אש – טיפים שיוכלו להציל את חייך.

הביאה לדפוס אורית קדר

מי לא יודע להפעיל מטף לכיבוי אש? מושכים את הפין, מכוונים לאש ולוחצים על ההדק. ממש פשוט, נכון? ובכן, לא ממש, כפי שגיליתי בקורס לכיבוי שריפות. הידעתם כי שמן מנוע המוצא את דרכו אל צינור המפלט הוא אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לדליקה במנוע? זה קורה מפני ששמן המנוע נדלק בטמפרטורה נמוכה יחסית. בצורה דומה, הרבה יאכטות עלו באש פשוט מפני שמישהו שכח לכבות מחבת עם קצת שמן.

מי לא יודע להפעיל מטף לכיבוי אש? מושכים את הפין, מכוונים לאש ולוחצים על ההדק. ממש פשוט, נכון? ובכן, לא ממש, כפי שגיליתי בקורס לכיבוי שריפות. הידעתם כי שמן מנוע המוצא את דרכו אל צינור המפלט הוא אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לדליקה במנוע? זה קורה מפני ששמן המנוע נדלק בטמפרטורה נמוכה יחסית. בצורה דומה, הרבה יאכטות עלו באש פשוט מפני שמישהו שכח לכבות מחבת עם קצת שמן.

מדהים באיזו מהירות מתפשטת האש: סיגריה דלוקה על ריפוד ותוך פחות משלוש דקות כל היאכטה יכולה להתלקח. שריפות נגרמות בדרך כלל כתוצאה משרשרת של דברים שהשתבשו.

לדוגמא, יאכטה שהכרנו עבדה בצ’ארטרים באזור סיאטל, ועברה לאזור הקריביים. בזמן ההעברה לשם, עבדה היאכטה הרבה על מנוע, באמצע הלילה התחיל להופיע עשן בירכתים. כמה לוחות רצפה בסלון נשרפו והדרך היחידה להשתלט על האש הייתה לעקור אותם עם גרזן. אנשי הצוות השתמשו בכל המטפים שלהם עד שכובה הגיץ האחרון. הלהבה החלה מפני שבשיפוץ שנערך ביאכטה חתכו מחומר הבידוד שמסביב לצינור המפלט כדי להתאים את הסיפון. המפלט עבד בטמפרטורה של 316 מעלות כאשר העץ מחובר ישירות למתכת החשופה. רק כשהיאכטה הגיעה לאזורים הטרופיים החמים של מכסיקו המתכת הפכה לכל כך חמה והצליחה לשרוף את העץ. למרבה המזל, הסקיפר של היאכטה ידע מה לעשות והשתלט על השריפה. בנוסף הוא חיפש ביאכטה שריפות נסתרות – גזים חמים העולים מתחת לרצפה או במקומות נסתרים והעלולים להפתיע שוב. הסקיפר עקב אחרי צינור המפלט מאחורי הלוחות לקבינה אחרת וגילה בעיה נוספת: במשך זמן מה, נזילה מהמשתיק הלח של המפלט גרמה לחלודה בצינור וכתוצאה מכך נפלטו גזים לתוך הקבינה. הצוות שישן באותה קבינה צריך להודות על מזלו הטוב שנישאר בחיים.


ברוב היאכטות יש מטפים לכיבוי אש. אבל חשוב לדעת כי שימוש במטף לא מתאים כדי לכבות סוג מסוים של אש יכול לגרום לאסון. נסו (רק בתיאוריה בבקשה) לשפוך כוס מים אל תוך מחבת עם שמן חם. התוצאה יכולה לשרוף יאכטה בקלות מדאיגה. הסיבה היא כי יחידת מים מייצרת 1700 יחידות קיטור. לכן, אסור לכבות שריפות הנגרמות מדלקים או שמנים עם מים. קצף מתאים לשריפות מסוג זה אך אסור לכוון את הקצף אל תוך הנוזל החם אלא אל קצות החלל. בשריפות של דלקים במקום פתוח יש לכוון את זרם הקצף למעלה ומצד לצד כדי שהקצף יפול אל תוך האש. אותו הדבר עם מטפים של דו תחמוצת הפחמן, יש לרסס מצד אל צד.

לעולם אל תשתמשו בדו תחמוצת הפחמן לשריפות בחללים קטנים או סגורים, כאשר אתם נמצאים בתוכם. המיקום הנכון למטף הוא בקרבת היציאה – כך תוכלו לקחת אותו בזמן היציאה ולהילחם באש עם מסלול בריחה בטוח. את השמיכות לא כדאי לאחסן בקרבת המטבח. בהשתלמות בה השתתפתי למדנו גם על הסכנה שבקרבון מונוקסיד (חד תחמוצת הפחמן) גז ללא ריח המשתחרר מעץ המעלה עשן או מסוגי פלסטיק שונים בשלבי שריפה. אתה יכול לאבד את הכרתך תוך דקות ספורות – ולאבד את חייך.


אחר כך עברנו לחלק ה"מדליק" של הקורס: לבושים בקסדות, מגפיים ובגדי מגן יצאנו לחלק המעשי. עבדנו עם מטפים שונים ושמיכות, למדנו להשתמש במערכת נשימה עם מיכלי אוויר דחוס (למתקדמים מבינינו), להציל אנשים ולכבות שריפות.

למרות שלא ממש רציתי להשתתף בהשתלמות זו – אינני מצטערת על כך לרגע. למעשה, בקרוב אשתתף בהשתלמות נוספת בנושא. מומלץ מאוד!! ולו רק בשביל הצ’אנס שביום אחד תיתקלו בשריפה, לבדכם בים, בלי עזרה קרובה.


דברים שחשוב לעשות בעת שריפה:
1. הזעק מיד את הצוות (הפעלת האזעקה של גלאי העשן עשויה לעזור).
2. היה מוכן לשלוח MAYDAY .
3. נסה לכבות את השריפה אם זה אפשרי ללא הסתכנות מיותרת, אבל השאר את פתח המילוט נקי.
4. דע איזה מטף מתאים לסוג האש ואיך להשתמש בו בצורה הטובה ביותר.
5. הרחק את כל החומרים הדליקים מאזור האש.
6. בדוק את היאכטה משריפות נסתרות.
7. אם אינך יכול להשתלט על האש, הגבל אותה ע"י סגירת פתחים ודלתות.
8. הורד את כל האנשים מהיאכטה.