אסדת הצלה: סוף מעשה במחשבה תחילה
ראובן זאק
בכל יאכטה נמצא "קופסת" פלסטיק בגודל של כ- 60 על 40 ס"מ, קופסא זו היא אסדת ההצלה. רוב בעלי היאכטות ראו את האסדה רק בקורס המשיטים ולא הקדישו זמן למיקומה ולחשיבותה. כדי שלא תתפסו בלב ים עם האסדה למטה (במעמקי הים) הנה מספר טיפים ורעיונות כיצד למקם ולשמור על האסדה.
רוב אסדות ההצלה המתנפחות המשמשות בשיט יאכטות מיועדות ל- 4 עד 8 מפליגים. הן נראות אותו דבר, ארוזות כמזוודה מלבנית סגורה (הגדולות יותר הן באריזה בצורת חבית).
לאסדות תקנים רבים, כל האסדות המיועדות לכלי שיט גדולים החל מספינות מסחריות וכלה באוניות, עומדות בתקן מחמיר ואחיד של ) SOLASהאמנה הבינלאומית לבטיחות החיים בים). לאסדות המיועדות ליאכטות יש תקנים שונים בכל מדינה, כמו כן לכל יצרן יש מבחר אסדות, החל מאסדות מיוחדות ויקרות ועד אסדות פשוטות וזולות. רוב האסדות (בגדלים שציינתי לעיל) כשהן מנופחות, נראות זהות זו לזו. עיקר השוני הוא בתוספות השונות, במבנה הפנימי ובתכולת הציוד.
אסדה סטנדרטית – מבנה:
1.שני אבובים נפרדים אחד מעל השני (כל אחד אמור להציף בכוחות עצמו את כמות האנשיםשמותר לקחת באסדה).
2. קשת מתנפחת המחזיקה את האוהל.
3. שקי ייצוב מתחת לתחתית.
4. סולם עליה לאסדה.
5. חבל אחיזה היקפי בחוץ ובפנים
טבלה של תקני אסדות ומאפייניהן
מאפיינים מיוחדים | מטרה | תקני אסדות נפוצים |
מבנה מחוזק, תאורת פנים וחוץ, בסיס ל- SART, ריצפה כפולה. ציוד מרבי ל- PACK A (לים פתוח) מופחת ל- PACK B (קרבת החוף) | אסדות מיועדות לכלי שיט תחת פיקוח IMO (או דרישות מקבילות של הרשות המקומית). | SOLAS |
במבנה דומות ל- SOLAS . לפעמים משופרות יותר (ראה פירוט בהמשך). נבנות גם לפי הזמנה עם ציוד רב יותר. | ליאכטות המפליגות הפלגות מים כחולים כמו חציית אוקיינוסים וכדומה. | OCEAN |
ליאכטות להפלגות במרחק של מאות מיילים מהחוף. תקן לפי דרישה של מדינת היצרן. | מבנה פשוט יותר, חלקן עם תחתית כפולה (בארצות קרות). כמות הציוד מופחתת. | OFSHORE |
ליאכטות להפלגות במרחק של עשרות מיילים מהחוף. תקן לפי דרישה של מדינת היצרן. | מבנה בסיסי. ציוד מינימאלי נדרש. | CRUISE |
כל מדינה קובעת את התקן שלה. יש גם תיקני ביניים אך אלו שבטבלה הם הנפוצים ביותר.
יש גם יצרנים המייצרים אסדות בסטנדרט גבוה מהמינימום הנדרש, לטובתהצרכן.
להלן מספר אסדות בתקן מיוחד:
אסדה המתהפכת בכוחות עצמה
אסדה הבנויה כך שבכל מצב, גם אם התנפחה הפוך (כאשר האוהל בתוך המים) תתהפך בכוחות עצמה על "גחונה". כאשר משטח העלייה מנופח ושקי הייצוב במים מוגדלים.
אסדות OCEAN בתקן גבוה מאוד
בתקן מעל לסטנדרט של SOLASאו OCEAN רגיל. הרבה "פינוקים" מעבר לנדרש. אסדות עם שקי ייצוב גדולים, קשתות ה"אוהל" כפולות (להגדלת המרחבהפנימי) ומשטחי עלייה מהמיםגדולים מאוד.
הדרישות בישראל
לאור העובדה שרוב היאכטות הרשומות בדגל ישראלי משייטות בים התיכון (כמעט בכל מצב לא יותר מ- 100 מייל ימי מחוף קרוב), אפשר להצטייד באסדה מינימאלית ה- CRUISE כאשר הציוד החסר באסדה זו ימצא בשק נטישה זמין.
רעיון שק הנטישה מתאים ליאכטות, כי בכל מצב גם בתקן ציוד לפי SOLAS רצוי להשלים כמה פריטים למקרה שנצטרך לנטוש.
מה רצוי ומומלץ להחזיק בשק נטישה בזמן הפלגה :
ציוד הפירוטכני של הספינה (חובה – אם אין באסדה).
מי שתייה (חובה – אם אין באסדה).
תיק עזרה ראשונה (חובה – אם אין באסדה).
דרכונים ומסמכי הספינה חשובים (תעודת רישום, ביטוח, רישיון שיט וכו').
פנס אטום למים עם סוללות רזרביות (נוסף על מה שיש באסדה).
שקיות ניילון (להקאה) וטבליות נגד הקאה.
מספר מעילי רוח פלסטיק דקים (ללבוש על הבגדים לשמירת חום הגוף).
ציוד דיג מינימאלי.
מסכה, שנורקל, סנפירים, סכין, ורובה דיג קצר.
שימורים ומזון עשיר קלוריות (שוקולד מתאים).
ציוד אלקטרוני:
א. VHF נייד (מומלץ שיהיה בכל יאכטה) – רצוי אטום או בשקית אטומה.
ב. GPS נייד (בשקית אטומה).
ג. טלפון לוויני/ פלאפון GSM (בשקית אטומה).
ד. EPIRB ו-SART (אם יש).
ציוד נוסף שניקח איתנו במידה ונספיק יהיה בגדים יבשים וחמים, מזון וכל ציוד אחר שנמצא לנכון. יש לזכור כי אסדת ההצלה היא מקום סגור וצפוף, מציאת ציוד נוסף עשויה להקל מאד על השהות ובמקרים רבים להציל חיים.
מיקום האסדה ביאכטה
מיעוט מאיתנו עבר חוויה של פתיחת אסדה בזמן אמת. חלק קטן תירגל "תסריטים" של נטישה תוך סימולציה של אירועים שונים שיכולים להתרחש. הרוב מכיר את השימוש בעיקר מידע שצבר מקריאה או עיון בתמונות וסרטים.
כאחד שהעביר כמה עשרות תירגולים כאלו, מתוך ניסיוני וניסיון של חברים שעסקו בתפקיד דומה, אני יכול להעיד שבאחוז גבוה מאוד של התרגילים הראשונים יש בלגן לא קטן (ככל שמרבים בתירגולהביצוע משתפר, אך מכיוון שאין מספיק השתלמויות בנושא בארץ הרי שלא כולם יוכלו להמשיך ולתרגל).
רוב הנטישות ביאכטות נעשות בים "לא סימפטי" וכשחלק מהנוטשים לא מתורגל כלל. מכאן החשיבות הרבה שיש למיקום האסדה ביאכטה ומהירות הפעלתה. ככל שהנגישות לאסדה תהיה קלה ובטוחה יותר, הסיכוי להפעלה נוחה ומוקדמת שלה יגדל.
ברוב היאכטות האסדות נמצאות במקום "פנוי" על הסיפון קשורות היטב. במצב מצוקה יצטרך הסקיפר לטפס על הסיפון החלק והרטוב לפתוח כיסויים וקשרים או לחתוך אותם עם סכין ולשחרר את האסדה. האם זהו המקום הרצוי?
מיקום רצוי של אסדה
המקום המועדף למיקום האסדה על פי המלצת יצרנים רבים הוא הירכתיים. אם במפרשית זאת המלצה הרי בספינה מנועית זה הכרח. היו מיקרים בעבר שיאכטות מנועיות התהפכו בים סוער, האסדה הייתה קשורה על הגג ולא הייתה שום אפשרות לשחרר אותה. גם אם יש משחרר הידרוסטאטי המשחרראת האסדה ברגע בו הספינה מתהפכת עליה, הסיכוי של האסדה לצוף הוא אפסי.
בתערוכות שיט ובאתרי אינטרנט נוכל למצוא מתקנים לאכסון האסדה על מעקה הירכתיים או בירכתיים עצמם. ברוב יאכטות המנוע הקטנות (12–9 מטר) או הבינוניות (עד 20 מטר), החדשות, מתקן לאסדת הצלה בירכתיים הינו תיקני. גם ביאכטות תחרותיות המפליגות באוקיינוס, תמוקם האסדה בדרך כלל מאחור.
אפשרויות מיקום נוספות:
א. ביאכטות מפרש מדגםCenter Cockpit נוח למקם את האסדה על הסיפון האחורי. יש להקפיד שעל האסדה לא מונח ציוד כל שהוא (בחופי הארץ מפליגות כמה יאכטות מסוג זה עם גגון מעל האסדה).
ב. במקום עם גישה קלה מה- Cockpit עם שיטת שחרור מהיר.
תמונה זו היא מהיאכטה שלי (אורך 9.5 מטר).במידה ונקפל את מגן הנתזים יש אפשרות, מהכניסה ליאכטה (בלי לעלות לסיפון), לפתוח במהירות את האסדה ע"י "אונקל שומט"ולהטיל אותה למים מתחת לרוח. חבל האסדהמספיק ארוך כדי למשוך אותה גם לירכתיים. האסדה מצוידת במשחרר הידרוסטאטי שישחרר את האסדה בכל מקרה של טביעה.
הערה: כל זה נבדק ע"י אסדת אימונים. עריסה זו היא "ברירת מחדל" סבירה, בתכנון להתקין עריסת בירכתיים.
המצב ברוב היאכטות
ברוב היאכטות מאכסנים את האסדה על הסיפון במקום נוח שלא תפריע וקושרים אותה היטב.
כמה דוגמאות:
אסדה קשורה לצד התורן בעזרת חבלים על מנת שלא תזוז. ישנה גישה מהחלון לאסדה אך לא ברור איך בלי הרמה, תגיע האסדה למים.
ה"מסודרים": בדרך כלל משאירים גם בזמן השיט את הכיסוי על האסדה.
הימנית מאחורי (וצמוד) לתורן ולפני מגן הנתזים הקשיח. גישה לא קלה בים גלי. יתרונה של אסדה זו הינה משקלה, (זאת אסדה לארבעה מפליגים).
השמאלית לפני התורן על יאכטה גדולה עם סיפון שטוח אך רחוק מה- Cockpit.
על עריסה לפני התורן קשור היטב לסיפון רחוק מה- Cockpit .
בארבע הדוגמאות האחרונות: כל האסדות קשורות "טוב מדי". במצבי חרום אני בספקאם יהיה זמן ואפשרות להשתמש בהן. הרצון לדאוג שהאסדה לא תיפול לים בטלטולים או תיצרב בשמש, גורם להרבה שייטים לקשור אותן היטב.
ואז, בים סוער בלילה חשוך מי מסוגל לזכור איך נקשרה האסדה ואיך מתירים אותה?
כמה המלצות העשויות להציל חיים
1. לבצע תירגול לצוות ולבדוק האם איש הצוות הפחות מיומן מסוגל לבצע את
המטלה שלהפעלת אסדה בקלות במיקום שבו היא מקובעת ובצורה שנקשרה.
המטלה שלהפעלת אסדה בקלות במיקום שבו היא מקובעת ובצורה שנקשרה.
2. לדאוג שבזמן שיט האסדה תהיה מוכנה לשימוש ולא תהיה "עטופה " או מכוסה.
3. יש לוודא כי בכל מקום בו תוצב האסדה היא תהיה קשורה בעריסתה בהידוק סופי עם "אונקל שומט" (Pelican Hook). אביזר פשוט ובטוח זה הוא חובה בכלי שיט אשר מפליג לפי דרישות SOLAS .לא יזיק ליישם את דרישות SOLAS גם ביאכטות בייחוד כשהאסדה נמצאת על עריסת סיפון. מתקן זהמהדק היטב את החבלים האוחזים באסדה,אינו נפתח מעצמו, אך קל לפתיחה אפילו ביד אחת.
4. מומלץ להשתמש במשחרר הידרוסטאטי. במידה וכלי השיט טבע עם האסדהבעומק 4 מטר המשחרר חותך את החבל והאסדה תצוף למעלה עד שישתחרר חבל האסדה (ה-PAINTER – שקשור בקצהו לפלסטיק האדום) אז יפתח מיכל ה- CO² האסדה תתנפחובעומס ציפה שמעל 200 ק"ג הפלסטיק יקרע.מכשיר זה מבטיח לנו שכמעט בכל תרחיש אפשרי גם אם לא מספיקים לפתוח את האסדה ידניתתיפתח האסדה אוטומטית.
5. תרגול: מספר פעמים בשנה נערכים תרגולים בפתיחת אסדות הצלה. אתם תופתעו כמה קשה להיכנס לדוברה מתוך המים כאשר אתם לבושים. מומלץ לתרגל.
5. זכור לבדוק את האסדה בדיקה תקופתית! בדרך כלל לאסדת הצלה חדשה נדרש שירות לאחר שלוש שנים ולאחר מכן כל שנה או שנתיים, על פי המלצת היצרן.