לילדים. אין טעות גדולה מזאת! מרב הסיכויים שכאשר הילד ייפול למים החגורה תצוף והילד הרזה יחליק כלפי מטה. אבל גם כאשר קונים לילד או לתינוק חגורת הצלה ייעודית, יש לבדוק היטב אם החגורה "תספק את הסחורה". ילד בנוי אחרת ממבוגר. מרכז הכובד שלו שונה ומרכז הציפה שלו שונה. תוסיפו לכך את העובדה ה"שולית" שייתכן שהילד אינו יודע עדיין לשחות ואם הוא עדיין תינוק הוא חסר ישע לחלוטין כאשר הוא נופל למים. לכן יש להתאים את החגורה לילד באופן פרטני וכמובן להחליפה כאשר הילד גדל.
המכון הנורווגי העצמאי THELMA ערך מחקר חדש ומקיף בו בדק מגוון גדול של חגורות הצלה המיועדות לילדים ותינוקות. המחקר מצא שלא כל החגורות עומדות בדרישות. בנוסף, המחקר העלה גם כמה שאלות קשות לגבי התאמת חגורות ההצלה למבוגרים ליעדן.
המכון ממוקם בטרונדהיים אשר בצפון הקפוא של נורווגיה. אין פלא מדוע הנורווגים משקיעים משאבים כה רבים בנושא הצלה בים. תעשיית הנפט הנורווגי ממוקמת כולה על דוברות בים והיקף תנועה גדול של מסוקים וספינות מספק אותן. תוסיפו לכך צי סוחר ודיג גדול מימדים ואומה שגדלה על ספורט ימי ותקבלו את התשובה המובנת.
הבסיס למחקר ההשוואתי של חגורות ההצלה היה הנתון שעל החגורות גם לאפשר נשימה בנוסף לציפה. המחקר מצא שלעובדה שלילדים יש רמת קואורדינציה נמוכה יותר מאשר למבוגרים יש קשר עם היכולת שלהם להפוך את עצמם עם הפנים למעלה כאשר הם נופלים עם הפנים לתוך המים. נתון זה הופך למשמעותי יותר כאשר הגוף מתחיל להיכנס למצב היפוטרמי כלומר – איבוד חום. במצב זה הקואורדינציה יורדת עוד יותר. לכאורה, הדרך הפשוטה ביותר לבדוק את חגורות ההצלה היא לאפשר לכמה שיותר אנשים להפיל את עצמם למים כאשר פניהם מטה ולבדוק תוך כמה זמן הם מתהפכים. ואולם, ארביד פסחו, מנכ"ל המכון מסביר שהנושא אינו פשוט. מסתבר שגם כאשר אנשים מפילים את עצמם למים מרצון הם מתנהגים באופן שונה כאשר הם נמצאים במים. אנשים שאינם רגילים לסביבה הימית נוטים לעזור לגופם להתהפך בתנועות ידיים מוגזמות. לעומתם, אנשים המרגישים ביטחון במים פועלים בדיוק ההפך. נוסף על כך מסתבר שגם ללבוש יש השפעה על יכולת המהפך המהיר. למבוגר הלובש בגד ים תספיק חגורה המסוגלת לפתח כוח היפוך של N130 (N היא מידת כוח = ניוטון = ק"ג * מטר / שנייה בריבוע). לעומתם, מבוגר בלבוש ימי מלא (חליפת סערה) יזדקק לחגורה של 250N-300N. כדאי לדעת שרוב החגורות הנמכרות היום בשוק אינן מסוגלות לפתח כוח כזה. איך החגורה יודעת להפוך? החגורה מיוצרת כך ששני צידי ששני צידי החלק הקדמי של החגורה (שמאל וימין) אינם שווים בנפחם. זאת לעומת גב החגורה שבו הנפח מאוזן. מאחר ובצד אחד יש יותר נפח ציפה אזי בעת שאדם שוכב על פניו פועל כוח ציפה מוגבר בצד אחד ונוצר כוח הופך בצידו השני. מרגע שהחגור למצב ציפה על גבו כוחות הציפה (שמאל וימין) מאוזנים והחגור נשאר במצב הזה.
למידות גופו של האדם, משקלו והצורה בה הוא שקוע במים יש גם השפעה על יכולת המהפך, כמו למידת היובש של חגורת ההצלה. חגורת הצלה יבשה אפקטיבית יותר. האוויר הכלוא בין מרכיבי החגורה מסייע בציפה. בקיצור, יש מרכיבים בים המשפיעים כל הציפה ויכולת המהפך.
מהו התקן
אז זהו, אין תקן! יש אמנם תקן בינלאומי לנושא הציפה. והתקן הימי הבינלאומי (I.M.O) קובע שחגורת הצלה חייבת להיות בעלת יכולת היפוך אבל מהו התקן ליכולת הזאת – עדיין לא נקבע! המכון הנורווגי החליט להרים את הכפפה, ופיתח מכשיר המדמה גוף אדם ומורכב על ציר אשר נמצא בתוך מיכל מים. הציר מחובר למכשיר מדידה אלקטרוני המודד את מידת הכוח ההופך בזוויות שונות. התוצאה משורטטת בגרף.
הגרף דומה לגרף המציג את מומנט היישור של כלי שייט. הוא מאפשר להשוות את יכולת היישור של חגורות הצלה שונות. השורה התחתונה כמובן לא הייתה מלבבת לכמה יצרנים.
מה אומר הגרף? שלחגורת הצלה שהגוף שלה מתחיל בזווית קהה, וכמעט ולא משתנה יכולת מהפך מוגבלת. במילים פשוטות – אם תיפול למים עם הפנים לתוך המים, לחגורת הצלה כזאת ייקח זמן רב יותר להפוך אותך, כך שגבך יהיה במים ופניך בחוץ.
החלק השני של העקומה (בין 180 מעלות ל-360 מעלות) מספר לנו תוך כמה זמן תיערך ההתהפכות. ככל שהקו שטוח בין 180 ל- 360 מעלות, יכולת היישור קטנה. ככל שהקו מטפס מהר יותר ומגיע לערכים גבוהים יותר – יש לחגורה יכולת מהפך טובה יותר.
חשובה לא רק יכולת המהפך
המחקר של המכון הנורווגי רק בראשיתו ובעתיד יש לשער יהיו פרסומים נוספים בנושא. חשוב לזכור שיכולת ההיפוך המהיר והיא רק אחת מהתכונות אותן אנו מחפשים בחגורת הצלה טובה, ויש האומרים לא החשובה שבניהן. התכונה החשובה ביותר היא כמובן יכולת ההצפה. החגורה חייבת להתאים למשקל הגוף (כולל הביגוד). יכולת קשירה נכונה אשר תבטיח אחיזה במים חשובה מאוד. לילדים יש להוסיף את קשירת החגורה דרך המפשעה, דבר המונע את החלקת החגורה כלפי מים. תכונה חשובה נוספת היא עמידות. כלומר, כמה זמן ניתן לשהות עם החגורה במים. עם הזמן חגורות ההצלה סופגות מים אשר מורידות את יכולת הציפה שלהן. ואלמנט חשוב נוסף הוא כמובן נוחיות. חגורות הצלה נועדו לחגירה בעת פעולה על הסיפון. החגורה הטובה ביותר היא זאת המאפשרת את האיזון הנכון בין בטיחות לעבודה נוחה.
אל תזלזלו בחגורות ההצלה הנדרשות על-ידי משרד התחבורה
חגורות ההצלה הנדרשות על-יד בוחני מנהל הספנות של משרד התחבורה מגושמות למראה ומאוד לא נוחות לעבודה על הסיפון. הנה צרור נתונים שיבהירו לכם מדוע כדאי מאוד להחזיק חגורות כאלו בכלי השייט שלכם:
1. החגורות הינן על פי תקן I.M.O הבין-לאומי.
2. יש להם יכולת היפוך מוכחת.
3. חומר הציפה שומר על תכונותיו גם לאחר 72 שעות במים (אין ספיגת מיים).
4. הן מסוגלות להציף משקל של עד – ק"ג.
אז למרות שלא נוח להסתובב על הסיפון עם חגורה כזאת, כאשר בשל סיבות לא סימפטיות זקוקים לה, היא יודעת לעשות את העבודה מצוין!
איך קונים חגורת הצלה לילד?
1. מודדים את חגורת ההצלה עליו. לא קונים "לפי העין".
2. בודקים את המשקל אותה החגורה אמורה להציף. לא בהכרח שילד רזה הוא בעל משקל גוף נמוך.
3. מוודאים שיש לחגורה: צווארון ציפה אשר יחזיק את הראש מעל המים, קשירה דרך המפשעה למניעת החלקה כלפי מעלה ויכולת מהפך.
4. אביזרים נוספים: משרוקית היא אביזר חשוב וזול בחגורת ההצלה למשיכת תשומת לב. פנס הנדלק מעצמו במגע עם מיים חשוב אף הוא.
5. "תרגיל על רטוב" אל תחכו שהילד ייפול למים בפעם הראשונה כדי לנסות את החגורה. כנסו עם הילד למים ובדקו. חשוב גם לתת לילד להתנסות ולקבל ביטחון.
6. בודקים אם חומר הציפה נעים למגע. אם חגורת ההצלה אינה נוחה או עמידה לילד אז או שהוא לא ירצה לחגור אותה כלל או שלא ירצה להפליג. שתי החלופות גרועות.